Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Dit mag je verwachten van de Anniversary Update op Xbox One

Geschreven door
Geplaatst op16 juni 2016, 10:35 CategorieGaming

Microsoft heeft alvast een gedeelte van de Anniversary Update vrijgegeven voor Xbox One-eigenaars die onderdeel zijn van het preview-programma. In dit artikel kijken we naar de aspecten die al zijn aangepast en welke dingen we nog mogen verwachten in de toekomst.

Xbox One Anniversary Update

Microsoft brengt deze zomer de Anniversary Update uit voor Xbox One. Deze nieuwe dasboard-update moet een hoop opties gaan toevoegen, platformen samenbrengen en de navigatie gemakkelijker gaan maken. Omdat wij in het preview-programma van Xbox zitten, hebben we alvast toegang gekregen tot de nieuwe software. Helaas is nog niet alles beschikbaar om te testen, dus hebben we het artikel verdeeld in twee aparte stukken: dingen die we al zijn tegengekomen en dingen waar we nog naar uitkijken, die later worden toegevoegd

Eerst bekijken we de dingen die we al zijn tegengekomen.

Kinect-integratie

Hij is terug van weggeweest op mijn tv-kast: de Kinect-camera. Nadat Microsoft de eerste updates uitrolde voor de vorige grote update van de console, The New Xbox Experience, borg ik de camera maar op. Je gebruikte heb immers niet meer voor het navigeren van de interface op de spelcomputer en dat was nou juist net wat ik ermee deed. Nu dat dus weer. Je kunt je Xbox wederom het commando geven een app of game te openen of een gamefragment op te nemen, zonder dat je daarvoor je Xbox One-controller hoeft te gebruiken.

Wanneer je de Kinect hebt aangesloten, dan verschijnt er ook een icoontje in beeld, rechts bovenin op de foto.

xbox-one-anniversary-update-screenshot-4

Nieuwe interface voor de dashboard

Als je de twee bovenstaande afbeeldingen bekijkt, dan vallen er al een aantal kleine dingen op. De interface is wederom aangepast. Op de afbeelding bovenaan zie je bijvoorbeeld dat er rechts nu ook reclame te zien is (van de televisieserie Preacher), onder in beeld. Dat is de Amerikaanse versie van de dashboard – dit zijn we hier nog niet in Nederland tegengekomen, zoals je op de andere foto’s in dit artikel kunt zien. We zien we aan de rechterkant nu meteen onze games en apps staan en of er op dat moment een game wordt gedownload (of niet).

Op de foto wordt Grim Legends gedownload. Ook zie je een icoontje dat aangeeft dat Kinect niet is aangesloten.

xbox-one-anniversary-update-screenshot-1

Nieuwe interface voor je gamecollectie

Daarnaast heeft Microsoft aangekondigd dat de interface voor je gamecollectie ook is aangepast. Persoonlijk ben ik er erg blij mee. Niet alleen zijn de afbeeldingen van de games kleiner gemaakt, waardoor er meer op het scherm past, ook scrollen we nu naar onder/boven in plaatst van rechts/links. Het beste is nog wel dat je gamecollectie een extra sectie erbij gekregen heeft: Games die gedownload kunnen worden. Die gamelijst stond eerst helemaal rechts van je geïnstalleerde spellen en werden tegelijkertijd geladen met de rest van de games.

Nu er een eigen sectie is, betekent dit dat de offline gamecollectie (de geïnstalleerde spellen) en de online gamecollectie (de spellen in de cloud) allebei, los van elkaar, sneller geladen kunnen worden. In het menu links zie je nu ook een cijfer staan voor het aantal spellen die er beschikbaar is. Wanneer je nu naar Wachtrij navigeert, dan krijg je voortaan ook te zien wat er onlangs geïnstalleerd/ geüpdatet is. Met veel verschillende games en apps is het lastig om allerlei updates bij te houden, vooral wanneer je automatisch updaten aan hebt staan.

Zoals je op de foto kunt zien is dat dus gelukkig verleden tijd. Ik vind het nu veel overzichtelijker geworden.

xbox-one-anniversary-update-screenshot-5

xbox-one-anniversary-update-screenshot-6

Nieuwe interface voor de Xbox Store

We blijven nog even bij de veranderingen in de interface. Want ook de Xbox Store is onder handen genomen. Het is nog niet de beloofde integratie met de Windows Store (daar later meer over), maar de winkel is wel iets overzichtelijker. Ook hier kiest Microsoft voor een verticale navigatie. Wanneer je nu tweemaal op de rb-knop drukt vanaf Home, kom je in de nieuwe Store terecht. Vanuit daar kun je bijvoorbeeld meteen naar de database voor films, games, series en muziek, omdat de knoppen daarvoor nu veel groter en duidelijk zijn.

