Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Spotify vermindert piraterij, maar ook muziekverkopen

Geschreven door
Geplaatst op29 oktober 2015, 9:15 CategorieStreamingdiensten

Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat in de landen waar Spotify beschikbaar is, illegaal downloaden van muziek is afgenomen. Datzelfde geldt voor de verkoop van digitale muziekdownloads, maar die ontwikkeling is iets minder erg dan gedacht.

Spotify zorgt voor minder piraterij en digitale muziekverkopen

De Europese Commissie heeft onderzoek gedaan naar het effect van Spotify op zowel het illegaal downloaden en het verkopen van digitale muziek. De conclusie luidt dat zowel piraterij als de verkoop van die downloads is afgenomen in de landen waar de muziekstreamingdienst beschikbaar is. Voor elke 47 streams neemt het nummer van illegale downloads af met één. Nu lijkt dat misschien niet veel, maar in de praktijk – dankzij de hoeveelheid Spotify-gebruikers, kan de teller zo hoog oplopen, in het voordeel van de muzikant.

Want ook al neemt de verkoop van digitale liedjes eveneens af in de landen waar ze naar Spotify kunnen luisteren, is nu duidelijk dat de opbrengsten die aan de muziekmakers wordt uitbetaald de effecten als het ware neutraliseert. Ja, er wordt minder verkocht, maar er komt ook steeds meer geld via Spotify binnen. De onderzoekers concluderen dat voor elke 137 streams, er één nummer minder wordt verkocht. Uit eerdere onderzoeken kwam ook al naar buiten dat streamingdiensten illegale downloads verminderen.

De onderzoekers hebben gekeken naar achtduizend artiesten in de periode 2012 – 2013. Wij kunnen ons alleen maar voorstellen dat de nummers er vandaag de dag positiever uit kunnen zien.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.