Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Samsung UE55JS8000 (JS8000-serie) SUHD tv

Geschreven door
Geplaatst op15 december 2015, 16:15 CategorieLcd led tv reviews

Eerder dit jaar hebben we de JS9000-serie van Samsung, het topmodel voor 2015, uitgebreid getest. Deze tv is voorzien van een gebogen scherm maar er zijn nog voldoende consumenten die liever voor een flatscreen gaan. Daarom heeft Samsung in september de JS8000-serie in het leven geroepen, welke bestaat uit maar één model; de 55-inch UE55JS8000. Deze tv beschikt over nagenoeg dezelfde specificaties als de JS9000-serie, maar dan dus zonder gebogen scherm.

Samsung JS8000 – specificaties

De Samsung JS8000-serie is zoals gezegd grotendeels te vergelijken met de JS9000-serie, maar komt dus met een flatscreen-paneel. Samsung brengt dit model alleen in een 55-inch formaat op de markt en voorziet de tv van nagenoeg alle nieuwste features en functies.

Zo komt de UE55JS8000 met de hoge 4K Ultra HD-resolutie, een quantum dot-filter dat voor een groter kleurbereik moet zorgen, ondersteuning voor HDR-materiaal, het nieuwe Tizen smart tv-platform, een octacore-processor, de One Connect Mini-box en natuurlijk de Smart Control afstandsbediening. Qua beeldtechnieken beschikken de tv’s over een 1800 PQI, Precision Black, een 10-bit-paneel en Peak Illuminator Pro.

In deze review kijken we naar de 55-inch UE55JS8000. Dit model heeft een adviesprijs van 2.299 euro meegekregen. Een compleet overzicht van alle modellen, specificaties en prijzen vind je in de Samsung 2015 lcd led tv line-up.

Review-apparatuur

Voor deze review maken gebruik van onder meer de Marantz UD7007 Blu-ray speler, de Marantz SR7009 receiver, een PlayStation 3 gameconsole en Bowers & Wilkins CM S2-serie luidsprekers. Ook hebben we Netflix gebruikt voor het testen van 4K-materiaal.

Samsung JS8000 – design

Het eerste wat opvalt aan het design is dat dit één van de weinige Samsung tv’s is die beschikt over een plat scherm. De Koreaanse fabrikant kiest dit jaar met name voor curved-modellen maar zag dat consumenten toch nog graag voor een flatscreen gaan. Daarom is de JS8000-serie in het leven geroepen.

Samsung-JS8000-review-design-2

Het uiterlijk doet afgezien van de buiging in het scherm wel denken aan de JS9000-serie. Het scherm is voorzien van slanke bezels die een afwerking van geborsteld staal hebben meegekregen. Onderop het frame zien we het logo van Samsung terug, met daaronder een verzonken richel waarin de led-indicatoren en speakers zich bevinden. De voet is overgenomen uit de JS7000-serie en heeft een T-vorm meegekregen. De voet is volledig van plastic en doet wat minder luxe aan dan de tv zelf. Maar, een strakke vormgeving is het nog altijd. Ook beschikt de voet over een geleider voor kabels.

Samsung-JS8000-review-design

De UE55JS8000 is voorzien van de One Connect Mini-box waarop de meeste aansluitingen zich bevinden. Zo kun je apparatuur op deze box aansluiten en hoef je niet meer achterop de tv te zijn. De box komt met twee usb 2.0-poorten, vier hdmi 2.0-aansluitingen, een optische aansluiting en een aansluiting om de box met de tv te verbinden. Achterop de tv zelf zien we nog een CI+-slot, een usb 3.0-poort, een ethernetpoort en component- en composiet-aansluitingen terug.

