Hificorner.nl tips: De zin en onzin van dure en goedkope kabels

21 oktober 2015 5 Minuten 14 Reacties
HDMI-kabel

Elke twee weken schijnen de collega's van Hificorner.nl hun licht op de beste, meest interessante of nieuwste hifi-producten. Deze week kijken ze echter naar accessoires voor hifi-apparatuur; de kabels.

Disclaimer; dit is een gesponsord artikel met gesponsorde links.

De zin en onzin van goedkope en dure kabels

Regelmatig krijgen we de vraag gesteld of een dure kabel beter is dan een goedkope kabel. Een lastige vraag om te beantwoorden, niet in de eerste plaats omdat goed of slecht altijd een kwestie van smaak is. Daarom een blog over de zin en onzin van kabels. Wat betreft kabels is er veel verdeeldheid onder de liefhebbers van Hifi. In de Hifi-wereld ligt het gevoelig om te publiceren over de zin en de onzin van kabels. Sommige mensen zweren bij dure audiokabels, terwijl anderen zullen zeggen dat ze geen verschil horen tussen het gebruiken van een dure of goedkope audiokabel. Beiden hebben gelijk. We nemen geen standpunt in, maar willen wel een poging wagen één en ander uit te leggen. Het ontwerpen van kabels gaat louter en alleen over schadebeperking. Een kabel kan de schade aan het originele signaal beperken, geen enkele kabel zorgt voor beter geluid of beter beeld dan het originele signaal. Verschillende zaken hebben invloed op de kwaliteit van het signaal; de zender (versterker, receiver, Blu-ray-speler), de ontvanger (speaker), een al dan niet aanwezige D/A-converter, de afstand én de kabel. Bij de kabel hebben vervolgens ook weer diverse zaken invloed op de signaalkwaliteit: de lengte, de dikte, de materiaalkeuze (koper of zilver), apparaten in de omgeving (die al dan niet voor storingen kunnen zorgen), hoe de kabel geïsoleerd is om deze storingen tegen te gaan en het type signaal dat getransporteerd wordt (digitaal of analoog). Het verschilt per individu welke kabel het beste past bij zijn/haar systeem. Wanneer diep in de buidel wordt getast voor een home cinema- of stereosyteem, dan is er vaak ook een budget beschikbaar voor dure kabels. Een keuze die zonder nadenken gemaakt wordt. Anderzijds: mensen die een degelijke set willen voor een bescheiden prijs, nemen vaak genoegen met een wat goedkopere kabel. De gedachtegang bepaalt de keuze. Kortom: de kwaliteit van het geluid of het beeld kan nooit beter worden, maar het oorspronkelijke signaal kan wel zo goed mogelijk intact blijven, waardoor de kwaliteit beter blijft. Het is dus een fabeltje dat kabels de kwaliteit van het signaal verhogen. Hieronder lichten wij de zin en onzin van drie kabels uit: speakerkabels, subwooferkabels en HDMI-kabels (digitaal).

Speakerkabel

Een speakerkabel, verbinding tussen een versterker en een speaker, transporteert een analoog signaal. Analoge signalen zijn per definitie gevoeliger dan digitale signalen. Vrijwel alle speakerkabels zijn gemaakt van koper en zilver, de beste geleiders van een analoog signaal. Verschillen tussen dure en goedkope speakerkabels hebben te maken met weerstand, inductie en afscherming. Wanneer iemand speakers van een paar honderd euro per stuk heeft, die worden aangestuurd door een prijzige versterker of receiver, dan is het gebruikelijk om een wat duurdere speakerkabel te gebruiken. Dat heeft niet zozeer te maken met de kwaliteit, maar wel met het referentiekader (de gestelde eisen), de persoon en de apparatuur. Ook hierbij geldt dat de één wel een verschil hoort bij het gebruiken van een dure kabel, terwijl de ander geen verschil hoort met een goedkopere kabel.

Subwooferkabel

Het analoge signaal van een subwoofer is een gevoelig signaal. Een subwoofer is namelijk zeer gevoelig voor storingen, waardoor er al snel een bromtoon ontstaat. Het is daarom belangrijk dat een subwooferkabel goed geïsoleerd is, waardoor storingen en resonanties worden tegengehouden. Toch geldt ook hierbij: de kwaliteit is afhankelijk van het referentiekader (de gestelde eisen), de persoon en de apparatuur. De basweergave wordt niet beter door een dure subwooferkabel, maar kan wel minder nauwkeurig worden door een matig geïsoleerde kabel.

HDMI-kabel

De HDMI-kabel is een geval apart, temeer omdat deze kabel een digitaal signaal verstuurt van zender (receiver, Blu-ray-speler, game console etc.) naar ontvanger (televisie/monitor). Er zijn mensen die beweren dat er geen verschillen bestaan tussen een goedkope of dure HDMI-kabel, omdat een HDMI-kabel een digitaal signaal, dat bestaat uit nullen en enen, verzendt. In feite hebben deze mensen gelijk, want de kabel heeft inderdaad geen invloed op de kwaliteit van het signaal. Een kabel van een tientje kan net zo goed zijn als een kabel van dik honderd euro. Toch is het niet onverstandig om bij een HDMI-kabel iets meer geld uit te geven. Simpelweg vanwege het feit dat de iets duurdere HDMI-kabels vaak gemaakt zijn van materialen van hogere kwaliteit, waardoor de afscherming van de kabel, kwaliteit van de overgangscontacten, de afscherming van de interne aders en de kwaliteit van het gebruikte koper of zilver beter zijn. De keuze voor betere materialen kan dus Jitter beperken en daarmee zorgen voor meer rust in het beeld en geluid.

Meer tips en achtergronden

Wil je meer weten over kabels, andere accessoires of apparatuur in je home cinema-systeem? Neem dan de uitgebreide home cinema informatiegids door.

Reacties (14)