Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Philips 49PUK7100 (PUK7100-serie) lcd led tv

Geschreven door
Geplaatst op25 november 2015, 14:49 CategorieLcd led tv reviews

Afgelopen maart waren we in Barcelona aanwezig tijdens de presentatie van de voorjaarsline-up van Philips. TP Vision presenteerde hier de nieuwste middenklasse en instapmodellen voor 2015, waaronder de tv’s in de PUK7100-serie. In deze review kijken we naar de 49-inch Philips 49PUK7100, uitgerust met een 4K Ultra HD-resolutie, Ambilight en natuurlijk Android TV-software.

Philips PUK7100 – specificaties

De Philips PUK7100-modellen behoren tot de middenklasse series van TP Vision en zijn dus voorzien van niet al te high-end specificaties. Je zou kunnen zeggen dat dit de instapserie is voor diegenen die de hoge 4K-resolutie en Ambilight zoeken. De modellen komen onder meer met een 50Hz-paneel dat voorzien is van een 800Hz Perfect Motion-techniek, edge lit led-achtergrondverlichting en Micro Dimming Pro. Ook is passieve 3D-weergave aanwezig.

Verder komen de PUK7100-modellen met Ambilight aan twee zijden, een quadcore-processor, het nieuwe Android TV-platform met toegang tot onder meer Netflix, 16GB aan intern opslaggeheugen, vier HDMI-poorten, drie usb-poorten en een afstandsbediening met geïntegreerd toetsenbord. Ook kunnen de tv’s draadloos met het internet verbonden worden en heb je de mogelijkheid de tv’s middels de Philips TV Remote app te bedienen.

De Philips PUK7100-serie bestaat uit drie modellen; de 43-inch 43PUK7100 met een verkoopprijs van 899 euro, de 49-inch 49PUK7100 met een adviesprijs van 1.199 euro en de 55-inch 55PUK7100 met een adviesprijs van 1.499 euro. In deze review kijken we naar het 49-inch model maar de conclusies gelden ook voor de andere modellen in deze serie. Een overzicht van alle modellen, inclusief specificaties en prijzen, vind je in de Philips lcd led tv line-up (voorjaar 2015).

Review-apparatuur

Voor deze review maken we gebruik van onder meer de Marantz UD7007 Blu-ray speler, de Marantz SR7009 receiver, De B&W CM S2-serie luidsprekers en een PlayStation 3 gameconsole. Ook hebben we Netflix gebruikt voor streaming video, zowel HD als 4K.

Philips PUK7100 – design

Een onderdeel wat nog steeds veel beïnvloed wordt door de Europese markt is het design. TP Vision wil tv’s neerzetten die het centrum vormen van de Europese huiskamer, een gemiddelde huiskamer op het Europese continent. Qua design wordt er dit jaar gefocust op minimalistische voeten, hoogwaardige materialen en slanke bezels (randen rondom het display).

Review-Philips-PUK7100-design-3

De topseries (7600- en 7100-series) komen met de meest opvallende en elegante voet, of eigenlijk voeten. Aan weerszijden van de tv is een kleine aluminium voet geplaatst die iets buiten het kader van de tv steekt. Ook dit geeft weer het effect alsof de tv zweeft of, zoals Philips het zelf zegt, dat een premium scherm elegant hoog gehouden wordt.

Review-Philips-PUK7100-design

De PUK7100-serie ziet er bijzonder strak afgewerkt en netjes uit, met een zeer slank display, geen toeters en bellen, en eigenlijk gewoon een vrij simpel maar premium ogend uiterlijk. Qua aansluitingen zien we het CI-slot, twee hdmi-poorten en twee usb-poorten naar de zijkant wijzen. Achterop zijn de overige hdmi- en usb-poorten te vinden, welke in een inkeping geplaatst zijn. Wanneer je de tv aan de muur hangt is het goed om te weten dat de scart- en component-aansluitingen niet veel ruimte voor kabels bieden.