Natuurlijk ligt de focus nog steeds op games. Wanneer je de Store opent, zie je dit:

xbox-one-anniversary-update-screenshot-2

En wanneer je naar beneden scrollt, dan krijg je meteen de nieuwste entertainmentreleases te zien.

xbox-one-anniversary-update-screenshot-3

Bepalen wat je uploadt naar de Community

Spelers hebben straks ook meer controle over de content die in de Community en op je profiel verschijnt. Je kunt bij instellingen nu aangeven of je behaalde achievements en gemaakte content (afbeeldingen en video’s) direct wil delen of niet. Doe je dit niet, maar maak je bijvoorbeeld wel een video, dan krijg je de mogelijkheid die content handmatig te uploaden, mocht je hem toch niet willen bewerken. Stel je in dat je alles alsnog automatisch op je profiel wil plaatsen, dan moet je dat alsnog even instellen voor jezelf.

Hieronder behandelen we de aspecten die nog worden toegevoegd of veranderd.

Integratie tussen pc-spellen en Xbox Live

Microsoft heeft beloofd dat de beste pc-spellen ook naar Xbox One komen, maar dan net even anders. Populaire games zoals League of Legends krijgen we hun eigen gamehub, zodat het straks niet meer uitmaakt of je op je Xbox, pc of smartphone zit wanneer je een toffe video wil bekijken van het spel. Ook kun je straks zien wat je vrienden spelen wanneer ze op hun pc gamen en is het mogelijk hen uit te nodigen voor een party, ongeacht hun activiteiten op dat moment. Daarnaast kun je natuurlijk content delen en berichten versturen.

Xbox Store en Windows Store komen samen

We hadden het er net al even over: de Xbox Store en de Windows Store komen samen. Het wordt niet per se één grote winkel, maar je vindt er wel het beste van beide platformen onder één dak. Daarnaast kun je recensies lezen van je medegamers, krijg je toegang tot betere opties met betrekking tot de filters en moet de algemene navigatie een stap vooruit zijn (zoals we hierboven al hebben besproken). Ook komen er nieuwe kanalen aan, zodat je nog sneller in staat bent te kopen en te downloaden wat je zoekt – of dat nu op Xbox One of Windows 10 is.

Cortana op Xbox One

Nu is het natuurlijk mooi dat de Kinect-camera wordt ondersteund, maar momenteel doen we er nog niet meer mee dan we al deden. En dat is jammer. Echter, Microsoft wil in de toekomst Cortana brengen naar het Xbox-platform. Cortana is de digitale assistent van het bedrijf die je al vindt in Windows 10 en Windows Phone en je kan helpen met allerlei taken. Momenteel test het bedrijf de assistent niet in Nederland, alleen in de Verenigde Staten, het Verenigde Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Spanje.

Als Cortana straks beschikbaar is, dan kan ze je met een hoop dingen helpen. Zo is het mogelijk Cortana aan te spreken met ‘Hey Cortana’, gevolgd door een stemcommando. Je kunt je vrienden direct uitnodigen voor een potje gamen (Cortana herkent de gamertag en de gewone naam van die persoon), haar een gameclip laten opnemen en je Xbox One aan en uit laten zetten (mits je de Kinect-camera hebt). Ook kun je Cortana straks gebruiken met een headset op, waardoor je voor het gros van de commando’s geen Kinect nodig hebt.

In een eerdere update zijn we Cortana al eens tegengekomen

Facebook Friend Finder

Wanneer je de Xbox-app hebt voor Windows 10 (of Android en iOS), dan ben je hem mogelijk al tegengekomen: de Facebook Friend Finder. Met deze integratie kun je eenvoudig je vrienden op Facebook toevoegen op Xbox Live. Deze functie komt ook naar Xbox One en werk precies hetzelfde.

Wanneer verschijnt de Xbox One Anniversary Update?

Het is op moment van schrijven nog niet helemaal duidelijk wanneer de update wordt vrijgegeven. Microsoft heeft aangegeven dat het om de zomer gaat. Een precieze releasedatum is momenteel nog niet duidelijk.  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.