Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Hificorner.nl tips: De zin en onzin van dure en goedkope kabels

Geschreven door
Geplaatst op21 oktober 2015, 8:50 CategorieGesponsord

Elke twee weken schijnen de collega’s van Hificorner.nl hun licht op de beste, meest interessante of nieuwste hifi-producten. Deze week kijken ze echter naar accessoires voor hifi-apparatuur; de kabels.

Disclaimer; dit is een gesponsord artikel met gesponsorde links.

De zin en onzin van goedkope en dure kabels

Regelmatig krijgen we de vraag gesteld of een dure kabel beter is dan een goedkope kabel. Een lastige vraag om te beantwoorden, niet in de eerste plaats omdat goed of slecht altijd een kwestie van smaak is. Daarom een blog over de zin en onzin van kabels.

Wat betreft kabels is er veel verdeeldheid onder de liefhebbers van Hifi. In de Hifi-wereld ligt het gevoelig om te publiceren over de zin en de onzin van kabels. Sommige mensen zweren bij dure audiokabels, terwijl anderen zullen zeggen dat ze geen verschil horen tussen het gebruiken van een dure of goedkope audiokabel. Beiden hebben gelijk.

We nemen geen standpunt in, maar willen wel een poging wagen één en ander uit te leggen. Het ontwerpen van kabels gaat louter en alleen over schadebeperking. Een kabel kan de schade aan het originele signaal beperken, geen enkele kabel zorgt voor beter geluid of beter beeld dan het originele signaal. Verschillende zaken hebben invloed op de kwaliteit van het signaal; de zender (versterker, receiver, Blu-ray-speler), de ontvanger (speaker), een al dan niet aanwezige D/A-converter, de afstand én de kabel. Bij de kabel hebben vervolgens ook weer diverse zaken invloed op de signaalkwaliteit: de lengte, de dikte, de materiaalkeuze (koper of zilver), apparaten in de omgeving (die al dan niet voor storingen kunnen zorgen), hoe de kabel geïsoleerd is om deze storingen tegen te gaan en het type signaal dat getransporteerd wordt (digitaal of analoog).

Het verschilt per individu welke kabel het beste past bij zijn/haar systeem. Wanneer diep in de buidel wordt getast voor een home cinema- of stereosyteem, dan is er vaak ook een budget beschikbaar voor dure kabels. Een keuze die zonder nadenken gemaakt wordt. Anderzijds: mensen die een degelijke set willen voor een bescheiden prijs, nemen vaak genoegen met een wat goedkopere kabel. De gedachtegang bepaalt de keuze.

Kortom: de kwaliteit van het geluid of het beeld kan nooit beter worden, maar het oorspronkelijke signaal kan wel zo goed mogelijk intact blijven, waardoor de kwaliteit beter blijft. Het is dus een fabeltje dat kabels de kwaliteit van het signaal verhogen. Hieronder lichten wij de zin en onzin van drie kabels uit: speakerkabels, subwooferkabels en HDMI-kabels (digitaal).

Speakerkabel

Een speakerkabel, verbinding tussen een versterker en een speaker, transporteert een analoog signaal. Analoge signalen zijn per definitie gevoeliger dan digitale signalen. Vrijwel alle speakerkabels zijn gemaakt van koper en zilver, de beste geleiders van een analoog signaal. Verschillen tussen dure en goedkope speakerkabels hebben te maken met weerstand, inductie en afscherming.

luidsprekerkabel

Wanneer iemand speakers van een paar honderd euro per stuk heeft, die worden aangestuurd door een prijzige versterker of receiver, dan is het gebruikelijk om een wat duurdere speakerkabel te gebruiken. Dat heeft niet zozeer te maken met de kwaliteit, maar wel met het referentiekader (de gestelde eisen), de persoon en de apparatuur. Ook hierbij geldt dat de één wel een verschil hoort bij het gebruiken van een dure kabel, terwijl de ander geen verschil hoort met een goedkopere kabel.

