Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Philips SoundStage luidspreker HTL5130B

Geschreven door
Geplaatst op6 oktober 2015, 11:46 CategorieLuidspreker reviews

Philips, inmiddels op het gebied van audio onderdeel van Gibson Innovations, heeft begin dit jaar diverse nieuwe audioproducten aangekondigd, waaronder een nieuwe SoundStage luidspreker. Deze speaker kan onder een tv geplaatst worden en gekoppeld worden met diverse bronnen. Een ideale oplossing voor diegenen met weinig ruimte of de wens van weinig speakers. In deze review kijken we naar de Philips SoundStage HTL5130B.

Introductie soundbar en speaker base

De soundbar, een langwerpige speaker die de audiokwaliteit van de tv verbetert, kennen we inmiddels wel. Sinds 2013 zien we echter een nieuwe productgroep verschijnen met speakers die dieper zijn en waarop een tv geplaatst kan worden. Deze speakers zijn vaak voorzien van een ingebouwde woofer, waarvoor door het grotere formaat ruimte is. De naamgeving is echter lastig want we zien verschillende termen voorbij komen; Speaker Base, Sound Base, Sound Stand, Sound Plate, etc. Ze zijn echter allemaal gebaseerd op hetzelfde principe; de geluidskwaliteit van je tv, die je er bovenop plaatst, verbeteren.

Lees meer over het verschil tussen een soundbar en een soundstand of soundplate.

Philips SoundStage HTL5130B – specificaties

De Philips HTL5130 is een 3.1-kanaals Soundstage-speaker met een apart kanaal voor de center-speaker en een ingebouwde subwoofer. Dit model beschikt over WaveFlector-technologie waarmee middels reflecties een breed geluidsveld gecreëerd moet worden (zie onderstaande video). Ook deze speaker is geschikt voor bluetooth-streaming met nfc waardoor je snel nfc-compatibele apparaten kunt koppelen.

Verder is de HTL5130B uitgerust met een vermogen van 150 Watt, een hdmi-poort met ARC-ondersteuning, een optische en digitale coaxiale aansluiting voor digitale bronnen, een aux-input voor analoge bronnen, een mini-jack-aansluiting, en een usb 2.0-poort waarop een usb-stick (alleen voor MP3- en WMA-bestanden) aangesloten kan worden. De SoundStage wordt geleverd met een compacte afstandsbediening waarmee alle functies bediend kunnen worden. Zo kun je de input kiezen, de bass en treble aanpassen en de geluidsmodus kiezen.

HTL5130B-Philips-3

De speaker heeft een afmeting van 713 x 75 x 325 millimeter en weegt 4,5 kilogram. Volgens Philips moet elke tv tot 55-inch op de speaker kunnen staan. Qua design is er weinig bijzonders aan; je hebt te maken met een rechthoekige en platte speaker die voorzien is van een grijze grille aan de voorzijde. Achter de grille is een led-display met beknopte informatie verscholen.

Philips SoundStage luidspreker HTL5130B-1

Let op; de doorzichtige bovenzijde met blauwe verlichting, die je op de foto’s in dit artikel ziet, zit niet op het consumentenmodel. De speaker die wij hebben is een demoversie.

Philips SoundStage HTL5130B – installatie

De installatie van de SoundStage HTL5130B is een fluitje van een cent; steek de stekker in het stopcontent, sluit de componenten aan en je kunt aan de slag. De tv is middels de HDMI ARC-poort (audio van tv komt dan direct terug) te verbinden en mocht je een Blu-ray speler of een game console willen aansluiten kan dit via de andere digitale of analoge aansluitingen. De usb-poort is ook beschikbaar aan de zijkant maar ondersteunt alleen mp3- en mwa-bestanden.

Philips SoundStage luidspreker HTL5130B-2

Natuurlijk is ook Bluetooth aanwezig zodat je je smartphone of tablet kunt koppelen en muziek, bijvoorbeeld van Spotify, naar de speaker kunt streamen. Het koppelen gaat snel en eenvoudig; druk op de Bluetooth-knop op de afstandsbediening, zet Bluetooth aan op je smartphone of tablet en koppel beide apparaten vanuit de Bluetooth-instellingen op je mobiele apparaat. Dit werkt prima en vervolgens kun je tot een afstand van ongeveer 7-8 meter probleemloos muziek streamen.

De Philips HTL5130B is eenvoudig te plaatsen, maar houd rekening met de afmetingen van de speaker ten opzichte van de kast waarop je tv staat. Ook is het verstandig van te voren de afmetingen van de voet je van je tv op te nemen, het oog wil immers ook wat. Maar, eenmaal geplaatst en aangesloten is de HTL5130B direct klaar voor gebruik. Geen gedoe met lastige instellingen, zo blijkt ook uit de zeer eenvoudige handleiding en de minimale afstandsbediening.

Philips SoundStage HTL5130B – gebruik

Met een alles-in-één systeem als dit kan het bijna niet anders dan dat het gebruik zeer eenvoudig is. De handleiding is beknopt en benoemt vrij simpel alle mogelijkheden die je hebt. Ook wordt er een compacte afstandsbediening meegeleverd waarmee alle functies te bedienen zijn, welke aangeduid worden middels een led-display achter de grille aan de voorzijde.

