Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Ultra HD Premium certificaat: wat is het en wat zegt het?

Geschreven door
Geplaatst op7 januari 2016, 17:53 CategorieTips en adviezen

Je hebt de term deze week vast een paar keer voorbij zien komen; Ultra HD Premium. Alle grote elektronicafabrikanten die Ultra HD tv’s uitgebracht hebben gebruiken de term om aan te geven dat hun tv’s Ultra HD Premium gecertificeerd zijn. Maar, wat betekent dit precies en wat heb je er als consument aan?

Ultra HD Premium: wat zegt het?

Ultra HD Premium is een specificatie die opgesteld is door de Ultra HD Alliance, een organisatie die bestaat uit veel grote fabrikanten en contentproviders. Zo zijn onder meer Panasonic, LG, Dolby, Netflix, Samsung, Sony Univeral Pictures en Warner Bros. lid van de organisatie. Zij hebben een officiële specificatie gemaakt voor 4K Ultra HD HDR (high dynamic range) apparaten en content, compleet met een Ultra HD Premium-logo.

Het belangrijkste doel van dit certificaat is aangeven welke tv’s en Ultra HD Blu-ray schijfjes aan de hoogste eisen voor het weergeven van 4K HDR-content voldoen. Natuurlijk ter stimulering van de verkoop van apparaten en de bijbehorende content. Volgens de Ultra HD Alliance is de combinatie van 4K Ultra HD en HDR (high dynamic range) namelijk goed voor de meest optimale kijkervaring.

Bekijk ook  Bestel nu het FWD Jaarboek 2018 en maak kans op een Focal koptelefoon

Ultra-HD-Premium-1

De Ultra HD Premium specificatie focust zich onder meer op resolutie, HDR, maximale helderheid, zwartwaarden en het kleurbereik van content of een apparaat. De belangrijkste elementen van de specificatie zijn als volgt;

The key elements of the Ultra HD Premium specification are as follows:

  • Image Resolution: 3840×2160
  • Colour Bit Depth: Minimum 10-bit signal
  • Colour: BT.2020 colour representation
  • High Dynamic Range: SMPTE ST2084 EOTF

Dat is allemaal wat technisch maar eigenlijk wil dit zeggen dat je als consument weet dat je een ‘premium’ 4K-ervaring geleverd krijgt wanneer je dit logo op een tv, Blu-ray speler of Blu-ray schijfje ziet staan.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.