Subwooferkabel

Het analoge signaal van een subwoofer is een gevoelig signaal. Een subwoofer is namelijk zeer gevoelig voor storingen, waardoor er al snel een bromtoon ontstaat. Het is daarom belangrijk dat een subwooferkabel goed geïsoleerd is, waardoor storingen en resonanties worden tegengehouden. Toch geldt ook hierbij: de kwaliteit is afhankelijk van het referentiekader (de gestelde eisen), de persoon en de apparatuur. De basweergave wordt niet beter door een dure subwooferkabel, maar kan wel minder nauwkeurig worden door een matig geïsoleerde kabel.

HDMI-kabel

De HDMI-kabel is een geval apart, temeer omdat deze kabel een digitaal signaal verstuurt van zender (receiver, Blu-ray-speler, game console etc.) naar ontvanger (televisie/monitor). Er zijn mensen die beweren dat er geen verschillen bestaan tussen een goedkope of dure HDMI-kabel, omdat een HDMI-kabel een digitaal signaal, dat bestaat uit nullen en enen, verzendt. In feite hebben deze mensen gelijk, want de kabel heeft inderdaad geen invloed op de kwaliteit van het signaal.

HDMI-connector

Een kabel van een tientje kan net zo goed zijn als een kabel van dik honderd euro. Toch is het niet onverstandig om bij een HDMI-kabel iets meer geld uit te geven. Simpelweg vanwege het feit dat de iets duurdere HDMI-kabels vaak gemaakt zijn van materialen van hogere kwaliteit, waardoor de afscherming van de kabel, kwaliteit van de overgangscontacten, de afscherming van de interne aders en de kwaliteit van het gebruikte koper of zilver beter zijn. De keuze voor betere materialen kan dus Jitter beperken en daarmee zorgen voor meer rust in het beeld en geluid.

Meer tips en achtergronden

Wil je meer weten over kabels, andere accessoires of apparatuur in je home cinema-systeem? Neem dan de uitgebreide home cinema informatiegids door.

 • Delen:

Reacties

 1. JD
  21 oktober, 2015 om 14:30

  “hoe dikker de kabel, hoe meer weerstand er bestaat”
  en
  “hoe dunner de kabel, hoe minder weerstand er bestaat”

  Volgens mij klopt dit niet 😉

  • Maurits
   22 oktober, 2015 om 19:58

   Hoe dikker de kabel hoe meer weerstand. Klopt idd niet.

 2. Solaris
  27 oktober, 2015 om 16:30

  “De keuze voor betere materialen kan dus Jitter beperken en daarmee zorgen voor meer rust in het beeld en geluid.” Kom op zeg. Jitter is een zwaar overschat probleem en geen enkele HDMI-kabel zal voor meer ‘rust’ zorgen dan een kabel die al werkt. Je kunt gewoon de HDMI kabels van de Action gebruiken, een dure Monster of whatever gaat je echt geen beter beeld geven. Kwaliteit (van afscherming welteverstaan) gaat pas een rol spelen bij langere kabellengtes, zeg 5 meter en meer. Dan neemt de kans op weerstand toe en kunnen er dropouts onstaan. Maar ook hier geldt: als een HDMI kabel werkt, zal geen enkele andere HDMI-kabel een béter beeld geven. Dat is principieel onmogelijk. Als je gaat testen op 2 HDMI ingangen tegelijk en je denkt verschil te zien, heeft waarschijnlijk de ene ingang simpelweg een andere beeldinstelling dan de andere. En dat ligt dan dus aan de tv zélf.