Samsung-JS8000-review-one-connect

De Samsung UE55JS8000 wordt geleverd met twee afstandsbedieningen; de standaard zwarte afstandsbediening met nagenoeg alle knoppen die je nodig hebt en de vernieuwde Smart Remote-afstandsbediening die je met een beperkt aantal knoppen en een cursor-functie toegang geeft tot de belangrijkste functies. De ‘normale’ afstandsbediening voelt wat goedkoop aan en ziet er niet echt premium uit, maar alle belangrijke knoppen zijn aanwezig en de bediening verloopt zonder problemen. Ook kun je gaan voor de premium ogende en aanvoelende Smart Remote-afstandsbediening. Deze beschikt ook over een ingebouwde microfoon voor spraakbediening en een bewegingssensor (pointer). Met deze pointer zijn elementen op het scherm eenvoudig en snel te selecteren, wat handig is aangezien er weinig knoppen op de afstandsbediening zelf zitten. Door zijn gebogen vorm en de structuur (met inkepingen) aan de achterzijde ligt deze goed in de hand. Ook de knoppen voelen solide en hoogwaardig aan. Naast deze twee opties kun je de tv ook bedienen middels de Smart View-applicatie voor je smartphone of tablet.

Samsung-JS9000-review-remote

Samsung JS8000 – gebruiksgemak

Wat betreft het gebruiksgemak zien we geen verschillen met de JS9000-serie die we eerder getest hebben. Ook deze tv wordt geleverd met het Tizen Smart tv-platform en de standaard menu’s die we reeds van Samsung kennen. Deze menu’s zijn ietwat simpeler vormgegeven dan vorig jaar, met weinig kleur en vooral veel structuur. De navigatie verloopt soepel en je weet direct waar je zijn moet om bepaalde instellingen aan te passen.

Samsung-JS8000-review-instellingen

Bij de meeste opties staat kort uitgelegd wat ze inhouden zodat je ook weet wat je doet als je met de instellingen gaat spelen. Wel zijn er voor de beginnende gebruiker wat veel submenu’s te vinden. Je kunt helemaal in de instelling van bijvoorbeeld de beeldweergave duiken om bijvoorbeeld de bewegingscorrectie of geavanceerde kleuropties aan te passen. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt qua instellingen, maar hierover meer onder het kopje over de beeldkwaliteit.

Wanneer je de UE55JS8000 voor het eerst aanzet krijg je de meest belangrijke instellingen en opties te zien zodat je direct van start kunt. Zo moet je het netwerk koppelen om van de internetdiensten gebruik te maken, kun je naar zenders laten zien en moet je een Samsung-account aanmaken om van alle smart tv-mogelijkheden gebruik te maken. De navigatie binnen het smart tv-platform, Tizen genaamd, verloopt ook soepel. We hebben geen last gehad van lags of vertragingen en er zit een duidelijke structuur in. Ook het schakelen tussen apps gaat lekker vlot, net als het bladeren door app-lijsten en menu’s.

Samsung JS8000 – features

Smart tv-platform (Smart Hub)

Op het gebied van smart tv-software is er dit jaar een hoop veranderd bij Samsung. De Koreaanse fabrikant maakt nu namelijk gebruiken van het Tizen-besturingssysteem. Deze software is volgens Samsung de toekomst en moet ook op apparaten als smartphones, tablets en zelfs printers verschijnen.

Het smart tv-platform ziet er dit jaar drastisch anders uit en hoewel we fan waren van de software van vorig jaar moet gezegd worden dat het dit jaar beter is. Het hele platform is een stuk eenvoudiger, met minder geavanceerde pagina’s of opties, duidelijke elementen en een eenvoudigere bediening.

Wanneer je tv kijkt of een filmpje (buiten het smart tv-platform in bijvoorbeeld Netflix) kijkt krijg je door de pointer-knop aan te raken op de Smart Remote vier keuzes voorgeschoteld. Bovenin het scherm krijg je een icoontje te zien waarmee je toegang krijgt tot een groot aantal snelle instellingen, waaronder instellingen voor het beeld en de audio, en ook verschijnt er een cijferblok te zien waarmee je snel een bepaalde zender kunt opzoeken. Links vinden we een icoontje voor het snel veranderen van het volume terug, rechts verschijnt een icoontje waarmee je toegang krijgt tot de zenders en de gids. Onderin verschijnt het icoontje van de Smart Hub.

