Review: Panasonic TX-58DXW784 (DXW784-serie) lcd led tv

17 maart 2016 + 10 minuten 24 Reacties
Panasonic-DXW784-review-feature-1

In deze review kijken we naar de Panasonic TX-58DXW784 (DXW784-serie) lcd led tv, uitgerust met een 4K Ultra HD-resolutie, Firefox OS en HDR-ondersteuning.

2016 is alweer een paar maanden oud en langzaam aan zien we de eerste nieuwe tv’s van de grote fabrikanten in Nederland verschijnen. Ook Panasonic introduceert weer een groot aantal nieuwe modellen, waarvan een groot deel is uitgerust met de 4K Ultra HD-resolutie. In deze review bespreken we de TX-58DXW784, een 58-inch model dat over de hoge 4K Ultra HD-resolutie beschikt en bovendien met Firefox OS uitgerust is.

Panasonic DXW784 – specificaties

In de bovenste regionen van de 2016 line-up van Panasonic zien we de DXW784-serie terug, bestaande uit modellen van 50-inch tot 65-inch. Deze tv’s komen met diverse interessante specificaties en features, waaronder de 4K Ultra HD-resolutie, edge lit led-verlichting (direct led voor de 65-inch versie), HDR-ondersteuning, een 1.800 BMR-rechniek, een groot kleurbereik, local dimming, Studio Master HCX en IFC Pro kalibratiemogelijkheden. Daarnaast zijn de tv’s voorzien van twee tuners, 3D-weergave (zonder meegeleverde 3D-brillen), My Home Screen 2.0 (Firefox OS) en VR-Audio True Surround.

De Panasonic DXW784-serie bestaat uit drie modellen; de 50-inch TX-50DXW784 met een verkoopprijs van 1.399 euro, de 58-inch TX-58DXW784 met een adviesprijs van 1.799 euro en de 65-inch TX-65DXW784 met een adviesprijs van 2.799 euro. In deze review kijken we naar het 58-inch model maar de conclusies gelden ook voor de andere modellen in deze serie. Een overzicht van alle modellen, inclusief specificaties en prijzen, vind je in de Panasonic 2016 lcd led tv line-up.

Review-apparatuur

Voor deze review maken we gebruik van onder meer de Marantz UD7007 Blu-ray speler, de Marantz SR7009 receiver, De B&W CM S2-serie luidsprekers en een PlayStation 3 gameconsole. Ook hebben we Netflix gebruikt voor streaming video, zowel HD als 4K.

Panasonic DXW784 – design

Eén van de onderdelen van de Panasonic tv line-up die in 2016 vernieuwd is, is het design. Panasonic kiest wederom voor minimalistische tv’s, maar zet ook in op flexibiliteit. Zo kan de voet van een aantal modellen, waaronder de DXW784-serie modellen, omgedraaid worden waardoor je een ander uiterlijk krijgt.

De Panasonic TX-58DXW784 is voorzien van een zilverkleurige afwerking, met slanke bezels rondom de tv. Deze bezels hebben een afwerking van geborsteld aluminium meegekregen. Onderop het frame bevindt zich een zwart logo van Panasonic, met daaronder een dunne zwarte balk waarop de led-indicatoren zitten. Het scherm ziet er bijzonder strak en premium uit, zonder veel toeters en bellen.

De voet is opvallend om de hierboven genoemde reden. Je kunt hem namelijk op twee manieren installeren; de lange kant van de voet naar voren gericht of de korte zijde van de voet naar voren gericht. Het is een kwestie van smaak maar leuk dat je nu zelf de keuze hebt. De metalen voet heeft overigens een zilverkleurige afwerking meegekregen en past daardoor perfect bij de lijst van de tv.