Review-Philips-PUK7100-aansluitingen

Een belangrijk onderdeel van de tv is natuurlijk de afstandsbediening. Philips heeft ook deze accessoire een make-over gegeven. Aan de voorzijde zien we nog steeds de bekende knoppen voor de belangrijkste functies terug, nu vergezeld door Android-knoppen en een Netflix-knop, en aan de achterzijde zien we het QWERTY-toetsenbord terug. Philips heeft de knoppen iets groter gemaakt om het gebruiksgemak te vergroten. Helaas zijn de toetsen van het toetsenbord wat zompig waardoor het niet fijn tikt, maar voor de rest ligt de accessoire goed in de hand en is deze voorzien van een gebruiksvriendelijke lay-out.

Review-Philips-PUK7100-remote

Philips PUK7100 – gebruiksgemak

De installatie van de Philips 49PUK7100 is eigenlijk een fluitje van een cent. Dankzij een handige set-up wordt je door de belangrijkste instellingen geloodst, waaronder de smart tv-instellingen, de WiFi-koppeling en het toevoegen van je Google-account. Ook de zenders kunnen automatisch gezocht worden. Helaas is er geen handige set-up waarmee je het beeld naar eigen wens af kunt stellen. Hiervoor moet je alsnog de menu’s induiken.

Review-Philips-PUK7100-android-tv

Het belangrijkste onderdeel wat het gebruiksgemak betreft is wellicht het smart tv-platform, Android TV. Zonder al in detail te treden over dit platform kan gezegd worden dat deze interface eigenlijk in alles zichtbaar is. Vanuit het Android homescreen kun je overal terecht, van apps tot instellingen. Het overzicht is prima, met voldoende structuur om direct te zien waar je moet zijn. Het is even wennen maar na een paar keer bladeren door de interface zie je waar alles voor dient. Maar, de software is helaas niet bijzonder snel. Navigeren gaat soms tergend traag en de tijd die het duurt om apps te openen laat ook te wensen over. Daarbij lijkt de tv niet altijd even snel op input van de afstandsbediening te reageren.

Review-Philips-PUK7100-settings-2

De instellingen van de tv zijn eenvoudig te bereiken, goed gestructureerd en overzichtelijk weergegeven. De menu’s voor beeld, audio en overige elementen lijken veel op wat we nog van oudere generaties kennen maar ze hebben een likje verf gekregen en zien er daardoor wat strakker uit. Bij de meeste instellingen staat kort uitgelegd waar ze voor dienen maar helaas moet ook hier gezegd worden dat het navigeren door de menu’s niet altijd even snel gaat.

TV Remote app

Als de afstandsbediening je niet bevalt kun je de TV Remote-app van Philips inzetten. Hiermee kunnen nagenoeg alle functies van de afstandsbediening overgenomen worden, en kun je wat extra dingen doen. De app is gratis te downloaden en biedt je de mogelijkheid de input voor de tv te kiezen, apps te beheren of openen, media vanaf je mobiele apparaat weer te geven, games te openen en spelen, Ambilight aan te passen en de tv gids te bekijken. Het is een leuke app maar weinig overzichtelijk, zonder duidelijke home-knop en eigenlijk ook niet met de snelste verbinding met de tv.

Review-Philips-PUK7100-app

Input op het scherm, wanneer je het tik-venster of de cursor kiest, wordt vaak te traag op tv doorgevoerd en het navigeren middels de afstandsbediening werkt in veel gevallen gewoon sneller en beter. Als je wat foto’s of muziek weer wilt geven is het handig, maar voor de rest zien we niet direct het grote nut van de app.

Review-Philips-PUK7100-app-2

En, wellicht nog vervelender, soms dook er ineens een ‘DOS’-menu op en moest tv opnieuw opgestart worden. Dit gebeurde enkele keren wanneer we met de app aan het werk waren maar waar het exact aan lag is ons niet duidelijk.

Review-Philips-PUK7100-error

Philips PUK7100 – features

Smart tv-platform (Android TV)

Vorig jaar introduceerde Philips de eerste tv’s met Android TV als besturingssysteem en hoewel we daar al potentie in zagen was dit het net niet door een look & feel die gewoon van NetTV overgenomen was en software die nog vol bugs en lags zat. Daar moet dit jaar verandering in komen want de nieuwe modellen draaien allemaal op Android 5.0 Lollipop, de nieuwste versie van het besturingssysteem. Het uiterlijk is compleet op de schop genomen en het platform op Philips tv’s is nu een echt Android-platform.