  • Peter vb
   27 oktober, 2015 om 19:42

   Beste Solaris, ondanks een vlammend betoog van je ben ik het niet met je eens. Had tot drie jaar geleden nog nooit van jitter gehoord tot ik een tv in het hoogste segment had gekocht waar ik niet helemaal tevreden over was vanwege de hoeveelheid ruis. Kreeg hier de tip om eens naar mijn bekabeling te kijken maar was daar heel sceptisch over omdat ik alleen maar las dat een hdmi kabel het doet of doet niets. Na een week toch maar naar ‘ betere’kabels op zoek gegaan met voor mij een al een beter resultaat. Ghosting was in iedergeval weg alleen de hoeveelheid ruis niet. Dag later hier de tip gekregen om mijn stekkerblok te vervangen voor een goede en moet zeggen dat ik daar serieus geld voor heb betaald maar nu met een echt verbluffend resultaat. Jitter volledig weg en eindelijk het beeld waar ik op hoopte. Paar weken later een hele goede stroomkabel gekocht met weer een goed resultaat. Kan iedereen hier bij mij het verschil laten ziet met de standaard kabels en kwalitatief hoogwaardige kabels inclusief coaxkabel. Als ik naar mensen zoals jij had geluisterd die er met die discussie ook waren zou ik nog steeds niet tevreden zijn geweest. Heb het idee dat jij je sterke conclusie ook van het internet hebt zonder zelf open te staan om het verschil zelf te zien of horen, want die betere kabels zorgen ook voor beter geluid. Heb zelf alles van audioquest maar M.I.T of Wireworld en nog wat merken zorgen echt voor beter resultaat. Of denk je echt dat mensen veel geld uitgeven voor iets wat niet beter is. Brengen ze het allemaal teleurgesteld terug denk je niet?

   • Solaris
    28 oktober, 2015 om 19:31

    Beste Peter VB, als jij door het vervangen van een kabel ineens geen ruis en geen ghosting meer in je beeld had, zat je dus gewoon naar een analoog signaal te kijken. HDMI wordt gebruikt voor digitale signalen en hoe je het ook went of keert: een andere HDMI kabel kan nóóit een beter beeld geven dan een HDMI kabel die al werkt. Dat is echt je reinste onzin. Jitter in het beeld, om te gillen. Jitter is een echt bestaand iets, maar ook iets waar je in een normale huis-, tuin- en keukenopstelling nooit last van zult hebben. Echt, een zwaar overschat probleem. Maar ook een ‘probleem’ waar overpriced kabelfabrikanten mensen gek mee maken, omdat ze er goud geld aan kunnen verdienen. Geef ze eens ongelijk dat ze hun verdienmodel niet op willen geven.

    Beter geluid door andere interlinks? Ook al zo’n fabeltje. Doe gewoon eens een dubbelblinde A/B test, dan zul je zien dat de verschillen niet meer dan inbeelding zijn en helemaal niet bestaan. Ik wed dat AudioQuest, M.I.T. en Wireworld ook helemaal geen hard onderbouwde, meetbare claims maken over hun kabels (bijvoorbeeld: met deze kabel is het dynamische bereik 10% groter). Ga je namelijk meten, dan is er geen enkel verschil. Sorry dat ik het zeg, maar sommige mensen willen echt graag bedrogen worden. Om die manier praten ze de veel te dure aanschaf van hun bekabeling goed. Confirmation bias noemen ze dat in het Engels.

    De laatste trend is dat er nu speciale (en uiteraard peperdure) ethernetkabels gebruikt moeten worden omdat streaming audio dan ‘beter’ klinkt. Ook al zulke opzienbarende onzin. Je leest deze tekst nu over het internet dat één grote wirwar van ethernetkabels van allerlei pluimage is, en dan zou het laatste stukje opeens een significant verschil uitmaken. Terwijl elke normale ethernetkabel de pakketjes perfect en foutloos aflevert, want anders zou je deze tekst niet kunnen lezen en kun je geen enkel bestand foutloos kopiëren. Ik raad je sterk aan eens op Tweakers te lezen over de onzin van peperdure interlinks en digitale kabels: http://tinyurl.com/qfu9pn9

    De meest effectieve manier om een beter geluid te krijgen is de akoestiek van de luisterruimte verbeteren, te experimenteren met de plaatsing van de speakers en eventueel de vervanging van de speaker zelf. Het meeste andere is voornamelijk duurbetaalde humbug.

  • Peter vb
   30 oktober, 2015 om 10:13

   Lees vooral dat ik moet lezen. Ervaar liever zelf en draadloos streaming even goed als bedraad…? Zucht, blijf vooral lezen Solaris.

   • Solaris
    21 november, 2015 om 21:46

    Waar heb ik het over draadloze streaming?

   • Xbeam
    23 september, 2018 om 10:38

    @Peter VB

    Wifi of Kabel hebben Geen invloed op de kwaliteit. Het digitale protocol (techniek) wat gebruikt is TCP-IP.

