Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

IFA 2015: wat kunnen we verwachten op het gebied van home cinema?

Geschreven door
Geplaatst op27 augustus 2015, 10:45 CategorieLcd en led tv's

Over een kleine week is het weer zover; dan gaat in Berlijn IFA 2015 van start. Tijdens deze beurs tonen alle grote elektronicafabrikanten de nieuwste producten op het gebied van consumentenelektronica en natuurlijk is HomecinemaMagazine.nl van de partij om je hiervan op de hoogte te houden. Maar, wat kunnen we dit jaar precies van IFA verwachten?

IFA is de grootste Europese beurs op het gebied van consumentenelektronica en dus zijn alle grote fabrikanten aanwezig. Onder meer Panasonic, LG, Samsung en Sony houden perspresentaties en tonen de nieuwste producten aan het publiek. Dit jaar verwachten we veel op het gebied van oled, 4K Ultra HD en draadloze communicatie. Wil je meer weten over mobiele apparatuur, waaronder tablets en wearables, dan kun je terecht op TabletsMagazine.nl en WearablesMagazine.nl.

Gebogen tv’s, 4K Ultra HD en oled

De tv’s zijn op het gebied van home cinema natuurlijk datgene waar we voornamelijk naar uitkijken. De verwachting is dat alle grote fabrikanten nieuwe modellen tonen, naast de tv’s die sinds een aantal maanden reeds in de Nederlandse winkels liggen. Wat er reeds gepresenteerd is vind je in ons 2015 home cinema overzicht, wat we aanvullen zodra er nieuwe modellen aangekondigd zijn.

Waar we het meest naar uitkijken en ook het meest van verwachten is oled. LG is op dit moment nog steeds de enige speler op het gebied van oled tv’s maar waarschijnlijk komt daar tijdens IFA 2015 verandering in. De Koreaanse fabrikant heeft deze week wederom nieuwe modellen aangekondigd maar krijgt binnenkort mogelijk concurrentie. Er gaan namelijk geruchten dat Panasonic een oled tv zou gaan presenteren en bovendien horen we al maanden geruchten over een oled tv van Sony. Maar, de grote vraag is of deze fabrikanten de grote stap al willen maken. 4K Ultra HD lijkt namelijk aan te slaan en de kwaliteit van lcd led-schermen is alleen maar beter geworden terwijl de productiekosten gedaald zijn.

LG-oled-IFA-2015

4K Ultra HD zal dit jaar echter de klok slaan tijdens IFA 2015. Alle grote fabrikanten presenteren waarschijnlijk nieuwe tv’s die over de hoge resolutie beschikken en daar weer net iets beter mee om kunnen gaan. Maar, de onderscheidende factor zal deze keer HDR (High Dynamic Range) zijn. Hiermee wordt simpel gezegd het contrast vergroot en de helderheid verhoogd, wat moet zorgen voor een indrukwekkendere kijkervaring.

Op het gebied van smart tv’s verwachten we niet veel grote wijzigingen of aankondigingen. Alle grote fabrikanten hebben begin dit jaar laten zien wat ze in huis hebben. Zo toonde Panasonic Firefox OS, introduceerde Philips Android TV en kwam Samsung met Tizen. Natuurlijk was er bij elk merk ruimte voor verbetering maar dit zullen vooral kleine upgrades en wijzigingen zijn.

Is 2015 het begin van de Curved-revolutie of het einde? Afgelopen jaar introduceerden LG en Samsung de eerste gebogen tv’s, welke voor een betere kijkervaring moeten zorgen, mits je in het midden van de tv zit. Samsung liet begin dit jaar zien vol in te zetten op de gebogen tv en rustte dan ook het merendeel van de line-up uit met een curved-scherm. De vraag is of de consument hier wel op zit te wachten. Fabrikanten als Philips, Sony en Panasonic vragen zich dit al een jaar af en hebben nog maar een klein aantal modellen met een gebogen scherm op de markt gebracht. Wij verwachten dat het aantal gebogen tv’s af zal nemen, met name omdat het beoogde voordeel niet duidelijk genoeg is en consumenten toch vaak liever een plat scherm aan de muur hebben hangen. Maar, er is ook een middenweg. Zowel Samsung als LG heeft namelijk begin dit jaar een tv getoond die middels de afstandsbediening gebogen kan worden. Zo heb je als consument zelf de keuze; een gebogen of een platte tv.

