Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Raumfeld Soundbar met draadloze subwoofer

Geschreven door
Geplaatst op18 november 2015, 12:55 CategorieLuidspreker reviews

Teufel kennen we inmiddels allemaal als fabrikant van prima audiosystemen, maar Raumfeld is nog niet zo bekend. Het merk, dat inmiddels onderdeel van Teufel is, timmert hard aan de weg en focust zich op draadloze multiroom-systemen. Sinds afgelopen augustus heeft Raumfeld echter ook een premium soundbar in het assortiment; de Raumfeld Soundbar. Deze speaker is uitgerust met WiFi en een draadloze subwoofer. Volgens de fabrikant moet de soundbar eenvoudig te bedienen zijn, kun je draadloos audio in hoge kwaliteit streamen en staat de geluidskwaliteit natuurlijk centraal. De soundbar en subwoofer zijn vanaf vandaag voor te bestellen voor 1.299 euro.

Introductie soundbar

Het mag inmiddels duidelijk zijn wat een soundbar precies is. Het is kort gezegd een langwerpige speaker die je voor je tv plaatst of onder je tv hangt. Deze speaker beschikt over meerdere drivers die zowel een stereo- als een virtueel surroundgeluid kunnen weergeven dankzij verschillende geluidsmodi. Een soundbar is dus één speaker die alle functies van een 5.1-kanaals (of groter) home cinema systeem bevat, maar vanzelfsprekend met beperkingen die we verder in deze review bespreken. De meeste soundbar home cinema systemen worden voorzien van een (draadloze) subwoofer die de lage tonen verzorgt. De slanke speaker is immers te klein en compact om ook deze tonen overtuigend weer te geven.

Introductie Raumfeld

Het merk Raumfeld is onderdeel van het Duitse Teufel en is in de markt gezet om zicht te focussen op audiosystemen waarmee je een draadloos multiroom-systeem kunt opzetten. De producten staan in het teken van gebruiksgemak, een premium design en een hoogwaardige audiokwaliteit. Je kunt audio weergeven van streamingdiensten, bronnen binnen je eigen netwerk, mobiele apparaten en aangesloten usb-opslagmedia. Ook ondersteunen de systemen hoge resolutie audio, middels onder meer FLAC- en OGG-bestanden en middels streamingdiensten als Tidal. Je kunt verschillende Raumfeld-speakers met elkaar koppelen dankzij de Raumfeld-app die gratis voor Android en iOS te downloaden is.

Raumfeld Soundbar – specificaties

Met zes hoge/middentonen, koepelmembranen van drie inch, een maximaal vermogen van 180 Watt en algoritmen voor geluidsbewerking, moet de Raumfeld Soundbar zorgen voor een optimale audioweergave. De luidsprekers genereren hierbij volgens Raumfeld een brede geluidsweergave en de luisteraar kan zich vrij door de ruimte bewegen zonder dat dit een invloed heeft op de geluidservaring. De soundbar brengt ook qua aansluiting en bediening meer vrijheid naar de woonkamer. De verbinding met de televisie verloopt via één HDMI-kabel, welke ook HDMI ARC en HDMI-CEC ondersteunt. Verder zien we een usb-poort, een optische ingang, een analoge audio-ingang, een netwerkaansluiting en een sub-out-poort op de soundbar terug.

Raumfeld-soundbar

De Raumfeld Soundbar biedt streaming audio zonder kwaliteitsverlies en via het draadloze netwerk krijg je toegang tot een vrijwel onbeperkte selectie van playlists van Spotify, Napster, TIDAL, internetradio en muziek met hoge resolutie, direct via de netwerkschijf. Ook is het mogelijk om via de smart tv YouTube-playlists af te spelen. Wanneer de soundbar met andere speakers van Raumfeld wordt gecombineerd, krijg je toegang tot multiroom-opties, zoals het afspelen van dezelfde of verschillende muziek in uiteenlopende ruimtes. Tracks worden geselecteerd en afgespeeld via de gratis Raumfeld-app. Tevens wordt een afstandsbediening meegeleverd. Zoals bekend van de draadloze luidsprekers van Raumfeld kunnen de zendertoetsen op de afstandsbediening worden voorgeprogrammeerd met de favoriete muziek.

