Illegaal films downloaden wordt riskant in Nederland

20 februari 2016 1 Minuut 7 Reacties
popcorn-time-ios

Illegaal films downloaden wordt riskant in Nederland. Tot nu toe ontsprongen downloaders de dans, maar Dutch Filmworks, een grote distributeur van films en tv-programma's, heeft aangekondigd dat downloaders worden opgespoord en vervolgd.

The Pirate Bay

Dat staat in de Volkskrant. Dutch Filmworks is hiermee het eerste bedrijf dat achter individuele downloaders aan gaat. De rest van de filmwereld zit vooral achter de zware uploaders aan, mensen die de ene na de andere film illegaal online aanbieden via torrentsites als The Pirate Bay, streamingsoftware zoals Popcorn Time of binary-nieuwsgroepen.

IP-adressen vastgelegd

Dutch Filmworks meldt dat er al een flinke lijst van IP-nummers is verzameld. Dat zijn de unieke nummers van computers die zich op internet begeven. Via zo’n nummer weet Dutch Filmworks nog niet wie er achter dat nummer zit, of waar die computer zich precies bevindt. Maar wel is de internetprovider bekend. Die krijgt een brief van Dutch Filmworks, met het verzoek om de downloader te manen om met zijn activiteiten te stoppen.

Boetes en rechtszaken

Met deze werkwijze omzeilt Dutch Filmworks een lastig punt. Internetproviders hebben de afgelopen jaren met enig suscces rechtszaken gevoerd om de privacy van hun klanten te beschermen. Ze willen niet zomaar onthullen wie er achter die IP-adressen zitten. Dutch Filmworks hoopt dat de providers wel zo ver willen gaan dat ze hun eigen klanten waarschuwen dat hun IP-nummers zijn vastgelegd en dat Dutch Filmworks ze in de gaten houdt. Mocht ondanks zo’n waarschuwing het betreffende IP-adres films en series blijven downloaden, dan wil het bedrijf via de provider een schadevergoeding eisen van 150 euro, en als die niet wordt betaald, wordt de rechter ingeschakeld.

Reacties (7)