Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Harman Kardon Esquire 2

Geschreven door
Geplaatst op16 december 2015, 11:47 CategorieLuidspreker reviews

De Harman Kardon Esquire 2 is een draadloze Bluetooth-speaker, die draagbaarheid combineert met stijl en een behoorlijk goed geluid. Je kunt in totaal twee smartphones of tablets koppelen en om beurten je favoriete muziek afspelen.

Harman Kardon Esquire 2 – design en installatie

Aan Bluetooth-speakers heb je tegenwoordig geen gebrek. Als consument heb je een ruim aanbod, variërend van plastic troep tot de meer luxere modellen die meer doen dan alleen muziek afspelen en plastic inruilen voor meer hoogwaardige materialen. Wanneer je kijkt naar het design van de Harman Kardon Esquire 2, dan valt direct op dat deze speaker in de laatste categorie valt. De voorkant van de speaker voelt wellicht wat plastic aan, maar de achterkant is van leer. Tussen deze twee elementen zit een stevige, aluminium rand.

Die rand geeft de speaker niet alleen een stoere, maar ook betrouwbare look mee – de Harman Kardon Esquire 2 ziet er ongeloof robuust uit. En wanneer je de box oppakt, dan voelt-ie ook stevig aan. Aan de achterkant zit een aluminium houder verborgen in het design die je kunt uitklappen, waarna je de speaker kunt plaatsen op een kast of op een bureau. Aan de onderkant van die aluminium knip zit een stuk rubber, zodat je de oppervlakte in kwestie niet beschadigt. Aan alles lijkt gedacht te zijn als je naar het design van de Esquire 2 kijkt.

harman-kardon-esquire-2-1540x-1

Aan de bovenkant bevinden zich de aan- en uit-, koppel-, telefoneer-, microfoon en volumeknoppen. Ze steken amper uit en zult ze dus niet zien wanneer je de speaker naast je hebt staan op je bureau, maar voelen solide genoeg aan. Aan de linkerkant van het aluminium omhulsel zitten vijf kleine lampjes die laten zien hoever het apparaat is opgeladen en aan de rechterkant zit een usb-poort (waarmee een smartphone kunt opladen), een micro-usb-poort en aux-aansluiting, zodat ook muziekspelers zonder Bluetooth aangesloten kunnen worden.

Al met al oogt de speaker heel zakelijk en strak, maar ook dus duurzaam en solide. Er zijn ook meer opties dan gemiddeld op een Bluetooth-speaker aanwezig met betrekking tot het aansluiten van apparaten. Het koppelproces is overigens ook erg simpel. Je zet de speaker aan, drukt op de koppelknop en geeft op je smartphone of tablet aan dat-ie moet gaan scannen naar Bluetooth-apparaten. Binnen no-time vinden beide apparaten elkaar, waardoor je al heel snel kunt genieten van het fantastische geluid. Daar later meer over.

harman-kardon-esquire-2-1540x-4

Harman Kardon Esquire 2 – gebruik

De Harman Kardon Esquire 2 in gebruik nemen vergt geen moeite – helemaal niet wanneer je al bekend bent met Bluetooth-speakers. In principe werkt deze speaker zoals alle andere Bluetooth-boxen: je koppelt hem aan je smartphone of tablet, middels Bluetooth of een audiokabel, en kunt meteen beginnen met luisteren. Het volume kun je bedienen met zowel de volumeknoppen op het afspeelapparaat, als de knoppen op de speaker zelf. De houder aan de achterkant is ook snel uitgeklapt, door even op de bovenkant te duwen.