Waar we wel veel van gaan zien is de integratie van de tv in het thuisnetwerk en daarmee de multiroom-systemen. De meeste nieuwe tv’s kunnen draadloos verbonden worden met luidsprekers (van dezelfde fabrikant vaak) in huis waardoor je het geluid van de tv draadloos naar een andere kamer kunt streamen. De tv wordt dus meer en meer een onderdeel van een multiroom-opstelling.

Ultra HD Blu-ray

Wellicht het belangrijkste onderwerp van IFA 2015 is Ultra HD Blu-ray. Met alle Ultra HD tv’s die inmiddels te koop zijn en alle modellen die nog gelanceerd moeten worden, wordt het tijd voor een overvloed aan native 4K-content. Ja, we kunnen al 4K-content via diensten als Netflix bekijken maar het aanbod is beperkt en velen van ons zien toch graag nog fysieke schijfjes verschijnen. Gelukkig komen die er aan, in de vorm van Ultra HD Blu-ray.

Panasonic-4K-speler

Tijdens IFA 2015 zal Ultra HD Blu-ray officieel gepresenteerd worden. Niet alleen de Blu-ray discs zullen getoond worden, ook de hardware is van belang. Fabrikanten als Panasonic en Samsung hebben reeds prototype Ultra HD Blu-ray spelers getoond en de verwachting is dat we volgende week de eerste modellen voor consumenten gaan zien. Wil je meer weten over Ultra HD Blu-ray, onder meer over de extra features die het met zich meebrengt en de prijzen, neem dan ons artikel met alles dat je moet weten over Ultra HD Blu-ray door.

Dolby Atmos, DTS:X en high-res audio

Hoge resolutie audio, ook wel high-res audio genoemd, zal ook dit jaar tijdens IFA 2015 weer een belangrijke rol spelen. De verwachting is dat alle grote audiofabrikanten hoge resolutie audio-ondersteuning naar speakers, home cinema-systemen, mediaspelers en tv’s brengen. Niet alleen high-end apparaten krijgen deze ondersteuning, ook relatief simpele speakers en mediaspelers worden hier dit jaar mee uitgerust zodat je overal terecht kunt met je audiobestanden in hoge kwaliteit.

DTS-X

Twee audioformaten die we dit jaar gaan terugzien tijdens IFA 2015, en waarvan we vast en zeker ook meerdere demonstraties krijgen, zijn Dolby Atmos en DTS:X. Beide standaarden zijn inmiddels aangekondigd en ook op de eerste receivers verschenen. Het doel van beide technieken is hetzelfde; de luisteraar onderdompelen in een omringend en dynamisch geluid waarbij 3D audio-objecten zich door te ruimte verplaatsen. We verwachten ondersteuning voor de standaarden in onder meer receivers, home cinema-systemen en soundbar-systemen. Maar, ook aan de speakers wordt gedacht want met extra speakers, bijvoorbeeld in het plafond (of bovenop je frontspeakers), wordt de audio-ervaring geoptimaliseerd.

Draadloze en multiroom audio

Draadloze audio is niet nieuw maar er is nog steeds geen betaalbare en goede manier om een home cinema systeem compleet draadloos in te richten. Fabrikanten komen wel weer met oplossingen om bepaalde componenten draadloos met elkaar te verbinden, onder meer via Bluetooth en NFC. Tijdens IFA 2015 krijgen we waarschijnlijk van alle grote fabrikanten wederom draadloze speakers en audiosystemen te zien die weer net iets beter met elkaar kunnen communiceren en ook bredere ondersteuning voor standaarden bieden.

Sony-HT-ST9

Multiroom is zoals hierboven al aangegeven ook erg in trek. We kennen allemaal het Sonos-systeem maar Sonos is allang niet meer de enige speler in deze markt. Fabrikanten als Samsung, Panasonic en LG hebben vorig jaar hun eigen multiroom audiosystemen op de markt gebracht, bestaande uit speakers en audiosystemen die draadloos met elkaar kunnen communiceren en het hele huis van muziek kunnen voorzien. Tijdens IFA 2015 verwachten we uitbreidingen voor deze line-ups (door LG en Samsung al aangekondigd) en ook meerdere fabrikanten die met deze ontwikkeling aan de slag gaan. Zo heeft Yamaha afgelopen week het eigen MusicCast-systeem aangekondigd.

IFA 2015 verslag

IFA 2015 gaat op 2 september van start in Berlijn. Homecinema Magazine is hierbij aanwezig en zal verslag doen van alle belangrijke productlanceringen en ontwikkelingen. Houd vanaf volgende week woensdag de site in de gaten voor het laatste nieuws en de eerste hands-on ervaringen.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.