Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Televisies en resoluties: alles dat je moet weten

Geschreven door
Geplaatst op26 januari 2016, 11:54 CategorieTips en adviezen

Als je op zoek gaat naar een nieuwe tv dan kun je met honderd dingen rekening houden. Een aantal weken terug hebben we uitgebreid stilgestaan bij de belangrijkste nieuwe features om rekening mee te houden bij de aankoop van een nieuwe televisie maar in dit artikel gaan we iets dieper in op één van deze features; de resolutie.

Tv’s en resoluties

Resoluties van tv’s (en monitoren) worden op verschillende manieren aangeduid. Zo zien we bijvoorbeeld de termen 1080p, 4K, Full hd, Ultra HD en HD Ready door elkaar gebruikt worden. Maar, voor welke resolutie staan deze termen nu precies en wat houden ze precies in? Laten we eerst beginnen met wat de resolutie precies is; het aantal pixels (beeldpunten) die samen het beeld van de tv maken. Voor de resolutie wordt vaak het aantal verticale pixels aangeduid, bijvoorbeeld 1080p. De resolutie zegt iets over de scherpte (hoe meer pixels, des te meer details kunnen er weergegeven worden) maar zegt niet per se iets over de beeldkwaliteit. Een tv met een hoge resolutie kan een slecht plaatje verzorgen.

resoluties

Welke resoluties zijn er?

Op dit moment zijn full hd en 4K Ultra HD de meest gebruikte resoluties maar voorheen hadden we bijvoorbeeld HD-ready (720p) en in de toekomst krijgen we 8K Ultra HD. In onderstaande tabel zetten we de resoluties op een rij.

Resolutie horizontale x verticale pixels andere benamingen
720p 1.280 bij 720 pixels HD-Ready, HD
1080p 1.920 bij 1.080 pixels Full HD, FHD, HD, 2K
2K 2.048 bij (ongedefinieerd) pixels
Ultra HD 4K 3.840 bij 2.160 pixels UHD, Ultra High Definition
‘Cinema’ 4K 4.096 bij (ongedefinieerd) pixels 4K
8K Ultra HD 7.680 bij 4.320 pixels 8K, Super Hi Vision

720p (HD-Ready)

Op dit moment zien we ze weinig meer terug maar vijf jaar geleden waren alleen de topmodellen tv’s voorzien van een full hd-resolutie. De lagere modellen kwamen met de 720p-resolutie. Veel tv-zenders gebruiken deze resolutie nog steeds om uit te zenden, maar gelukkig zien we in Nederland sommige omroepen al op full hd-overstappen.

1080p (Full HD)

1080p staat voor een verticale rij pixels (1080 stuks, de p staat voor progressive). Bijna alle tv’s hebben een 16:9 beeldverhouding en dan komen we op een aantal van 1.920 horizontale pixels. Deze resolutie wordt ook wel full hd genoemd en is de meest voorkomende resolutie voor monitoren en tv’s. Dit jaar lijkt echter 4K Ultra HD de overhand te krijgen.

1080p is echter hetzelfde als 2K, want 2K is een term die voor de bioscopen gebruikt wordt. 2K verwijst naar het aantal horizontale pixels (1.920 of 2.048). Maar, 2K wordt vooral in de filmindustrie gebruikt (met een iets afwijkende resolutie), waardoor consumenten de term vrij weinig tegenkomen.

4K Ultra HD

De resolutie die we sinds 2014 veel voorbij zien komen is 4K Ultra HD. En opvallend is dat we bij deze term ineens niet meer uitgaan van het aantal verticale pixels maar het aantal horizontale pixels. De 4K Ultra HD-resolutie voor de thuisbioscoop bedraagt immers 3.840 bij 2.160 pixels. Filmstudio’s gebruiken weer een iets afwijkende resolutie en alleen de term ‘4K’. 4K, Ultra HD en UHD worden voor consumenten door elkaar gebruikt maar verwijzen dus naar dezelfde resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels.

8K Ultra HD

De volgende stap is 8K Ultra HD, een nog hogere resolutie van 7.680 bij 4.320 pixels. Deze resolutie zien we nog niet terug op tv’s die in de winkels liggen maar de verwachting is dat we binnen 10 jaar de eerste ‘betaalbare’ modellen tegen gaan komen.

