Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Sony HT-CT780 soundbar

Geschreven door
Geplaatst op12 augustus 2015, 16:15 CategorieLuidspreker reviews

Een uitgebreide review van de Sony HT-CT780 soundbar. We bespreken zowel de soundbar als de meegeleverde draadloze subwoofer. Ook krijg je bij dit pakket een kleine afstandsbediening, speciaal voor de speakerset.

Sony HT-CT780 soundbar – Wat is het?

De Sony HT-CT780 is een flink pakket. Wanneer je de apparatuur zult meenemen uit de winkel, houd dan rekening mee een doos van anderhalve meter breed, met een flinke bult aan de linkerkant. De Sony HT-CT780 is namelijk een soundbar van 103 centimeter. Mijn televisie is 37 inch (98 centimeter) en ik dacht altijd wel dat-ie behoorlijk breed was, maar de soundbar steekt aan beide kanten nog een stukje uit. Persoonlijk heb ik hier geen problemen mee, maar ik kan me goed voorstellen dat je dit niet graag ziet in je kostbare setup.

2015-08-10 17.15.35

In de grote doos zit dus niet alleen de brede soundbar, maar ook een aparte subwoofer. Die is draadloos, dus wanneer je de stekker erin doet, zou alles moeten werken. Uiteraard moet de stekker van de soundbar ook zijn aangesloten, maar dat lijkt me voor zich spreken. De subwoofer koppelt vervolgens zichzelf aan de speaker, waardoor je binnen enkele minuten al klaar bent om de set te gebruiken. Je kunt de soundbar op twee manieren aan je televisie of setup verbinden: met de meegeleverde optische kabel of een niet-meegeleverde HDMI-kabel.

Over het algemeen verkiezen consumenten en audiofielen voor een HDMI-aansluiting voor hun homecinemasets: digitaal heeft de voorkeur. HDMI is een mooi systeem, omdat het niet alleen beeld, maar ook een kraakhelder geluid doorgeeft. Plus: het kan er voor zorgen dat je minder kabels achter je tv-meubel of -wandstuk hebt hangen, wat eveneens een voordeel is. Bovendien kun je door een HDMI-kabel te gebruiken ook veel van de recente technologieën op het gebied van audio gebruiken – met een optische kabel lukt dat niet altijd.

2015-08-10 17.15.59

Waarom Sony dan toch gekozen heeft voor een optische kabel heeft misschien te maken met het idee dat veel mensen toch liever hun apparatuur apart aansluiten, zodat ze niet altijd afhankelijk zijn van, in dit geval, een soundbar. Afijn, genoeg over die kabels. Want er is nog een object te bespreken: de afstandsbediening. Dat is een kleine, smalle afstandsbediening met daarop alle functies voor het instellen van de subwoofer – functies die zowel direct te gebruiken zijn als functies die je nog even moet opzoeken in het enkele menu van de bar.

Sony HT-CT780 soundbar – Design

Qua design is de Sony HT-CT780 soundbar behoorlijk gaaf. Helaas kun je niet echt veel variatie aanbrengen aan het design van een soundbar, dus lijkt hij natuurlijk op het al beschikbare aanbod, maar dat kun je de brede speaker niet kwalijk nemen. Wat me wel opviel, was de kwaliteit van de achterkant. De voorkant ziet er netjes uit en voelt kwalitatief hoog aan, maar op het moment dat ik de soundbar uit de doos haalde, was het eerste dat ik voelde plastic. De achterkant oogt eveneens goed, maar voelt ontzettend goedkoop aan.

Aan de achterkant van de soundbar zitten enkele, kleine knopjes die je kunt gebruiken in plaats van de afstandsbediening. Die gebruikte ik vrijwel nooit, maar het is goed om te weten dat ze er op zitten. Op de bovenkant vind je de locaties voor de knopjes. Die zijn netjes weggewerkt. Verder heeft de HT-CT780 op de achterkant drie HDMI-aansluitingen, een HDMI-in en natuurlijk een aansluiting voor de optische kabel, plus aan de voorkant een display achter de stof, zogezegd, die in die verschillende niveaus je handelingen weergeeft.