    Dit zorgt er voor de 1 en nulletjes altijd aan komen. Door een controle bit mee te sturen wanneer bit reeks (minimale data pakketje ) niet compleet of beschadigt is wordt het pakketje op nieuw op gevraagd en verstuurt (dit gebeurt al in de netwerk kaart ). Als die niet zou gebeuren zouden de bitjes nooit meer op gebouwd kunnen worden tot het oorspronkelijke bestand of stream. Wanneer er veel bitjes verloren gaan tijdens versturen moeten er veel pakketjes op nieuw vesrtuurt worden waardoor (colission) vertraging optreed dus band breedte afneemt. Lees de kabel langzamer wordt. Maar altijd foutloos is als hij werkt. Zie het zo over de kabel/Wifi wordt geen geluid of matriaal verstuurt. Maar een handleiding hoe de andere kant een 100% zelfde copie moet maken.

    Die handleiding komt altijd 100% goed over of helemaal niet. Maar nooit een beetje. Hoe goed die handleiding herbouwd wordt ligt aan de DAC/codec van het ontvangende apparaten/tv stream Box.

    Daarom worden digitale kabels altijd weer gemeten in Mbit/s of Gbits/s maar het de diditale port (netwerk adapter) die bepalend is voor de snelheid. Komt de snelheid van het versturen van de data onder de minimale snelheid van de netwerk adapter dan stopt de netwerk adapter.

    Als ditaal het beeld of geluid stil valt of hapert dan komt dat door te veel data dat niet snel genoeg opgebouwde of omgezet kan worden naar een handleiding door de adapter of codec in het omvangende of verstuurdende netwerk apdater.
    Dit kan je oplossen door grotere buffers in te bouwen of betere netwerk adapters.

    Maar als digitale kabel werkt dan werkt altijd 100% ander word hij geweigerd door de adapter en doet hij niets.

  • Salute
   25 augustus, 2020 om 12:23

   Fabrikanten en wederverkopers in de hifi audio industrie schermen maar al te graag met specificaties, die 99 van de honderd mensen niet kunnen zien en horen. Veel Hifi-liefhebbers laten zich door al die informatie beïnvloeden en willen graag geloven dat als een product veel duurder is, dat het dan ook veel beter is, al ziet het product er mooi en goed verzorgd uit, wil dat nog niet altijd zeggen dat het technisch veel beter is. Het zogenaamde placebo effect kom je maar al te vaak tegen in de audio wereld. Je zou het ook wishful thinking kunnen noemen.

   Wat audio liefhebber Dit staat allemaal las van Wel is het zo dat bij duurdere producten

   • Sjaak
    31 augustus, 2020 om 23:45

    Ik ben beniewd wat voor verkoop praatje er is als je je Nordost Vahalla 2 Ref. speakerkabel net betaald hebt ( kosten €12.500,= setje van 2,5 meter) en je hoort dan aan de balie een verkoper zeggen dat als je de Odin 2 Ref. koopt je sound nóg beter wordt doorgegeven. De man neemt aan dat de verkoper gelijk heeft en betaald zonder blikken of blozen € 42.000,= voor de Odin 2 Ref. luidsprekerkabel… per paar,ja dat dan weer wel.

 3. Fotomansje
  22 november, 2015 om 12:48

  Peter VB en Solaris, ik raad jullie aan om bij elkaar op bezoek te gaan en zo de ervaringen te delen. Zelf kies ik qua kabeling altijd voor de tussenweg, hoewel het dan bijna altijd nog bij de Action, Lidl of Aldi vandaan komt. Heb eens een artikel gelezen van twee vrienden, die ook veel met audio bezig zijn. Een van hen had een HDMI kabel kado gedaan aan de ander, zonder dat hij wist waar hij vandaan kwam. Eenmaal aangesloten was hij er helemaal weg van. Deze was zoveel beter dan de kabel van €89 die hij tot nu toe gebruikte. Hij verontschuldigde zich dat zo’n duur kado niet hoefde en zijn vriend zei, nou dat valt wel mee hoor. Deze komt bij de Action vandaan en koste €5,95. Zo zie je maar en dus wat is wijsheid?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.