Samsung-JS9000-review-smart-3

De Smart Hub is het onderdeel dat ook drastisch geminimaliseerd is. Je komt niet meer op een echte hub (lees: pagina) uit met alle smart tv-mogelijkheden. In plaats daarvan zie je onderin het scherm, in een soort waaier/balk, de meest recent gebruikte apps en inputs en een klein blokje met aanbevolen apps. Klik op het kleine blokje en je krijgt een grotere waaier te zien met apps die Samsung aanraadt.

Samsung-JS8000-review-tizen

Ook is vanuit deze waaier toegang tot de app-bibliotheek. In deze bibliotheek vind je een compleet nieuw overzicht van alle beschikbare apps, gesorteerd op categorie. De meest populaire en bekende apps zijn hier te vinden, waaronder inmiddels ook Pathé Thuis, Nu.nl en Videoland niet kunnen vinden. Het aanbod is zeer compleet en Samsung laat zien op dit gebied nog steeds voorop te lopen.

Samsung-JS8000-review-apps

Zoals je leest en ziet is het smart tv-platform een stuk eenvoudiger geworden, zonder extra pagina’s die eigenlijk helemaal niet nodig zijn. De Tizen-software heeft een lage leercurve en je krijgt dus snel door waar je moet zijn voor bepaalde functies. Als je overigens direct een overzicht van alle inputs wilt krijgen is daar de source-knop op de afstandsbediening voor. Hiermee krijg je bovenin het scherm een waaier met de beschikbare inputs. De Tizen-software is redelijk snel en het schakelen tussen apps verloopt soepel. Helaas is het app-aanbod nog niet dat wat we van Samsung gewend zijn maar we verwachten dat daar gedurende dit jaar snel verandering in komt.

Gamefly

Tizen kennen we al bijna een jaar maar onlangs heeft Samsung een nieuw onderdeel van de software uitgebracht; Gamefly. Met deze streamingdienst kunnen games naar je tv gestreamd worden zodat je niet afhankelijk bent van de processorkracht van je tv. Hiervoor is echter wel een stabiele en snelle internetverbinding vereist dus het beste kun je de tv middels een kabel koppelen met je router.

Samsung-JS8000-review-gamefly

Dat gezegd hebbende is Gamefly een zeer leuke en goed functionerende toevoeging van het smart tv-platform. Er zijn aardig wat leuke games beschikbaar die in voldoende kwaliteit richting de tv gestreamd worden en maar een zeer minimale lag bevatten. Je kunt zonder moeite shooters of race-games spelen middels een standaard usb-controller, maar te vergelijken met een console-game is het natuurlijk niet. Het is een extraatje voor diegenen die zo nu en dan graag een spel spelen. De meeste games kunnen kort uitgeprobeerd worden en als je lang wilt spelen kost het je gemiddeld tussen de 7 en 10 euro voor een game-pack.

Smart Interaction

Zoals hierboven al aangegeven kun je de tv op verschillende manieren bedienen; middels de normale afstandsbediening of de Smart Remote. De Smart Remote heeft een pointer-functie en maakt het mogelijk de tv middels spraak te bedienen.

De pointer-functie is de meest handige van de twee, en is ook nog eens nauwkeurig. Door je duim op de pointer-knop te leggen kun je vrij snel elementen op het scherm selecteren maar soms, in verschillende toepassingen (waaronder de browser), duurt het even voordat de cursor zijn plek gevonden heeft. Ook werkt de cursor niet in apps van derden. Sommige apps moeten dus gewoon nog met de pijltjes-toetsen bediend worden, wat op zich natuurlijk geen probleem is.

