Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Sony HT-CT790 soundbar

Geschreven door
Geplaatst op7 juni 2016, 10:25 CategorieLuidspreker reviews

Een soundbar is een mooie oplossing voor wanneer je klein woont en geen ruimte wilt opofferen aan speakers door je huiskamer, met alle dradentroep die daarbij kan komen kijken. Het is zeker geen ideaal apparaat voor iedereen, maar er is wel degelijk een doelgroep voor en daarom blijven producenten soundbars op de markt uitbrengen. Sony heeft onlangs de Sony HT-CT790 soundbar uitgebracht. In deze recensie nemen we de soundbar uitgebreid onder de loep. De speaker is in staat mooi stereo en surround sound te weergeven.

Sony HT-CT790 – design en installatie

Wanneer je de Sony HT-CT790 soundbar voor het eerst uit de doos haalt, valt meteen één ding op: het stoere en ruige design. De speaker en de meegeleverde, draadloze subwoofer zien er strak en mooi afgewerkt uit. Het raster aan de voorkant is wellicht even iets waar je aan moet wennen, maar in het dagelijkse gebruik heb ik het harde design leren waarderen. Het is weer eens wat anders dan speakers met een zachte voorkant – en zolang het geen negatieve invloed heeft op het geluid, hoor je mij niet klagen. Gelukkig is dat ook niet het geval.

sony-ht-ct-790-soundbar-3

Het installeren is zo gebeurd. Je stopt de stekker van de subwoofer in het stopcontact, evenals de stekker van de soundbar. Daarna sluit je de apparaten die je wil op de soundbar aan (bijvoorbeeld met de meegeleverde optische kabel), zet je de bar aan en stel je op de televisie in dat het geluid via een externe bron verloopt. Gemakkelijker kan haast niet. Naast een optische aansluiting, beschikt de brede speaker over nog meer aansluitmogelijkheden. Zo zijn er drie hdmi-poorten aanwezig en kun je smartphones koppelen met Bluetooth.

De 2.1-kanaalspeaker beschikt daarnaast over een analoge audio-aansluiting en een usb-poort, waardoor je nog meer apparaten met kabels aan de speaker kunt verbinden. Bovendien is er ondersteuning voor allerlei vormen van draadloze muziekdoorstroming, zoals wifi (met DNLA), Google Cast en Spotify. De muziek die je via Bluetooth beluistert, kan overigens ook in hoge kwaliteit gestreamd worden, dankzij LDAC. En mocht je meerdere Sony-speakers en de SongPal-app hebben, dan is het tevens mogelijk de speakers met elkaar te verbinden.

sony-ht-ct-790-soundbar-9

De aansluitingen zitten allemaal op de achterkant van de speaker. Voor de hdmi-poorten is dat een logische keuze, maar de analoge en de usb-aansluiting voelen wel erg verstopt aan. Ik was veel minder snel geneigd iets aan die aansluitingen te koppelen en maakte veel meer gebruik van alle draadloze mogelijkheden, die je met een simpele knop kunt activeren. Ik snap vanuit het perspectief van de designer dat het mooier is wanneer de aansluitingen aan de achterkant zitten; in dit geval gaat het toch een beetje ten koste van de gebruiksvriendelijkheid.

Op de foto’s kun je zien dat ik de speaker onder de televisie hebt geplaatst, omdat ik daar de ruimte voor heb en omdat ik een kast voor de televisie heb staan. Steeds meer mensen doen het echter zonder televisiekast of hebben een kast die te klein is voor een extra spreaker aan de voorkant. Daarom is het goed om te weten dat je de Sony HT-CT790 ook aan de muur kunt ophangen; zowel eronder, als erboven. Sterker nog: Sony levert ook een muurbeugel die je aan de muur kunt bevestigen, waardoor je een compleet pakket in huis haalt.