Wat betreft de aansluitingen is de TX-58DXW784 aan de zijkant voorzien van een usb 3.0-poort en drie hdmi-poorten. Ook zien we hier een CI-slot (dubbele tuner) terug. De overige aansluitingen, waaronder de ethernetpoort, een extra hdmi-poort en twee extra usb-poorten, wijzen naar achteren. Daarbij moet gezegd worden dat de stroomkabel die Panasonic meelevert erg kort is. Een verlengkabel of stekkerdoos is dus voor velen geen luxe.

De DXW784-modellen worden geleverd met één afstandsbediening; de standaard afstandsbediening zoals we die al jaren kennen. De TouchPad Remote wordt dus niet meegeleverd. De standaard afstandsbediening heeft nog steeds het kenmerkende design van Panasonic, met grote knoppen en toegang tot de belangrijkste functies. Ook zien we de Netflix-knop die direct toegang geeft tot de streaming-app terug. De afstandsbediening is vrij eenvoudig, compleet van plastic gemaakt en ligt goed in de hand. Mocht je liever je smartphone gebruiken kun je aan de slag met de Panasonic Remote-app, waarover je hieronder meer leest.

Panasonic DXW784 – gebruiksgemak

Als we naar het gebruiksgemak kijken dan komen we al snel op het smart tv-platform terecht, in dit geval My Home Screen 2.0 (of Firefox OS). Over de werking hiervan wijden we later uit maar over het algemeen kan gezegd worden dat Panasonic het vrij simpel, strak en intuïtief houdt. Je ziet direct waar je zijn moet, er is geen overvloed aan opties en het navigeren tussen de verschillende secties verloopt vloeiend en snel.

De algemene menu’s van de DXW784-modellen zijn hetzelfde als vorig jaar. Ook dit jaar krijg je bij het voor het eerst aanzetten van de tv een aantal basisinstellingen voorgeschoteld zodat je direct aan de slag kunt. Zo kun je de zenders installeren en de tv verbinden met je WiFi-netwerk. Het is geen fancy of uitgebreide set-up maar het zorgt er wel voor dat je direct je zenders kunt bekijken en toegang hebt tot apps en diensten. Een suggestie die we ook vorig jaar al gaven is dat het mooi zou zijn als Panasonic wat meer mogelijkheden zou bieden om de audio en het beeld in deze set-up naar eigen wens af te stellen zodat je naderhand niet door de menu’s hoeft te bladeren.De instellingen van de tv zijn eenvoudig te bereiken, goed gestructureerd en overzichtelijk weergegeven. Ook hier geldt weer dat het niet fancy is maar dat komt het gebruiksgemak ten goede.

Zodra je de eerste instellingen doorlopen hebt kom je in het homescreen van het Firefox smart tv-platform terecht. Hier krijg je eerst middels een aantal fraai vormgegeven vensters informatie over het gebruik en de mogelijkheden van het platform. Het is even wennen maar na een paar keer bladeren door de interface zie je waar alles voor dient. Overigens is er qua uiterlijk en functionaliteit ten opzichte van vorig jaar niks veranderd. Firefox OS (My Home Screen 2.0) werkt nog exact hetzelfde, al voelt het iets sneller en soepeler aan. Later dit jaar brengt Panasonic wel een update uit die een aantal functies toevoegt.

Zoals hierboven al aangegeven zit het met de snelheid van het systeem wel goed. Op veel smart tv’s is dit een probleem; het schakelen tussen apps of het navigeren door menu’s verloopt traag of de wachttijden voor het openen van een app zijn te lang. Panasonic heeft dit aardig onder de knie, mede dankzij een vrij simpel smart tv-platform. Panasonic is verre van de beste smart tv-fabrikant maar weet wel een goede combinatie tussen functionaliteit en gebruiksgemak te vinden.

Remote app

Panasonic heeft al jaren een applicatie waarmee je van je smartphone of tablet een afstandsbediening kunt maken. Sinds een paar jaar zijn we toe aan de tweede versie van deze app (TV Remote 2), maar het wordt echt wel tijd voor een nieuwe versie. Hoewel deze app precies doet wat je ervan mag verwachten is het uiterlijk inmiddels wel achterhaald; het kan allemaal wat fraaier en strakker.

