Harde schijf aansluiten op je Xbox One: zo werkt het

22 september 2015 5 Minuten 63 Reacties
xbox-one

Die interne harde schijf van 500GB van de Xbox One is een lachertje in tijden van toenemende downloads. Tijd voor meer ruimte. In dit artikel leggen we uit hoe je gemakkelijk en snel een externe harde schijf aansluit op je Xbox One-spelcomputer.

Meer ruimte op Xbox One dankzij externe harde schijven

Over één dingen kunnen we het allemaal eens zijn: die interne harde schijven van de Xbox One en PlayStation 4 zijn een lachertje. Helemaal wanneer je bedenkt dat je tegenwoordig verplicht bent om games te installeren op de console en dat de gamesindustrie toch langzaamaan aanstuurt op een digitale distributie, waardoor je eigenlijk altijd ruimte tekort komt. Beide consoles zijn nu ongeveer twee jaar uit, dus is de kans aannemelijk dat je harde schijf vol zit. Heb je een Xbox One, dan kun je dat probleem eigenlijk snel oplossen.

Eigenlijk is het van de zotte dat je als gamer als snel tegen het limiet van de opslagcapaciteit van een Xbox One aanloopt. Wanneer je de console koopt, dan heb je niet eens de volle beschikking over de aangegeven opslagruimte. En dat je op een later moment wederom tientallen euro’s moet uitgeven aan een externe harde schijf, kon je ons vijf jaar geleden ook niet verkopen. Maar dit is de tijd waarin we nu leven – iedere keer games moeten verwijderen om een andere te kunnen installeren is natuurlijk alles behalve een ideale situatie.

Harde schijf op je Xbox One aansluiten – de voorbereidingen

Voor PS4-bezitters geldt eigenlijk dat ze voorlopig de pineut zijn. Wil je daar de opslagcapaciteit vergroten, dan dien je aan de slag te gaan met een schroevendraaier en moet je de originele harde schijf vervangen voor een nieuwe, wat voor sommige mensen, mogelijk, een ingewikkeld proces is. Xbox One-bezitters hebben het wat gemakkelijk, aangezien zij gewoon een externe harde schijf kunnen kopen en die kunnen aansluiten op één van de drie beschikbare USB-aansluitingen op het apparaat. Die schijf moet dan wel aan één voorwaarde voldoen.

De externe harde schijf moet USB 3.0 ondersteunen. Heb je nog ergens een oude harde schijf liggen die dat niet doet, dan heb je er helaas niets aan in combinatie met een Xbox One. De kans is dus groot dat je een nieuwe schijf moet kopen. Zelf heb ik er meteen maar één van 4TB gekocht, zodat ik er voorlopig geen omkijken meer naar heb. De Xbox One heeft geen limiet op het aantal terabytes dat het kan lezen, maar je kunt niet meer dan drie externe schijven tegelijkertijd aansluiten. Wel is er een minimum van tenminste 256GB.

Welke harde schijf je het geld waard vind, is een keuze die je zelf moet maken. Zolang de schijf een USB 3.0-kabel heeft, zit je goed. Dan mag je zelf weten of je een bepaald merk, een bepaald aantal giga- of terabytes of er eentje met of zonder stroomkabel wil, dat maakt voor de Xbox One niet uit. Vaak is het natuurlijk wel zo dat je naar verhouding minder betaalt voor meer ruimte, maar het bedrag dat je in een keer moet neertellen, zal wel even slikken zijn. Reken maar op bedragen van rond de 140, 150 of 160 euro per schijf.

Externe harde schijf aansluiten op Xbox One

Nu we alle voorbereidingen achter de rug hebben, kunnen we de harde schijf aansluiten. Mij werd vertelt dat je de USB-kabel in de Xbox en de schijf doet en dat de spelcomputer de rest zou moeten doen – dat bleek echter niet het geval. Wanneer je de schijf aansluit, dan verschijnt de notificatie in beeld dat de externe opslagruimte klaar voor gebruik is, als media-apparaat. Maar wij willen hem natuurlijk voor games en saves gebruiken en daarvoor moet je toch nog even wat extra handelingen verrichten onder het kopje instellingen.

  • Open de instellingen door op het knopje met de drie streepjes te drukken;
  • Open vervolgens Systeem;
  • Navigeer naar Opslag beheren.

Daar zie je de bovenstaande opties staan. In mijn geval zien we drie opslagmedia: de interne schijf, de externe harde schijf voor games en nog een harde schijf voor het afspelen van media, zoals films, series en muziek. Mijn gameschijf heeft Kaemz, maar aanvankelijk heeft die externe harde schijf nog geen naam.

  • Selecteer nu de externe harde schijf;
  • Kies de optie ‘formatteer voor games en apps;
  • Hernoem de harde schijf als je dat leuk vindt (is ook handig voor je eigen overzicht);
  • Wacht vijf tot tien seconden en start de Xbox One helemaal opnieuw op (niet in slaapstand, maar echt uit).
  • Klaar is kees: je kunt de harde schijf nu gebruiken voor je Xbox One.

Een externe harde schijf heeft meer voordelen dan alleen extra ruimte aanbieden op je spelcomputer. Het toeval wil namelijk dat de verbinding tussen de externe schijf en de Xbox sneller is dan de verbinding tussen de interne schijf en de Xbox One. Je kunt games dus sneller installeren en de laadtijden zullen iets korter zijn dan je gewend bent. Ook kun je de harde schijf ontkoppelen en meenemen naar je vrienden; daardoor hoef je een spel in kwestie niet opnieuw te downloaden naar de console van je vriend en kun je direct beginnen met spelen.

Reacties (63)