Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Netflix streamt nu in HDR en Dolby Vision

Geschreven door
Geplaatst op11 april 2016, 9:56 CategorieStreamingdiensten

Netflix heeft laten weten dat het bedrijf is begonnen met het streamen in HDR en Dolby Vision. Echter, het lijkt hier wel om een soft launch te gaan. In een dergelijke periode test een bedrijf nieuwe dingen bij een breed publiek om te checken of alles naar behoren werkt.

Netflix streamt nu in HDR en Dolby Vision

Netflix is stilletjes aan begonnen met het streamen in HDR (HDR10) en Dolby Vision. De serie Marco Polo (afbeelding) is de eerste serie die HDR zal ondersteunen. De populaire serie over de superheld Daredevil zal snel in de voetstappen volgen. Het is nu twee jaar geleden dat de videostreamingdienst (beschikbare) content ook in 4K kan uitzenden. Met HDR wil het bedrijf de beeldkwaliteit natuurlijk opschroeven en ervoor zorgen dat de dynamic range breder wordt en de kleuren veel mooier worden weergeven (door meer te laten zien).

Nu zijn er al mensen in de Verenigde Staten met bijvoorbeeld een tv van Sony die hebben aangegeven dat het werkt. Echter, omdat Netflix er officieel nog geen grote aankondiging over heeft gemaakt, leeft nu de gedachte dat we te maken hebben met een soft launch – een periode waarin een bedrijf nieuwe dingen test om te checken alles werkt zoals van tevoren gedacht. De streamingdienst heeft op dit moment nog geen andere series of televisies bevestigd. Onder andere televisies van LG, Sharp, Samsung en Sony ondersteunen HDR10 op dit moment.

Netflix ondersteunt momenteel zowel HDR10, dat in nagenoeg alle tv’s met HDR aanwezig is, als Dolby Vision, wat alleen LG momenteel in tv’s verwerkt heeft. Het lijkt er echter op dat de eerste serie in HDR, Marco Polo, nog niet overal met een groter dynamisch bereik te bekijken is. Netflix rolt de mogelijkheid langzaam uit. Je ziet de optie aan de hand van het HDR-logo of het Dolby Vision-logo.

Goed om te weten is dat je een internetverbinding van 25Mbit/s nodig hebt om content in de 4K-resolutie en met HDR te bekijken. Je kunt echter ook een 1080p of 720p stream in HDR bekijken wanneer de internetsnelheid wat lager ligt.

High dynamic range in 2016

2016 wordt het jaar van HDR, zowel op het gebied van hardware als op het gebied van content. Nagenoeg elke middenklasse en high-end tv beschikt dit jaar over HDR-ondersteuning, streamingdiensten gaan series en films in HDR uitzenden en HDR zal beschikbaar zijn op de Ultra HD Blu-ray schijfjes die binnenkort in de winkels liggen.

High dynamic range is een onderwerp dat we al vele malen besproken hebben, maar simpel gezegd komt het erop neer dat de beeldkwaliteit verbeterd wordt door het dynamisch bereik (van diep zwart naar helder wit) te vergroten en van een groter kleurbereik gebruik te maken. HDR moet echter in de content aanwezig zijn en ondersteund worden door de hardware.

Bekijk alle tv’s die dit jaar in Nederland uitgebracht worden in ons 2016 home cinema overzicht.

 • Delen:

Reacties

 1. Pete0603
  12 april, 2016 om 14:14

  Weet misschien iemand met welk soort cameras deze series zijn geschoten?

 2. DQ
  13 april, 2016 om 11:31

  Volgens IMDB (http://www.imdb.com/title/tt2189461/technical?ref_=tt_dt_spec) is de Netflix-serie Marco Polo opgenomen met een CineAlta 4K-camera: Sony CineAlta PMW-F55 (https://pro.sony.com/bbsc/ssr/product-PMWF55) en lenzen van Panavision Primo en PVintage (resp. http://www.panavision.com/products/uk/primo%C2%AE-prime-lenses en http://www.panavision.com/products/pvintage%C2%AE-prime-lenses). Denk alleen niet dat het in consumentenbudget past.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.