Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

CES round-up: Wat brengt 2016 op het gebied van home cinema?

Geschreven door
Geplaatst op8 januari 2016, 15:30 CategorieBlu-ray

Hoewel de CES in Las Vegas officieel nog niet afgelopen is hebben we het belangrijkste nieuws al binnen. Op het gebied van home cinema is er een hoop getoond en gepresenteerd, en daarom zetten we in dit artikel de belangrijkste ontwikkelingen en aankondigingen voor je onder elkaar. Wat kunnen we in 2016 verwachten op het gebied van home cinema?

CES 2016: wat hebben we gezien?

In onze CES-preview hebben we al uitgebreid stilgestaan bij wat we konden verwachten en eigenlijk zijn al die verwachtingen uitgekomen. Er zijn weinig producten gepresenteerd die we echt niet hadden zien aankomen en de trends in de markt zijn vrij duidelijk. Zo is LG nog steeds de enige fabrikant die echt voor oled gaat, zetten alle fabrikanten in op 4K Ultra HD, speelt HDR dit jaar een belangrijke rol, is high-res audio zeer belangrijk en kunnen we binnenkort de eerste Ultra HD Blu-ray spelers verwachten.

Oled tv’s

Op het gebied van oled hadden we gehoopt wat meer tv’s te zien van andere fabrikanten maar LG heeft eigenlijk het rijk nog steeds alleen. De Koreaanse fabrikant heeft deze week weer een nieuwe line-up oled tv’s aangekondigd, welke onder meer beschikken over een 4K Ultra HD-paneel, webOS 3.0 en ondersteuning voor HDR middels een hogere helderheid. Natuurlijk is het design ook van groot belang en daarom zijn de oled tv’s weer een stukje dunner en voorzien van een geavanceerd audiosysteem.

LG-oled-2016-1

Lcd led tv’s

Wanneer we kijken naar de traditionele lcd led tv’s dan zien we dat nagenoeg elke grote fabrikant nieuwe modellen aangekondigd heeft, al weten we eigenlijk nog van geen enkele fabrikant hoe de complete line-up er uit gaat zien. Voornamelijk de topmodellen werden aan het publiek getoond. De algemene trend is dat nu ook de instapmodellen van de hoge 4K Ultra HD-resolutie voorzien gaan worden, dat we minder gebogen schermen terugzien, dat de topmodellen over een 10-bit paneel beschikken en dat er ondersteuning voor High Dynamic Range (HDR) is vanaf de middenklasse modellen. Onder meer Samsung, LG, Panasonic en Sony hebben nieuwe lcd led tv’s voor 2016 aangekondigd.

Samsung-2016-S-UHD-tv-2

Een klein maar belangrijk nieuwtje is dat we dit jaar voor het eerst het Ultra HD Premium-certificaat op tv’s en Blu-ray schijfjes terug gaan zien. Dit certificaat geeft je als consument aan dat je met die apparaten of discs de beste 4K-ervaring voorgeschoteld krijgt.

Ultra HD Blu-ray

Wanneer we naar home cinema-producten kijken dan is de lancering van Ultra HD Blu-ray wellicht het meest interessant. Twee fabrikanten, Samsung en Panasonic, hebben hun eerste Ultra HD Blu-ray spelers aangekondigd en die van Samsung kan zelfs al besteld worden. Dit voorjaar worden namelijk ook de eerste Ultra HD Blu-ray discs op de markt verwacht. Samsung heeft aangegeven voor het einde van dit jaar ongeveer 100 Ultra HD Blu-ray films in de winkels te verwachten.

Smart tv’s

Op het gebied van smart tv’s is er niet bijzonder veel interessants aangekondigd. De meeste fabrikanten borduren voort op de platformen die vorig jaar gelanceerd zijn. Zo brengt LG dit jaar webOS 3.0 uit, heeft Samsung zijn Tizen-platform verbeterd en komt Panasonic later dit jaar met een update voor Firefox OS. Helaas hebben we weinig tot niks gehoord over de ontwikkelingen van Android TV, al maakte Philips bekend met diverse nieuwe streaming- en gamingdiensten te komen.

Samsung-Tizen-2016

Dolby Atmos

Voor de audio-fans is het goed om te weten dat veel fabrikanten Dolby Atmos omarmen. De echte audioliefhebbers gaan natuurlijk voor een receiver met Dolby Atmos maar ook voor de kleinere budgetten en voor mensen die niet veel speakers willen plaatsen is Dolby Atmos nu een optie. Onder meer Samsung en Philips hebben namelijk soundbar home cinema-systemen aangekondigd waarin Dolby Atmos verwerkt zit.

Sony-HT-RT3

Meer home cinema nieuwtjes

Wat viel er nog meer op tijdens CES 2016? Eigenlijk niet heel veel. LG liet nog van zich horen met wat interessante producten, waaronder een oprolbaar oled-scherm en een 8K Ultra HD tv, Samsung kondigde een nieuw soort afstandsbediening die draait op Tizen-software, en Sony introduceerde onder meer nieuwe home cinema-systemen en Blu-ray spelers.

 • Delen:

Reacties

 1. Peter
  04 februari, 2016 om 11:50

  Dus behalve 3D brillen komen de nieuwe TVs, spelers en discs met 2 andere brillen. Een met vergrootglazen, om de details in 4k op 3 meter afstand waar te nemen, en een zonnebril, wanneer de scènes full belast HDR gaan en een close up van een koplamp je woonkamer in schijnt… en nu wachten op 8k, 12 bit S-HDR, met 120p in plaats van 24.

  12 bits zou 64 miljard zijn? En dat met 4000 nits helderheid. Man Fred Mann zong het al… De Japanners gaan dit volgens mij tijdens de
  OS 2020 ook ECHT doen. In ieder geval de 8k, 120p. 12 bits en S-HDR zou bij ontbreken alleen maar teleurstellend zijn.

  Wat dan wel weer leuk is dat je de behanger even mailt of hij tijd heeft om je 150″ oled tegen de muur te plakken…

  (wel grappig als dan een jongetje op een scooter met zo een kartonnen rol met van die plastic doppen even je high end TV komt afleveren…)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.