Qua functionaliteit zijn we echter nog steeds tevreden over de applicatie. Er wordt snel verbinding gemaakt met de tv en alle basisfuncties kunnen snel en eenvoudig bediend worden. Zo kun je kiezen voor het touchpad dat ook op de TouchPad Remote (niet meegeleverd) beschikbaar is, een toetsenbord waarmee je teksten naar de tv kunt sturen (bijvoorbeeld een url) en een venster met de standaard knoppen van de traditionele afstandsbediening.

Daarnaast biedt de applicatie diverse extra mogelijkheden, waaronder Swipe & Share. Hiermee kun je media van je telefoon of tablet richting je tv ‘gooien’. Helaas werkt dit momenteel nog steeds niet op een iPhone, voor foto’s en video’s althans. De reden is ons onbekend maar er wordt continu een error-melding gegeven. Muziek naar je tv ‘gooien’ werkt wel. Handig is ook dat je binnen de app de browser kunt openen om zo snel een website op je tv weer te geven. Je hoeft dus niet per se op het grote scherm zelf te navigeren.

Via de TV Remote 2-applicatie krijg je daarbij een overzicht van de geïnstalleerde applicaties zodat je deze direct vanaf je mobiele apparaat op kunt starten. Daarnaast is TV Anywhere aanwezig. Hiermee kun je op een usb-schijf opgenomen materiaal of live tv-programma’s (alleen wanneer niet gecodeerd/beveiligd) op afstand, bijvoorbeeld buitenshuis, bekijken. Voor deze functie is wel een Panasonic Cloud-account vereist, wat overigens gratis is, en de tv moet in de ‘waakstand’ staan. De interface van TV Anywhere, wat weer niet direct binnen de Remote-app valt maar binnen de Panasonic Media Center-app, is in het engels en niet echt gebruiksvriendelijk maar de functie werkt wel naar behoren. Handig voor wanneer je even niet thuis bent en iets in wilt plannen of een op usb-stick opgenomen programma buiten de deur wilt bekijken. Overigens ondersteunen diverse modellen ook TV Streaming, waarmee de content die op tv verschijnt naar een andere tv in huis (een Panasonic Viera tv) gestreamd kan worden.

Panasonic DXW784 – features

Smart tv-platform (Firefox OS)

Het smart tv-platform van Panasonic heeft de naam My Home Screen 2.0 meegekregen en is gebaseerd op Firefox OS van Mozilla. Ten opzichte van vorig jaar is er op dit vlak weinig veranderd, al is de snelheid wat verbeterd en draait het systeem nog wat stabieler. Maar aangezien dit al geen minpunten waren in de vorige generatie is er maar weinig nieuws te melden.

De indeling is nog altijd hetzelfde en ook de mogelijkheden zijn niet aangepast. Zo heb je een homescreen, toegankelijk via de home-knop op de afstandsbediening, waar je drie iconen tegenkomt; Live TV, Apps en Apparaten. Dit zijn snelkoppelingen naar de belangrijkste functies van de tv. Je kunt zelf ook snelkoppelingen op dit scherm plaatsen, bijvoorbeeld van een favoriete tv-zender, een veel gebruikte input of een handige app. Van het homscreen worden we nog steeds blij, met name door de simpele weergave en het strakke design.

Firefox OS ziet er over het algemeen bijzonder strak uit en werkt intuïtief. Maar, er is bij Panasonic al jaren één onderdeel dat wat achterblijft op de concurrentie, en dat is het aanbod van apps. De meest populaire apps, waaronder Netflix, YouTube, NPO Gemist en Pathé Thuis, zijn aanwezig maar verder is er weinig bijzonders te vinden. Het lijkt nog altijd geen onderdeel te zijn waar Panasonic veel aandacht aan besteedt. Overigens moet ook gezegd worden dat Firefox OS geen multi-tasking ondersteunt. Een app die je sluit moet dus opnieuw opgestart worden; even snel schakelen zit er niet in.

