Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Sony werkt weer aan Crystal led tv’s

Geschreven door
Geplaatst op26 mei 2016, 11:33 CategorieLcd en led tv's

We moeten er vier jaar voor terug in de tijd; Crystal led. Het was een nieuwe beeldtechniek die tijdens CES 2012 met veel bombarie door Sony geïntroduceerd werd. Verder dan een prototype kwam het echter niet maar het zou zomaar kunnen dat we binnenkort alsnog een Crystal led tv van Sony gaan zien.

Begin 2012 toonde Sony de CLED-techniek, wat neerkomt op Crystal led. Deze techniek biedt een hoge helderheid en bestaat, net als oled, uit dioden die zelf licht uitstralen en dus geen achtergrondverlichting vereisen. Elke pixel bestaat uit een zeer kleine rode, groene en blauwe led die zelf licht geeft. Het model dat tijdens CES getoond werd had een formaat van 55-inch en viel op door zijn indrukwekkende contrast. Maar, daarna hebben we er niks meer van vernomen.

Sony werkt echter weer aan de Crystal led-techniek, maar voordat we helemaal enthousiast worden moet gezegd worden dat het voor nu puur en alleen voor commerciële doeleinden is. De Japanse fabrikant heeft de techniek omgedoopt tot CLEDIS maar het idee erachter blijft hetzelfde. Het product dat Sony ontwikkeld heeft is een groot commercieel display met een formaat van 9.7 meter bij 2.7 meter en een resolutie van 8k bij 2k. Daarbij beschikt het scherm over 140 procent van het sRGB kleurbereik, 1000 nits aan helderheid en een 10-bit kleurendiepte.

Dit alles is natuurlijk voor commerciële doeleinden maar met dergelijke specificaties, en blijkbaar dus een verbeterde techniek, lijken de deuren voor consumentenproducten weer open te staan. Krijgen we dan dit jaar tijdens IFA 2016 in Berlijn misschien een concurrent voor oled te zien van Sony?

 • Delen:

Reacties

 1. Pete0603
  26 mei, 2016 om 12:28

  Wat jammer…

  In feite had Sony dus in 2012 al lged (light giving led) wat in feite dus de eigenschapppen van oled allang had.

  HEEL jammer en HEEL vreemd!

  Concurre tie met OF had bij BEIDEN de ontwikkeling EN prijsdaling veel sneller laten verlopen.

  Gemiste kans voor Sony om topspeler te kunnen blijven. Onbegrijpelijk dat ze er nu weer ineens mee komen. LG gaat zich niet druk maken want voorlopig geen commerciële schermen en dus GEEN concurrentie voor LG/oled. ECHT heel jammer…

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.