Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Hificorner.nl advies: Waarom de in-ear hoofdtelefoon nog altijd populair is

Geschreven door
Geplaatst op2 april 2016, 19:39 CategorieGesponsord

Elke twee weken schijnen de collega’s van Hificorner.nl hun licht op de beste, meest interessante of nieuwste hifi-producten. Deze week kijken ze naar de in-ear hoofdtelefoons.

Hoofdtelefoons zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Hoewel de on-ear en over-ear hoofdtelefoon een tijdlang populair waren, is het nog steeds de in-ear hoofdtelefoon, de kleine oordopjes, die het straatbeeld bepaalt (hoewel in-ear hoofdtelefoon de officiële benaming is, wordt vaker gesproken over oordopjes). Daarom besteedt Hificorner.nl in dit artikel aandacht aan de in-ear hoofdtelefoon.

Verschijningsvorm zegt niets over kwaliteit

Ter introductie: in-ear hoofdtelefoons worden in het oor geplaatst, terwijl on-ear op het oor wordt geplaatst en over-ear over de gehele oorschelp. In de Hifi-wereld wordt regelmatig gesteld dat on-ear en over-ear hoofdtelefoons in de regel betere geluidskwaliteit leveren dan in-ear. Volgens ons gaat die vlieger niet op. Het is maar net afhankelijk uit welke onderdelen een hoofdtelefoon is opgebouwd; groot betekent niet meteen kwaliteit. Wel is het zo dat on-ear en over-ear hoofdtelefoons vaak worden gebruikt voor langere luistersessies, terwijl in-ear hoofdtelefoons staan voor snelheid en gemak. De drie verschijningsvormen zeggen niets over de geluidskwaliteit, het is meer dat de ene persoon liever een in-ear draagt, terwijl een ander zweert bij over-ear. Wij zeggen altijd: niets is zo betrouwbaar als je eigen oren.


De drie voordelen van een in-ear hoofdtelefoon

Omdat de in-ear hoofdtelefoon klein van formaat is, zijn er enkele significante voordelen ten opzichte van grotere koptelefoons. Eén daarvan is het gebruikersgemak. Door het kleine formaat zijn de oordopjes ten allen tijde makkelijk mee te nemen en te gebruiken. Een tweede voordeel is de goede isolatie. Doordat de oordopjes in het gehoorkanaal worden geplaatst, worden omgevingsgeluiden zoveel mogelijk tegengehouden. Bovendien is de afstand van de drivers van de hoofdtelefoon naar de trommelvlies kleiner dan bij en on-ear of over-ear hoofdtelefoon (kanttekening is dat het volume van de muziekspeler niet maximaal opengedraaid moet worden, dit in verband met kans op gehoorbeschadiging). Het derde voordeel is het lichte gewicht, waardoor in-ear hoofdtelefoons bij uitstek geschikt zijn voor gebruik tijdens sporten.

Enkele populaire modellen uitgelicht

Omdat wij regelmatig de vraag krijgen welke in-ear hoofdtelefoon een echt audiofiel geluid voortbrengen, hebben wij drie modellen geselecteerd. Dat zijn de Bose QuietComfort 20 (QC20), Bowers & Wilkins C5 serie 2 en de KEF M200.

Bose QuietComfort 20

De Bose QuietComfort 20 is één van de weinige in-ear hoofdtelefoon met ruisonderdrukking. Deze functie zorgt ervoor dat hinderlijk omgevingsgeluid wordt gefilterd. Met de krachtige ruisonderdrukking kunt u zich helemaal afsluiten van de wereld. Dankzij de geavanceerde geluidstechnieken van Bose levert de QC20 een zeer hoogwaardig geluid.

Bose QuietComfort 20.jpg
Bose QuietComfort 20
Bose QuietComfort 20
Bose QuietComfort 20
Bose QuietComfort 20
Bose QuietComfort 20
Bose QuietComfort 20

Bowers & Wilkins C5 serie 2

Wat geluid betreft, zijn er maar weinig audiomerken zoals Bowers & Wilkins. De C5 is een uitstekend voorbeeld van de uitmuntende kwaliteit die het Britse merk levert. De Bowers & Wilkins C5 serie 2 is het resultaat van specialistische akoestische kennis en technologische vooruitgang. Het zogenaamde Secure Loop-design zorgt voor optimaal draagcomfort, terwijl de micro-componenten binnenin zorgen voor een bijzonder gedetailleerd en ruimtelijk geluid.

KEF M200

Nog zo’n hoogwaardig audiomerk is KEF. Alles aan de M200 is goed. De drivers, de aluminium behuizing, het draagcomfort, het geluid. Hoewel KEF zich vooral richt op de ontwikkeling van luidsprekers, zijn de uitgebrachte hoofdtelefoon van topkwaliteit. In ieder oortje van de M200 zitten twee drivers; één voor het laag en één voor de midden en hoge tonen. Het draagcomfort is hoog, mede door de rubberen beugels voor achter uw oren.

  • Delen:

Reacties

  1. Frans de groot
    04 april, 2016 om 1:28

    Zal niet goedkoop zijn de kef.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.