Sony HT-CT790 – gebruik

Naast een gemakkelijk installatieproces, is de Sony HT-CT790 ook gemakkelijk in gebruik te nemen. De meegeleverde afstandsbediening geeft je behoorlijk wat opties, terwijl je met de toetsen op de speaker zelf ook goed uit de voeten komt. Tijdens een avond muziek luisteren kun je moeiteloos van bron wisselen, waardoor je, bijvoorbeeld, van de muziek van een smartphone naar de muziek van een spelcomputer gaat, met een paar drukke op de knop. De soundbar kan ook meerdere Bluetooth-apparaten vinden, herkennen en opslaan.

sony-ht-ct-790-soundbar-8

In principe hoef je weinig aan te passen aan de standaard instellingen. Wel kun je het basgeluid van de subwoofer instellen, mocht je het geluid te zacht vinden. Zet hem echter niet te hard, want dan kan er een overweldigde knal uitkomen (afhankelijk van de video die je kijkt), en dat kunnen de buren wellicht minder waarderen. Wel merkte ik een synchronisatieprobleem tussen de televisie en de soundbar op, wanneer ik het geluid via de meegeleverde optische kabel liet verlopen: het beeld liep altijd een paar milliseconden achter op het geluid.

Je bent wel in staat het geluid te vertragen, maar alleen in hoeveelheden van 25 milliseconden. Meteen al naar de eerste keer aanpassen merk je dat het geluid veel te laat aankomt, waardoor je dus in feite nooit in staat bent beeld en geluid gelijk te laten lopen. Het verschil is wellicht tien milliseconden en de ene keer meer merkbaar dan de andere keer. Dat kun je wel oplossen door alles direct op de soundbar aan te sluiten, maar daar zul je dus nog een hdmi-kabel extra voor nodig hebben; daarmee koppel je dan de tv en de speaker aan elkaar.

sony-ht-ct-790-soundbar-4

Dat kunnen we dan ook echt aanraden. Het beeld wordt dan ook direct via de soundbar naar de televisie gestuurd. Hopelijk heb je dan wel genoeg aan de drie hdmi-aansluitingen die aanwezig zijn, maar persoonlijk heb ik daar geen probleem mee. Van de vier aanwezige poorten op de tv die erboven staat, gebruik ik er zelf maar twee. Het mooiste aan de bar is nog wel dat er ondersteuning is voor 4K- en 3D-beeld, evenals de moderne vormen van Dolby en zelfs native ondersteuning voor DTS HD Master Audio en True HD. Als enige soundbar op dit moment.

Dat zorgt ervoor dat de Sony HT-CT790 de meest complete en uitgebreide soundbar is die je momenteel kunt kopen; ook is het apparaat daardoor voorbereid op de toekomst, mocht je van plan zijn een nieuwe televisie te kopen of al een moderne televisie, met de nieuwste technologieën aan boord, hebt staan. Wat dat betreft is deze soundbar een echte vooruitgang op het model dat Sony hiervoor heeft uitgebracht. En zelfs met een extra hdmi-kabel tussen het afspeelapparaat en de televisie, hebben we geen merkbare verschillen opgemerkt in kwaliteit.

Sony HT-CT790 – audiokwaliteit

Dan het belangrijkste: audiokwaliteit. De Sony HT-CT790 levert een waar bioscoopgeluid af en dat zeggen we niet zomaar. Films denderen je huiskamer binnen en helemaal wanneer je de ‘movie’-geluidsmodus gebruikt. De bas wordt versterkt, terwijl de gesprekken wat meer naar de achtergrond verdwijnen. Je wordt daardoor gedwongen het geluid wat harder te zetten, waardoor je helemaal het idee hebt in een bioscoopzaal te zitten. Zeker met een mooie en grote televisie erboven zorgt dat voor een waar thuisbioscoopgevoel.

sony-ht-ct-790-soundbar-2

Mocht het geluid toch wat overweldigend overkomen en wil je het liever rustig aan oppakken, dan zit je met de standaard modus ook heel goed. Deze modus zorgt namelijk voor een goede versterking van het geluid uit de televisie, met een mooie balans tussen bas, treble, spraak en alles er tussenin. Dit is de modus die ik vaak gebruikte tijdens het bekijken van YouTube-filmpjes – die gasten in beeld kunnen nogal schreeuwerig zijn en met deze speaker op standaard modus heb je daar weinig last van en kun je genieten van de video die ze hebben gemaakt.

