Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

HDMI 2.1 maakt dynamische metadata voor HDR mogelijk

Geschreven door
Geplaatst op9 maart 2016, 19:43 CategorieSoftware

De HDMI-poorten op tv’s zijn al even voorzien van de HDMI 2.0a-specificatie en hebben daarmee ondersteuning voor HDR (high dynamic range). Maar, de volgende versie van HDMI, versie 2.1, krijgt waarschijnlijk nog bredere HDR-ondersteuning, in de vorm van dynamische metadata.

Uit een document van Philips blijkt dat HDMI 2.1 aanstaande is. De specificatie is nog niet officieel gepresenteerd, maar uit de teksten van Philips kunnen we opmaken dat de specificatie één van de huidige beperkingen van HDR-signalen oplost. HDMI 2.0a ondersteunt namelijk alleen statische metadata voor het HDR-signaal, terwijl HDMI 2.1 dynamische metadata zal ondersteunen.

Simpel gezegd kan hierdoor met de bron een dynamisch signaal meegestuurd worden waardoor op basis van de hardware een beeld weergegeven wordt dat optimaal is. Zo hebben vandaag de dag veel tv’s ondersteuning voor HDR-materiaal maar verschillen ze op het gebied van het aantal nits (helderheid) en kleurweergave. Met dynamische data kan de specifieke tv de beeldweergave optimaliseren, naar gelang de mogelijkheden die het scherm biedt. Ook kunnen filmstudio’s middels dynamische metadata de HDR gradatie/kwaliteit per scene aanpassen, in plaats van één HDR-gradatie voor de gehele film. Eén laatste voordeel is dat met dynamische metadata het HDR-signaal optimaal naar SDR omgezet kan worden voor tv’s zonder een groot dynamisch bereik.

Maar, een ander probleem is dat de HDR10-standaard, welke in de meeste tv’s aanwezig is, momenteel geen ondersteuning voor dynamische metadata kent. De Dolby Vision-standaard, welke alleen in tv’s van LG verwerkt zit, is ontwikkeld met dynamische metadata in het achterhoofd. Het is dus nog even afwachten hoe dit zich precies gaat ontwikkelen en bovendien moeten we eerst de officiële aankondiging van HDMI 2.1 afwachten. Daarbij is het onduidelijk of HDMI 2.1 een firmware-update voor HDMI 2.0a is of dat er nieuwe hardware in tv’s en andere apparatuur voor nodig is.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.