Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

In memoriam: het einde van de 3d tv

Geschreven door
Geplaatst op17 maart 2016, 13:41 Categorie3D

We hebben het al meer dan eens gedacht en ook meer dan eens aangekondigd maar nu lijkt het dan echt zover; de 3d tv is niet meer. Ja, je kunt er nog voor naar de winkel maar diverse fabrikanten keren 3d de rug toe en volgend jaar zal de rest waarschijnlijk volgen.

De 3d-hype

Het is alweer zes jaar geleden dat CES 2010 grotendeels in het teken stond van 3d. De grotere fabrikanten lieten de indrukwekkende mogelijkheden zien om 3d-materiaal op je tv weer te geven. Ze kwamen met een compleet aanbod; projectoren, tv’s, spelers, camera’s en brillen. 3d moest en zou de nieuwe trend worden en de consument leek er ook warm voor te lopen. Er was daarbij weer een premium feature waar fabrikanten de prijzen door konden verhogen en weer wat winst konden maken in lastige tijden. Maar, al snel ging het bergafwaarts met de interesse in 3d.

We hebben 3DTVMagazine.nl niet voor niks opgestart want 3d was nou eenmaal indrukwekkend en de beloften waren mooi. Op diverse premium schermen van groot formaat hebben we van een overtuigende en indrukwekkende 3d-ervaring genoten en ook wij geloofden daarom in de techniek. Het brilletje namen we voor lief en natuurlijk maakten we meteen de opmerking dat 3d juist hierdoor een feature was die je zo nu en dan gebruikt. Maar dat nam niet weg dat de 3d-ervaring op een goede tv een toegevoegde waarde had en dat er daadwerkelijk in goede kwaliteit van genoten kon worden. Deze positieve gedachte zagen we terug in de hoge bezoekersaantallen voor de website; er was wel degelijk interesse. Daar komt bij dat studio’s er vrijwel direct op inspeelden; zowel voor thuis als voor in de bioscoop. De grote filmhit Avatar droeg bij aan de verhoogde interesse en het toekomstperspectief; dit was een spektakelstuk in 3d.

Technieken en verwarring

3d zorgde daarbij weer voor wat spanning in de tv-industrie, met name door het gebruik van verschillende technieken. LG koos voor de zelf ontwikkelde passieve 3d-techniek, waarna fabrikanten als Philips en Panasonic dit overnamen. Samsung koos voor de actieve 3d-techniek, waarna fabrikanten als Sony en Panasonic dit ook gebruikten in hun modellen. Over de verschillen hoeven we nu niet meer uit te wijden maar het zorgde er wel voor dat fabrikanten geen genoegen namen met de eerste generatie van de 3d-techniek. Beide technieken werden verder ontwikkeld en verfijnd, wat in 2014 zorgde voor een 3d-weergave waar weinig meer op aan te merken viel. Passief 3D was het fijnst om naar te kijken maar had als nadeel dat de resolutie gehalveerd werd. Maar, met de komst van 4K Ultra HD leek dit de techniek te worden die zou gaan slagen. Fabrikanten hebben het geprobeerd maar het leek de consument toch niet zozeer om de resolutie te gaan, maar juist om de brillen.

Panasonic-3d

Twee verschillende technieken zorgde voor concurrentie in de markt maar ook voor verwarring bij consumenten. Welke techniek is het beste en welke brillen heb ik nu eigenlijk nodig? Daarbij waren de brillen voor de actieve 3d tv’s niet onderling uitwisselbaar en bovendien fors aan de prijs. Uiteindelijk zijn de prijzen wat gezakt en werd er één infraroodstandaard ontwikkeld waarmee de meeste brillen konden werken. Maar, het feit dat we een bril op moesten zetten om naar 3d-content te kijken veranderde niet.

