Review: Panasonic TX-58DXW904 (DXW904-serie) lcd led tv

04 mei 2016 + 10 minuten 2 Reacties
Panasonic-DXW904-review-beeld-3

In deze review kijken we naar de Panasonic TX-58DXW904 (DXW904-serie) lcd led tv, uitgerust met een THX-certificaat, de 4K Ultra HD-resolutie, Firefox OS en HDR-ondersteuning.

Panasonic heeft begin dit jaar weer een groot aanbod aan lcd led tv’s voor de Nederlandse markt gepresenteerd, waarvan de topmodellen over de 4K Ultra HD-resolutie en ondersteuning voor HDR beschikken. Een aantal weken terug keken we al naar de high-end DXW784-serie en daar waren we zeer over te spreken. Maar, kan het nog beter? In deze review kijken we naar het vlaggenschip voor 2016, de 58-inch Panasonic TX-58DXW904 uit de DXW904-serie.

Panasonic DXW904 – specificaties

Het absolute topmodel voor 2016 is de Panasonic DXW904. Deze serie bestaat uit twee modellen; de 58-inch TX-58DXW904 en de 65-inch TX-65DXW904. Beide modellen zijn voorzien van de nieuwste features, functies, technieken en standaarden. Zo beschikken de tv’s over Direct LED achtergrondverlichting met Local Dimming Ultra, de 4K Ultra HD-resolutie, HDR-ondersteuning met een maximale helderheid van 1000 nits, een THX certificaat voor de beeldweergave, een 3000Hz BMR-techniek voor een vloeiende weergave, een breder kleurbereik, ISF-kalibratiemogelijkheden, 3D-weergave, twee tuners en My Home Screen 2.0 (Firefox OS).

De 58-inch TX-58DXW904 heeft een verkoopprijs van 3.999 euro, de 65-inch TX-65DXW904 komt met een adviesprijs van 4.999 euro. In deze review kijken we naar het 58-inch model maar de conclusies gelden ook voor de andere modellen in deze serie. Een overzicht van alle modellen, inclusief specificaties en prijzen, vind je in de Panasonic 2016 lcd led tv line-up.

Review-apparatuur

Voor deze review maken we gebruik van onder meer de Panasonic DMP-UB900 Ultra HD Blu-ray speler, de Marantz SR7009 receiver, De B&W CM S2-serie luidsprekers en een PlayStation 3 gameconsole. Ook hebben we Netflix gebruikt voor streaming video, zowel HD als 4K.

Panasonic DXW904 – design

Panasonic pakt het qua design dit jaar weer iets anders aan dan voorgaande jaren. De topmodellen krijgen, in tegenstelling tot enkele lagere modellen, geen voet die omgedraaid kan worden maar beschikken wel over een minimalistische voet. Dat is althans zo wanneer je hem op de juiste manier monteert. De achterzijde van de voet werd door ons immers verward met de voorzijde en we stonden nogal te kijken van het daaruit voortvloeiende ouderwetse en lelijke uiterlijk. Maar, het ging dus gelukkig om de achterzijde, waarmee de tv stevig geplaatst kan worden. Wel moet gezegd worden dat de voet brij breed is, iets waar je rekening mee moet houden.

De voorzijde van de voet bestaat uit twee kleine pootjes met een donkere afwerking van geborsteld metaal. Dit is dan ook het enige dat opvalt aan de voet, wat de ‘look’ van de tv ten goede komt. Dat de tv iets nodig heeft om stevig te kunnen staan is overigens niet vreemd. Dit model is namelijk een stuk dikker en zwaarder dan de gemiddelde lcd led tv, en dat komt door de direct led achtergrondverlichting waarbij de led’s zich direct achter het scherm bevinden.