Raumfeld-soundbar-review-5

Voor een vol basgeluid wordt de soundbar ondersteund door de bijbehorende Raumfeld actieve draadloze subwoofer met een plat design. De versterker levert een vermogen van 200 Watt, dat volgens het principe van downfiring wordt doorgestuurd aan de drie naar onderen uitstralende subwoofers. De subwoofer kan aan de muur worden bevestigd of direct onder de televisie worden opgesteld, en maakt automatisch een draadloze verbinding met de soundbar via een radioverbinding op de bandbreedte van 5 GHz. Een voedingkabel is het enige wat nodig is. De subwoofer komt met diverse afstelopties, waaronder een fase-knop, een gevoeligheidsknop (dB, volume) en een knop waarmee de laagste frequentie ingesteld kan worden.

Raumfeld-soundbar-review-6

Raumfeld Soundbar – Raumfeld app

De Raumfeld Soundbar wordt met een afstandsbediening geleverd, maar eigenlijk is alles via de Raumfeld Controller-app te regelen. Deze app heb je ook nodig om de speaker voor het eerst met je draadloze netwerk te verbinden en om meerdere Raumfeld-speakers met elkaar te koppelen.

Raumfeld-soundbar-review-10

De applicatie heeft een wat gedateerd uiterlijk en kan soms ietwat traag werken maar bevat wel alle mogelijkheden die je nodig hebt om je muziek weer te geven en het mutlrioom-systeem te beheren. In dit geval beheren we alleen de soundbar aangezien we geen andere Raumfeld-speakers hebben staan.

Raumfeld-soundbar-review-9

Middels de app krijg je toegang tot nagenoeg alle bronnen, waaronder de muziek op je mobiele apparaat, de genoemde streamingdiensten, internet radiozenders en muziek die bijvoorbeeld op een computer of NAS opgeslagen staat. Ook beschikt de app over controle-toetsen voor het afspelen van muziek, een volumeregelaar en een simpele equalizer waarmee de muziekweergave beïnvloed kan worden.

Raumfeld Soundbar – design

Het eerste wat opvalt is natuurlijk het design van de Raumfeld Soundbar. Het apparaat, of eigenlijk de combinatie van speaker en subwoofer, komt in een witte en een zwarte uitvoering. De witte uitvoering, die wij hebben staan, is zeer strak en netjes afgewerkt, met minimale design-elementen. De soundbar is niet de kleinste of dunste die we ooit gezien hebben maar zal onder maar weinig tv’s misstaan.

Raumfeld-soundbar-review-2

Je kunt de soundbar overigens ook ophangen met de meegeleverde beugel. De speaker beschikt over een stoffen zwarte grill, een klein paneel met volume-knoppen en de stand-by knop aan de voorzijde dat over een aluminium afwerking beschikt, en een zilverkleurige voet. De stroomkabel is overigens vrij kort, iets om rekening mee te houden.

Raumfeld-soundbar-review-3

De subwoofer is een fors apparaat, groter dan Raumfeld doet vermoeden, en dat zie je direct af aan de grote doos waarin het apparaat geleverd wordt. De beste manier van plaatsing is plat, met de woofers die naar beneden wijzen. Dat kan in sommige huiskamers wat lastig zijn want dit zorgt ervoor dat je met een breed maar plat design te maken krijgt. Een plaatsing onder de bank of naast/onder het tv-meubel zal voor de meesten de beste oplossing zijn. Ook voor de subwoofer geldt dat deze zeer strak en netjes vormgegeven is, zonder zichtbare knoppen of opvallende elementen.