Een nieuwe Firefox OS-update, die gepland staat voor later dit jaar, zal nieuwe manieren bieden om internetapps te ontdekken en op de tv op te slaan. De Web Apps worden uitgebreid met geoptimaliseerde Web content (games, nieuws, VOD, weer en nog veel meer) en biedt gebruikers een eenvoudige “klik en kijk” ervaring zonder dat installatie van de apps nodig is. Laten we hopen dat hiermee het aanbod wat vergroot wordt.

Info Frame

Het Info Frame is een onderdeel van het smart tv-platform maar wij hebben dit maar mondjesmaat gebruikt. Dit is een venster, met aan vier zijden gekleurde elementen, waarmee Panasonic suggesties voor content of interessante informatie wil geven. Zo kun je het weerbericht bekijken, favoriete websites openen of aanbevolen tv programma’s zien. Het is een leuke feature maar het nodig nog niet echt uit tot gebruik.

Firefox web browser

Hoeveel mensen er daadwerkelijk wel eens gebruikmaken van de browser op hun tv is ons niet bekend, maar het is nog altijd mogelijk. Binnen Firefox OS is vanzelfsprekend Firefox de browser en dat is een belangrijk pluspunt. Deze browser is lekker snel, kan dankzij de app (en het gooien van url’s naar de tv) eenvoudig gebruikt worden en laat websites correct zien. Het is dus een browser die uitnodigt om gebruikt te worden maar de toepassingen zijn nog altijd niet groot.

Smart functies

Een slimme tv is pas echt een slimme tv wanneer je er media van andere apparaten op kunt weergeven en dat is op de TX-58DXW784 mogelijk middels een mediaspeler en middels Miracast. De laatstgenoemde optie biedt de mogelijkheid content van een Miracast-compatibel apparaat weer te geven op tv. Dankzij DLNA-ondersteuning kun je media vanaf een NAS of vanaf je pc op de tv weergeven. Hiervoor is een mediaspeler ingebouwd. Deze biedt ondersteuning voor een groot aantal bestandsformaten, waaronder AVCHD, AVI, MKV, WMV, MP4, M4v, VOB, MP3, AAC, WMA Pro, FLAC, Apple Lossless, WAV, JPEG en MPO. Ook is HEVC-ondersteuning voor het afspelen van 4K-content aanwezig.

Panasonic DXW784 – beeldkwaliteit

Het draait echter allemaal vooral om één onderdeel van de tv en dat is de beeldkwaliteit. Als we de specificaties mogen geloven dan mogen we hoge verwachtingen hebben. Zo komt de TX-58DXW784 onder meer met een 4K Ultra HD-paneel met edge lit led-verlichting en local dimming, een Superieur Contrast, een 1.800Hz BMR-techniek, actieve 3D-weergave (zonder 3D-brillen), een Super Bright Panel, IFC Pro opties en Studio Master HCX.

Belangrijkste instellingen

Voordat we een tv uitgebreid testen met diverse media kijken we altijd naar de meest optimale instellingen, zonder een tv professioneel te moeten kalibreren. Kortom; hoe halen we snel het meeste uit de beeldweergave van dit model? Gelukkig worden fabrikanten steeds beter met de standaard modi waar je uit kunt kiezen en vanuit de doos kun je bij Panasonic het beste voor de True Cinema-modus kiezen. Deze modus zorgt voor een natuurgetrouwe kleurweergave, diepe zwartwaarden en voldoende helderheid. Het is het beste compromis in veel gevallen.