Je hoeft dus absoluut geen ultiem slanke tv te verwachten. Qua dikte doet dit model zelfs denken aan de eerste lcd tv’s, maar daar stappen wij altijd snel overheen. Voor de ultieme beeldkwaliteit is direct led namelijk gewenst en dan nemen we die twee extra’s centimeters op de koop toe. De strijd om de dunste tv zijn we toch ook al uit het oog verloren. Afgezien van dit puntje is er qua design weinig op de tv aan te merken. De TX-58DXW904 ziet er bijzonder strak en premium uit, mede dankzij een dunne zwarte lijst rondom het scherm en zilverkleurige randen rondom die lijst. Verder geen toeters en bellen, alleen het logo van Panasonic in het midden onder het scherm, en alles is netjes afgewerkt. De tv staat stabiel op de voet en voelt premium aan.

Wat betreft de aansluitingen krijg je alles dat je nodig hebt om je apparatuur te koppelen. De DXW904-modellen beschikken over een grote klep aan de achterzijde waarachter zich alles bevindt. Twee hdmi-poorten wijzen naar onderen, twee hdmi-poorten wijzen naar de zijkant, een optische uitgang wijst naar onderen en aan de zijkant zien we nog drie usb-poorten en de CI+-module terug.

De Panasonic DXW904-modellen worden geleverd met twee afstandsbedieningen; een premium normale variant en de Touch Remote. De normale afstandsbediening is er een waar we meteen blij van worden. Het is voor het eerst sinds lange tijd geen goedkope plastic accessoire maar een stevig aanvoelende, goed ogende en goed uitgeruste accessoire. De afstandsbediening is lekker groot, zwaar genoeg om goed in de hand te liggen, voorzien van een premium look en uitgerust met grote knoppen met voldoende ruimte. Nog handiger is de ‘light’ functie waarmee de toetsen verlicht worden. Zo zien we het graag. Overigens is ook de Netflix-knop weer aanwezig. Mocht deze afstandsbediening je toch niet echt bevallen dan kun je gaan voor de Touch Remote, een kleinere accessoire. Deze afstandsbediening ligt door zijn ronding iets beter in de hand en is wat lichter. Ook ontbreken de meeste standaard knoppen en moet je het doen met een touchpad. Dit touchpad kan gebruikt worden om door lijsten te scrollen en te klikken, iets dat ook gewoon kan met een ‘ok’ knop en de pijltjes. Er zit overigens ook een microfoon op maar de spraakbediening hebben we al even geleden opgegeven. Wij zien de toegevoegde waarde van deze afstandsbediening niet echt maar ieder zijn smaak natuurlijk.

Panasonic DXW904 – gebruiksgemak

Qua gebruiksgemak kunnen we eigenlijk hetgeen overnemen dat we in de review van de DXW784-serie geschreven hebben. Het zichtbare gedeelte met menu’s en instellingen bestaat enerzijds uit My Home Screen 2.0 (Firefox OS) en anderzijds uit de standaard menu’s voor instellingen. Panasonic heeft deze standaard menu’s een kleine make-over gegeven maar het gebruik is nagenoeg hetzelfde als vorig jaar.

Wanneer je tv voor het eerst aanzet doorloop je een aantal belangrijke instellingen, waaronder het koppelen van het WiFi netwerk en het zoeken naar zenders. Het is geen geavanceerde set-up waarbij bijvoorbeeld ook de beeldkwaliteit aangepast kan worden maar wel voldoende om direct van start te kunnen gaan. De instellingen van de tv zijn eenvoudig te bereiken, goed gestructureerd en overzichtelijk weergegeven. Ook hier geldt weer dat het niet fancy is maar dat komt het gebruiksgemak ten goede. Wel hebben de DXW904-modellen weer wat meer opties en instellingen dan de lagere modellen; alles is compleet aan te passen en de beeldweergave is professioneel te kalibreren. Je kunt het dus zo gek maken als je zelf wilt.

My Home Screen 2.0 (of Firefox OS) is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van de tv. Over de werking hiervan wijden we later uit maar over het algemeen kan gezegd worden dat Panasonic het vrij simpel, strak en intuïtief houdt. Je ziet direct waar je zijn moet, er is geen overvloed aan opties en het navigeren tussen de verschillende secties verloopt vloeiend en snel. Het is misschien even wennen als je voor het eerst een Panasonic tv gebruikt maar Firefox is zeer eenvoudig, goed gestructureerd en lekker minimalistisch. Hoewel het platform een kleine update heeft gekregen is er qua gebruik weinig veranderd. Wel voelt het smart tv-platform iets vloeiender en sneller aan. Later dit jaar brengt Panasonic wel een update uit die een aantal functies toevoegt. Het openen van en schakelen tussen apps gaat ook snel genoeg en nergens hebben we te maken gehad met vertragingen of lange wachttijden.