Raumfeld-soundbar-review-7

Raumfeld Soundbar – installatie

Met de Raumfeld Soundbar wordt een beknopte handleiding geleverd en dat is geen probleem aangezien de installatie een fluitje van een cent zou moeten zijn. De tv kan direct met de soundbar gekoppeld worden middels HDMI, overige componenten kunnen gekoppeld worden met de tv of de overige aansluitingen van de soundbar en de subwoofer is draadloos met de soundbar te verbinden. Deze draadloze koppeling ging niet helemaal soepel. Na een half uur ‘pairen’ werd er pas verbinding gemaakt maar die bleef wel in stand. Een usb-stick kun je overigens niet eenvoudig kwijt wanneer de soundbar netjes opgehangen of weggewerkt is. De aansluiting hiervoor bevindt zich in een inkeping aan de achterzijde. Ook is het in deze prijsklasse jammer te zien dat er maar één hdmi-input op het apparaat zit, iets waar je zeker rekening mee moet houden.

Raumfeld-soundbar-review-4

Vervolgens is het zaak om de Raumfeld Controller-app te downloaden, welke we hierboven al kort besproken hebben. Middels deze app kun je de soundbar draadloos met je thuisnetwerk verbinden. Dit proces gaat vrij eenvoudig, middels de instellingen van je iPhone of je Android-smartphone. Zodra de soundbar gekoppeld is kun je deze een naam geven, laten zoeken naar software-updates en direct zoeken naar muziekbronnen in je netwerk. Ook kun je de streamingdiensten waar je gebruik van wilt maken selecteren welke overigens in hun eigen applicatie geopend worden. Hiervoor je de Raumfeld-app dus niet altijd vereist.

Raumfeld Soundbar – gebruik

Qua gebruik is er maar weinig lastig aan de Raumfeld Soundbar. Eenmaal aangesloten en de app geïnstalleerd spreekt het meeste voor zich. Zoals hierboven al beschreven kun je middels de app alle bronnen selecteren, het volume bedienen, de equalizer aanpassen en optioneel meerdere speakers koppelen. Er wordt echter ook een afstandsbediening meegeleverd, welke een afwerking van geborsteld aluminium heeft en over een klein aantal knoppen beschikt. Met de knoppen is de geluidsmodus (stereo, spraak, theater, arena) te selecteren is, waarmee de bron (aansluiting) gekozen kan worden en waarmee je het volume kunt bedienen.

Raumfeld-soundbar-review-1

Zoals eerder aangegeven is het jammer dat er maar één HDMI-input aanwezig is maar je hebt wel de mogelijkheid een extra bron via de optische ingang, de analoge audio-ingang of de tv (HDMI ARC) aan te sluiten. Bluetooth is opvallend genoeg afwezig, net als een uitgang voor een koptelefoon. Media die je op een usb-stick of -schijf hebt staan kunnen via de usb-poort, welke aan de achterzijde weggewerkt zit, afgespeeld worden. De soundbar biedt ondersteuning voor een groot aantal bestandsformaten, waaronder ook AAC, FLAC en OGG. Een minimale equalizer-functie geeft je de mogelijkheid de bass en treble wat bij te stellen.

Raumfeld Soundbar – kwaliteit

Het draait natuurlijk allemaal om de geluidskwaliteit, dat is hetgeen waarmee Raumfeld zich wel onderscheiden, naast de multiroom-opties. We kunnen meteen zeggen dat de geluidsweergave inderdaad indrukwekkend goed is, maar dat mag kijkend naar het prijskaartje van 1.299 euro ook wel natuurlijk.

Laten we beginnen met de weergave van high-res audio, middels Tidal en flac-bestanden op usb. De speaker gaat hier indrukwekkend goed mee om en laat de muziek zeer goed tot zijn recht komen. Subtiele details zijn goed hoorbaar waardoor zelfs individuele instrumenten te onderscheiden zijn, de lage tonen zijn zeer strak en het hoge gaat op geen enkel moment schel of verwrongen klinken. Het doel van high-res audio is natuurlijk het gevoel geven alsof de performance voor je neus plaatsvindt en dit weet de Raumfeld Soundbar grotendeels waar te maken. Het geheel klinkt warm, gedetailleerd, dynamisch en vooral zeer breed en levendig.