Daarbij beschikt de Smart Remote over een ingebouwde microfoon. Hiermee kan de tv middels spraak bediend worden. Helaas is deze functie, net als op tv’s van andere fabrikanten, nog niet echt bruikbaar. Vooral het aantal commando’s dan ondersteund wordt en wat je precies moet zeggen is onduidelijk waardoor het vaak ‘hit and miss’ is. Het is leuk om bijvoorbeeld Netflix te openen middels het commando ‘Start Netflix’ maar daarmee hebben we het dan ook wel gehad. Wellicht het meest vervelende is dat de functie alleen via een on-screen menu geactiveerd kan worden en dus niet via de afstandsbediening. Het gebruik is omslachtig, onduidelijk en nodigt gewoon niet echt uit voor herhaling.

Mediaspeler

Naast de Smart View-app kun je ook de ingebouwde mediaspeler gebruiken om foto’s, films en muziek op je tv weer te geven. Hierdoor kun je een usb-stick aansluiten of middels dlna content streamen vanuit je thuisnetwerk. De ondersteuning van bestandsformaten is redelijk breed. Zo zien we ook hevc, onder meer voor 4K-materiaal, terug. Over de werking van de mediaspeler hebben we verder weinig te klagen; de bediening is eenvoudig en content wordt zonder problemen weergegeven.

Webbrowser

Net als alle andere software binnen het smart tv-platform is ook de browser dit jaar vernieuwd. Samsung heeft de nieuwe browser vrij simpel gehouden maar toch zijn we minder tevreden dan vorig jaar. Met name de pointer/cursor heeft moeite in de browser, bij het invullen van het adres en het scrollen, waardoor de browser gewoonweg minder uitnodigt gebruikt te worden. Qua snelheid hebben we weinig klachten maar het is jammer dat deze browser geen verbetering is maar juist een verslechtering.

Samsung JS8000 – beeldkwaliteit

Met een tv uit deze categorie draait het natuurlijk vooral om de beeldkwaliteit. Dat is de reden dat je er zoveel geld voor neerlegt. Qua beeldkwaliteit zou dit model niet heel veel onder moeten doen voor de JS9000-serie, maar het platte scherm zal natuurlijk voor verschil zorgen. De UE55JS8000 beschikt onder meer over edge lit led-achtergrondverlichting met pseudo-local dimming, een 1800 PQI, Precision Black en Peak Illuminator Pro, Wide Color en een upscaler waarmee lage resolutie content verbeterd kan worden.

Belangrijkste instellingen

We gaan bijna nooit met een tv aan de slag zonder de instellingen na te lopen en waar nodig aan te passen. Een professionele kalibratie is het niet, dat doe je thuis vaak immers ook niet, maar met wat kleine aanpassingen kun je een optimale beeldkwaliteit verzorgen.

Samsung-JS8000-review-instellingen

Let wel; het is afhankelijk van je eigen voorkeuren en ook de ruimte waarin de tv staat. Wil je je tv professioneel kalibreren of zelf aan de slag? Neem dan  onze tips artikelen in de home cinema informatiegids door. Hoewel het geen professionele kalibratie is hebben we de tv afgesteld op onze voorkeuren en daar kwamen de volgende basisinstellingen uit;

Algemeen Geavanceerd Beeldopties
Beeldmodus: Film
Achtergrondverlichting: 15
Contrast: 85
Helderheid: 46
Scherpte: 0
Kleur: 50
Tint: G50/R50
Dynamisch contrast: Uit
Zwarttinten: Uit
Huidkleur: 0
RGB-modus: Uit
Gamma: +1
Kleurtint: Warm2
Digital Clean View: Uit
MPEG-ruisfilter: Uit
HDMI-zwartniveau: Auto
Motion Plus: Aangepast
Film Zwart: Aan
Smart LED: Laag