Daarnaast hebben we een aantal extra opties aangezet, aangepast of uitgezet. Zo kiezen we voor ‘Warm2’ voor de kleurweergave en zetten we de opties voor Levendige Kleuren, Omgevingssensor, Resolutie remasteren en Dynamisch bereik remasteren uit. We willen namelijk een weergave die zo dicht mogelijk bij het origineel licht en daarom moet de tv er zo min mogelijk mee doen. Ook is de kans groter dat er fouten in het beeld geïntroduceerd worden wanneer de tv allerlei bewerkingen moet doen. Overigens is Dynamisch bereik remasteren wel een interessante optie om het beeld wat meer dynamiek te geven en lichte delen van het scherm te laten springen. Echter zagen wij niet voldoende positief verschil om deze optie in te schakelen. Daarbij hebben we de ruisreductie en MPEG-remaster op minimaal gezet. Let wel dat het uitschakelen van deze opties met name positief uitpakt wanneer je een bron van goede kwaliteit gebruikt.

Adaptive Backlight hebben we wel aangezet maar op ‘minimaal’. Dit verbetert de zwartwaarden in donkere omgevingen maar kan ook zo nu en dan een ‘blooming’ effect geven waardoor een kolom van het scherm lichter is dan de rest. Intelligent Frame Creation (IFC) is een optie om beelden vloeiender te laten verlopen. Je kunt deze optie uitzetten bij goede kwaliteit content maar wij geven de voorkeur aan ‘minimaal’. Deze optie laat beelden iets soepeler lopen maar introduceert bij een hogere instelling een homevideo-effect wat de realistische en natuurlijke weergave niet ten goede komt. Diegenen die nog dieper in de instellingen willen duiken kunnen aan de slag met het gamma, de witbalans en het kleurbeheer.

Let wel; Het afstellen of kalibreren van je tv is afhankelijk van je eigen voorkeuren en ook de ruimte waarin de tv staat. Wil je je tv professioneel kalibreren of zelf aan de slag? Neem dan  onze tips artikelen in de home cinema informatiegids door.

Algemeen

Zoals bij elke tv-review kijken we allereerst naar de algemene eigenschappen van het paneel en de beeldweergave, waaronder de uniformiteit van het scherm en hoe de achtergrondverlichting zijn werk doet. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; op dit vlak hebben we niks te klagen. Er is bij donkere beelden heel licht wat bleeding van de edge lit-verlichting te zien maar dit is geen noemenswaardig nadeel. Het scherm wordt bijzonder goed uniform verlicht en dit zorgt voor een egale weergave van zwarte, rood en wit. Er zijn geen duidelijke lichtvlekken zichtbaar en dat geeft meteen een goede indruk.

Van blooming-effecten of halo-effecten is nauwelijks tot geen sprake; in donkere scenes met lichtere objecten erin blijft het rondom die objecten opvallend strak zwart. Door edge lit-verlichting is dit wel eens anders maar de manier waarop local dimming hier ingezet wordt lijkt zijn vruchten af te werpen. De zwartwaarden zijn over het algemeen dus van zeer goed niveau, zeker kijkend naar het feit dat we het over een lcd tv hebben, al is het met een va-paneel. Met Adaptive Backlight kan het zwart wat dieper afgesteld worden maar aan de andere kant verlies je details in donkere delen van het scherm, de zogenaamde grijstinten. Ook het contrast stelt niet teleur; de tv weet van intens wit tot diep zwart vele gradaties richting ‘perfectie’ weer te geven. De lichtopbrengst van de DXW784 is buitengewoon goed, vandaar waarschijnlijk ook de Super Bright-benaming. Hierdoor kan de tv in wat feller verlichte omgevingen nog steeds een goed plaatje verzorgen.