Opladen gaat via de meegeleverde micro-usb-kabel. Dit is een usb-type-c-kabel, die je dus op elke adapter kunt aansluiten. Harman Kardon levert geen usb-verloopstekker bij de hardware, dus is de kans groot dat je die van de smartphone gaat gebruiken. Dit kan als een nadeel worden ervaren, maar omdat je je telefoon of tablet ook kunt opladen vía de speaker, hoeft het geen probleem te worden. Verder weegt de speaker net iets meer dan een halve kilo, maar dat vinden we niet zo gek: het apparaat is van hoogwaardig materiaal gemaakt.

harman-kardon-esquire-2-1540x-3

Naast muziek afspelen is bellen ook een optie met de Harman Kardon Esquire 2. Dat kan natuurlijk ook met andere Bluetooth-speakers, maar bij de Esquire 2 werkt dit ook net even anders. Aan boord zitten namelijk vier microfoons die kunnen bepalen waar een geluid vandaan komt, waardoor degene aan de andere kant stemmen beter kan differentiëren. Het stemgeluid is ook kraakhelder. De 3200 mAh-batterij van de speaker gaat overigens acht tot tien uur mee, wat in ons boekje ook meer dan prima is – je gebruikt hem immers niet heel de dag.

Wat ik jammer vind is dat de speaker geen visuele feedback biedt op het gebied van volume. Je kunt de volume wel bedienen met je smartphone en daar zien hoe hard het apparaat staat, maar op de speaker zelf zitten geen extra lampjes die laten zien hoe hard het apparaat staat. Wel zit er een klein lampje achter de plastic omhulsel aan de voorkant, om te laten zien dat de speaker aan staat, maar verder biedt het de gebruiker geen feedback aan. Het zijn kleine dingen, maar wanneer je speaker verder heel goed werkt, vallen die gewoonweg meer op.

Harman Kardon Esquire 2 – audiokwaliteit

Maar wanneer je hem dan gebruikt, dan kun je niets anders doen dan concluderen dat er een verdomd mooi geluid uit de Harman Kardon Esquire 2 komt. Toegegeven: de speaker is beter in het produceren van hoge tonen dan de lagere tonen, maar dat betekent niet dat je niets ervan mag verwachten (de speaker heeft immers een verkoopadviesprijs van 229 euro). De lage tonen zijn zeker aanwezig en klinken ook heel mooi, maar gaan helaas niet zo diep als we graag hadden gezien. Maar we kunnen ook niet álles verwachten van dit compacte design.

harman-kardon-esquire-2-1540x-2

Ook ligt het er natuurlijk nog maar net aan naar welke muziek je luistert. Over het algemeen is het zo dat iets rustigere of minder gecompliceerde muziek zich beter thuis voelt op een Bluetooth-speaker, zoals het album 25 van Adele, maar de algemene conclusie is toch zeker wel dat de Harman Kardon een fantastisch geluid aflevert voor dit compacte en minimalistische design. De tonen die warm horen te klinken, klinken warm. Ook het spectrum van het geluid is groter dan alle Bluetooth-speakers die ik tot nu toe heb getest.

Harman Kardon Esquire 2 – conclusie

De Harman Kardon Esquire 2 heeft mij positief verrast. Een merk als Harman Kardon mag in mijn ogen ook niet falen op het gebied van speakers en dat heeft het bedrijf met de Esquire 2 dan ook helemaal niet gedaan. Het meest belangrijke is de audiokwaliteit en die is fantastisch. Hoe het bedrijf dit geluid uit zo’n compact design krijgt is mij een raadsel, maar ik ben er blij mee en ik kan me alleen maar voorstellen dat de zakelijke gebruiker hier ook blij van wordt. Waarom de zakelijke gebruiker? Omdat de Esquire 2 een duidelijke doelgroep heeft.

Naast het afspelen van muziek kun je er namelijk ook telefoongesprekken mee voeren. De speaker is in staat om vanuit vier hoeken op te nemen, waardoor de persoon aan de andere kant ook beter kan horen wie wat zegt en wanneer. Aan alles lijkt ook verder gedacht te zijn: de speaker is compact genoeg voor lange reizen, misstaat niet op je bureau en kan worden neergezet, zonder dat het je bureau of kast kan beschadigen, dankzij een extra rubberen laag aan de onderkant van de aluminium kickstand. Deze speaker is een echte aanrader.

Minpunten

  • Bas had wat dieper gemogen
  • Geen usb-verloopstekker
  • Geen visuele feedback voor volume

Pluspunten

  • Fantastisch geluid met een breed spectrum
  • Heel mooi, minimalistisch design
  • Hoogwaardige materialen
Homecinema Magazine
Beoordeling
8.510Wesley Akkermanproduct  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.