2015-08-10 15.38.55

Gelukkig oogt de subwoofer niet alleen van goede kwaliteit, hij is ook van goede kwaliteit. Hij is massief en zwaar, zoals een subwoofer hoort te zijn, en ziet er ook nog eens goed uit. Met zijn zwarte kleur past-ie in de meeste homecinemasets. De gladde afwerking in de rand is nooit storend en geeft de woofer eigenlijk een eigen gezicht mee, terwijl de soundbar in kwestie redelijk standaard oogt. Tussen het uiterlijk van beide speakers is er dus een wereld van verschil, maar uiteindelijk gaat het er allemaal om hoe ze werken en wat de geluidskwaliteit is.

Sony HT-CT780 soundbar – Hoe werkt het?

Zoals ik net aangaf werkt het aansluiten heel gemakkelijk: stekkers erin, optische of HDMI-kabel aansluiten en klaar is Kees. Wat je verder nog kunt doen is de SongPal-applicatie downloaden voor Android en iOS, maar die is zeker en gelukkig niet verplicht om alles uit de soundbar te halen. Mocht je dat toch willen doen, dan werkt het koppelen net zo snel. Of je doet het via Bluetooth of via NFC, wat weer iets sneller is. De verbinding is uiteindelijk hetzelfde – maar goed, verplicht is het niet en met de afstandsbediening heb je hem ook niet nodig.

2015-08-10 18.07.20

Op de afstandsbediening kun je alle functies in één overzicht zien. Je kunt het display achter de speaker dimmen en kunt in het menu allerlei instellingen handmatig aanpassen. Gelukkig hoef je daarvoor niet gestudeerd te hebben aangezien er ook Sound Field-opties zijn, waarmee je voorgeprogrammeerde instellingen raadpleegt en je geluid kunt instellen voor bijvoorbeeld een film, game of muziek. De muziekstand vond ik niet altijd even prettig, omdat de nummers vlakker werden in plaats van dieper.

Daarom maakte ik veelal gebruik van de Clear Audio+-knop. Die stand maakt het geluid dieper en rijker dan de normale stand. Voor films vond ik het wel prettig de Movie-stand te gebruiken en voor games prefereerde ik ook Audio Clear+ – die stand is echt heel goed uitgedacht en klinkt super. Er is ook een optie om de stemmen er meer uit te laten springen en over te stappen op de nachtstand – daarmee filter je achtergrondgeluiden en komen de stemmen ook beter naar voren. Prima voor wanneer je film wilt kijken terwijl er iemand slaapt.

De SongPal-applicatie kun je in feite gebruiken als vervanger van je afstandsbediening. Dat is alleen handig voor het moment waarop je die afstandsbediening niet kunt vinden; de app slurpt behoorlijk wat energie van je smartphone, waardoor ik hem vrijwel nooit gebruikte. Daarom ben ik blij dat-ie niet verplicht is. Voor de ervaring voegt de software namelijk niets toe, behalve dat het je smartphone snel kan koppelen met de soundbar. Maar tegenwoordig is het niet meer moeilijk om de Bluetooth-instellingen te vinden en te gebruiken.

Sony HT-CT780 soundbar – Geluidskwaliteit

Hierboven had ik het al even over de geluidskwaliteit. Over het algemeen ben ik er zeer tevreden over – vooral over de kwaliteit van Audio Clear+. Ook de stand voor films en gesprekken is goed uitgewerkt. De stand voor gesprekken zorgt ervoor dat het achtergeluid wat wordt afgezwakt, waardoor je gewoon kunt verstaan wat er wordt verteld. Soms moet je een film wat harder zetten om te horen wat iemand zegt, waardoor je ook de explosies en dergelijk harder hoort, wat niet altijd voor een ideale luisterervaring zorgt.

Nu is het achtergrondgeluid afzwakken dat misschien ook niet altijd, maar met deze optie zit je mooi in het midden van de oplossing en het probleem en kies je eigenlijk het minste van de beschikbare kwaden. De pre-sets van games en muziek vallen een beetje tegen, helaas. Omdat games vandaag de dag zwaar leunen op surroundeffecten en de soundbar die wel simuleert, maar in feite niet over een surround-systeem beschikt, klinkt de audio soms vervormd, dof of ver weg – datzelfde effect heeft de pre-set voor muziek ook een beetje. Het surroundgeluid voor films is vanzelfsprekend (er staan geen speakers achter de luisterpositie) virtueel en maakt niet bijzonder veel indruk. Het audioveld wordt iets breder gemaakt en objecten lijken iets verder de ruimte in te komen maar daarmee is ook alles gezegd.