Remote app

Panasonic heeft al jaren dezelfde applicatie voor tv’s; TV Remote 2. Deze app maakt het mogelijk je tv te bedienen zonder de afstandsbediening erbij te pakken en bovendien kun je apps opstarten en content naar je tv streamen. Het is een uitgebreide en goed werkende applicatie maar het is nu wel tijd voor een update die wat meer moderne elementen toevoegt en lang bekende bugs oplost. Zo kunnen wij nog steeds geen video’s en foto’s van onze iPhone richting de tv gooien, muziek is wel mogelijk. Het toetsenbord in de app is wel een handige optie aangezien het invoeren van e-mailadressen of url’s met de afstandsbediening gewoon niet zo vlot gaat. Handig is ook dat je binnen de app de browser kunt openen om zo snel een website op je tv weer te geven. Je hoeft dus niet per se op het grote scherm zelf te navigeren.

Daarnaast is TV Anywhere aanwezig. Hiermee kun je op een usb-schijf opgenomen materiaal of live tv-programma’s (alleen wanneer niet gecodeerd/beveiligd) op afstand, bijvoorbeeld buitenshuis, bekijken. Voor deze functie is wel een Panasonic Cloud-account vereist, wat overigens gratis is, en de tv moet in de ‘waakstand’ staan. De interface van TV Anywhere, wat weer niet direct binnen de Remote-app valt maar binnen de Panasonic Media Center-app, is in het engels en niet echt gebruiksvriendelijk maar de functie werkt wel naar behoren. Handig voor wanneer je even niet thuis bent en iets in wilt plannen of een op usb-stick opgenomen programma buiten de deur wilt bekijken. Overigens ondersteunen diverse modellen ook TV Streaming, waarmee de content die op tv verschijnt naar een andere tv in huis (een Panasonic Viera tv) gestreamd kan worden.

Een extra functie voor de topmodellen met ISF-kalibratie is de ‘Slim kalibreren’-functie. Hiermee kun je zelf het scherm professioneel van een optimale beeldweergave voorzien. Voor de gemiddelde consument zijn dit echter opties die meer vragen oproepen dan beantwoorden dus ga er vooral mee aan de slag als je weet waar je aan begint.

Panasonic DXW904 – features

Smart tv-platform (Firefox OS)

De Panasonic-modellen van dit jaar, waaronder ook de DXW904-serie, draaien, op Firefox OS. Panasonic noemt de software zelf My Home Screen 2.0. Deze software werd vorig jaar al geïntroduceerd en ten opzichte van 2015 is er niet heel veel veranderd. Wat ons met name opvalt is dat de navigatie nog net wat vloeiender verloopt en dat de snelheid is toegenomen, positieve punten dus. Maar, er hoefde ook niet veel te veranderen want we waren al tevreden over Firefox OS. Wel komt Panasonic later dit jaar met een update waarmee een aantal functies toegevoegd worden. Deze update zal nieuwe manieren bieden om internetapps te ontdekken en op de tv op te slaan. De Web Apps worden uitgebreid met geoptimaliseerde Web content (games, nieuws, VOD, weer en nog veel meer) en de update biedt gebruikers een eenvoudige “klik en kijk” ervaring zonder dat installatie van de apps nodig is.

Het platform is voor 99 procent hetzelfde als vorig jaar en dat zien we direct al terug in het startscherm van My Home Screen. Dit scherm, toegankelijk via de home-knop op de afstandsbediening, bevat drie iconen; Live TV, Apps en Apparaten. Dit zijn snelkoppelingen naar de belangrijkste functies van de tv. Je kunt zelf ook snelkoppelingen op dit scherm plaatsen, bijvoorbeeld van een favoriete tv-zender, een veel gebruikte input of een handige app. Het startscherm ziet er gelikt uit, werkt logisch en is vooral duidelijk en fraai.