SD-content

Het mag eigenlijk niet meer; sd-content op je nieuwe tv kijken. En gelukkig is het aanbod van hd-content inmiddels prima. Maar, mocht je nog eens een dvd-schijfje pakken of een tv-zender in sd bekijken dan is het in ieder geval goed om te weten dat de TX-58DXW784 hier ook prima zijn mannetje staat. De tv weet ‘matige’ sd-content redelijk schoon en strak weer te geven, zonder noemenswaardig veel ruis of artefacten in het beeld. De ruisfilters en mpeg-filters mogen hier overigens wel aangezet worden, dat strijkt het geheel toch wat strakker. Motion handling (IFC) heeft nog altijd ietwat moeite met een lage resolutie; er moet teveel berekend worden lijkt het. Hierdoor treden er kleine fouten op wanneer we IFC wat hoger zetten, fouten die met name opvallen bij snelle bewegingen van objecten of de camera. Maar, afgezien van dat krijgen we met sd-content een zeer net en strak plaatje voorgeschoteld.

HD-content

De meeste content die we bekijken is in hd-resolutie beschikbaar en met dit materiaal laat de DXW784 dan ook goed zien wat hij kan. Hd-content wordt overtuigend naar de hoge 4K Ultra HD-resolutie omgezet, met behoudt van detail en zelfs de toevoeging van softwarematige scherpte die zeer overtuigend overkomt. De kleurweergave is daarbij natuurlijk en dynamisch; kleuren spatten van het scherm, het contrast ligt op hoog niveau en met name huidtinten worden realistisch en met voldoende gradaties weergegeven. Het zorgt voor een levendig en natuurlijk plaatje. Ook in donkere scenes met veel schaduwdetail blijft de tv overeind, bijvoorbeeld in de subtiele grijze details van een donkere jas. De tv vangt met IFC uit bewegingen nagenoeg perfect en vloeiend op zodat het stotter-effect niet voorkomt, maar als de content van iets mindere kwaliteit is kan de ‘laag’-instelling de motion handling verder optimaliseren. Er is totaal geen sprake van ruis of artefacten, waardoor je een schoon, dynamisch en natuurlijk plaatje krijgt.

4K-content

De Ultra HD Blu-ray schijfjes moeten nog in de winkels verschijnen maar de streamingdiensten staan er inmiddels vol mee: content in de hoge 4K-resolutie. Wanneer je Netflix opent is er direct een aardig aanbod van films en series zichtbaar in deze resolutie. Waar we vorig jaar nog aangaven dat je met 4K-content pas het maximale uit je Ultra HD tv haalt ligt dat dit jaar iets anders. Veel topmodellen en middenklasse tv’s beschikken namelijk over HDR-ondersteuning. Deze tv’s kunnen content die in HDR beschikbaar is met een hogere dynamic range (high dynamic range) weergeven. Ook de TX-58DXW784 kan dit maar helaas is er op dit moment nog geen HDR-content beschikbaar. De eerste Ultra HD Blu-ray schijfjes zullen hierover beschikken en diensten als Netflix en Amazon hebben reeds aangegeven binnenkort met HDR-content te starten. Voor nu moeten we het dus even zonder doen en focussen we ons op de Ultra HD-resolutie.

We kijken 4K-materiaal via Netflix en hoewel duidelijk is dat er een compressie op dit materiaal ligt zijn we nogal onder de indruk van de kwaliteit, met name op het gebied van de subtiele details en haarscherpe weergave. HD-content ziet er dankzij een prima upscaler al indrukwekkend uit maar extra details kunnen niet aan het bronmateriaal toegevoegd worden dus wonderen hoef je niet te verwachten. Deze details zitten wel in native 4K-content en dat is dan ook het belangrijkste pluspunt. Afhankelijk van de grootte van je tv en de kijkafstand wordt je door de hogere resolutie dieper in een film of serie getrokken en krijg je details te zien die voorheen in de achtergrond verdwenen of simpelweg te klein waren. Ook het opvangen van snelle bewegingen wordt bij 4K-content subliem opgepakt; er is nauwelijks tot geen sprake van een stotter-effect of uitgesmeerde details.

