Sony werkt weer aan Crystal led tv’s

26 mei 2016 1 Minuut 1 Reacties
Sony-Crystal-led

Sony werkt weer aan Crystal led, maar voordat we helemaal enthousiast worden moet gezegd worden dat het voor nu puur en alleen voor commerciële doeleinden is.

We moeten er vier jaar voor terug in de tijd; Crystal led. Het was een nieuwe beeldtechniek die tijdens CES 2012 met veel bombarie door Sony geïntroduceerd werd. Verder dan een prototype kwam het echter niet maar het zou zomaar kunnen dat we binnenkort alsnog een Crystal led tv van Sony gaan zien.

Begin 2012 toonde Sony de CLED-techniek, wat neerkomt op Crystal led. Deze techniek biedt een hoge helderheid en bestaat, net als oled, uit dioden die zelf licht uitstralen en dus geen achtergrondverlichting vereisen. Elke pixel bestaat uit een zeer kleine rode, groene en blauwe led die zelf licht geeft. Het model dat tijdens CES getoond werd had een formaat van 55-inch en viel op door zijn indrukwekkende contrast. Maar, daarna hebben we er niks meer van vernomen.

Sony werkt echter weer aan de Crystal led-techniek, maar voordat we helemaal enthousiast worden moet gezegd worden dat het voor nu puur en alleen voor commerciële doeleinden is. De Japanse fabrikant heeft de techniek omgedoopt tot CLEDIS maar het idee erachter blijft hetzelfde. Het product dat Sony ontwikkeld heeft is een groot commercieel display met een formaat van 9.7 meter bij 2.7 meter en een resolutie van 8k bij 2k. Daarbij beschikt het scherm over 140 procent van het sRGB kleurbereik, 1000 nits aan helderheid en een 10-bit kleurendiepte.

Dit alles is natuurlijk voor commerciële doeleinden maar met dergelijke specificaties, en blijkbaar dus een verbeterde techniek, lijken de deuren voor consumentenproducten weer open te staan. Krijgen we dan dit jaar tijdens IFA 2016 in Berlijn misschien een concurrent voor oled te zien van Sony?

Via Sony

Reacties (1)