Review-Philips-PUK7100-android-tv-3

De tv’s bieden een homescreen/launcher met zogenaamde ‘shelves’ die snel toegang bieden tot content. Er zijn shelves voor video-aanraders, een Philips TV-sectie met promoties (helaas ook reclame) en aanraders van Philips, apps, games en instellingen. De gehele interface van de tv is in de stijl van Android vormgegeven, van fonts tot aan icons. Natuurlijk zijn de bekende Android TV-functies als Google Voice en Cast ook aanwezig waardoor je middels spraak naar content kunt zoeken en media vanaf je tablet of smartphone naar je tv kunt casten (streamen). De apps waarin deze media zich bevinden moeten hier wel ondersteuning voor bieden. De stijl van de interface is typisch Android en biedt een overzichtelijke weergave van interessante content, veelgebruikte apps en handige toepassingen. Helaas is de weergave van deze content volledig bepaald door Google, Philips en je eigen gebruik van de tv. Je kunt dus zelf geen shelves wisselen of apps verder naar voren schuiven. Een app die vaker gebruikt wordt, is prominenter aanwezig.

Review-Philips-PUK7100-android-tv-2

De snelheid is stukken beter was dan bij de Android TV’s van vorig jaar maar nog steeds laat de navigatie over het algemeen te wensen over. Zoals hierboven al aangegeven wordt de input van de afstandsbediening soms te laat geregistreerd en starten apps niet heel snel op. Hier is nog veel ruimte voor verbetering, en dan hebben we het nog niet over de hierboven omschreven error-meldingen en het feit dat de tv soms uit zichzelf opnieuw opstartte. Qua structuur, overzicht en gebruiksgemak hierdoor zit het wel goed. Android is een prima platform dat veel mensen al kennen en bovendien is de Play Store gevuld met een grote hoeveelheid apps waardoor er voor ieder wat wils is. Alle bekende en belangrijke apps worden al voor je geïnstalleerd, waaronder ook YouTube, Netflix en NPO Gemist.

Wil je meer weten over het Android TV-platform dan kun je terecht in ons artikel over wat Android TV precies is.

Smart functies

Natuurlijk bieden slimme tv’s tegenwoordig veel meer mogelijkheden, bijvoorbeeld voor het delen van bestanden. De PUK7100-modellen komen bijvoorbeeld een eenvoudige mediaspeler waarmee je media vanuit je thuisnetwerk kunt bekijken, WiFi Smart Screen waarmee je tv-zenders naar je smartphone of tablet kunt streamen (Deze optie werkt alleen met de ingebouwde digitale tuner en alleen met het kanaal dat op dat moment op tv getoond wordt) en Spotify Connect waarmee je naar je favoriete muziek kunt luisteren. Ook is Bluetooth aanwezig, bijvoorbeeld voor het koppelen van een draadloze speaker.

Philips PUK7100 – beeldkwaliteit

Waar het natuurlijk allemaal op draait is de beeldkwaliteit. De PUK7100-serie is een middenklasse serie maar nog steeds voorzien van een aantal prima specificaties. Zo beschikt de 49PUK7100 onder meer over een 4K Ultra HD-resolutie, een lcd-paneel met edge lit led-achtergrondverlichting, een 50Hz paneel met 800Hz Perfect Motion Rate en Micro Dimming Pro. Ook is passieve 3D-weergave aanwezig.

Belangrijkste instellingen

Voordat we met een tv aan de slag gaan kijken we altijd naar de belangrijkste instellingen waarmee je, snel en eenvoudig, een betere beeldkwaliteit kunt verwezenlijken. Philips heeft een aantal presets voor je klaarstaan waarmee je de beeldkwaliteit kunt beïnvloeden. Vanuit de doos zijn de isf-modi de beste modi om direct mee van start te gaan. Hiermee krijg je voor de meeste content de diepste zwartwaarden en de meest natuurlijke kleurweergave.

