Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Draadloos home cinema-systeem: de mogelijkheden, voor- en nadelen

Geschreven door
Geplaatst op20 november 2015, 13:09 CategorieTips en adviezen

Het merendeel van de home cinema-systemen die thuis staan is nog steeds voorzien van bekabeling maar steeds meer mensen willen draadloos gaan. Wat zijn hiervoor de mogelijkheden en zitten er ook nadelen aan een draadloze set-up met speakers? We zetten de mogelijkheden, voordelen en nadelen kort voor je onder elkaar.

Wat is een draadloos home cinema-systeem?

Je kunt een draadloos home cinema-systeem op verschillende manieren interpreteren, maar in dit artikel focussen we ons op draadloze luidsprekers. Het koppelen van de luidsprekers middels een kabel is voor velen immers vaak een groot struikelblok, met name als je ook luidsprekers achterin de kamer wilt zetten. En, het oog wil ook wat en dus zien we liefst zo min mogelijk kabels terug. Fabrikanten gebruiken de term ‘draadloos’ ook op verschillende manieren. In de meeste gevallen, met name bij alles-in-één sets, gaat het om draadloze luidsprekers aan de achterzijde van de opstelling.

De term ‘draadloos’ wordt echter ook gebruikt voor het versturen van video- en audiosignalen en het koppelen van componenten. Zo is er natuurlijk de draadloze WiFi-verbinding waarmee je apparatuur met het internet kunt verbinden. Ook Bluetooth is een populaire techniek waarmee audio draadloos verzonden kan worden, en Apple-gebruikers kennen AirPlay natuurlijk. Een overzicht van al deze mogelijkheden vind je in ons netwerk en streaming tip-archief.

Draadloze luidsprekers

Op het gebied van luidsprekers is draadloos helemaal niet zo draadloos als je misschien zou denken, en dat komt door de manier waarop luidsprekers functioneren. Een draadloos luidspreker moet namelijk alsnog vaneen signaal voorzien worden en daarbij voorzien worden van energie om dit signaal in geluid om te zetten.

Alles dat een luidspreker nodig heeft is het audiosignaal (elektrisch) en een versterker-element om dit audiosignaal om te zetten in geluid. Dit versterker-element moet daarbij aangestuurd worden middels een stroomvoorziening. In een home cinema systeem dat bedraad is zit de versterker in je set (of je receiver/versterker) en wordt het audiosignaal plus de stroom die nodig is om geluid te produceren via de luidsprekerkabel verstuurd.

Samsung-draadloos-home-cinema

In een draadloze opstelling wordt het audiosignaal via een zogenaamde transmitter (of zender) vanaf de versterker/receiver van het home cinema-systeem naar de ‘draadloze’ luidsprekers verstuurd. Het audiosignaal moet eerst ontvangen worden, wat vaak gebeurt door een ontvanger (of receiver). Deze wordt tussen/bij de luidsprekers geplaatst en moet dus middels een kabel met de luidsprekers verbonden worden. Soms beschikken de luidsprekers zelf over een ontvanger. Om het geluid weer te kunnen geven is er vervolgens stroom nodig. Sommige luidsprekers hebben een ingebouwde versterker, anderen worden aangesloten op een aparte versterker (vaak gecombineerd met de ontvanger voor het audiosignaal). Er moet dus een stroomkabel naar de luidsprekers of de versterker gelegd worden.

Hieruit blijkt dus dat draadloos in de meeste gevallen niet zo draadloos als je zou denken. Je ontwijkt eigenlijk alleen de kabels die tussen de voorzijde en achterzijde van het systeem liggen. Dit principe kan echter ook toegepast worden bij andere (passieve) luidsprekers in het home cinema-systeem.

Heeft een dergelijke draadloze oplossing nadelen? Helaas wel want draadloze communicatie wil nog wel eens gevoelig zijn voor storingen, iets dat fabrikanten van dergelijke accessoires ook duidelijk vermelden. Een WiFi-netwerk, een smartphone of een mast voor mobiele netwerken kan dus zorgen voor vormen van ruis of het wegvallen van de verbinding. Daarbij beperken systemen je vaak in het aantal luidsprekers dat draadloos gekoppeld kan worden en is het vermogen wat richting de speakers gaat beperkt door de versterker van de ontvanger.

Draadloze subwoofers

Een onderdeel van het home cinema-systeem dat wel steeds vaker draadloos is, is de subwoofer. Fabrikanten van met name alles-in-één sets leveren vandaag de dag vaak een subwoofer mee die draadloos verbinding kan maken met de hoofdunit van het home cinema-systeem. Subwoofers bevatten ook vaak een eigen versterker, zijn dus actief, en daardoor hebben ze alleen nog een kabel nodig voor de stroomtoevoer. Compleet draadloos is het dus niet maar je kunt de subwoofer wel op een zelf gekozen plek in de huiskamer plaatsen.

Raumfeld-soundbar-review-7

Kabels zijn nog altijd het beste

Hoewel er vorderingen gemaakt worden op het gebied van draadloze communicatie binnen het home cinema-systeem is vandaag de dag de kabel nog altijd de oplossing voor de beste kwaliteit. Niet alleen voor het koppelen van je luidsprekers, ook voor bijvoorbeeld de internetverbinding (WiFi is nu eenmaal niet zo snel en stabiel als internet via een kabel) of het streamen van video van je mobiele apparaat naar je tv.

Meer informatie

Meer informatie over het streamen van media en het draadloos aansluiten van je home cinema-systeem vind je in onze home cinema informatiegids. Ook kun je verder lezen via onderstaande links;

Video streamen naar je tv of home cinema: optimaliseer je WiFi-signaal
Smartphone of tablet met je tv verbinden: zo werkt het
Speakers draadloos aansluiten op een receiver: hoe werkt het?

NFC en Miracast op je TV of home cinema set: Wat kun je ermee?
Spotify (muziek) naar je home cinema set of receiver streamen: hoe werkt het?
Muziek van je smartphone of tablet via je home cinema systeem weergeven

  • Delen:

Reacties

  1. Paul
    20 november, 2015 om 21:43

    Beste Martijn

    Hoe kijk jij tegen wisa aan dan als standaard? Klipsch en B&O nu of binnenkort met dit soort technieken op de markt in hun speakers

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.