Gelukkig ben je wel in staat om zelf wat te sleutelen aan de instellingen en de kwaliteit van het geluid, zodat dat wel kamer vullend en vooral toereikend klinkt. Dat doe je door op Menu te drukken op de afstandsbediening en dan met de pijltjes de instelling zoekt die je wil aanpassen. Vervolgens geef je aan welke onderdeel van de audio meer naar voren of juist naar achteren moet worden gebracht. Wanneer je op Menu druk, wijst alles zich gelukkig vanzelf, omdat dat menu overzichtelijk en begrijpelijk is ingedeeld.

2015-08-10 18.23.58

Waar ik van onder de indruk ben, is de geluidskwaliteit van de subwoofer. Zelfs al op een wat lagere stand merk je dat de lage tonen goed overkomen. Tijdens een potje Borderlands 2 op Xbox One komt de woofer écht goed tot zijn recht, door de vele explosies en lage tonen van de robots die je neerknalt. Tijdens het bekijken van films en beluisteren van muziek is de bass ook echt fenomenaal. En dat had ik echt niet verwacht, ondanks de eerste, goede en positieve indruk die de subwoofer achterliet. Een ontzettend aangename verrassing.

Nu heeft de soundbar altijd wel één ding tegen zich: hoe duur je set ook is (de Sony HT-CT780 gaat ongeveer voor 400-500 euro weg), de kwaliteit komt niet in de buurt van twee of vier losse speakers (die je toevallig op de eerste foto ziet staan) en een aparte subwoofer (die van mij is twee keer zo breed als deze). Daarom is een soundbar in veel gevallen niet voor iedereen ideaal. Maar wel in een aantal gevallen: wanneer je een klein huis hebt, een kleiner budget hebt of het verschil tussen een soundbar (plus subwoofer) en een compleet systeem niet kunt horen.

Sony HT-CT780 soundbar – Conclusie

De soundbar in het algemeen en de Sony HT-CT780 in het bijzonder heeft wat mij betreft altijd een kanttekening: hij is niet ideaal in alle situaties en zou wat mij betreft niet als vervangend apparaat kunnen dienen voor een compleet soundsysteem (niet in de laatste plaats vanwege het gebrek aan échte surround sound). Heb je een kleiner huis en budget en wil je wel mooi geluid dat niet veel ruimte inneemt, dan kan ik me goed voorstellen dat je een soundbar overweegt. Ook wanneer je van minimaal houdt en de speaker graag onder je televisie plaatst.

2015-08-10 18.41.16

Maar mocht je een soundbar overwegen, dan kan ik de Sony HT-CT780 aanraden. Je kunt er je smartphone draadloos aan koppelen, kunt er meerdere bronnen (dankzij de in totaal drie HDMI-aansluitingen aan de achterkant) op aansluiten en beschikt niet alleen over een gemakkelijk instelbare soundbar, maar ook een nog gemakkelijkere in te stellen subwoofer die een indrukwekkend geluid aflevert. De standaard geluidsopties zijn niet altijd even toereikend (games en muziek), maar gelukkig ben je in staat alles zelf in te stellen.

Bovendien krijg je er ook hulpstukken bij om de soundbar aan de muur te bevestigen, dus ook dat word je gemakkelijk gemaakt. Dat is eigenlijk wel het sleutelwoord voor de Sony HT-CT780 soundbar: gemakkelijk. Maar ook het woord ‘uitgebreid’ past prima bij dit systeem. De app SongPal valt daar helaas niet onder, maar gelukkig ben je niet verplicht die te downloaden. Voor de rest geldt: de Sony HT-CT780 is een compleet en fijn pakket voor diegenen die een compact en simpel systeem met gemiddelde audioweergave zoeken.

Minpunten

  • bouwkwaliteit laat wat te wensen over
  • Surround sound is niet echt aanwezig
  • Standaard opties niet altijd toereikend

Pluspunten

  • Geluidskwaliteit over het algemeen goed
  • Snel te installeren en gemakkelijk in gebruik
  • Fijne afstandsbediening met veel opties
Homecinema Magazine
Beoordeling
8.010Wesley Akkermanproduct  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.