Review-Philips-PUK7100-settings

Tv’s worden tegenwoordig voorzien van een groot aantal technieken, opties en features waarmee de beeldkwaliteit beïnvloed kan worden. Het wordt dus voor jou als consument steeds lastiger om de beste beeldweergave te vinden maar je kunt wel één uitgangspunt gebruiken. Het is namelijk de bedoeling dat het beeld zo natuurlijk en schoon mogelijk weergegeven wordt, zonder dat de tv hiermee aan het werk moet. In de meeste gevallen schakelen we veel van de features die de beeldkwaliteit beïnvloeden dan ook uit of zetten we ze op minimaal.

We hebben zoveel mogelijk beeldverwerkingstechnieken uitgeschakeld of geminimaliseerd. Zo moet bijvoorbeeld Natural Motion ervoor zorgen dat snelle beelden vloeiend lopen maar introduceert deze optie tegelijkertijd artefacten en krijg je snel het homevideo-effect waardoor filmbeelden niet meer natuurlijk overkomen. We kiezen hier voor ‘Minimum’. Het dynamisch contrast staat op minimaal, net als de ruisreductie. Onder het kopje Scherpte hebben we de Ultra Resolution wel ingeschakeld omdat dit de upscale-prestaties iets lijkt te verbeteren en wanneer uitgeschakeld worden er meer artefacts geïntroduceerd. Bij het kopje Kleur staat de kleurverbetering uit omdat deze kleuren te verzadigd weergeeft en de kleurtemperatuur op warm.

Let wel; Het afstellen of kalibreren van je tv is afhankelijk van je eigen voorkeuren en ook de ruimte waarin de tv staat. Wil je je tv professioneel kalibreren of zelf aan de slag? Neem dan  onze tips artikelen in de home cinema informatiegids door.

Algemeen

Wanneer we een tv testen dan kijken we voordat we diverse media gaan bekijken altijd naar de algemene eigenschappen van het scherm, zoals bijvoorbeeld de achtergrondverlichting en de uniformiteit. Op dit vlak hebben we geen enkel probleem ervaren met de 49PUK9100. Zowel met compleet zwart, rood als wit weet de tv een nagenoeg egaal plaatje voor te schotelen. Er zijn geen duidelijk lichtere of donkere hoeken van het scherm zichtbaar en de achtergrondverlichting zorgt niet voor noemenswaardige balken of lichtvlekken.

Review-Philips-PUK7100-beeld

Ook wanneer we naar een donkere scene met lichte objecten kijken weet de tv zich meer dan goed staande te houden. Rondom lichte objecten op een donkere achtergrond is geen lichte waas zichtbaar en de zwartwaarden liggen op redelijk goed niveau. Voor een middenklasse model kunnen we hier weinig slechts over zeggen. Hetzelfde geldt voor het contrast; dit is niet indrukwekkend maar nog steeds weet de tv op dit vlak te overtuigen. Met het dynamisch contrast volledig ingeschakeld verschijnen er meer details in donkere en lichte delen van het scherm maar zwart wordt grijzig en dat willen we juist niet bereiken. De lichtopbrengst van de 49PUK7100 is redelijk maar niet voldoende om tegen veel invallend licht op te boksen zonder echt aan beeldkwaliteit in te leveren.

SD-content

Veel SD-content kijken we niet meer, bijna alle belangrijke bronnen zijn in HD te zien. Maar, kijk je tv via analoge zenders of heb je nog aardig wat dvd’s liggen dan ontkom je er niet aan. Op dit vlak is de PUK7100-serie echter geen hoogvlieger. De 4K upscale-functie doet zijn werk met de hierboven genoemde instellingen redelijk maar introduceert toch nog aardig wat artefacts en ruis. Het beeld komt niet heel rustig over en dit is met name bij wat sneller bewegende beelden het geval.

HD-content

De kans is groot dat het meeste materiaal dat je bekijkt in HD-resolutie beschikbaar is en dit is dan ook een stuk beter geregeld. Naast de hierboven besproken algemene eigenschappen moet gezegd worden dat de kleurweergave indrukwekkend goed is. De tv biedt een natuurgetrouwe weergave met kleuren die realistisch maar niet over-the-top zijn. Details komen haarscherp en strak over, wat samen met de intense maar natuurlijke kleuren zorgt voor een levendig plaatje. Het contrast is niet top, maar echt veel kritiek op dit punt kunnen we niet hebben, kijkend naar de prijsklasse. Toch zien we hier ook nog steeds wat artefacts en vervormingen in het beeld wanneer er meer actie te zien is. Helemaal strak kunnen we het plaatje dus niet noemen.

