Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Denon PMA-50 versterker en DCD-50 cd-speler

Geschreven door
Geplaatst op11 maart 2016, 17:23 CategorieHome cinema reviews

Het is alweer bijna een jaar geleden dat Denon twee compacte hifi-componenten op de markt bracht in de vorm van de DCD-50 cd-speler en de PMA-50 versterker. In deze review kijken we uitgebreid naar de prestaties en mogelijkheden van dit stereosysteem.

Introductie

De Denon DCD-50 en PMA-50 zijn twee componenten die perfect op elkaar afgesteld zijn. Niet alleen qua innerlijk maar ook qua design. Beide apparaten hebben een zeer fraaie en moderne look, met een compacte en minimalistische behuizing. De voorkant heeft een glanzend zwarte afwerking meegekregen, de boven- en onderzijde is van aluminium en het vierkante led-display toont de belangrijkste informatie.

Denon-DCD-50-PMA-50

Dat Denon inzet op flexibiliteit kunnen we opmaken uit het feit dat beide apparaten zowel verticaal als horizontaal geplaatst kunnen worden. Je kunt de pootjes simpelweg naar de korte zijde verplaatsen en het systeem zo optimaal installeren in jouw ruimte.

Voor het testen van beide apparaten maken we gebruik van de Definitive Studio Monitor 45.

Denon DCD-50 specificaties

De Denon DCD-50 heeft een slot-in DCD-drive die geschikt is voor zowel audio-CD’s als disks met MP3-/WMA-bestanden. Eenmaal verbonden met de PMA-50 zorgen de volledige digitale signaalverwerking en de in de versterker gebruikte originele Denon-geluidstechologieën, zoals AL32 Processing en DAC Master Clock Design. Er wordt afstandsbediening meegeleverd die ook gebruikt kan worden voor de PMA-50. De DCD-50 kan inmiddels gekocht worden voor 349 euro.

Denon-DCD-50-PMA-50-5

Denon DCD-50 prestaties

Geen Spotify, geen bluetooth, geen NAS, maar een cd. Het is al weer even geleden dat we met een cd gespeeld hebben maar de DCD-50 dwingt ons toch om het weer eens te proberen. We gaan het hele riedeltje af; van oerhollandse muziek uit de jaren 90 tot Norah Jones. En eigenlijk laat de DCD-50 nergens een steek vallen. De speler laat cd’s horen op exact de manier die we gaan terugzien; met voldoende body, warmte en detail. Zelfs de wat stevigere beats worden overtuigend neergezet, met aardig wat dynamiek en kleur. Deze cd-speler is een echte all-rounder; een prima apparaat dat je cd-collectie eer aan zal doen.

Denon PMA-50 specificaties

Het PMA-50  versterkersysteem biedt 50W bij 4 ohm. Een subwoofer pre-out is beschikbaar om aan het geluid meer bas toe te voegen. Er zijn meerdere digitale ingangen (2 optische en 1 coaxiale) voor compatibiliteit met digitale audiobronnen, samen met een analoge stereo-ingang voor bestaande analoge bronnen. Gebruik van de nieuwste audiobronnen met hoge resolutie is mogelijk dankzij de USB-B-verbinding met een PC of Mac, om PCM- en DSD-audiotracks af te spelen. Ondersteuning wordt geboden voor PCM-tracks tot 24-bits/192-kHz en 2,8 MHz and 5,6 MHz DSD-tracks.

Denon-DCD-50-PMA-50-3

De PMA-50 is uitgerust met NFC (Near Field Communication) om sneller te kunnen pairen wanneer voor Bluetooth-streaming gekozen wordt. Om te kunnen worden gebruikt met een breed scala aan hoofdtelefoontypes is de PMA-50 uitgerust met een instelbare regeling van de hoofdtelefoon-impedantie. Er zijn drie instellingen, een lage, gemiddelde en hoge impedantie, die een juiste afstemming bieden tussen de hoofdtelefoon-impedantie en de gain van de versterker. De bijgeleverde afstandsbediening is uitgerust met een cursortoetsenblok, bronselectie en volumeregeling, instelmenu- en Terug-knoppen, Bluetooth-knop en een displaydimmer-knop. De PMA-50 kan inmiddels gekocht worden voor 399 euro.

