Home cinema of soundbar aansluiten: hdmi of optisch?

03 november 2015 4 Minuten 9 Reacties
Marantz-SR7009-review-3

We krijgen er nog dagelijks vragen over; hoe sluit je nu je apparatuur (tv, decoder, blu-ray speler, etc.) het beste aan op je home cinema-systeem of soundbar? Je kunt hiervoor verschillende kabels gebruiken maar de keuze gaat vaak tussen de hdmi-kabel en de optische kabel. Beide opties zijn prima maar wanneer gebruik je nu welke kabel?

Verschil hdmi en optisch

Voordat we beginnen over welke kabel je het beste kunt gebruiken is het eerst verstandig over het verschil tussen de mogelijkheden te lezen. Om te beginnen is een hdmi-kabel geschikt voor de doorgifte van zowel beeld als geluid, terwijl een optische kabel alleen audio kan doorsturen. Een hdmi-kabel is dus in principe de enige kabel die je nodig hebt om audio en video door te sturen en zelfs terug te ontvangen (middels HDMI ARC) van je tv.

Beide kabels kunnen 5.1-kanaals audio (Dolby Digital of DTS) doorsturen, maar houd er rekening mee dat optisch geen ondersteuning biedt voor HD-audioformaten als Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio in bitstream formaat, te vinden op Blu-ray discs. Hiervoor is de bandbreedte te klein, een probleem dat hdmi niet heeft.

Hoewel je dus bepaalde audioformaten niet kunt weergeven via een optische kabel betekent dit niet dat je een vele slechtere geluidskwaliteit hebt of bepaalde delen van het geluid mist. Als een audioformaat niet doorgestuurd kan worden wordt hier vaak automatisch een standaard Dolby Digital- of DTS-versie van gemaakt, die wel door de optische kabel verstuurd kan worden. Ook kun je een PCM-versie van het geluid versturen. Overigens moet ook je home cinema-systeem compatibel zijn met de weergave van de HD audioformaten en een soundbar is sowieso geen echt meerkanaals systeem waardoor het verschil nauwelijks te horen zal zijn.

Hieruit kunnen we opmaken dat de verschillen tussen beide kabels al direct een voorkeur voor één bepaalde kabel geven; hdmi. Als het mogelijk is dan is het gebruik van een hdmi-kabel altijd aan te raden, maar de aangesloten apparaten moeten hier natuurlijk wel mee overweg kunnen.

Controleer de aansluitingen

Als je verschillende apparaten, waaronder bijvoorbeeld de tv, de decoder en de blu-ray speler, wilt koppelen met je home cinema-systeem of soundbar dan is het natuurlijk verstandig eerst te kijken welke aansluitingsmogelijkheden je tot je beschikking hebt. Ook als er een receiver tussenzit dan moet met de aansluitingsmogelijkheden van dit apparaat rekening gehouden worden. Niet alle soundbar- en home cinema-systemen beschikken over hdmi-aansluitingen en bovendien beschikken niet alle tv’s over de hdmi audio return channel-optie waarmee het geluid van de tv teruggestuurd kan worden.

Wat is de beste aansluiting?

Over het algemeen zeggen we; gebruik hdmi als het mogelijk is. Sluit zoveel mogelijk middels hdmi aan op je soundbar of home cinema-systeem. Ook je digitale tv-decoder kun je middels hdmi verbinden en vervolgens het beeld via de hdmi-uitgang van je home cinema-systeem of soundbar richting de tv sturen. Wil je ook tv kijken zonder dat de soundbar of home cinema-set hiervoor aan hoeft te staan? Dan kun je kiezen voor een hdmi-kabel vanuit de decoder naar de tv en een hdmi arc-aansluiting vanuit de tv of een optische aansluiting vanuit de decoder (of tv) naar je soundbar of home cinema-systeem.

We raden altijd aan de soundbar of het home cinema-systeem als ‘hub’ te gebruiken en, wanneer mogelijk, hier de meeste componenten op aan te sluiten. Vervolgens kun je met één hdmi-kabel richting je tv gaan. Als je de tv gebruikt om al je apparaten op aan te sluiten dan gebruik je een hdmi arc-aansluiting of een optische aansluiting om de audio van al deze aangesloten apparaten vanuit je tv naar je set of soundbar te sturen.

Ga je voor de hoogst haalbare kwaliteit en gebruik je liefst zo min mogelijk kabels dan is hdmi de beste keuze. Voor het gemiddelde home cinema-systeem zal een optische kabel echter geen merkbaar mindere geluidskwaliteit veroorzaken en is dus absoluut geen verkeerde aansluiting.

Goede en betaalbare kabels vind je bij RU Connected.

Meer informatie

Meer informatie, tips en adviezen over home cinema systemen en losse componenten vind je in de home cinema informatiegids of via onderstaande links.

Waar moet je op letten bij het kopen van een soundbar?
Is een soundbar de juiste keuze voor jouw home cinema systeem?
Hoe sluit je een soundbar aan op je tv en andere apparaten?
Wat zijn de voor-en nadelen van een alles-in-één home cinema systeem?

Reacties (9)