Je kunt deze instellingen zo overnemen, maar we leggen even uit waarom we bepaalde aanpassingen gedaan hebben. Samsung noemt local dimming Smart LED en hiermee worden specifieke zones van de achtergrondverlichting onafhankelijk van elkaar in- of uitgeschakeld. We hebben deze optie niet helemaal opengezet aangezien er dan te duidelijk met de verlichting gespeeld wordt en bijvoorbeeld het beeld rondom de ondertiteling te grijs/licht wordt. Daarbij hebben we de optie Auto Motion Plus op ‘Aangepast’ gezet om vervolgens LED Clear Motion in te schakelen. Deze optie zorgt voor een iets soepelere en scherpere weergave van snel bewegende beelden en objecten, zonder hiermee negatieve effecten als bijvoorbeeld een homevideo-effect te introduceren. Het enige kleine nadeel is dat sommige mensen door deze optie een flicker-effect waarnemen en dat de helderheid iets achteruit gaat. Het blijft een compromis. De ruis- en mpeg-filters hebben we uitgeschakeld omdat we al naar een bron van goede kwaliteit kijken, en Film Zwart zetten we aan om zwarte balken boven en onder films in cinemascope-formaat echt zwart te laten lijken.

Quantum dots

Voordat we verder op de beeldkwaliteit ingaan moeten we vermelden dat dit model van Samsung een SUHD tv is en dat dit inhoudt dat Samsung quantum dots gebruikt. Simpel gezegd komt dit erop neer dat de tv een groter kleurbereik kan weergeven, iets dat bereikt kan worden door in het menu het kleurbereik op ‘eigen’ te zetten. Echter, de content moet ook een groter kleurbereik hebben om hiervan te profiteren en op dit moment is er nog geen content beschikbaar met een groter kleurspectrum dan rec709-standaard. Wanneer je het grotere kleurbereik toch gebruikt bij deze content zorgt dit voor een te verzadigde en onnatuurlijke weergave. Het is dus meer een voorbereiding op wat komen gaat.

Algemeen

Hetgeen waar we in elke review het eerst naar kijken is de algemene kwaliteit van het paneel Dit doen we onder meer door naar egale zwart en wit beelden te kijken, en donkere beelden met lichte objecten op het scherm te tonen. Hiermee controleren we het backlight en de uniformiteit hiervan, de zwartwaarden, clouding-issues en mogelijke problemen met onder meer halo-effecten. Hoewel het beeld van de JS8000-serie niet helemaal uniform is bij zowel een wit als zwart beeld hebben we hier tijdens het normale tv kijken weinig tot geen last van. De helderheid is niet overal hetzelfde en dit leidt tot een iets gelige weergave van wit in sommige delen van het scherm. Doordat de led-verlichting aan de zijkanten zit zien we ook daar een iets grijzige weergave wanneer we een zwart beeld op het scherm tonen. Maar, in beide gevallen geldt dat dit zo minimaal is dat we er tijdens het normale tv kijken geen last van hebben. Daarbij zien we hier en daar wat kleine clouding-issues en rondom lichte objecten op een donkere achtergrond is een hele lichte waas zichtbaar. Ook dit is weer heel minimaal maar moet, zeker kijkend naar de prijsklasse, vermeld worden.

Samsung-JS8000-review-beeld-2

De zwartwaarden zijn daarnaast indrukwekkend goed. De tv weet zwarte delen van het scherm zeer diep zwart te houden, ook als er binnen deze delen lichtere objecten te zien zijn. Qua contrast zit het dus absoluut goed; ook in scenes met bijvoorbeeld veel schaduwen blijven subtiele en donkere details zeer goed zichtbaar. Wat betreft de algemene kwaliteiten scoort de UE55JS8000 dus meer dan voldoende, maar let wel dat deze issues op gaan vallen als je ver uit het midden van de tv gaat zitten. Zo neemt de helderheid dan af en zie je duidelijker dat je te maken hebt met verlichting vanaf de zijkanten.

