Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: JBL Boost TV Compact TV Speaker

Geschreven door
Geplaatst op8 december 2015, 15:52 CategorieLuidspreker reviews

De JBL Boost TV Compact TV Speaker is het beste te omschrijven als een kleine, complete en multifunctionele soundbar. De speaker wordt namelijk geleverd met zowel een optische als audiokabel en kan als Bluetooth-speaker en versterking voor je televisie gebruikt worden.

JBL Boost TV Compact TV Speaker – design en installatie

Het design van de JBL Boost XL is opmerkelijk en niet echt bedoeld voor huiskamer vol moderne meubels. De speaker heeft geen luxe uitstraling en ook de knoppen aan de bovenkant lijken daar lukraak geplaatst te zijn. Dat bedieningspaneel is ook helemaal niet in het design van de speaker opgenomen en geeft mij het idee dat dit een last-minute designkeuze was geweest. Maar functioneel is het wel, aangezien je er de speaker mee kunt bedienen en middels deze navigatie toegang hebt tot alle mogelijke functies van de JBL Boost TV Compact TV Speaker.

Het installeren van de JBL Boost TV is zo gebeurd. De speaker wordt geleverd met een optische en audiokabel en laat de consument zodoende de keuze maken voor de kabel die de voorkeur draagt. Ben je niet kieskeurig of heb je simpelweg meerdere bronnen die je wil gebruiken in combinatie met de JBL Boost TV, dan kun je tot drie apparaten in één keer aansluiten: via de optische verbinding, de aux-ingang en Bluetooth. Zo is het dus mogelijk de televisie op de speaker aan de sluiten, evenals een smartphone en een dedicated muziekspeler.

jbl-boomster-xl-2

JBL Boost TV Compact TV Speaker – gebruik

Wanneer de speaker eenmaal geïnstalleerd is, dan is het in gebruik nemen geen enkele moeite. Niet in de laatste plaatst omdat de JBL Boost TV wordt geleverd met een kleine afstandsbediening. De afstandsbediening heeft dezelfde knoppen als op de speaker zelf, plus twee extra. Je bedient het geluid, kan de speaker aan- en uitzetten, surround sound activeren wisselt van bron en kan een Bluetooth-connectie maken vanaf beide apparaten. En met de afstandsbediening kun je ook checken hoe hard de box staat en kun je het geluid helemaal uitzetten.

De afstandsbediening is erg klein en smal en ligt niet lekker in de hand, maar je merkt al snel dat je hem toch gebruikt zodat je niet constant hoeft op te staan en op de knoppen van de JBL Boost TV te drukken. We snappen dat een remote met weinig functies niet groot hoeft te zijn, maar iets design met meer ergonomische elementen had niet misstaan. Verder is het heel jammer dat er geen visuele feedback is voor de hoogte van de volume: je ziet niet op welk niveau die zit en komt er dus vaak te laat achter dat je de box te hard had staan de laatste keer.

jbl-boomster-xl-3

JBL Boost TV Compact TV Speaker – audiokwaliteit

De geluidskwaliteit van deze speaker is helaas niet jé van hét. Het is niet slecht, maar voor een speaker die tweehonderd euro kost, verwachten we simpelweg meer. Het apparaat heet de Boost TV en dat is ook precies wat het doet: het boost het geluid van de televisie (of een andere bron die erop aangesloten wordt) en doet eigenlijk niet veel meer dan dat. De JBL Boost TV heeft een vermogen van dertig watt en dat is helaas niet erg veel. De bass klinkt niet laag genoeg en de hoge tonen komen ook niet helemaal lekker uit de verf.

Dat betekent dat je de JBL Boost TV dus niet snel zult gebruiken voor het beluisteren van muziek of het kijken naar films. Maar wanneer je van series houdt waarin voornamelijk veel gesproken wordt en waar weinig actie in zit (zoals bijvoorbeeld The Good Wife), dan is de speaker wel fijn – de gesprekken komen helder uit de speaker en lijken afstand te nemen van het achtergrondgeluid. Wanneer je echter de surround sound aanzet, dan klinkt het nergens meer naar – zelfs niet op de moment dat er gewoon rustig gesproken wordt.

jbl-boomster-xl-4

JBL Boost TV Compact TV Speaker – conclusie

Het idee achter de JBL Boost TV was mooi. De speaker wordt compleet geleverd met een optische en een audiokabel en een afstandsbediening en kan moeiteloos worden aangesloten op allerlei bronnen waar audio uitkomt. Of het nu een televisie, dedicated muziekspeler of Bluetooth connected-apparaat is, dat maakt voor de Boost TV weinig uit. Echter, de geluidskwaliteit laat nogal flink wat te wensen over: de bass is niet laag, de hoge tonen komen niet goed uit de verf en de surround sound maakt hetgeen waar je naar luistert onprettig.

Nu is virtueel surround sound wat ons betreft nooit de beste optie om voor de kiezen (zeker niet als het uit één bron komt), maar mocht je daar naar op zoek zijn, dan zijn er betere alternatieven op de markt te vinden. Ze zijn wellicht iets duurder, maar brengen dan ook over het algemeen genomen een beter geluid met zich mee. Mocht je überhaupt geïnteresseerd zijn in een soundbar, dan kun je er beter iets meer geld voor apart leggen. De JBL Boost TV is zijn tweehonderd euro in elk geval niet waard – de belofte van het mooie idee ten spijt.

Update 10-12-2015: Na het plaatsen van deze recensie heeft Harman, de uitgever van het product, ons gevraagd nog wat aanvullende informatie mee te geven. Zo is het mogelijk om je eigen afstandsbediening te gebruiken voor de JBL Boost TV en in de handleiding staat daarvoor een korte instructie. Daarnaast wil Harman duidelijk maken dat dit product is bedoeld voor jongeren van vijftien tot 25 jaar. Desondanks kijken we naar het product zoals hij geleverd wordt (inclusief afstandsbediening dus) en staat de doelgroep los van de geluidskwaliteit.

Minpunten

 • Geen mooi design
 • Geluidskwaliteit is mager
 • Fors aan de prijs

Pluspunten

 • Gemakkelijk te installeren
 • Meerdere bronnen tegelijkertijd aansluiten
 • Meegeleverde afstandsbediening
Homecinema Magazine
Beoordeling
5.510Wesley Akkermanproduct • Delen:

Reacties

 1. Rene
  10 december, 2015 om 16:47

  Ik heb de JBL Boost een maand in gebruik en wat een fantastische speaker en kan hem iedereen aanraden.
  Je kiest deze speaker als je kwaliteit wil zonder knallende bassen. TV kijken is nu veel prettiger en het razend snel omschakelen tussen bluetooth en TV geluid werkt zeer prettig. De bovenstaande test heb ik met verbazing gelezen want wat er staat is mijn inziens en ervaring zeker niet terecht. Voor 200 euro heb ik een mooie speaker zonder overbodige knoppen die overigens netjes boven op geplaatst zijn.

 2. Ibo Reurink
  21 maart, 2017 om 9:04

  Dit review ligt zover van mijn ervaring af, dat ik me afvraag of hetzelfde apparaat getest is.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.