Denon PMA-50 prestaties

Het versterkergedeelte is de PMA-50, een apparaat met dezelfde vormgeving maar met natuurlijk wat meer mogelijkheden. Zo zien we de usb-poort terug, diverse audio-aansluitingen en de Bluetooth-functionaliteit. Qua uiterlijk is het een perfect passend setje, maar ook qua audio spelen de apparaten zeer goed op elkaar in.

Denon-DCD-50-PMA-50-4

De Bluetooth-verbinding is binnen enkele seconden gelegd en vervolgens kan het streamen beginnen. In dit geval hebben we Spotify gebruikt om onze favoriete muziek naar de PMA-50 te streamen. De verbinding bleek stabiel en zelfs vanuit een andere kamer kon eenvoudig muziek naar de versterker gezet worden. Hoewel Bluetooth ons niet altijd helemaal weet te bekoren stelt de PMA-50 niet teleur. Ook via deze weg wordt onze uptempo afspeellijst dynamisch en krachtig weergegeven. De versterker vult de kamer ondanks de ‘maar’ 50 Watt en creëert en breed en levendig audiobeeld.

Denon-DCD-50-PMA-50-2

Aangezien streamen via high-res streamingdiensten of je eigen thuisnetwerk geen optie is hebben we de PMA-50 via usb op onze computer aangesloten. High-res audio moest en zou getest worden. Op dit vlak waren de verwachtingen inmiddels hooggespannen en gelukkig werd daar ook aan voldaan. The Beatles in flac- en dsd-formaat en Norah Jones in dsd-formaat; een rijke audioweergave, met subtiele details, een strakke weergave, lekkere bass en voldoende warmte. Kortom; een bijna perfect plaatje.

Conclusie

Alles bij elkaar genomen is er eigenlijk maar weinig te klagen over de Denon DCD-50 en PMA-50. Qua uiterlijk zullen ze in weinig huiskamers misstaan, en hier is dan ook echt aandacht aan besteed. Maar, het draait voornamelijk om datgene zich onder de motorkap bevindt. Voor diegenen die op zoek zijn naar een simpel systeem dat gewoon een goede kwaliteit voor zowel je cd-collectie als je digitale bestanden (of streamingdiensten) biedt is deze combinatie een absolute aanrader. Maar, helemaal van deze tijd is het systeem niet meer en dan doelen we vooral op het ontbreken van directe integratie van streamingdiensten en je eigen thuisnetwerk (DLNA/NAS). Je kunt dit met Bluetooth opvangen maar dat heeft natuurlijk zijn nadelen. Al met al zijn de DCD-50 en PMA-50 zeer goede stereocomponenten voor een leuk stereosysteem in bijvoorbeeld de huiskamer.

Minpunten

 • Geen ondersteuning streamingdiensten en thuisnetwerk
 • Letters op led-scherm zijn nogal klein
 • Prijs kan een afknapper zijn

Pluspunten

 • Zeer goede en overtuigende audioweergave
 • Strak en compact design
 • Gebruiksvriendelijk
Homecinema Magazine
Beoordeling
9.010Martijn Chelproduct


€ 299,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 299,00

Binnen ? werkdagen

Bekijk

€ 299,00

Binnen 5+ werkdagen

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl
 • Delen:

Reacties

 1. Peter vb
  11 maart, 2016 om 22:30

  Leuke review en een leuk setje plus die 50 wat vind ik niet weinig. Zullen echte watt’s zijn.

 2. Frans de groot
  12 maart, 2016 om 20:09

  Wie draait er nog cd ik niet meer alles is mp3.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.