Ook de andere delen van het platform zien er strak uit en zijn zeer duidelijk ingedeeld. In het app-overzicht vind je de beschikbare apps en de te downloaden apps. Het aanbod is echter nog steeds niet indrukwekkend. Panasonic biedt de meest populaire diensten, waaronder Netflix, YouTube, NPO Gemist en Pathé Thuis, maar verder is er weinig bijzonders te vinden. Overigens moet ook gezegd worden dat Firefox OS geen multi-tasking ondersteunt. Een app die je sluit moet dus opnieuw opgestart worden; even snel schakelen zit er niet in.

Info Frame

Een onderdeel van het smart tv-platform dat we minder gebruiken is het Info Frame. Dit ‘frame’ verschijnt bovenop de content die je aan het bekijken bent, met aan alle zijden een menu-item. Deze items hebben allemaal een verschillende kleur en een verschillend doel. Zo kun je door één van de items te selecteren het weerbericht bekijken, favoriete websites openen of aanbevolen tv programma’s zien. Het is een leuke feature maar het nodig nog niet echt uit tot gebruik.

Smart functies

Een slimme tv is pas echt een slimme tv wanneer je er media van andere apparaten op kunt weergeven en dat is op de TX-58DXW904 mogelijk middels een mediaspeler en middels Miracast. De laatstgenoemde optie biedt de mogelijkheid content van een Miracast-compatibel apparaat weer te geven op tv. Dankzij DLNA-ondersteuning kun je media vanaf een NAS of vanaf je pc op de tv weergeven. Hiervoor is een mediaspeler ingebouwd. Deze biedt ondersteuning voor een groot aantal bestandsformaten, waaronder AVCHD, AVI, MKV, WMV, MP4, M4v, VOB, MP3, AAC, WMA Pro, FLAC, Apple Lossless, WAV, JPEG en MPO. Ook is HEVC- en VP9-ondersteuning voor het afspelen van 4K-content aanwezig.

Panasonic DXW904 – beeldkwaliteit

Aangezien de Panasonic TX-58DXW904 het topmodel van dit jaar is verwachten we veel van de beeldkwaliteit. De tv beschikt onder meer over een va-paneel met direct led-achtergrondverlichting en local dimming, de 4K Ultra HD-resolutie, HDR-ondersteuning met een maximale helderheid van 1000 nits, een THX certificaat voor de beeldweergave, een 3000Hz BMR-techniek voor een vloeiende weergave, een Ultra Bright Panel, Studio Master HCX+, een breder kleurbereik, ISF-kalibratiemogelijkheden en 3D-weergave zonder meegeleverde 3D-brillen. Kortom, alles dat je nodig hebt voor een optimale beeldkwaliteit, op papier althans.

Belangrijkste instellingen

Voordat we een tv uitgebreid testen met diverse media kijken we altijd naar de meest optimale instellingen, zonder een tv professioneel te moeten kalibreren. Kortom; hoe halen we snel het meeste uit de beeldweergave van dit model? Gelukkig worden fabrikanten steeds beter met de standaard modi waar je uit kunt kiezen en vanuit de doos kun je bij Panasonic het beste voor de THX Cinema-modus kiezen. Deze modus zorgt voor een natuurgetrouwe kleurweergave, diepe zwartwaarden en voldoende helderheid. Het is het beste compromis in veel gevallen.

