Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Sony toont tv met tienmaal hogere helderheid dan lcd tv

Geschreven door
Geplaatst op18 januari 2016, 21:03 CategorieLcd en led tv's

High Dynamic Range is de term/zin van 2016 en nagenoeg alle topmodellen van grote fabrikanten worden met ondersteuning voor HDR uitgerust. Maar, de helderheid van een tv is van groot belang voor de weergave van HDR-content. Sony toonde tijdens CES 2016 een prototype tv met een helderheid van 4000 nits.

Sony heeft tijdens CES 2016 de Backlight Master Drive-technologie getoond. Hiermee kan een tv 4000 nits aan helderheid leveren, wat ongeveer 10 keer zoveel is als een standaard lcd tv en zo’n vier keer meer is dan de meest heldere lcd tv met HDR-ondersteuning. Hiermee wil Sony laten zien dat de toekomst van lcd nog veel mogelijkheden biedt.

De 85-inch tv die Sony toonde is vooralsnog een prototype en beschikt over de 4K Ultra HD-resolutie met een full-array led back-light en local dimming met maar liefst 1000 zones. De 4000 nits helderheid is overigens niet voor het gehele scherm maar voor segmenten van het beeld. Maar, ondanks de hoge helderheid geeft de tv ook zeer diepe zwartwaarden weer die volgens Sony te vergelijken zijn met die van een oled tv.

4000 bits is de helderheid waar Dolby, ontwikkelaar van de Dolby Vision HDR-standaard, naar streeft. Maar, dat is zeker dit jaar nog niet mogelijk op tv’s. De tv van Sony ondersteunde tijdens de demonstratie ook geen Dolby Vision, net als de modellen van de fabrikant die in de winkels verschijnen. Op dit moment ondersteunen alleen LG, TCL en Vizio Dolby Vision.

 • Delen:

Reacties

 1. Peter vb
  19 januari, 2016 om 0:07

  Sont toont?

  • Martijn Chel
   19 januari, 2016 om 0:13

   Oeps.. thanks!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.