Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Dit kun je verwachten van het nieuwe dashboard op Xbox One

Geschreven door
Geplaatst op5 oktober 2015, 10:53 CategorieGaming

In november verschijnt de nieuwe dashboard-update voor Xbox One. Wij hebben al even met de nieuwe versie kunnen spelen. In dit artikel leggen we uit wat je zo kunt verwachten van de nieuwe software op je spelcomputer.

The New Xbox Experience op Xbox One

In november krijgen Xbox One-eigenaars allemaal een gratis update naar Windows 10. Microsoft heeft dit triomfantelijk ‘the new Xbox experience’ genoemd. En in zekere zin klopt dat ook wel, aangezien je het dashboard van de spelcomputer straks niet meer zult herkennen. En hoewel het nieuwe dashboard er misschien simpeler dan het huidige uitziet, toont het bijna geen overeenkomsten met Windows 10. In plaats daarvan kun je de software het beste vergelijken met de gratis beschikbare Xbox-applicatie van het besturingssysteem.

new-xbox-experience-screen-2

Een nieuw uiterlijk betekent vaak ook een nieuwe manier van navigeren. En dat is zeker het geval met de nieuwe Xbox-ervaring. Eén van de grootste wijzigingen is het feit dat je nu niet meer overal horizontaal, maar voornamelijk verticaal scrollt. Wanneer je je binnen een bepaalde tab bevindt, dan scroll je voortaan naar beneden om alle content te bekijken, in plaats van naar rechts zoals dat nu vaker het geval is. Daarnaast hebben we nu toegang tot andere en meer tabs aan de bovenkant van het menu – maar niets is echter nieuw te noemen.

Zo is het kopje Pins verdwenen, is Friends opgegaan in Community, heet What’s On voortaan OneGuide en zien we dat de Store is opgedeeld in verschillende categorieën. Je kunt nu direct kiezen uit Games, Apps, Movies & TV en Music. Ook zijn er nieuwe controller-shortcuts toegevoegd. Wanneer je bijvoorbeeld op de linker trigger drukt, dan springt de interface terug naar het begin van de lijst. Doe je hetzelfde met de rechter trigger, dan gebeurt het tegenovergestelde en spring je direct naar de onderkant van de huidige pagina.

new-xbox-experience-screen-1

Links van de interface bevindt zich de Guide. Wanneer je al gebruikmaakt van de Xbox-applicatie op Windows 10, dan ben je al bekend met dit hamburgermenu. Dit menu geeft je toegang tot veel verschillende functies, zoals Search, Friends, Party, Messages, Notifications, Settings en Snap Center. Het geeft gamers snel toegang tot de meest gebruikte features op de console. Je kunt dit hamburgermenu overigens altijd oproepen, ook vanuit apps en games, door de Xbox-knop twee keer snel in te drukken (nu krijg je dan de Snap UI te zien).

Het hamburgermenu bevindt zich aan de linkerkant van het scherm, in tegenstelling tot wat nu het geval is. De Snap UI (die je ook oproept door tweemaal snel op de Xbox-knop te drukken, die je in staat stelt een app aan de zijkant van het scherm te snappen) verschijnt nu nog aan de rechterkant van je televisie. Het went sneller dan je denkt, voornamelijk omdat je de Snap UI toch niet zo vaak gebruikt als Microsoft voor ogen had. Daarom is dit één van de grootste verbeteringen die we tot nu toe hebben gezien op het nieuwe dashboard.

new-xbox-experience-screen-3

Daarnaast heeft het Xbox One-team ook een aantal kleinere dingen aangepast, die we hieronder in een handig overzicht hebben gezet.

  • De Home-pagina: Op deze pagina binnen het Xbox-dashboard zie je alle games en apps die je recentelijk hebt opgestart, evenals de sectie My Stuff. My Stuff is eigenlijk wat Pins voorheen was.
  • Verbetering aan de vriendensectie: Wanneer je het hamburgermenu opent, dan kun je je vrienden sorteren op het standaard aanzicht of op recente spelers; dat is gelijk aan hoe het nu ook nog gaat. Maar omdat Windows 10 op Xbox One zo snel werkt, is dit de snelste manier om informatie over de spelers waarmee je speelt op te vragen.
  • Verbeteringen aan de party: Je kunt uiteraard je vrienden uitnodigingen voor een Party vanuit de vriendenlijst, maar er is nu ook een dedicated Party-optie beschikbaar.
  • Verbeteringen aan de notificaties: In het hamburgermenu vind je ook de notificaties. Daardoor hoef je niet je game te verlaten om te zien wat er zojuist onderin beeld gebeurde, maar kun je rechtstreeks uit de Guide bekijken wat die notificatie je vertelde.
  • Snaps: Aangezien het menu zich nu links bevindt, bevinden de Snaps zich nu ook aan de linkerkant. Volgens Microsoft voelt dit natuurlijker aan dan het nu het geval was – wij vonden het gewoon handig, omdat het menu ook links zit.

De nieuwe Xbox-ervaring in de toekomst

Dit is nog maar het begin van de nieuwe Xbox-ervaring, die in november voor iedereen moet verschijnen. Wij hebben hem alvast kunnen uitproberen, omdat we onderdeel zijn van het Xbox One Preview Program: een programma waarmee je van tevoren nieuwe Xbox-updates kunt ontvangen en uitproberen, met de kans dat je systeem nog wel eens kan vastlopen. Helaas is het Preview-programma nu vol en kan Microsoft geen nieuwe leden meer aannemen. In de toekomst belooft Microsoft nog meer prestatieverbeteringen en features toe te voegen.  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.