Daarnaast hebben we een aantal extra opties aangezet, aangepast of uitgezet. Let wel; bij HDR-content gebruiken we iets afwijkende instellingen, zo zul je later in de review zien (bovenstaande afbeelding toont niet de juiste instellingen). Voor de achtergrondverlichting kiezen we 20 wanneer je in de avond naar SDR-content kijkt, plus een contrast van 90 en een scherpte van 10. Ook kiezen we voor ‘Warm2’ voor de kleurweergave en zetten we de opties voor Levendige Kleuren, Omgevingssensor, Resolutie remasteren en Kleur remasteren uit. We willen namelijk een weergave die zo dicht mogelijk bij het (hoogwaardige) origineel licht en daarom moet de tv er zo min mogelijk mee doen. Ook is de kans groter dat er fouten in het beeld geïntroduceerd worden wanneer de tv allerlei bewerkingen moet doen. Daarbij hebben we de ruisreductie en MPEG-remaster op minimaal gezet. Let wel dat het uitschakelen van deze opties met name positief uitpakt wanneer je een bron van goede kwaliteit gebruikt. Achtergrondlicht zwart niveau zetten we op ‘donker’.

Adaptive Backlight hebben we wel aangezet maar op ‘minimaal’ aangezien dit een tv is met direct led-achtergrondverlichting en we daar ook zoveel gebruik van willen maken. Gelukkig introduceert deze lage optie geen duidelijke blooming-effecten en krijgen we lekker diep zwart voorgeschoteld. Intelligent Frame Creation (IFC) is een optie om beelden vloeiender te laten verlopen. Je kunt deze optie uitzetten bij goede kwaliteit content maar wij geven de voorkeur aan ‘minimaal’ of een aangepaste setting met Clear Motion geactiveerd. Deze optie laat beelden iets soepeler lopen maar introduceert bij een hogere instelling een homevideo-effect wat de realistische en natuurlijke weergave niet ten goede komt. Clear Motion kan overigens een flikker-effect veroorzaken als je er gevoelig voor bent. Diegenen die nog dieper in de instellingen willen duiken kunnen aan de slag met het gamma, de witbalans en het kleurbeheer.

Let wel; Het afstellen of kalibreren van je tv is afhankelijk van je eigen voorkeuren en ook de ruimte waarin de tv staat. Wil je je tv professioneel kalibreren of zelf aan de slag? Neem dan  onze tips artikelen in de home cinema informatiegids door.

Algemeen

In elke review van een tv kijken we eerst naar de algemene karakteristieken van het scherm. Hoe egaal is de verdeling van het licht, zien we de achtergrondverlichting, is er sprake van banding (verticale banden/strepen), zijn er bloomming- of halo-effecten te zien en hoe diep is het zwart dat we zien. Aangezien de TX-58DXW904 direct led-achtergrondverlichting heeft en beschikt over local dimming verwachtten we alleen maar positieve conclusies en dat is eigenlijk op bijna alle vlakken ook zo. Er is bij bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd heel licht wat banding te zien, waardoor je hele lichte verticale banden kunt zien bij snelle camerabewegingen. Ook kun je minimaal last hebben van halo- en blooming-effecten wanneer je ver uit het midden van de tv gaat zitten maar daarmee zijn alle minpuntjes eigenlijk wel benoemd. De tv biedt een compleet uniform beeld, zonder ‘lekkende’ achtergrondverlichting, rondom lichte objecten op een donkere achtergrond is nauwelijks tot geen blooming-effect te zien en de zwartwaarden liggen op een indrukwekkend diep niveau. Middels Adaptive Backlight kun je nog iets dieper zwart verzorgen maar met een hogere setting dan minimaal verlies je, in ieder geval bij SDR-content, details in donkere delen van het scherm.

Ook het contrast stelt niet teleur; de tv weet van intens wit tot diep zwart vele gradaties richting ‘perfectie’ weer te geven. De lichtopbrengst van de DXW904-modellen is zeer goed, vandaar waarschijnlijk ook de Ultra Bright-benaming. Hierdoor kan de tv in wat feller verlichte omgevingen nog steeds een goed plaatje verzorgen. Qua motion prefereren wij de Clear Motion optie in plaats van IFC op minimaal of medium zetten. Het is echter een kwestie van smaak en hoe je deze optie ervaart. Maar, met deze instelling laat Panasonic wederom zien dat het zeer goede beeldverwerkingstechnieken in huis heeft. Plaatjes worden overtuigd strak en vloeiend weergegeven. Op het gebied van kleurweergave zijn we absoluut onder de indruk. De DW904-modellen geven kleuren op een zeer natuurgetrouwe manier weer en weten er net wat extra’s aan te geven waardoor ze van het scherm spatten. Het grotere kleurbereik (met Ultra HD) Blu-ray heeft een duidelijke toegevoegde waarde en maakt een film dynamischer en levendiger.

