Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Hificorner.nl favorieten: de KEF Q Serie

Geschreven door
Geplaatst op5 november 2015, 8:50 CategorieGesponsord

Elke twee weken schijnen de collega’s van Hificorner.nl hun licht op de beste, meest interessante of nieuwste hifi-producten. Deze week kijken we naar de Q-Serie speakers van KEF.

KEF

Het Brits speakermerk KEF, inmiddels in handen van de Aziatische Gold Peak Group, maakt al ruim vijftig jaar hifi-speakers voor het midden en hogere segment. KEF heeft een breed scala aan speakers, van exclusieve krachtpatsers tot betaalbare instapmodellen. De Q Series is met acht generaties allicht de bekendste lijn, een serie die zich onderscheidt door degelijke geluidskwaliteit en een klassiek design.

Overigens is het goed om te vermelden dat de Q Series niet altijd het instapmodel is geweest op het gebied van KEF speakers. Aanvankelijk maakte KEF naast de betaalbare Q Series ook nog de C Serie, de oorspronkelijke instapserie. Met deze lijn is de Britse fabrikant gestopt, omdat het merk vindt dat de C Serie niet meer in de huidige filosofie van KEF past. ‘End of life’, zo noemde KEF het opheffen van de C Serie. Het tekent de filosofie van het bedrijf: kwaliteit staat bovenaan. De opdracht voor de ontwerpers: alleen het beste telt, limieten bestaan niet.

De Britse luidsprekerfabrikant heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een stabiel en zeer sterk merk. In de Hifi-wereld staat KEF hoog aangeschreven. KEF heeft zijn wortels in Kent, waar het merk in 1961 het levenslicht zag door toedoen van Raymond Cooke. Samen met Monitor-Audio en Bowers & Wilkins heeft KEF de Britse hifi-wereld een herkenbaar gezicht gegeven: warm en vol geluid, klassieke ontwerpen en technisch vooruitstrevend.

KEF staat bekend om innovatieve ontwikkelingen. Goed voorbeeld daarvan is het unieke Uni-Q driver Array. De Uni-Q driver Array in de Q Series bevat een high-end geventileerde tweeter, die zit gemonteerd in het akoestische hart van een nieuwe metalen cone LF/MF driver. Dit innovatieve product levert zeer nauwkeurige geluidsprestaties, alsof de muzikant of artiest recht voor uw neus staat. Verder is ook de geavanceerde bass driver een belangrijk element in de Q Series. De driver maakt gebruik van een gegoten aluminium chassis, dat is bedoeld om resonanties te voorkomen. Volgens KEF kunnen de Q-speakers behoorlijk belast worden, omdat een geventileerde magneet en grote spreekspoel aanwezig zijn.

Hieronder lichten wij kort drie speakers uit de Q Series uit:

KEF Q 300

De KEF Q300 is een veelzijdige boekenplankspeaker. De luidspreker is uitgerust met een 6,5 inch Uni-Q driver Array voor een nauwkeurige geluidsweergave. De Q 300 past uitstekend in zowel een stereosysteem als een home cinemasysteem. In kleine home cinemasystemen kan de Q300 uitstekend dienen als front speaker, terwijl de speaker in grote systemen niet misstaat als achterspeaker. Het gerenommeerde magazine What Hi-Fi?! Sound and Vision beoordeelde de speaker met vijf sterren.

KEF-Q-300

KEF Q 500

De KEF Q500 is de kleinste vloerstaande speaker uit de Q Series. Hij is uitgerust met een 5,25 inch Uni-Q driver Array, gekoppeld aan de indrukwekkende bass driver. Als voorste luidspreker in een thuisbioscoopsysteem misstaat de Q 500 zeker niet. De vloerstaander is in staat om elke kamer te vullen met kraakheldere muziek. De bas is rijk en intens en de hoge tonen klinken haarzuiver, waardoor er als het ware een driedimensionaal geluidsbeeld ontstaat.

KEF-Q-500

KEF Q 700

De KEF Q700 is de één-na-grootste vloerstaande speaker uit de Q Series. Hij is voorzien van een imposante 6,5 inch Uni-Q driver Array, die is gekoppeld aan de krachtige bass driver. D Q 700 levert een bijzondere heldere en open klank met een diepe bas, waardoor er een driedimensionaal stereobeeld wordt gecreëerd. Overigens is deze vloerstaande speaker net zo goed in te zetten als frontspeaker in een home cinemasysteem. De KEF Q 700 is geschikt voor versterkers van 15 tot 150 Watt continu, met een impedantie van 8 Ohm.

KEF-Q-700

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.