SD-content

Bij de weergave van SD-content op een Ultra HD tv bestaat er altijd het risico op fouten in het beeld. De software moet namelijk zelf aan de slag om er pixels ‘bij te verzinnen’ en zo de hoge resolutie te halen. Samsung staat er echter om bekend dit goed onder de knie te hebben en ook de UE55JS8000 laat dit zien. De tv gaat bijzonder goed om met SD-materiaal en weet het zelfs aardig levendig en dynamisch over te laten komen, zonder noemenswaardig veel artefacts of ruis. Het is over algemeen een relatief schoon plaatje, alleen kun je hier en daar bij snelle bewegingen wat uitgesmeerde details tegenkomen. Met de LED Clear Motion-optie ingeschakeld worden ook snelle bewegingen prima opgevangen maar bij SD-content zorgt de automatische ‘Helder’-optie voor een iets rustigere weergave.

HD-content

Wanneer de HD-content via Netflix, digitale tv en Blu-ray kijken laat de UE55JS8000 echt zien wat hij kan. Met deze content hoeft immers minder gedaan te worden en dus kan het paneel zijn kwaliteiten laten zien. De tv verzorgt een levendig plaatje, met een hoog contrast, diepe zwartwaarden en een natuurlijke kleurweergave. De details worden haarscherp weergegeven en de upscaler doet ook hier indrukwekkend goed zijn werk om subtiele details scherp en nauwkeurig weer te geven. In donkere delen van het scherm (of de scene) is en blijft zeer veel detail zichtbaar, wat je alleen maar meer in een film of serie trekt. Bij de weergave van HD-content, met name van digitale tv, raden we aan de LED Clear Motion-optie aan te laten aangezien je zonder deze optie, met name bij content waarin snelle bewegingen voorkomen (bijvoorbeeld sport of actie), soms last kunt hebben van ietwat stotterende beelden.

4K-weergave

Maar, we hebben natuurlijk te maken met een 4K Ultra HD tv en daar moet dus ook 4K-content op bekeken worden. Via diensten als Netflix kun je al aardig wat materiaal vinden maar voor de rest blijft het geduld hebben. Begin volgend jaar verwachten we de eersteUltra HD Blu-ray discs en kun je als home cinema-fan helemaal los met de hoge resolutie.

Samsung-JS8000-review-beeld

Hoewel de content op Netflix gecomprimeerd is middels de HEVC-codec is de kwaliteit buitengewoon indrukwekkend. Vooral de scherpte spat van het scherm, met een natuurlijk en dynamische kleurweergave, diep zwart en een overtuigende weergave van details. Hier en daar kun je last hebben van artefacten door de compressie maar ook hier valt snel doorheen te kijken. Daarbij is de verwerking van snelle bewegingen, van de camera of van objecten in beeld, zowel in HD als 4K nagenoeg perfect geregeld.

HDR-ondersteuning

Net als de JS9000-serie modellen beschikt de UE55JS8000 over ondersteuning voor HDR (High Dynamic Range). Simpel gezegd betekent dit dat de tv een hoger contrast met meer kleurgradaties, diepere zwartwaarden en intensere wittinten heeft. De werkelijke helderheid van de tv is niet bijzonder hoog maar de tv kan HDR-content wel weergeven. Het probleem is echter dat er momenteel nog geen HDR-content beschikbaar is. Die verwachten we begin volgend jaar pas, met de komst van Ultra HD Blu-ray discs.

3D-weergave

De Samsung UE55JS8000 maakt gebruik van de actieve 3D-techniek maar helaas worden er geen brillen meegeleverd. Je moet ze dus los aanschaffen als je content in drie dimensies wilt bekijken.

We hebben de 3D-weergave dus helaas niet kunnen testen maar we verwachten dat Samsung op dit vlak weinig meer geïnvesteerd heeft. De kans is dus groot dat de 3D-ervaring overeenkomt met de modellen van vorig jaar en dat was al prima. De ontwikkeling bleek toen al stil te staan. De bekende nadelen van actief 3D blijven echter nog altijd aanwezig. Zo zijn de brilletjes prijzig, kun je kans hebben op flicker-effecten en blijft crosstalk in kleine mate aanwezig.