SD-content

Je ontkomt er misschien nog altijd niet aan; SD-content. Mocht je het kijken dan is het goed om te weten dat de Panasonic TX-58DXW904 hier prima mee om kan gaan. De upscaler doet zijn werk en laat een plaatje van magere kwaliteit (resolutie) toch redelijk zien. Er zit wel wat ruis in het beeld en ook zien we artefacts, maar het is ‘kijkbaar’. Motion handling is bij SD-content ook niet van het hoogste niveau maar ook hier kunnen we prima naar kijken. Al met al; kijk sowieso HD- of Ultra HD-content op een tv als deze maar als je nog SD-content hebt zal het je kijkervaring in ieder geval niet negatief beïnvloeden.

HD-content

Voor het testen van HD-materiaal hebben we de Blu-ray van Gravity er weer eens bij gepakt, met name om de zwartwaarden, de motion handling en de local dimming eens aan de tand te voelen. Maar, het werd al snel duidelijk dat de TX-58DXW904 hier geen enkele moeite mee heeft. De upscaler maakt er een indrukwekkend scherp plaatje van, met subtiele details en een schone weergave. Zwart is en blijft overtuigd diep zwart, zonder blooming-effecten rond de sterren die de donkere hemel menigmaal vullen. Motion handling in drukke actiescenes wordt perfect uitgevoerd, met een vloeiende weergave van snel bewegende objecten en zelfs een uiterst strakke weergave wanneer de camera van links naar rechts schiet. Niets wordt uitgesmeerd en niets verliest duidelijk aan detail. Daarbij zien we een hoog contrast terug, met ook veel schaduwdetails. Subtiele grijstinten zijn duidelijk zichtbaar, wat meer leven in het plaatje brengt. Ook de kleurweergave is zeer strak en nauwkeurig; indrukwekkend. Er is totaal geen sprake van ruis of artefacten, waardoor je een schoon, dynamisch en natuurlijk plaatje krijgt.

4K-content

Voor het testen van 4K Ultra HD-content hebben we Marco Polo op Netflix en Mad Max op (Ultra HD) Blu-ray bekeken. Nu mag duidelijk zijn dat bij de nieuwste generatie Ultra HD tv’s de weergave van de hogere resolutie goed geregeld is. Ook Panasonic heeft het goed door en laat 4K-materiaal met overtuigend veel detail en dynamiek van het scherm spatten. Met name de Ultra HD Blu-ray film laat dit duidelijk zien. Als je content van Netflix kijkt blijft de compressie zichtbaar, waardoor wat meer ruis en artefacts geïntroduceerd worden, en van dichtbij lijkt Ultra HD Blu-ray ook iets scherper in de subtiele details. Maar, het moet gezegd worden dat het verschil tussen een Ultra HD Blu-ray-film en een normale Blu-ray film op een afstand van 2,5 tot 3 meter niet duidelijk zichtbaar is, puur qua resolutie.

Maar, de subtiele details die niet in het bronmateriaal van een HD-film zitten, zijn natuurlijk wel in een 4K-film aanwezig. Dat verschil is echter dus pas op kleine afstand (of een zeer groot scherm) duidelijk te merken. Afgezien van dat hoeft de tv minder met het beeld te doen (er hoeft niet geschaald te worden) en dus is de weergave net wat strakker en soepeler. Het opvangen van snelle bewegingen wordt bij 4K-content subliem opgepakt; er is geen sprake van een stotter-effect of uitgesmeerde details. Daarbij is de kleurweergave van hoog niveau, met een hoog contrast, realistische maar dynamische kleuren en een intense weergave. Maar, het is niet alleen de resolutie die de meerwaarde van Ultra HD biedt…

HDR-content

De Ultra HD Blu-ray schijfjes moeten nog in de winkels verschijnen maar de streamingdiensten staan er inmiddels vol mee: content in de hoge 4K-resolutie. Wanneer je Netflix opent is er direct een aardig aanbod van films en series zichtbaar in deze resolutie. Waar we vorig jaar nog aangaven dat je met 4K-content pas het maximale uit je Ultra HD tv haalt ligt dat dit jaar iets anders. Veel topmodellen en middenklasse tv’s beschikken namelijk over HDR-ondersteuning. Deze tv’s kunnen content die in HDR beschikbaar is met een hogere dynamic range (high dynamic range) weergeven. Ook de TX-58DXW904 kan dit, met een maximale helderheid van 1000 nits.