Het is de schuld van de bril

Het is niet de schuld van fabrikanten of de schuld van consumenten dat de 3d tv zijn einde kent. De techniek is er simpelweg nog niet. We willen als consument geen content bekijken waar we een bril voor moeten opzetten, in ieder geval niet in de huiskamer waar we meestal met meerdere mensen voor de tv zitten. Fabrikanten konden daar simpelweg niet tegenop boksen omdat de autostereoscopische (zonder bril) techniek nog niet voldoende ontwikkeld was en is. Eigenlijk al sinds 2010 praten we over deze autostereoscopische techniek en we hebben al tientallen demonstraties en prototypen voorbij zien komen. de ene keer indrukwekkend waardoor we vol verwachting waren, de andere keer een grote tegenvaller. Veel bedrijven hebben het geprobeerd maar veel verder dan prototypen of commerciële toepassingen zijn we niet gekomen. Alhoewel Toshiba het wel geprobeerd heeft met een veel te dure brilvrije 3d tv maar dit model werd nauwelijks verkocht. Niet alleen door de hoge prijs maar vooral ook door de tegenvallende kwaliteit. Voor de consument was ‘brilvrij’ 3d dus nog geen optie en dat lijkt het nog altijd niet te zijn.

Niet alleen de brillen hadden effect op de 3d-ervaring, ook de grootte van de tv was hierbij van belang. Eén van de veel gehoorde kritieken was dat het 3d-effect niet ‘echt’ was. Het was meer alsof je in een kijkdoos keek. Op zich niet verrassend want iets kan niet buiten het frame van de tv vallen, maar het maakte wel duidelijk dat hoe groter de tv, hoe indrukwekkender de 3d-ervaring. Pas op een tv van 50-inch of groter (afhankelijk van hoe dicht je op je tv zit) beslaat deze een groot genoeg deel van je gezichtsveld om voor een indrukwekkende 3d-ervaring te zorgen. Koop je een kleinere tv of zit je verder weg dan is de kans groot dat die ervaring wat tegenvalt.

Blu-ray, tv-zenders en bioscopen

Qua content zat het over het algemeen wel goed in het begin. Studio’s gingen er vol voor en brachten 3D Blu-ray films uit, al was het in het begin soms gebonden aan een specifieke fabrikant. Ook omroepen wilden snel meegaan met de trend. Zo gingen onder meer het Britse BBC en Sky mee maar daar kreeg men al snel door dat te kosten veel te hoog waren en de vraag veel te laag. Zelfs de Olympische Spelen en Wimbledon die deels in 3d uitgezonden werden konden daar geen verandering in brengen. Het kostte teveel moeite en geld om 3d naar de huiskamer te brengen en dus werd na twee jaar besloten de stekker eruit te trekken. Ook studio’s zagen dat het opnemen in 3d een flinke kostenpost was en bovendien waren veel regisseurs niet blij met de nieuwe manier van filmen. Het had een hele grote technische en creatieve impact. Daarom werden al snel veel films na de opnamen pas naar 3d omgezet, middels software. Dit werkte soms prima waardoor er nauwelijks verschil was tussen ‘echt’ en ‘nep’ 3d, maar in de meeste gevallen mocht die nabewerking niet teveel kosten en bleef het echte 3d-effect uit. Consumenten die deze films zagen waren dan ook snel teleurgesteld, wat weer een negatieve impact op het imago van 3d had.

3d-blu-ray

Een plek waar 3d nog wel altijd populair is, is de bioscoop. Veel films worden nog altijd in drie dimensies uitgebracht in de bioscoop en gelukkig is de nabewerking in 3d inmiddels zover dat het resultaat altijd wel prima tot goed is. Consumenten blijken in de bioscoop wat minder last te hebben van het dragen van een brilletje en dit inmiddels simpelweg te koppelen aan een avondje bioscoop.

Het einde van 3d?

