Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

CES 2016: wat kunnen we verwachten op het gebied van home cinema?

Geschreven door
Geplaatst op29 december 2015, 14:28 CategorieLcd en led tv's

Op 5 januari krijgen we weer een stortvloed aan home cinema-nieuws. Op die dag gaat CES 2016, de grootste consumentenelektronicabeurs ter wereld, namelijk weer van start in Las Vegas. Homecinema Magazine doet verslag van alle lanceringen, ontwikkelingen en presentaties, maar wat kunnen we precies verwachten op het gebied van home cinema?

Wat verwachten we van CES 2016?

Vorig jaar was CES een belangrijk startpunt voor verschillende nieuwe technieken en platformen. Zo werd Android TV officieel uitgebracht voor smart tv’s, zagen we HDR voor het eerst op tv’s verschijnen en werd ook duidelijk dat fabrikanten steeds meer op gebogen schermen en high-res audio in gingen zetten. Dit jaar lijken fabrikanten vooral door te drukken met nieuwe technieken en standaarden.

Oled tv’s

Op het gebied van oled tv’s verwachten we al jaren veel maar er is nog altijd maar één fabrikant die er echt werk van maakt. LG heeft al tientallen modellen uitgebracht en heeft voor CES 2016 al een nieuwe line-up met premium oled tv’s aangekondigd. Deze modellen zijn naar verwachting weer iets goedkoper nu de techniek wat volwassener is maar daarbij krijgen we een groter kleurbereik, betere HDR-weergave en een hogere lichtoutput.

LG-oled-IFA-2015

Gaan andere fabrikanten LG volgend jaar volgen? De kans is niet bijzonder groot, maar Panasonic heeft afgelopen september zijn eerste premium oled tv uit de doeken gedaan en deze gaan we natuurlijk ook tijdens CES 2016 zien. Mogelijk komt de Japanse fabrikant zelfs met een flatscreen-versie van deze tv.

Lcd led tv’s

We mogen de ‘normale’ lcd led tv natuurlijk ook niet vergeten. Deze tv’s blijven nog altijd het meest betaalbare en worden het meest geproduceerd. De verwachting is dat fabrikanten volgend jaar niet meer volledig voor gebogen schermen gaan, iets dat Samsung dit jaar wel grotendeels deed. Consumenten blijken toch vaak nog een flatscreen de voorkeur te geven. Daarbij verwachten we meer betaalbare modellen met de 4K Ultra HD-resolutie, een bredere ondersteuning van High Dynamic Range en een groter kleurbereik voor premium tv’s. Ook zien we waarschijnlijk veel modellen met een nieuw 10-bit paneel verschijnen.

Ultra HD Blu-ray

Wanneer we naar home cinema-producten kijken dan is de lancering van Ultra HD Blu-ray wellicht het meest interessant. De verwachting is dat fabrikanten tijdens CES 2016 de eerste werkende en betaalbare Ultra HD Blu-ray spelers laten zien. Begin 2016 worden namelijk ook de eerste Ultra HD Blu-ray discs op de markt verwacht. Tijdens IFA 2015 toonden Panasonic en Samsung al prototypen en gaven aan te verwachten dat de prijzen rond de 500 euro liggen.

Samsung-UBD-K8500-2

Smart tv’s

Op het gebied van smart tv’s verwachten we geen bijzondere ontwikkelingen. Nagenoeg alle fabrikanten hebben dit jaar een nieuw platform uitgebracht of geïmplementeerd en 2016 zal dan vooral in het teken staan van verbeterde versies. Zo heeft LG al aangekondigd met webOS 3.0 te komen, zal Google flink wat updates voor Android TV doorvoeren en komen ook Samsung en Panasonic met updates voor respectievelijk Tizen en Firefox OS. Kleinere fabrikanten, waaronder Hisense en Grundig hebben aangegeven vanaf dit jaar ook met Android TV aan de slag te gaan.

Hogere resoluties en meer premium features

Natuurlijk staat ons veel meer te wachten tijdens CES 2016. Zo is de kans groot dat een aantal fabrikanten weer laat zien wat er in het verschiet ligt. Samsung en Sharp hebben de afgelopen jaren al tv’s met de hoge 8K Ultra HD-resolutie getoond en de verwachting is dat we ook in 2016 weer wat moois gaan zien. De kans is echter klein dat we er ook al voor naar de winkel kunnen.

Philips-2015-HDR

Op het gebied van High Dynamic Range hopen we overigens op een algemene standaard die door alle fabrikanten ondersteund gaat worden. Momenteel zijn er drie standaarden, waaronder Dolby Vision en een standaard van Philips. Daarnaast zagen we dit jaar wederom tv’s die buigbaar zijn of middels een afstandsbediening van gebogen naar flatscreen gezet kunnen worden. Mogelijk worden deze technieken in 2016 eindelijk ook geïmplementeerd in tv’s die naar de winkels komen.

Meer home cinema nieuwtjes

Home cinema is natuurlijk een vrij brede categorie en bestaat uit meer dan alleen tv’s. Op het gebied van receivers en andere audio-producten verwachten we bredere ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X, maar ook de ondersteuning voor hoge resolutie audio zal duidelijk zichtbaar zijn bij alle grote fabrikanten. Er wordt elk jaar om gevraagd maar een echt volledig en goed functionerend draadloos home cinema-systeem verwachten we nog niet.

Blijf op de hoogte

Vanaf 4 januari kun je bij ons al het CES 2016-nieuws op de voet volgen. Hou de website in de gaten en volg ons via Twitter, Facebook of Google+.

  • Delen:

Reacties

  1. Frans de groot
    29 december, 2015 om 20:21

    Wat mij een beetje tegenvalt is ook in de winkels O a M M en internet dat er zo weinig BD in de winkel licht het over grote deel in nog steeds DVD met veel minder beeldkwaliteit en geluid tot 5.1 dolby digital. Ik koop nooit meer DVD altijd blueray kwaliteit is dan ook HD en geluid nu bolby atmos en dts x wat veel in drukwekender is. Je moet wel 7.1 of 7.2 hebben wat veel mensen niet mooie vinden nou met een soundbar en sub kun je het vergeten het geluidje krijgt nooit de effecten dan waardeloos een soundbar.
    Hoop dat de grote zaken zoals de mediamarkt hun blueray lijn veel meer gaan uitbreiden dan nu anders flop dit in zijn geheel. Eerst alle kleine zaken kapot maken en dan niks meer er bij nemen dan krijg je als antwoord in de winkel dat het met rechten te maken heeft. Ja dan gaat Nederland wel downloaden en blijf je deze situatie zoals nu in stand houden. Bij de FNAC in Parijs kun je heel veel blueray krijgen en nog voor goedkopere prijs dan in heel nederland. Kunstmatige de prijs hooghouden dan zal er niet veel worden verkocht. Dus ga ik maar vaak naar Parijs koop het daar dan wel.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.