Review-Philips-PUK7100-beeld-3

4K-content

Kijk je al naar series en films op Netflix? Dan is de 4K-resolutie natuurlijk hetgeen waar je naar uitkijkt. De PUK7100-modellen kunnen alles tot aan de 4K-resolutie weergeven maar native 4K-materiaal spat natuurlijk pas echt van het scherm. Wij hebben voor deze test dan ook naar diverse demovideo’s, series en films op Netflix gekeken, allemaal beschikbaar in volledige 4K-resolutie.

Hoewel er hier en daar duidelijk sprake is van compressie (en hierdoor artefacten en ruis) moeten we zeggen dat native 4K-materiaal indrukwekkend is, met name puur wat betreft de scherpte en het tonen van subtiele details. Afhankelijk van de grootte van je tv en de kijkafstand wordt je door de hogere resolutie dieper in een film of serie getrokken en krijg je details te zien die voorheen in de achtergrond verdwenen of simpelweg te klein waren. Ook de kleurweergave en het contrast liggen bij 4K-materiaal op hoog niveau.

3D-content

Het doet er voor velen niet meer toe maar de Philips 49PUK7100 beschikt nog steeds over 3D-weergave. Toch is het niet de actieve variant die we op andere modellen terugzien maar de passieve variant. Philips levert hiervoor maar liefst vier passieve 3D-brillen mee. Over de 3D-ervaring is niet heel veel te klagen. De resolutie is hoog genoeg (geen volledige resolutie) om zonder noemenswaardig verlies van detail van een film te kunnen genieten maar hier en daar is sprake van lichte crosstalk. De algemene 3D-ervaring is prima maar het blijft zichtbaar dat de upscale-functie artefacts introduceert en het beeld dus niet strak weet weer te geven.

Review-Philips-PUK7100-beeld-2

Gaming

Philips heeft de 49PUK7100 voorzien van een speciale game-modus waarmee diverse beeldverwerkingstechnieken uitgeschakeld worden om je een snelle reactietijd te geven, met een lage input lag. De input lag, de vertraging tussen een actie op je controller en de actie op het scherm, is met 69ms niet heel interessant voor de echt fanatieke gamers die reactietijd belangrijk vinden. De gemiddelde gebruiker zal er geen noemenswaardig nadeel van onder vinden.

Reflecties en kijkhoeken

Zoals hierboven al aangegeven ligt de helderheid van de PUK7100-modellen niet erg hoog waardoor invallend licht relatief snel voor reflecties en dus een mindere beeldkwaliteit kan zorgen. De ideale tv voor de kamer waarin veel licht valt kunnen we het dus niet noemen, maar het scherm weet reflecties wel redelijk te camoufleren. Vanaf de zijkanten kunnen ze opvallen maar wanneer je recht voor de tv zit blijft de content redelijk goed zichtbaar bij reflecties van bijvoorbeeld een lamp. De kijkhoeken zijn ook redelijk goed. Vanuit verschillende ‘normale’ kijkhoeken neemt de helderheid van het scherm niet noemenswaardig veel af en blijft ook veel van het contrast behouden. Het is dus een prima tv waar je met de hele familie of het hele gezin voor kunt gaan zitten.

Review-Philips-PUK7100-reflecties

Philips PUK7100 – audiokwaliteit

Qua audioweergave biedt de PUK7100-serie geen hoogstaande prestaties. Philips heeft ervoor gekozen de speakers naar achteren te laten wijzen en dat zorgt toch voor een wat holle weergave. De audioweergave is middels instellingen wel deels te beïnvloeden maar er zit helaas weinig dynamiek en overtuiging in. Aan de achterzijde heeft Philips zelfs een woofer gemonteerd maar van veel (extra) laag kunnen we niet echt spreken. Voor het gemiddelde tv-programma geen probleem want alles is goed verstaanbaar, maar voor een film of serie ligt de audiokwaliteit wat onder niveau. Mocht je voor dit model kiezen dan raden we ook zeker een extern audiosysteem, in de vorm van een soundbar of home cinema-opstelling, aan.