Gaming

Als we kijken naar de input-lag van deze tv dan mogen we zeggen dat we met een aardige tv voor gamers te maken hebben. De input-lag bedraagt 27ms en dat is gewoon boven gemiddeld goed. Hiervoor moet echter wel de spel-modus, te vinden in het systeem-menu vreemd genoeg, ingeschakeld worden. De lage input-lag zorgt ervoor dat de acties die je uitvoert met een controller sneller op tv weergegeven worden en je dus beter/sneller kunt reageren in spellen waar dit van groot belang is.

Reflecties en kijkhoeken

Daar waar de JS8000-serie het verschil maakt met de JS9000-serie zijn de kijkhoeken en reflecties. Doordat het paneel plat is heb je minder last van een kleine kijkhoek en vallen er ook minder reflecties op het scherm. Vanuit elke acceptabele hoek valt prima naar het scherm te kijken. Ja, de helderheid en het contrast gaan iets achteruit maar niks dat we niet ‘normaal’ vinden voor een tv. Ook deze tv beschikt over een nieuw filter waarmee reflecties geminimaliseerd moeten worden en dit filter doet prima zijn werk. Invallend zonlicht is nog altijd duidelijk zichtbaar maar een lamp achterin de kamer is bijvoorbeeld maar zwak aanwezig en valt alleen op als je het weet.

Samsung-JS8000-review-kijkhoeken

Samsung JS8000 – audiokwaliteit

Net als bij de JS9000-modellen laat Samsung met de JS8000-modellen zien dat platte tv’s nog steeds een prima audioweergave kunnen verzorgen. De UE55JS8000 beschikt niet over het meest geavanceerde of indrukwekkende speakersysteem dat we ooit gezien hebben maar voor het ‘normale’ tv kijken hebben we niet veel meer te verlangen.

De tv verzorgt voldoende helderheid in dialogen (en beschikt over een speciale modus om stemmen nog wat extra nadruk te geven), biedt een breed geluidsveld en verzorgt voldoende kracht in de lage tonen om in ieder geval een serie of tv-programma levendig genoeg te laten klinken. Zelfs op hoog volume blijft de audioweergave zeer strak en netjes en bovendien wordt door de plaatsing van de speakers aan de voorzijde het geluid richting de kijker gestraald, wat natuurlijk positieve invloed heeft op de kwaliteit. Ook beschikt de tv over een virtuele surround-modus maar deze kun je beter links laten liggen omdat het de audiokwaliteit negatief beïnvloedt en geen waarde toevoegt.

Samsung JS8000 – conclusie

Alles bij elkaar genomen is de Samsung UE55JS8000 een tv waar we maar weinig op aan te merken hebben. Dit model heeft onze voorkeur zelfs ten opzichte van de JS9000-serie, puur en alleen om het flatscreen. Maar, dat is natuurlijk ook een kwestie van voorkeur en smaak. Afgezien van wat kleine issues met de uniformiteit biedt deze tv een zeer goede beeldkwaliteit en bovendien stelt de audioweergave ook niet teleur. Het design is premium, al had de voet ook van metaal mogen zijn, en Tizen is een platform dat makkelijk in gebruik is en voldoende entertainment-mogelijkheden biedt. Klein puntje van kritiek is dat de 3d-brillen toch wel bij de prijs van 2.299 euro inbegrepen hadden mogen zijn. Afgezien van dat kunnen we de Samsung UE55JS8000 alleen maar aanraden, al is het jammer dat er alleen maar een 55-inch formaat in het assortiment van de Koreaanse fabrikant te vinden is.

