Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

BBC en LG testen uitzenden HDR-programma via satelliet

Geschreven door
Geplaatst op1 juni 2016, 18:37 CategorieDigitale tv

HDR-content kun je momenteel via streamingdiensten en Ultra HD Blu-ray discs vinden maar LG en de BBC kijken al verder vooruit. De bedrijven hebben onlangs een test uitgevoerd waarbij HDR-content via de satelliet de huiskamer ingestuurd werd. En het mooie is dat er gebruik gemaakt wordt van een techniek die weinig aanpassingen aan de huidige infrastructuur vereist.

LG, de Britse BBC en satellietprovider SES hebben laten zien dat het reeds mogelijk is om content in HDR (high dynamic range) via de satelliet te distribueren. De test vond plaats tijdens de SES Industry Days in Luxemburg, op 26 en 27 mei. De bedrijven wisten een live feed tussen een satelliet van SES en een oled tv van LG te leggen.

De satellietstream maakte gebruik van de Hybrid Gamma Log (HLG)-technologie, ontwikkeld door de BBC en het Japanse NHK. HLG is ‘backwards compatible’, wat betekent dat de stream door zowel HDR- als non-HDR-ontvangers gedecodeerd kan worden. Dit vergt weinig aanpassingen aan de huidige uitzendstructuur dus de implementatie is, zoals we het nu zien, vrij eenvoudig. HLG moet volgens de bedrijven ook het contrast en kleurweergave van SDR (standard dynamic range) tv’s verhogen.

SES Astra heeft een nieuwe HDR-testkanaal waarmee meerdere partners de komende tijd kunnen gaan testen. Het zal echter nog even duren voordat we de eerste Ultra HD HDR-uitzendingen gaan zien.

 • Delen:

Reacties

 1. dinand
  01 juni, 2016 om 21:40

  Dit HLG testkanal is op de Astra te bekijken op 10714 Hz H 23500 FEC2/3 8PSK, al enige dagen draaiende. Dit te zien beloofd de verdere uitrol van 4K in combinatie met HDR nog veel moois.
  Moet zeggen, ondanks dat ik een UHD TV uit 2014 heb, een Samsung 65HU8500/SEK3500ZG dat dit de beste demo kanaal is wat tot heden er was. Er zijn diverse UHD kanalen, enige van o.a. SES zelf. (Canal Sat France in UHD, Fashion 4K, Insight UHD om enige andere te benoemen) Benieuwd hoe dit op een 2016 4K laat staan een Oled eruit komt te zien.
  Maar deze waarbij de scherpte zover gaat dat het is alsof je in levende lijve naast de muzikanten staat, de kleuren zo vol van het scherm spatten, alsof je schildert en de verf nog moet drogen. En het zwart, daar kan de beste OLED nog een puntje aan zuigen….
  Zelfs mijn UHD The Revenant haalt deze wondervolle kleuren en detailscherpte amper.
  Terwijl dit momenteel toch wel de Referent ULTRA HD Demo schijf is…

  • Pete0603
   05 juni, 2016 om 17:00

   Jij kijkt zo te horen op een 8 bit panel zonder HDR?

   Als die kleuren er dan vanaf spatten is er volgens mij gewoon sprake van oververzading…
   8bit is 8bit, of het nu 2, 4 of 8k is.

 2. frans
  02 juni, 2016 om 11:03

  Ben benieuwt hoe lang het gaat duren van onze zenders dat deze er mee gaan komen. Ik zie nog maar weinig ultra bluray spelers in de winkel wat wel wat zegt over hier in nederland wel ultra hd blurays verkopen maar geen spelers hier voor

  • Pete0603
   05 juni, 2016 om 17:03

   Ben al DIK tevreden als de zenders gaan uitzenden in 1080p, met een bitstream gelijk aan blu ray. Die stream zal 4 keer zo hoog zijn dan nu het geval is.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.