Philips PUK7100 – conclusie

Met de minpunten op het gebied van de beeldkwaliteit, waaronder de soms aanwezige artefacts en de relatief lage helderheid, kunnen we kijkend naar de prijsklasse best leven, maar als een tv gewoon niet goed functioneert op het gebied van software gaat dat heel snel frustreren. Zelfs voor gebruikers die gewoon minder hoge eisen aan de beeldkwaliteit stellen. Android TV is een mooi platform met potentie, maar het is simpelweg nog niet stabiel en snel genoeg. Of het aan de software van Philips ligt of aan Google maakt ons niet uit; op het gebied van snelheid en stabiliteit is nog aardig wat winst te boeken. Wat betreft de overige punten is de 49PUK7100 een prima tv, met een strak en premium design, handige smart tv-mogelijkheden, een haarscherpe weergave met natuurlijke kleuren, en natuurlijk toegang tot alles dat Android TV te bieden heeft. Laten we hopen dat Philips de software blijft verbeteren, wellicht samen met Google, zodat het belangrijkste minpunt van dit model verdwijnt en het een echte aanrader genoemd kan worden.

Minpunten

 • Software niet stabiel en snel
 • Audioweergave niet bijzonder
 • Upscaler introduceert artefacts

Pluspunten

 • Prima contrast en kleurweergave
 • Strak en fraai design
 • Meer mogelijkheden door Android TV
Homecinema Magazine
Beoordeling
7.010Martijn Chelproduct • Delen:

Reacties

 1. Rolf
  02 december, 2015 om 13:46

  Duidelijk beschrijving maar over de geluid ben ik er niet mee eens, op de eerste plaats is de Tv heel dun en dus kan je niet verwachten dat je een Wow geluid effect gaat krijgen daar in tegen is het een stuk beter dan veel TV’s met de zelfde bouw, zo een 8.0 voor geluid is het zeker wel en met HD uitzending zet deze TV vele modellen aan de kant super scherpe
  geloof mij ik heb er een de smart kant van deze TV kan wel een stuk beter en dan heb ik het over meer Apps omdat dit wat tegen valt geen Skype dat zal best kunnen met 3 USB aansluiting plug je gewoon een camera in maar dat kan niet en geen Facebook en heleboel niet een zekere min punt maar de hele Smart idee valt bij elke Smart TV tegen het blijft nog een beetje gimmick omdat met Chromecast je eigenlijk niet zo veel kan, maar voor mij is in eerste de beeldkwaliteit belangrijk de dan het geluid echt goed voor zo’n dun Tv anders gewoon een soundbar toch, nee een 7.0 is te laag voor deze Tv zeker een. 8.5 vergeet niet deze TV heeft Ambilight supermooi beter dan Smart Tv.

 2. Michel
  18 december, 2016 om 13:16

  Inmiddels zijn we ruim een jaar verder na deze review. Ik kan u vertellen dat de software problemen alles behalve zijn opgelost. Philips (Lees: TP-vision) heeft in het afgelopen jaar meerdere software updates uitgebracht die problemen op zouden moeten lossen. Onder het ‘oplossen’ van problemen verstaat TP-vision het uitschakelen van de functionaliteit die het probleem veroorzaakt. Zo kun je bijvoorbeeld wel 4k Netflix content kijken, maar wordt het dolby digital plus signaal niet doorgegeven richting een versterker (terwijl er een groot dolby digital plus logo op de achterkant van de TV staat).

  Daarnaast zijn er door de laatste software update een hoop problemen ontstaan met het wisselen tussen de input signalen van de TV. Vaak blijft het beeld dan zwart waarna de stekker weer uit het stopcontact getrokken moet worden om de TV te resetten.

  De AndroidTV versie die op de TV draait loopt vaak vast en blijft dus erg onstabiel. In mijn optiek krijgt deze TV door alle ontstane en blijvende software problemen een dikke onvoldoende, hij is zeker geen 7 waard!

 3. gerard
  30 november, 2017 om 10:07

  waar ik veelal tegenaan loop is dat op androidtv de 3d modus niet aangezet kan worden.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.