Philips SoundStage luidspreker HTL5130B

Verder stelt het gebruik weinig voor. De input die actief is wordt door de speaker automatisch geselecteerd en middels de afstandsbediening zijn kleine dingen aan te passen, bijvoorbeeld de geluidsmodus. Je hebt keuze uit verschillende modi, waaronder een Warm, Clear, Power, Bright en Persoonlijk (zelf ingestelde bass en treble). Maar, ook deze instellingen stellen weinig voor. Het is rechttoe rechtaan qua gebruik en mogelijkheden. Wat extra’s zijn de mogelijkheden om de audiovertraging in te stellen (altijd handig) en een nacht-modus waarmee de buren ’s avonds wat minder last van je film of muziek hebben.

Philips SoundStage HTL5130B – kwaliteit

Datgene waar het allemaal om draait is natuurlijk de kwaliteit van het geluid dat afgeleverd wordt. De Philips HTL5130B maakt gebruik van de WaveFlector-technologie voor een ‘surround-ervaring’ en een brede weergave van het geluid. Dit is ten alle tijden van toepassing, ook bij muziek. Om hier maar meteen een conclusie aan te verbinden; de speaker weet daadwerkelijk een zeer breed geluidsveld neer te zetten en overtuigt hiermee zelfs tijdens films. Maar, ‘surround-sound’ willen we het nog steeds niet noemen. Het blijft een geluidsveld dat voorin de kamer blijft en alleen met optimale akoestiek van de ruimte kunnen de reflecties van de audio wat verder de kamer inkomen. Helaas, en tegelijkertijd logischerwijs, bevindt het geluid zich nooit achter de luisterpositie. Maar, het moet gezegd worden dat Philips met deze speaker wel laat zien dat je ook zonder vele speakers een overtuigd breed geluidsveld neer kunt zetten.

HTL5130B-Philips

Net als bij een soundbar moet je bij een SoundStage, of hoe de fabrikant het ook noemt, wel weten wat je in huis haalt. Het is immers geen 5.1-kanaals home cinema-systeem en het zal dus ook nooit klinken alsof er speakers achterin de kamer staan. Ja, het surround-sound is virtueel en eigenlijk betekent dit dat er middels de akoestiek in de ruimte een breder geluidsveld gecreëerd wordt.

Philips SoundStage luidspreker HTL5130B-3

Over het algemeen is de weergave van audio voor films boven gemiddeld goed, met een redelijk bereik, een dynamische weergave en voldoende vermogen. Vooral de lage tonen weten, ondanks de maar kleine woofer, te overtuigen. Nee, je trilt niet van de bank maar er zit voldoende laag in om een actiescene overtuigend neer te zetten. Dialogen komen helder en duidelijk over, wat ook te danken is aan het design van de speaker. Ook op het gebied van muziekweergave, via een aangesloten bron of Bluetooth, stelt de HTL5130B niet teleur. Er wordt redelijk wat ruimte tussen links en rechts gecreëerd. Het is niet zo overtuigend als twee flinke speakers die een meter links en rechts van je tv staan maar kijkend naar andere audiosystemen weet de Philips een redelijk goed stereo-effect te verzorgen. De HTL5130B zorgt voor een dynamisch geluid met overtuigende klanken die natuurlijk en fris overkomen, maar hierbij moet wel gezegd worden dat het geluid een stuk scheller en blikkeriger wordt wanneer je schuin tegen de speaker aankijkt. Zelfs bij aardig wat volume houdt de speaker goed stand, zonder te oversturen. Een flinke huiskamer kan dan ook prima gevuld worden met muziek. Ook wanneer je via Bluetooth muziek naar het systeem streamt blijft de kwaliteit van het bronmateriaal grotendeels behouden en is de SoundStage een leuk audiosysteem voor zowel de party-avond als het romantische diner.

Philips SoundStage HTL5130B – conclusie

Als we alles bij elkaar optellen dan is er eigenlijk maar één oordeel mogelijk; voor iets minder dan 300 euro krijg je verder echter een complete speaker die zich met alle bronnen goed staande weet te houden en zelfs in het laag weet te overtuigen. Er zijn voldoende aansluitingsmogelijkheden aanwezig en de bediening en installatie is kinderlijk eenvoudig. De SoundStage is geen surround-systeem maar biedt wel een beduidend betere weergave dan de ingebouwde speakers van je tv en is dan ook met name geschikt voor diegenen die geen toeters en bellen willen, geen speakers in de woonkamer willen hebben staan en gewoon leuk en goed geluid zoeken.

Minpunten

  • Korte stroomkabel
  • Uit het midden mindere kwaliteit
  • Geen echt surround sound

Pluspunten

  • Goede audiokwaliteit
  • Eenvoudig te installeren
  • Zeer eenvoudig in gebruik
Homecinema Magazine
Beoordeling
8.010Martijn Chelproduct  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.