Dat dit het einde van 3d is lijkt ons sterk. 3d is een techniek die om de zoveel decennia weer uit de kast gehaald wordt, wanneer fabrikanten weer wat nieuws geleerd of ontwikkeld hebben. Zo zijn we van de rood/groene brilletjes van tientallen jaren terug nu bij de ‘normale’ brillen aangekomen. De brillen die nu ook de te hoge drempel blijken. Over misschien 10 jaar zien we dat de autostereoscopische techniek verbeterd is en kunnen we mogelijk de volgende generatie van de 3d-techniek verwachten. Voor nu moeten we het echter doen met de passieve en actieve 3d-techniek, waarbij dus gebruik gemaakt moet worden van de brillen. Maar, wil je nog voor een nieuwe 3d tv gaan dan is haast geboden. Samsung verkoopt inmiddels geen 3d tv’s meer, net als Philips. Sony en Panasonic hebben het aanbod uitgedund. LG is nog de enige fabrikant die het merendeel van de in 2016 gelanceerde tv’s uitrust met 3d-weergave en daarbij ook nog brilletjes levert.

Toshiba-brilvrij-3d
De populariteit van 3d in de huiskamer was van korte duur en ondanks verwoede pogingen van fabrikanten en contentproviders om het een succes te maken waren het toch met name de brilletjes die de techniek de das om deden. Fabrikanten van tv’s noemen 3d niet eens meer als het op de modellen zit en de focus is verschoven naar nieuwe premium features als Ultra HD, HDR en smart tv. De industrie gelooft heilige in deze nieuwe technieken en standaarden, en daar zullen we dan de komende jaren nog veel van gaan horen, tot het moment dat 3d weer om de hoek komt kijken.

 • Delen:

Reacties

 1. Frans de groot
  17 maart, 2016 om 22:59

  Ik zal het niet missen keek het ook nauwelijks. Geef mij maar een monitor TV met internet aansluiting zonder speakers en alleen hdmi s zonder ontvangers er in maar wel Ultra HD.

 2. Cees Timmerman
  01 februari, 2018 om 2:04

  Active 3D is te duur, zwaar, vreet batterijen, en werkt niet. Passief is geweldig maar helaas is de 55″ van LG te groot voor mijn woonkamer, waar wederom al een nieuwe non-3D TV staat omdat er geen passive 3D model te krijgen was. Met UHD OLED heb je Full HD 3D met echt zwart, en Street Fighter IV bijvoorbeeld heeft echt diepte, in tegenstelling tot Avatar. Passieve brillen van de bioscoop of losse van een paar euro koop ik sneller dan een dure actieve die alleen met specifieke modellen en batterijen (slecht) werkt.

 3. Eddy
  21 juli, 2018 om 22:14

  Ongeloofelijk. Ik heb een Samung 3D tv en geniet werkelijke van films in 3d Blue ray. Ik hoop dat mijn tv het lang zal blijven doen als ik geen 3D tv meer kan kopen

 4. Thijs
  06 oktober, 2018 om 16:12

  Nou mijn 3d tv is stuk…

  En inderdaad geen 3d tv meer te krijgen. Zit ik met m’n grote collectie 3d blu-ray’s. 🙁

  Fijn…

  • Harrie
   15 oktober, 2018 om 22:32

   Via kieskeurig.nl vond ik zojuist nog 9 modellen 3D tv’s.

  • Paul Mertens
   08 januari, 2019 om 19:27

   Hi Thijs,

   Wij gebruiken de 3D KTV van Samsung nauwelijks , is een kleine 5 jaar oud maar werkt perfect.
   type: Samsung UE40ES6100 XXN) met r>5 brillen (origineel samsung)
   orienteer me momenteel op nieuwe OLED tv, dus als je interesse hebt mag je hem over kopen.

   Hoor het wel,
   groetjes, Paul

 5. Cees Timmerman
  08 oktober, 2018 om 16:44

  Ik heb voor minder dan een (te grote) 3D TV uit 2015 nu een Sony Xperia Z5 Premium (4k in Google Cardboard, maar te zwaar en warm) en LG D2342P (passief, maar kleine verticale kijkhoek en ghosting bij hoog contrast). Beide 2e hands.