Wanneer we HDR-content bekijken zetten we allereerst wat instellingen anders. Je kunt dit doen door één van de professionele modi te pakken en hier de instellingen van de THX Cinema-modus in te plaatsen, met uitzondering van de volgende wijzigingen. We zetten de achtergrondverlichting namelijk helemaal open, het contrast op 100 en de Adaptive Backlight Control op Medium. Hiermee halen we het maximale uit het paneel met HDR-content. We hebben de Panasonic DMP-UB900 Ultra HD Blu-ray speler gebruikt, in combinatie met wat demomateriaal en de film Mad Max.

De resolutie is zoals gezegd niet het belangrijkste onderdeel van Ultra HD Blu-ray. Ultra HD moet namelijk een combinatie van een aantal nieuwe standaarden worden; 10-bits kleuren, ondersteuning voor het rec.2020 kleurenspectrum (meer kleuren) en HDR (high dynamic range). Deze drie elementen pakken we dan ook onder dit kopje mee. En om maar meteen met de deur in huis te vallen; het is de combinatie van de hogere resolutie, meer kleuren en het grotere dynamische bereik dat daadwerkelijk de volgende stap in de kijkervaring laat zien. Pak al die elementen samen en je krijgt namelijk een levendiger en dynamischer plaatje dat enerzijds dichterbij de werkelijkheid ligt en anderzijds je nog dieper in een film trekt. Het verloop van kleuren is strakker, kleuren komen veel intenser en natuurlijker over, subtiele details komen net wat meer naar voren en het grotere dynamische bereik zorgt voor een beeld dat van je scherm spat. Het is allemaal net wat meer zoals we het met onze eigen ogen zouden ervaren als we erbij stonden. HDR laat explosies nog dramatischer overkomen dan bij een HD-film, het grotere kleurbereik geeft de gelige Sahara in Mad Max nog meer tinten en een natuurgetrouw uiterlijk, en de 4K-resolutie laat de kleinste details nog meer tot leven komen. Diep zwart blijft diep zwart, terwijl de zon in de achtergrond bijna pijn doet aan je ogen; precies zoals we het willen. Ook het opvangen van snel bewegende beelden of objecten verloopt bijzonder vloeiend en strak; in verschillende scenes waarin auto’s elkaar achtervolgen zien we nauwelijks haperingen of uitgesmeerde details.

Een tijdje terug schreven we in reviews vaak dat een hoog contrast met diepe zwartwaarden en heldere wittinten vaak meer effect heeft op de ‘3d-ervaring’ dan de resolutie, simpelweg omdat je hiermee diepte creëert in het beeld; je komt dichterbij de realiteit. De resolutie alleen zorgt niet voor meer realiteit, dat doen alle elementen van een tv samen. Panasonic laat met de TX-58DXW904 zien dat de hoge resolutie, het hoge contrast, de intense HDR-weergave en het grotere kleurbereik samen voor een daadwerkelijk nieuwe kijkervaring kunnen zorgen waarbij je nog meer in een film gezogen wordt en weer iets meer het idee hebt er zelf bij te staan. Combineer hoogwaardige content met een premium tv en je hebt de beste kijkervaring die je momenteel kunt krijgen.

Gaming

De kroon voor de beste tv voor het spelen van games gaat dit jaar helaas niet naar Panasonic. De input-lag voor dit model komt uit rond de 40ms in de game-modus, en hoewel dat niet slecht is kun je als verfent gamer beter voor één van de Samsung topmodellen met een input-lag van rond de 20ms gaan. Een lage input lag is gewenst voor diegenen die graag games spelen waarbij de reactietijd van belang is, bijvoorbeeld shooters.

