Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Akkoord over 3D-audioformaat voor tv- en radio-uitzendingen

Geschreven door
Geplaatst op23 oktober 2015, 11:29 CategorieDigitale tv

Sinds vorig jaar kennen we Dolby Atmos en DTS:X als de nieuwe audiostandaarden voor de ultieme 3D-audiobeleving in de huiskamer en de bioscoop. Maar, hoe zit het met audio voor tv- en zelfs radio-uitzendingen? Ook daarvoor wordt aan een nieuwe audiostandaard gewerkt.

The International Telecommunication Union (ITU), een organisatie die wereldwijde technische standaarden voor omroepen ontwikkelt, heeft een nieuwe standaard voor een indrukwekkende audiobeleving geaccordeerd. De organisatie heeft de audiostandaard de voorlopige naam ‘Recommendation ITU-R BS.2088-0’ meegegeven.

De nieuwe 3D-audiostandaard moet voor een “object, kanaal en scene-gebaseerde audio weergave” zorgen, middels één audiobestand in een RIFF/WAV formaat. Hiermee moet omringend geluid van tv- en radio-uitzendingen mogelijk gemaakt worden. Volgens de ITU moeten ook omroepen mee met de ontwikkeling van 4K Ultra HD en High Dynamic Range, maar niet alleen de beeldweergave moet verder ontwikkeld worden. Audio is net zo’n belangrijk onderdeel.

Middels het nieuwe audioformaat moeten luisteraars het ‘niveau van omringend geluid’ zelf kunnen bepalen, aan de hand van de eigen ruimte en home cinema set-up. Voor dit alles is echter extra bandbreedte nodig, zeker wanneer de content gecombineerd wordt met hoge resolutie beeldmateriaal. Wanneer de nieuwe standaard kunnen verwachten blijft dus voorlopig nog gissen.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.