De modus die ik het meest gebruikt heb, is de gamemodus. Ik ben meer een game- dan een filmliefhebber, maar geluid is daardoor voor mij niet minder belangrijk. Zeker met steeds groter wordende spellen en omgevingen waar geluid heel belangrijk wordt voor het gevoel van een setting. Ook de gamemodus brengt de bas iets naar voren, maar de gesprekken zijn nog altijd goed te volgen, terwijl de hoge tonen ook meer dan genoeg ruimte krijgen. In surround sound hoor je zelfs dingen achter je gebeuren – dat geldt overigens ook voor de filmmodus.

sony-ht-ct-790-soundbar-6

De muziekmodus weet tevens goed om te gaan met je muziekcollectie. Deze mode bevat een fijne balans tussen hoge en lage tonen en wist me zelfs nog te verrassen met enkele tonen en geluiden die ik niet eerder had opgemerkt in mijn muziek. De bas is niet overweldigend en de hogere tonen komen er niet scherp uit, waardoor je, ongeacht de muziek, altijd een fijne luisterervaring hebt. Mocht het nou laat zijn, dan kun je de avondmodus of de spraakmodus gebruiken, waardoor gesprekken beter naar voren komen en effecten worden verzacht.

Tevens biedt de Sony HT-CT790 een sportmodus aan, die je kunt aanzetten tijdens bijvoorbeeld voetbalwedstrijden. Het mooie aan deze modus is dat het geluid van het publiek bijna net zo klinkt als in een echt stadion. En mocht je van voetbalspellen houden, dan kunnen we je ook zeker deze modus aanbevelen, omdat die het gevoel van de sport die je kijkt (toegegeven, het werkt niet met álle sporten…), flink verbetert. Als laatste is er de ClearAudio+-modus en dit is weer een versterking van de standaard modus waar ik het net over had.

Sony HT-CT790 – conclusie

Al met al kan ik terecht stellen dat mijn ervaring met de Sony HT-CT790 heel positief is. Je kunt de soundbar gemakkelijk installeren en instellen, waardoor je binnen no-time kunt genieten van een indrukwekkend geluid, voor welke geluidsmodus je ook kiest. Er zijn wel enkele nadelen hoor, maar die wegen niet zo zwaar in de algemene ervaring. Wanneer je gebruikmaakt van de meegeleverde optische kabel, dan zul je tegen een klein synchronisatieprobleem aanlopen tussen het beeld en het geluid – het is soms echt een merkbaar verschil.

sony-ht-ct-790-soundbar-5

Dat probleem kun je gelukkig oplossen door de soundbar met een hdmi-kabel aan de televisie te verbinden, maar dan moet je wel alle apparaten die je hebt staan ook op de soundbar aansluiten om daar optimaal gebruik van te kunnen maken. Die extra hdmi-kabel wordt overigens niet meegeleverd. Ook is het zo dat sommige aansluitingen op de achterkant minder goed bereikbaar zijn, maar wanneer je niet van plan bent de analoge of usb-aansluiting te gebruiken, merk je daar weinig van. En de hdmi-kabels sluit je waarschijnlijk maar één keer aan.

Maar dat zijn dan ook echt de enige twee nadelen die ik heb ondervonden in mijn tijd met de Sony HT-CT790. Voor de rest heb ik gemerkt dat de speaker, met zijn draadloze subwoofer, een ontzettend mooi, kraakhelder en overweldigend geluid kan afleveren en dat is toch wel het belangrijkste. Ook dat je meteen de soundbar aan de muur kunt hangen is natuurlijk superhandig. Ja, hij is wat prijzig, maar daarvoor krijg je wel de meest uitgebreide en complete soundbar van dit moment – en tevens een ontzettend fijne geluidservaring.

Minpunten

 • Synchronisatieprobleem optische kabel
 • Niet alle aansluitingen goed bereikbaar

Pluspunten

 • Mooi, kamervullend bioscoopgeluid
 • Strak en stoer design
 • Meest uitgebreide soundbar van dit moment
Homecinema Magazine
Beoordeling
9.010Wesley Akkermanproduct • Delen:

Reacties

 1. Piet Bedorf
  29 oktober, 2016 om 17:08

  Zijn de Bose virtually invisible VI300 speakers te verbinden met de Sony HT-CT790.

 2. gerrit
  21 september, 2020 om 20:11

  Help ! soundbar Sony HT CT 790 geeft op nr 11 audio van ab : not use aan. Wil graag met bas en treble aan de gang maar niet dus. Ook via home zou je wat op tv beels ? moeten zien neen dus. Op bovenstande vraag van Piet Bedorf : hdmi naar versterker ?

  Groet Gerrit.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.