Reflecties en kijkhoeken

Qua kijkhoeken en reflecties is de Panasonic TX-58DXW904 geen hoogvlieger. Het scherm heeft eigenlijk last van dezelfde problemen als de DXW784-modellen. De helderheid gaat bij een hoek groter dan 25 graden toch hard achteruit en ook wordt de kleurweergave minder nauwkeurig. Het is dus wel een tv waar je het liefst recht (binnen 45 graden) voor wilt zitten.

Ook reflecties blijven nogal opvallen, zeker wanneer de tv naast een raam staat of wanneer er lampen achterin de kamer staan. Tijdens heldere scenes heb je hier niet veel last van maar in donkere scenes kan het opvallen. Wanneer de tv uitstaat is het sowieso één grote spiegel. Beide issues zijn geen hele grote nadelen, met name wanneer je meestal in de avond tv kijkt en er met het gezin (of alleen) vaak recht voorzit.

Panasonic DXW904 – audiokwaliteit

Met een tv van dit formaat, en vooral ook qua dikte, is er natuurlijk meer ruimte om speakers kwijt te kunnen. Panasonic heeft de DXW904-modellen dan ook voorzien van wat grotere speakers; twee woofers en twee tweeters, met een vermogen van 40 Watt. Het geluid valt dan ook niet tegen maar is tegelijkertijd ook weinig indrukwekkend. De tv verzorgt een stereobeeld dat breed genoeg is en qua middentonen komt alles overtuigend, warm en helder over. Ook is het geluidsveld levendig en open. De lage tonen zijn wat aan de zwakke kant en kunnen op hoog volume wegvallen. De hoge tonen kunnen op hoog volume soms wat oversturen. Maar, over het algemeen is de audioweergave van prima kwaliteit, zeker voor een simpel tv-programma of een series. Ben je echt van de films dan is een extern audiosysteem nog altijd aan te raden.

Panasonic DXW904 – conclusie

De conclusie van deze review staat eigenlijk al onder het kopje van de beeldkwaliteit; Panasonic laat met de TX-58DXW904 zien dat de hoge resolutie, het hoge contrast, de intense HDR-weergave en het grotere kleurbereik samen voor een daadwerkelijk nieuwe kijkervaring kunnen zorgen waarbij je nog meer in een film gezogen wordt en weer iets meer het idee hebt er zelf bij te staan. Combineer hoogwaardige content met een premium tv en je hebt de beste kijkervaring die je momenteel kunt krijgen. Qua beeldkwaliteit zit het dus absoluut goed, als je het scherm maar wel voedt met de content die het verdient. Qua design is de TX-58DXW904 misschien niet voor iedereen weggelegd maar voor het dikkere design krijg je wel veel terug in kwaliteit. De tv is bijzonder gebruiksvriendelijk, bevat ontelbare opties om alles naar eigen wens aan te passen en is voorzien van het handige en simpele Firefox OS-platform. Zoals je leest hebben we eigenlijk maar heel weinig te klagen. Ja, het app-aanbod kan wat groter, de remote-app mag wel eens vernieuwd worden, de voet is wat breed, de 3D-brillen worden niet meer meegeleverd en de kijkhoeken en reflecties kunnen in bepaalde situaties storen. Maar, als je hiermee kunt leven dan heb je met de TX-58DXW904 één van de beste tv’s van dit moment in huis staan. Daar betaal je echter ook voor; 3.999 euro is veel geld, maar voor dat geld profiteer je ook maximaal van alle nieuwe technieken, standaarden en mogelijkheden. De komende jaren zit je dan ook gebakken.

9.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Indrukwekkende beeldkwaliteit
  • Gebruiksvriendelijke software
  • De beste afstandsbediening sinds lange tijd

Minpunten
  • Aanbod van apps is niet groot

  • Geen 3D-brillen meer
  • Tegenvallende kijkhoeken en reflecties

Reacties (2)