Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Eindejaarsblog: Wat bracht 2015 op het gebied van home cinema?

Geschreven door
Geplaatst op18 december 2015, 11:53 CategorieAlgemeen

2015 nadert zijn einde en daarom blikken we terug op een weer veelbewogen jaar op het gebied van home cinema. Welke nieuwe producten sprongen er bovenuit, wat waren de trends en wat kunnen we nog verwachten voor 2016? In dit overzicht zetten we alles kort voor je op een rijtje.

De trends van 2015

Wanneer we naar home cinema kijken dan zijn het nog altijd de tv’s die de klok slaan. Natuurlijk zijn ze niet voor iedereen het belangrijkste onderdeel van een home cinema-systeem maar fabrikanten schenken er nog steeds de meeste aandacht aan. Op het gebied van tv waren het dit jaar 4K Ultra HD en High Dynamic Range die de klok sloegen. Vooral de laatstgenoemde techniek werd door fabrikanten met veel toeters en bellen aangekondigd. Zoals verwacht speelde ook Ultra HD Blu-ray eind dit jaar een belangrijke rol maar helaas kunnen we pas begin 2016 de eerste Ultra HD Blu-ray schijfjes en spelers verwachten.

Op het gebied van oled is er helaas niet de strijd ontstaan die we verwacht hadden. LG is nog steeds de enige fabrikant die vol op de oled-techniek inzet en alleen Panasonic heeft dit jaar van zich laten horen met een oled tv. Ja, dit model is dan ook wel heel erg high-end maar we hadden eerlijk gezegd wat meer keuzemogelijkheden van de grote fabrikanten verwacht. Wel is de gemiddelde prijs van een oled tv wederom gedaald.

Sony-CAS-1

Verder werd er dit jaar veel aandacht besteed aan high resolution audio, waarvoor ondersteuning in nagenoeg alle home cinema- en hifi-apparatuur verwerkt zit. Opvallend is dat fabrikanten die begin dit jaar nog vol op gebogen tv-schermen inzetten nu toch ook met flatscreen-modellen komen. Zo heeft Samsung in de herfst toch nog een high-end flatscreen tv aan het assortiment toegevoegd. Het lijkt er dus op dat de revolutie van gebogen tv’s toch niet zo aanslaat als verwacht.

Op het gebied van audio hebben we vooral twee termen voorbij zien komen; DTS:X en Dolby Atmos. Beide bedrijven hebben een nieuwe audiostandaard uitgebracht waarmee een soort ‘3D-audiobeleving’ gecreëerd moet worden. Audio-objecten worden niet meer in een specifiek kanaal (een speaker) geplaatst maar op een virtuele positie in de ruimte. Steeds meer receivers, versterkers en home cinema-systemen krijgen ondersteuning voor deze standaarden.

Opvallende home cinema-producten in 2015

Er zijn dit jaar verschillende producten uitgebracht waar wij het warm van kregen of waarover veel gesproken en geschreven is. Neem bijvoorbeeld de hierboven besproken oled tv van Panasonic. Panasonic introduceerde de TX-65CZ950, de eerste oled tv van het bedrijf. Hoewel het oled-paneel van LG vandaan komt belooft Panasonic een betere beeldkwaliteit, onder meer dankzij nieuwe en vooruitstrevende technieken. Meer over dit model lees je in onze Panasonic TX-65CZ950 preview.

Ook TP Vision liet van zich horen met een nieuwe en innovatieve Ambilight-techniek. Dit jaar werd de eerste tv voor consumenten met het nieuwe Ambilight aangekondigd, inmiddels AmbiLux genaamd. Middels projectoren achterop de tv wordt een nog intenser effect gecreëerd. Wij waren zeer onder de indruk van de techniek en binnenkort kun je dus naar de winkel voor een tv die over led-projectoren beschikt.

Philips-AmbiLux

Op het gebied van smart tv’s was er dit jaar ook een hoop nieuws te melden. Zo presenteerde Samsung het Tizen-platform, zelf ontwikkelde software voor onder meer smart tv’s. In onze optiek is dit het beste smart tv-platform van dit moment, vooral omdat het vrij simplistisch en zeer gebruiksvriendelijk is. Ook Android TV kwam op de markt. Zo introduceerden Philips en Sony smart tv’s die op Android draaien. Hoewel Android TV gebruiksvriendelijk en vooral zeer compleet is laat de stabiliteit van de software nog wat te wensen over.

We kunnen ze volgend jaar pas verwachten maar Samsung en Panasonic toonden dit jaar de eerste Ultra HD Blu-ray spelers al. Beide fabrikanten geloven in de 4K Ultra HD-resolutie en komen dan ook snel met hardware. De spelers gaan waarschijnlijk zo’n 500 euro kosten en beschikken over diverse nieuwe features, waaronder Digital Bridge.

Samsung-UBD-K8500

Soundbars winnen ook dit jaar weer aan populariteit. Er is bijna geen fabrikant meer die geen soundbar in het assortiment heeft. Consumenten lijken steeds vaker te kiezen voor een oplossing met zo min mogelijk speakers en een strak design. Wel is de prijs van de gemiddelde soundbar wat gestegen, vooral omdat ook fabrikanten van high-end audio zich zijn gaan bemoeien met dit segment en de eisen van consumenten wat hoger zijn komen te liggen.

Wat kunnen we in 2016 verwachten?

Er is nog niet veel bekend over de plannen van grote fabrikanten voor 2016, maar wij verwachten vooral een hype rondom Ultra HD, en dan met name de films (Blu-ray schijfjes) en de Blu-ray spelers. De verwachting is dat we deze tijdens CES 2016 al te zien krijgen en dat ze ergens in het eerste kwartaal op de markt verschijnen. Ook HDR krijgt dan natuurlijk meer aandacht, net als 10-bit panelen met een groter kleurbereik.

2015 home cinema-overzicht

Een overzicht van de belangrijkste home cinema-producten die in 2015 gelanceerd zijn, waaronder tv’s en blu-ray spelers, vind je in het 2015 home cinema-overzicht. Bekijk ook onze review-sectie, met ons oordeel over onder meer soundbar-systemen en televisies.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.