Gaming

De Panasonic TX-58DXW784 beschikt over een speciale game-modus waarmee diverse beeldverwerkingstechnieken uitgeschakeld worden om je een snelle reactietijd te geven, met een lage input lag. Een lage input lag is gewenst voor diegenen die graag games spelen waarbij de reactietijd van belang is, bijvoorbeeld shooters. De DXW784-modellen komen met een input lag van 57ms in de middenmoot terecht en zijn daardoor niet de beste keuze voor de fanatieke gamer maar de casual gamer zal er weinig last van ondervinden.

Reflecties en kijkhoeken

Panasonic heeft de DXS784-modellen voorzien van een nieuwe coating en een va-paneel. Deze elementen zorgen voor redelijke kijkhoeken. Vanuit normale hoeken (kijkend naar hoe een gezin om de tv zou zitten) gaat de kwaliteit niet drastisch achteruit, maar het is wel duidelijk te zien dat blauw en rood ietwat de overhand krijgen en de helderheid een stuk minder wordt. Het beeld wordt wat fletser en de kleurweergave minder.

Een nadeel dat meer opvalt is dat het scherm van de DXW784-modellen nogal een spiegel is, ondanks de coating. Als de tv uitstaat is het daadwerkelijk een spiegel maar ook wanneer je tv kijkt bij daglicht vallen objecten en lampen in de kamer snel op. tijdens lichte scenes valt dit dankzij de hoge helderheid niet echt op, maar bij een film met veel donkere scenes wel. Voor diegenen die de tv direct naast een raam plaatsen en overdag veel tv-kijken wellicht iets om rekening mee te houden.

Panasonic DXW784 – audiokwaliteit

De Panasonic TX-58DXW784 beschikt over twee full-range speakers met een vermogen van 20 Watt en VR-Audio True Surround. Dat klinkt indrukwekkend maar dat valt wel mee. Voor een flatscreen tv mogen we niet echt klagen want er komt voldoende volume uit en voor een simpel tv-programma of een serie volstaat het wel. Maar, het ontbreekt aan de lage tonen en bovendien klinkt het soms wat dof omdat de audio niet direct richting de kijker gestuurd wordt. Ook zit er maar weinig dynamiek in het geluid, iets dat zeker tijdens het kijken van een film op zal vallen. Voor de meeste mensen raden we dan ook nog steeds een extern audio- of home cinema-systeem aan om de geluidskwaliteit te verbeteren.

Panasonic DXW784 – conclusie

Voor 1.799 euro krijg je niet alleen een grote tv met een aantrekkelijk design, dat ook nog eens naar eigen wens aangepast kan worden dankzij de verwisselbare voet. Je krijgt een tv die met de top van dit moment mee kan, met name op het gebied van beeldkwaliteit. Op dit gebied laat Panasonic zien het kunstje nog niet verleerd te zijn. De tv biedt een uitstekende 4K- en hd-weergave, met overtuigende subtiele details, natuurgetrouwe kleuren, diepe zwartwaarden en een uniform scherm. Firefox OS is een zeer aantrekkelijk en intuïtief platform maar het maximale wordt er nog niet uitgehaald, vooral door het matige app-aanbod. Een ander nadeel is dat het scherm nogal gevoelig is voor reflecties en dat de kijkhoeken niet bijzonder goed zijn. De audiokwaliteit is van gemiddeld niveau; een soundbar of audiosysteem is dan ook zeker aan te raden. Verder zit het qua gebruiksgemak met de TX-58DXW784 zeker goed, net als met de mogelijkheden die de tv biedt om je content optimaal weer te geven. Alles bij elkaar genomen kunnen we de Panasonic TX-58DXW784 dus zeker aanraden als je een goede Ultra HD tv zonder veel toeters en bellen maar met een strak design zoekt.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Gebruiksvriendelijke software
  • Zeer goede beeldkwaliteit
  • Flexibel en fraai design

Minpunten
  • Aanbod van apps is niet groot

  • Audiokwaliteit valt tegen
  • Last van reflecties

Reacties (24)