Bij een soundbar is echter wel van belang dat je goed weet wat je koopt. Een soundbar is namelijk geen 5.1-kanaals home cinema systeem met speakers achterin de kamer, iets dat veel mensen vaak te laat beseffen. Dit is niet alleen de schuld van de consument want teveel fabrikanten gebruiken marketingtermen als ‘surround sound’ terwijl een soundbar nooit surround sound zal kunnen leveren. Ook Teufel gebruikt termen als ‘surround’ en ‘theater’ om een surround-sound te beloven maar op dit vlak komt het er niet helemaal uit. Een soundbar maakt gebruik van de akoestiek in de ruimte en de positionering (en richting) van de speakers om een virtueel surround sound weer te geven, een audioweergave die je een gevoel van een breed geluidsveld met diepte moet geven.

Raumfeld-soundbar-review-8

De Raumfeld Soundbar is dan ook geen speaker die een daadwerkelijk surround sound levert, het is en blijft virtueel, wanneer je één van de surround-opties kiest. Afhankelijk van de akoestiek van de ruimte is het geluidsveld wel een stuk breder en komen geluidsobjecten verder te ruimte in. Met name wanneer je op de sweet spot zit, het midden van de soundbar, krijg je een overtuigend brede audioweergave waarmee je absoluut meer het gevoel krijgt middenin de actie te zitten dan wanneer je de speakers van de tv gebruikt. Het geluid zal je echter in geen enkel geval echt omringen, maar dat is iets dat je van te voren, voor de aankoop al moet beseffen. Daarbij valt op dat wanneer je nogal schuin van de soundbar zit de audioweergave drastisch achteruit gaat. Het geluid gaat dan wat vlakker en levenloos klinken. Maar, het moet gezegd worden dat de ‘sweet spot’ van deze speaker wat groter is dan een soundbar uit een lagere prijsklasse, een pluspunt.

De Raumfeld Sounbar weet qua filmweergave net zoveel indruk te maken als bij de weergave van hoge resolutie muziek. Vooral de subwoofer laat zich hier in positieve zin horen. Deze brengt films meer tot leven, zeker wanneer onder de bank geplaatst. De lage tonen klinken bijzonder strak en overheersen zelden. Het voegt echt wat toe dus. Daarbij zijn dialogen goed verstaanbaar, komen audio-effecten overtuigd over en zelfs op hoog volume houdt de speaker zich prima staande. Voor zowel films als muziek weet de audioweergave dus een prima indruk achter te laten, mits je de beperkingen van een soundbar voor lief neemt.

Raumfeld Soundbar – conclusie

De Raumfeld Soundbar is een soundbar waarmee je eigenlijk meteen klaar bent. Het systeem is eenvoudig te installeren, biedt voldoende opties om al je (hoge resolutie) muziek weer te geven, komt met een handige app, is voorzien van een strak design en biedt een boven gemiddeld goede audioweergave. De subwoofer is nogal van formaat maar dit zorgt wel voor een indrukwekkend strakke bass. Het is jammer dan er maar één HDMI-ingang aanwezig is maar eigenlijk is dit het enige minpunt dat we kunnen vinden. Uiteindelijk koop je een soundbar voor het gebruiksgemak, de eenvoudige plaatsing en het design. Aan al deze voorwaarden voldoet de Raumfeld Soundbar, en als je ook nog een zeer goede audioweergave wenst dan is de prijs van 1.299 euro iets waar je niet direct van moet schrikken.

De combinatie van de soundbar en subwoofer is in een matzwarte of zijdewitte uitvoering verkrijgbaar voor een prijs van 1.299 euro via de website van Teufel. Als bonus krijg je 3 maanden TIDAL Hifi cadeau.

Minpunten

 • Forse subwoofer
 • Maar één HDMI-ingang
 • Aardig aan de prijs

Pluspunten

 • Zeer goede audiokwaliteit
 • Strak en fraai design
 • Eenvoudig in gebruik
Homecinema Magazine
Beoordeling
8.510Martijn Chelproduct
 • Delen:

Reacties

 1. Bert
  12 april, 2019 om 15:11

  Soundbar en woofer doen het goed, alleen de app laat het nogal afweten, regelmatig krijgt deze geen verbinding met de bar, waardoor je alles opnieuw moet installeren.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.