Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

KPN gaat settopbox met 4K Ultra HD-ondersteuning testen

Geschreven door
Geplaatst op25 mei 2016, 11:14 CategorieDigitale tv

Tv-programma’s in de 4K Ultra HD-resolutie hoeven we voorlopig niet te verwachten maar via digitale tv-providers worden ook diensten aangeboden die wel reeds in 4K beschikbaar zijn. Dit is een belangrijke reden voor KPN om te beginnen met een proef waarbij enkele klanten een Ultra HD settopbox krijgen.

Tegenover Tweakers laat KPN weten binnenkort als eerste digitale tv-provider een 4K Ultra HD settopbox te gaan testen. Het bedrijf kiest 1000 klanten uit die de nieuwe decoder in gebruik mogen nemen. Het is helaas niet mogelijk jezelf aan te melden; dit gebeurt waarschijnlijk aan de hand van de informatie die het bedrijf enkele weken terug via een enquête verzameld heeft.

Na de testperiode moet er een abonnement aan het aanbod toegevoegd worden waarbij klanten kunnen kiezen voor de Ultra HD-optie. Dit zal echter alleen betekenen dat de settopbox diensten als Netflix in 4K naar je tv kan versturen. Normale tv-programma’s zijn pas ‘net’ in hd te bekijken en de overstap naar Ultra HD laat waarschijnlijk nog jaren op zich wachten.

De 4K settopbox beschikt onder meer over Ultra HD-weergave met 60Hz, HDR-ondersteuning, hdmi 2.0a-poorten, hevc-ondersteuning, Dolby digital Plus, usb en een 3,5mm-jack.

 • Delen:

Reacties

 1. Pete0603
  27 mei, 2016 om 13:04

  Ben wel aangenaam verrast dat KPN dit doet. Zit al jarenlang tegen 720p aan te kijken, wat eerlijk gezegd op 2.5- 3.5 met 50″ best een mooi plaatje geeft. Volgens mij zijn de HD zenders ook 720p. Maar zeker weten doe ik dit niet. Meerdere mensen hebben zelfs meerder malen aan KPN de resolutie van de bron gevraagd en de bitrate van de 720p stream. En ze geven NOOIT antwoord.

  Mijn mening, als leek:

  0.9 MP opschalen naar 8.4, negen maal dus, dat is vragen om moeilijkheden. 1 echte pixel, 8 bijverzinnen wat het ZOU KUNNEN zijn…

  Laat ze nou in hemelsnaam gewoon de exacte specs van blu ray overnemen. 1080p res, 8 bit kleuren, (rec 709 dacht ik…) en een exact gelijke bitstream. Qua bitstream zit je dan hoger dan netflix, en de andere 4k streamers die ik even vergeten ben.

  Heb eerlijk gezegd thuis geen netflix, ken wel een paar mensen, maar nog niet gezien. Vriend van me neemt een dezer dagen zijn chromecast mee en loggen we in. Ben benieuwd.

  De kenners bezweren dat door de enorme compressie, EN het upscalen, netflix het bij lange niet haalt in vergelijking met blu ray.

  Als ALLE zenders nou gewoon de h. 264 als standaard nemen vind ik het best. Maar dan zonder verdere compressie of up en downsdaling. Uitzenden met h. 265 is leuk voor mensen met 4k, omdat het ipv 4 slechts de stream met een factor 2 omhoog gooit. Maar dat is de res. Geen idee wat HDR en 10 bit kleurendiepte met de grootte van de stream doet. Overigens moet je voor de h. 265, de codec voor 4k, WEL de juiste hardware aan boord hebben, het is ongelofelijk veel rekenwerk.

  Ik begrijp dan ook niet dat ze van 720 naar 2160 gaan, MET HDR en waarschijnlijk dci-p3, maar dan NOOIT een stream exact gelijk aan blu ray hebben getest op consumenten.

  Zijn hier mensen die vaak naar 4k streams kijken?

  Moeite waard?

 2. Frans de groot
  30 mei, 2016 om 20:05

  Ik kijk geen 4 K. Heb ook geen netflix. Ben gewend aan fulhd en bluray

  • Pete0603
   30 mei, 2016 om 20:18

   Ik zat er ook niet op te wachten. Tot 65 inch perfect beeld.

   Was op zoek naar een zaakje die nog een LG EA870 had. Perfect voor blu ray. Geen upscaling, geen fratsen, perfect beeld. Gewoon 8 bit zonder HDR. Maar helaas, niet meer te krijgen…

   Komt geen opvolger ook. Terwijl bijna alle zenders 720 IPV 2160 zijn. Go figure…

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.