LG-8K-tv

Conclusie

Door het gebruik van verschillende resolutie en benamingen kan het lastig zijn om te zien waar je naar moet zoeken of wat je voor je hebt. Maar, de meeste tv’s vandaag de dag beschikken over een 1080p (full hd) of een 4K Ultra HD-resolutie. Hierbij moet nogmaals gezegd worden dat meer pixels niet automatisch betekent dat je een betere beeldkwaliteit voorgeschoteld krijgt. Daarop zijn veel meer factoren van invloed.

Meer informatie

Wil je meer weten over het kopen van een tv of de 4K Ultra HD-resolutie? Neem dan onze home cinema informatiegids met alle tips en adviezen door. Voor alle nieuwe tv’s die dit jaar in Nederland gelanceerd zijn kun je terecht in het 2016 home cinema overzicht.

 • Delen:

Reacties

 1. Frans de groot
  26 januari, 2016 om 19:53

  De jonger generatie kijk liever op mobiel of tablet TV of naar eigen interesses op internet dus dat word moeilijk voor de fabrikanten om nog wat te gaan maken. Het loopt allemaal terug in de winkels het aanbod ook op fisieke media schijven.

  • Peter
   04 februari, 2016 om 12:55

   Ze hebben door eigen toedoen de markt COMPLEET oververzadigd! Tsja… en dan volgen er magere jaren. Consument compleet gek gemaakt met “led” lcd, 3d, Curved, 4k en wat al niet meer. Over een paar jaar zullen wel weer TVs in grote getalen worden verkocht. De oled zijn dan voordelig, hebben een goed beeld, zijn dun en wegen bijna niets meer. Ook het stroomverbruik zal nog lager zijn, en de levensduur langer. Ik ga mijn kuro waarschijnlijk in 17 of 18 vervangen door een oled. Ik HOOP dat ze dan nog instapmodellen maken-1080 werp, 8 bit, en HDR hoeft niet. AL mijn blu rays ondersteunen dat toch niet. En toen in 2009 naar de Dark Knight en The Hulk zat te kijken had ik niet het gevoel “was dit nu maar 4k met hdr in 12 bit…”

 2. Peter vb
  26 januari, 2016 om 21:19

  Duidelijk stuk.En als bezitter van een 4K vind ik het heel goed dat je vermeld dat 4K niet automatisch betekend dat je beter beeld heb dan 1080. Chapeau daarvoor.

  • Mike
   28 januari, 2016 om 10:51

   Heb sinds 2 maanden de Samsung UE55JS8000 S-UHD en ben daar uiterst tevreden over. Gewone Full HD uitzendingen (Ziggo) zijn scherper dan op een Full HD TV. De upscaler van deze TV doet perfect zijn werk. Ook Blu-Ray Full HD spat vh scherm. Dit uiteraard na goed kalibreren vh scherm, erg belangrijk.
   En 4K is natuurlijk helemaal geweldig om te zien, is onvergelijkbaar met Full HD.

   Het is helaas nog zo dat goedkopere 4K TV’s minder goed upscalen. De S-UHD van Samsung kan ik zeer aanbevelen.

   • Peter
    04 februari, 2016 om 13:02

    Met welke fullhd vergelijk je de js8000? Ik denk namelijk dat de geavaceerde electronica in de 8000 verantwoordelijk is voor het goeie beeld, niet de 4k of zelfs de upscaler. Als je een kuro vergelijkt met een instap plasma van lg is beeld 10 keer beter, en dat terwijl beide1080p zijn…

 3. med
  27 januari, 2016 om 5:29

  Full hd Oled is mooier dan 4k uhd zonder oled.Kijk maar naar LG v910 full hd oled.

  • Peter vb
   27 januari, 2016 om 21:20

   Helamaal met je eens. Eerste Samsung tv waar ik spijt van heb. De UH 7500. Had achteraf liever een full HD gekocht.

   • Peter
    04 februari, 2016 om 12:56

    Sluit ik me bij aan. 1080 oleds zijn prima.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.