 6. Harrie Jonkers
  15 oktober, 2018 om 22:45

  Ik vind het raar en onlogisch dat men in de bioscoop de 3D bril geen probleem vindt en thuis wel. Ik vind 3D nog steeds geweldig, ook thuis. Wij gaan er wel even voor zitten, als voor een bioscoop avondje. 3D is toch een speciale ervaring, geeft letterlijk en figuurlijk een extra dimensie aan een film.

  • Km
   27 mei, 2020 om 4:19

   Kudde mentaliteit. Is nergens meer te krijgen… dus niet willen is minder erg.

   Einde van de 3D tv was gewoon om piraterij te voorkomen.

   Als je er 1 hebt, pas er goed op!

 7. Peter Tieken
  01 december, 2018 om 1:03

  Nou datzelfde probleem heb ik dus ook.
  Heb een Panasonic 65″ plasma tv..de VT50 serie.. En inmiddels 200 3D blu-ray’s..
  Zie dat Panasonic nog een led 3D heeft.. De 704 geloof ik..maar ik wil geen led.. Maar Oled 4k..maar het lijkt erop dat dat niet samen gaat met 3D..
  Soms denk ik wel eens van zal ik voor de zekerheid die led tv maar kopen voor reserve voor als er straks geen 3D tv meer te vinden is en die plasma van mij dood gaat.. Dan kan ik gewoon € 4’500,- aan 3D blurays de prullenbak ik mikken.. 😮

  • Cees Timmerman
   03 december, 2018 om 12:04

   Gelukkig kan je 3D content ook in 2D kijken via je player, zelfs in software met b.v. PotPlayer.

 8. Jim
  31 januari, 2020 om 20:57

  Wat veel mensen niet weten is dat de afname in 3D toestellen onstaat uit de film industrie. Ze willen de exclusieve 3D ervaring iets houden voor de bioscoop om piraterij tegen te gaan.

  Veel mensen zijn daar onbewust mee akkoord gegaan.

  Star Wars en de komende 5 films van Avatar worden 3D geschoten.

  • Roy
   06 mei, 2020 om 19:49

   Dat klopt niet hoor. Iedere 3D film is op een gewone tv te zien, maar dan zie je ‘gewoon’2D. Er was gewoon gebrek aan 3d content, je had alleen een 3d Blue-Ray speler met 3d schijfjes, die moest je aanschaffen en kopen, terwijl netflix e.d. zoveel goedkoper alternatief is voor dezelfde film te zien, daarnaast actieve 3D was veel te duur om als consumentenelektronica winstgevend te kunnen zijn, en passieve 3D techniek halveert de resolutie. Dus geen full hd film maar 540 lijnen, en voor het effect goed te kunnen zoen moest je min of meer minimaal een 50’hebben, en je moest allemaal een brilletje op. De techniek was er gewoon niet klaar voor, dus men liet het liggen, dus het stierf op meerdere fronten tezamen langzaam uit.

   • Harrie Jonkers
    07 mei, 2020 om 10:00

    Er is geen gebrek aan 3D films, ze worden nog volop gemaakt, maar zijn helaas alleen in de bioscoop te zien. Het is dus de vraag waarom deze niet op Blu-ray of via Netflix worden uitgebracht. Het wil er bij mij nog steeds niet in dat men 3D in de bioscoop wel geweldig vindt en thuis niet. Hetzelfde over de brilletjes, waarom in de bios geen probleem en thuis wel? Ik vermoed toch dat de producenten samen met de bioscoopbranche hier een flinke vinger in de pap hebben. Door de steeds groter wordende schermen en Netflix wordt de thuisbioscoop een steeds grotere concurrent van hen. In de VS zijn er op Netflix overigens wel 3D films te zien.

    Ik kan uit eigen ervaring zeggen, dat uw stelling dat passieve 3D minder scherp is in theorie klopt, maar in de praktijk niet merkbaar is. Het bestaat weliswaar uit 1080 lijnen, 540 voor het linkeroog en 540 voor het rechteroog, maar de 1920 pixels in de breedterichting blijven wel gehandhaafd, waarschijnlijk is dat de oorzaak dat verschil in scherpte niet merkbaar is.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.