Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

De favoriete Bowers & Wilkins speakers van Hificorner.nl

Geschreven door
Geplaatst op26 oktober 2015, 9:54 CategorieGesponsord

Elke twee weken schijnen de collega’s van Hificorner.nl hun licht op de beste, meest interessante of nieuwste hifi-producten. Deze week kijken we naar de speakers van Bowers & Wilkins.

Bekende Britse merken beheersen als geen ander de kunst om kwaliteit te koppelen aan een klassiek uiterlijk. Wat te denken van Rolls-Royce, Burberry en Jaguar. In datzelfde rijtje kan ook het merk Bowers & Wilkins worden geschaard, een Brits Hifi-merk dat altijd goed is geweest.

Bowers & Wilkins: opgericht na de oorlog (in 1966 in Worthing, om precies te zijn) en altijd vooruitstrevend. Het Britse audiomerk staat bekend om zeer hoogwaardig geluid en klassiek vormgegeven speakers. Bowers & Wilkins levert audiosnit in alle soorten en maten, van exclusieve pronkstukken van een paar duizend euro per stuk tot speakers voor een wat meer bescheiden budget. Eén ding staat altijd fier overeind en dat is de superieure geluidskwaliteit.

Status binnen Hifi-wereld

Laat ‘Bowers & Wilkins’ vallen op de Hificorner-werkvloer en de ogen van enkele medewerkers beginnen te glimmen. Bowers & Wilkins geniet een hoge status binnen de Hifi-wereld. Het merk wordt nog steeds overladen met lovende reviews. Bowers & Wilkins doet veel onderzoek naar technieken om de luidsprekers nog verder te optimaliseren. Geluid moet klinken zoals de artiest het ooit bedoeld heeft. In veel luidsprekers, zoals de CM- en 600-serie, maakt het audiomerk gebruik van ontkoppelde tweeters, zodat deze onderdelen geen last hebben van trillingen vanuit de rest van de speaker. Veelal zijn de tweeters vervaardigd van Kevlar, nog zoiets dat kenmerkend is voor Bowers & Wilkins.

Bowers & Wilkins is voor een groot deel verantwoordelijk voor het gestalte geven van de Britse Hifi-kwaliteit. Britse Hifi-apparatuur kenmerkt zich door een warm en vol geluid en een klassiek en strak uiterlijk. Naast Bowers & Wilkins zijn ook Monitor-Audio, KEF, Musical Fidelity en in mindere mate Q Acoustics belangrijk geweest in de Britse Hifi-geschiedenis.

Ontwikkelingen

Verder staat Bowers & Wilkins er om bekend vooruitstrevend te zijn. Het merk sluit de ogen niet voor ontwikkelingen in de Hifi-wereld, zoals de opkomst van digitale muziek en streaming. Met de draadloze speaker Zeppelin schreef Bowers & Wilkins streaminggeschiedenis. Deze sigaarvormige luidspreker richtte zich dan wel volledig op new media en streaming audio, het aloude B&W-geluid werd nimmer uit het oog verloren.

Na de introductie van de Zeppelin legde het Britse high-end merk zich meer toe op de ontwikkeling van streamingseries, vooral ook om de concurrentieslag aan te gaan met merken zoals Bose. Dat resulteerde onder andere in de introductie van de streaming speakers A5 en A7. En zeer recent werd de nieuwe Zeppelin Wireless gelanceerd. De kunst bij kleine speakers is om lage tonen goed weer te geven, juist omdat een vol en warm geluid zo kenmerkend is voor Bowers & Wilkins. Het mag daarom met recht een huzarenstukje genoemd worden dat de draadloze speakers van B&W in staat zijn om lage tonen goed te laten klinken. Een speciale toetervormige inwendige pijp voorzien van putjes is het geheim van Bowers & Wilkins.

Uitgelicht

Hificorner.nl heeft een breed scala aan Bowers & Wilkins speakers. Van robuuste vloerstaanders tot geavanceerde hoofdtelefoons en van populaire boekenplankspeakers tot draadloze alleskunners. Om een korte introductie te geven, lichten wij hieronder drie Bowers & Wilkins-luidsprekers uit: Zeppelin Wireless, 685 S2 en de A7.

Zeppelin Wireless

Ten opzichte van zijn voorgangers uit de Zeppelin-familie heeft de Wireless een hoop veranderingen ondergaan. Zo is er voor het ontwikkelen van deze luidspreker gekeken naar de gerenommeerde CM-serie en de 800 Serie Diamond van Bower & Wilkins. De Bowers & Wilkins Zeppelin Wireless heeft vijf unieke drivers, waarvan een 6,5 inch subwoofer. Verder twee Double Dome-tweeters voor de hoge tonen, die ook terug te vinden zijn in de CM-serie. De twee midrange-drivers maken gebruik van de FST-techniek, die ook gebruikt wordt in audiofiele 800 Series Diamond. Streamen kan via AirPlay, Bluetooth apt-X en Spotify. Bediening verloopt via de speciale Zeppelin Controll-app. Wat is gebleven is het unieke design.

B&W-Zeppelin-Wireless-1

Bowers Wilkins 685 S2

De Bowers & Wilkins 600-serie is de best verkopende lijn van het Britse audiomerk. De luidsprekers onderscheiden zich door een vriendelijke prijs en uitstekende geluidskwaliteit. De Bowers & Wilkins 685 S2 boekenplankspeakers zijn ontwikkeld voor zowel stereo muzieksystemen als home cinema-systemen. De 685 S2 is voorzien van veel innovaties, waaronder Double Dome-tweeters (afgekeken van de hoogwaardige CM10), anti-resonantie plugs voor mid/bass-drivers, Dual Layer alumiium bass drivers en Kevlar cones. Het uiterlijk van de 685 S2 is zoals we dat kennen van Bowers & Wilkins: strak en klassiek.

Bowers Wilkins 685 S2

Bowers Wilkins A7

Na de lancering van de Zeppelin ontwikkelde Bowers & Wilkins nog twee draadloze speakers: de A5 en A7. De A7 is de grootste telg uit de draadloze speakerlijn van B&W. Het systeem staat volgens de Britse fabrikant garant voor een draadloze hifi-beleving en een groot gebruikersgemak, mede door de ondersteuning van AirPlay (Apple-devices). De A7 maakt gebruik van technieken uit het Bowers & Wilkins onderzoekscentrum en levert sublieme audioprestaties. Een 24/96kHz D/A-converter zorgt voor de verwerking van binnenkomende digitale muziekbestanden. Doordat de Bowers & Wilkins A7 een behoorlijke behuizing heeft, is er genoeg ruimte voor een krachtige bass unit.  • Delen:

Reacties

  1. Patrick
    02 november, 2015 om 11:28

    Kevlar tweeters? Komisch.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.