Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Samsung tv’s verbruiken mogelijk meer energie dan we denken

Geschreven door
Geplaatst op2 oktober 2015, 10:41 CategorieLcd en led tv's

Niet alleen auto’s zijn de laatste tijd veelvuldig in het nieuws als het gaat om het beïnvloeden van tests, ook tv’s halen het nieuws. Samsung wordt er namelijk van beschuldigd de tests die het stroomverbruik meten middels software te beïnvloeden en zo een lagere waarde te behalen dan eigenlijk het geval is.

Ben jij in de veronderstelling dat je Samsung tv niet zoveel verbruikt? Dat zou dan nog wel eens tegen kunnen vallen. Uit een testrapport van ComplianTV blijkt namelijk dat Samsung middels software de uitslag van verbruiktests weet te beïnvloeden. Dit zou het bedrijf doen door de helderheid van het paneel terug te schroeven. ComplianTV heeft echter de software die de tests zou beïnvloeden niet kunnen vinden.

Maar, ComplianTV is niet de enige instantie die het probleem ziet. Diverse overheidsinstanties van Europese landen hebben aangegeven fabrikanten van tv’s te verdenken van het inbouwen van code die testmateriaal herkent en zo het verbruik van de tv terugbrengt. Samsung zelf ontkent echter dat het speciale software hiervoor in tv’s gebouwd heeft. De Koreaanse fabrikant geeft aan dat de helderheid inderdaad soms teruggeschroefd wordt maar dat dit een algemeen kenmerk is, bijvoorbeeld bij snel bewegende beelden. Waarom ComplianTV dan buiten de tests om op een hoger stroomverbruik uitkomt laat Samsung niet weten.

De klachten zijn inmiddels bij de Europese Commissie neergelegd en deze geeft aan de zaak serieus te nemen. Er wordt dan ook een onderzoek ingesteld naar het testen van het stroomverbruik van tv’s en de invloed die fabrikanten hierop uitoefenen. Wanneer we de resultaten hiervan kunnen verwachten is niet duidelijk.

  • Delen:

Reacties

  1. Henk Mulder
    02 oktober, 2015 om 18:07

    Ten eerste geven ze toe dat het een vermoeden is en dat ze nog geen bewijzen hebben en ten tweede ken ik niemand die bij het kopen van een tv naar de energielabels kijkt. Iedereen kijkt alleen maar naar het scherm, de mogelijkheden en de prijs.

    Als ik Samsung was klaagde ik die club aan wegens imagoschade.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.