Minpunten

 • Kleine issues met uniformiteit scherm
 • Prijzig
 • Geen 3D-brillen meegeleverd

Pluspunten

 • Simplistisch en gebruiksvriendelijk Tizen-platform
 • Goede audioweergave
 • Indrukwekkende beeldkwaliteit; HD en 4K
Homecinema Magazine
Beoordeling
9.010Martijn Chelproduct • Delen:

Reacties

 1. Frans
  15 december, 2015 om 18:54

  Ik ga altijd voor een plat scherm in plaats van gebogen. Gebogen vind ik niets aan voor al aan de muur. En het geluid vind ik ook niet van belang jammer dat ze niet een monitor tv leveren zonder al deze poes pas er in. Ik bezit 7.2 met dolby atmos. Alles met speakers en een rel subwoofer met de dolby atmos speakers van ook kef. Dan is de prijs ook niet zo hoog wat er wel op moet is internet verbinding.

  • Frans
   15 december, 2015 om 18:55

   Alle speaker zijn kef.

 2. peter
  16 december, 2015 om 13:31

  voor mij nooit een samsung apparaat de slechtste kwaliteit en de service is helemaal niks

  probleem apparaten

 3. Helm
  09 januari, 2016 om 9:03

  In dit artikel zeggen jullie dat de inputlag 27ms is in spelmodus. Op Tweakers hebben ze het over 38ms in spelmodus, dat is nogal een verschil. Waar zit dit het m in? Twijfel namelijk tussen de JS8000 of de CX800E en inputlag speelt in de keuze een rol. Volgens Tweakers zitten beiden tv’s rond de 38ms. Alvast bedankt.

 4. med
  14 januari, 2016 om 21:04

  Ja wil het ook graag weten,is de input lag echt 27ms…of toch 38 zoals rtings.com en tweakers.net aangeeft? Twijfel hierdoor om de tv te kopen.

  • Helm
   16 januari, 2016 om 21:38

   Wordt hier niet echt snel gereageerd helaas…

   • med
    20 januari, 2016 om 13:26

    Helaas niet nee,denk dat die gewoon 38md is.Volgende week btw actie plus 400 euro cashback als het goed is…

 5. Vincent
  27 januari, 2016 om 23:02

  Ik twijfel tussen dit toestel en de ue55u7000.
  Waarom zou ik deze nemen?

  • Mike
   28 januari, 2016 om 10:57

   Heb zelf de Samsung UE55JS8000 S-UHD, geen curved. Kan ik je zeer aanbevelen.

   Gewone Full HD uitzendingen (Ziggo) zijn scherper dan op een Full HD TV. De upscaler van deze TV
   doet perfect zijn werk. Ook Blu-Ray Full HD spat vh scherm. Dit uiteraard na goed kalibreren vh scherm, erg belangrijk.
   En 4K is natuurlijk helemaal geweldig om te zien, is onvergelijkbaar met Full HD.

   En niet veel duurder dan de 7000.

   • Ramon
    19 februari, 2016 om 21:48

    Hoe heeft u de tv gekalibeerd? Welke opties? Kunt u me dit middels een lijstje sturen misschien? Ik heb namelijk bij tv kijken van kpn soms wat ruis in beeld. Ook bij oudere series op netflix heb ik dat soms.

   • Ramon
    19 februari, 2016 om 21:49

    Hoe heeft u de tv gekalibeerd? Welke opties? Kunt u me dit middels een lijstje sturen misschien? Ik heb namelijk bij tv kijken van kpn soms wat ruis in beeld. Ook bij oudere series op netflix heb ik dat soms.?

 6. Rob
  27 maart, 2016 om 20:08

  Prima aankoop. Alleen de audio is ver onder de maat maar wie luistert er nu nog via het geluid van de tv

 7. Roel
  09 juni, 2016 om 17:02

  Mijn 8000 gaat soms ineens op zwart.en zit dan een brom in …iemand

 8. Yordy
  02 december, 2016 om 10:23

  Ik ben benieuwd hoe de input lag is met 4k en met 4k+HDR, kan iemand dat vertellen? Ik heb zelf nu de 55x8509c en die heeft een vrije hoge input lag van rond de 58 in 4k en 4K+HDR. Daarom ben ik aan het kijken voor een andere en ik kan deze overnemen van iemand.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.