Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

De drie beste over-ear hoofdtelefoons volgens Hificorner.nl

Geschreven door
Geplaatst op6 augustus 2015, 8:45 CategorieGesponsord

Elke twee weken schijnen de collega’s van Hificorner.nl hun licht op de beste, meest interessante of nieuwste hifi-producten. Deze week kijken we naar de drie beste over-ear hoofdtelefoons.

In een tijd dat steeds meer mensen muziek luisteren vanaf een smartphone, mediaspeler of tablet zijn hoofdtelefoons populairder dan ooit. Kijk maar om je heen, hoofdtelefoons zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. In korte tijd is de markt overspoeld met legio hoofdtelefoons, allen uitgerust met verschillende technieken voor verschillende doeleinden. Door het zeer uitgebreide aanbod is voor de consument soms moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Wat maakt een hoofdtelefoon goed en waarom?

Drie soorten hoofdtelefoons

Grofweg genomen zijn er drie verschillende soorten hoofdtelefoons. Er zijn in-ear hoofdtelefoons, on-ear hoofdtelefoons en over-ear hoofdtelefoons. In-ear hoofdtelefoons worden in het gehoorkanaal geplaatst, terwijl on-ear op het oor geplaatst wordt. Over-ear hoofdtelefoons bedekken het gehele oor, omdat deze hoofdtelefoon over het oor geplaatst wordt. Bovengenoemde drie soorten zeggen vooral iets over de verschijningsvorm van de hoofdtelefoon. Een uit de kluiten gewassen over-ear hoofdtelefoon hoeft niet per se beter te klinken dan een compacte in-ear hoofdtelefoon. De geluidskwaliteit wordt voor het grootste deel bepaald door alle onderdelen en technieken onder de motorkap. Denk hierbij aan de impedantie (weerstand van de hoofdtelefoon), het frequentiebereik, de gevoeligheid en de maximale belastbaarheid.

Over-ear hoofdtelefoons

In dit blog beperken wij ons tot over-ear hoofdtelefoons. Op de on-ear en in-ear hoofdtelefoon komen wij later nog terug. Over-ear hoofdtelefoons worden zoals gezegd over de gehele oorschelp geplaatst. Doordat het hele oor wordt bedekt, staan over-ear hoofdtelefoons over het algemeen garant voor een breed geluidsbeeld. Alle klanken bereiken het gehoorstelsel, geen enkele klank ontsnapt in het luchtledige. Een ander voordeel is dat de grote oorschelpen van een over-ear hoofdtelefoon je afsluit van de omgeving, waardoor je helemaal opgaat in de muziek. Sommige modellen zijn uitgerust met de geavanceerde Noise Cancelling-technologie, die al het hinderlijke geluid van buitenaf tegenhoudt. Niets mag de luistersessie in de weg staan. Over-ear hoofdtelefoons worden vaak gebruikt voor lange luistersessies, de oorschelpen zijn daarom voorzien van zachte oorkussens voor optimaal draagcomfort.

Top drie over-ear hoofdtelefoons

Om de zoektocht naar een geschikte over-ear hoofdtelefoon iets makkelijker te maken, hebben de specialisten van Hificorner.nl een top drie van de beste hoofdtelefoons opgesteld. De drie hoofdtelefoons zijn gerangschikt op alfabet.

1. Audio-Technica ATH-M50x

De Audio-Technica ATH-M50x is de opvolger van de alom geprezen ATH-M50. Deze hoofdtelefoon is vaak terug te vinden in geluidsstudio’s. Niet alleen is hij populair onder DJ’s, ook is deze over-ear hoofdtelefoon geliefd bij audio ingenieurs en pro-audio recensenten.

Audio-Technica ATH-M50x

Waarom?

Een van de kernwoorden van de Audio-Technica ATH-M50x is gebruikersgemak. Audio-Technica heeft bij het doorontwikkelen van deze over-ear hoofdtelefoon nog meer aandacht aan gebruik in de studio. Doordat hij maar liefst drie afneembare kabels ( een krulsnoer van 1,2 – 3 meter, een rechte kabel van 3 meter en een rechte kabel van 1,2 meter) en isolerende en draaibare oorschelpen heeft meegekregen, is deze over-ear hoofdtelefoon een goede keuze voor gebruik in geluidsstudio’s. Verder is de hoofdtelefoon inklapbaar en zodoende eenvoudig om mee te nemen. Niet voor niets dus dat de Audio-Technica ATH-M50x vaak is terug te vinden in de uitrusting van menig DJ of producer.

En verder?

Er valt veel te vertellen over de ATH-M50x. Ten opzichte van zijn voorganger is deze over-ear hoofdtelefoon voorzien van nieuwe magneten buitenom, een verbeterde isolatie voor nog minder geluidshinder en aluminium voice coils voor een snellere reactie van de membraan voor een nog strakker en nauwkeuriger geluid. Doordat de zachte oorschelpen je oor volledig omsluiten, wordt omgevingsgeluid zoveel mogelijk gedempt. De 45 millimeter neodumium drivers zorgen voor minimale vervorming van het geluid, zodat de ATH-M50x het volledige geluidsspectrum benut. Geen detail mag ontsnappen aan de aandacht van de luisteraar. Het geluid aan het einde van de rit klinkt levensecht en zeer zuiver.

2. Bose QuietComfort 25

De QuietComfort 25 is een zeer geavanceerde en luxe hoofdtelefoon. Zoals verwacht mag worden van Bose is deze over-ear hoofdtelefoon voorzien van de nieuwste technische snufjes, zoals een uitstekend werkende actieve Noise Cancelling (ANC). De Amerikaanse geluidsspecialist lanceerde de QuietComfort 25 met de woorden ‘de best presterende around-ear hoofdtelefoon van Bose’. De hoofdtelefoon werd zeer goed ontvangen in de Hifi-wereld. Het gerenommeerde magazine What Hi-Fi? beoordeelde de QuietComfort 25 met vijf sterren. Dit model combineert geluidskwaliteit met een luxe design.

Bose QuietComfort 25

Waarom?

De Bose QuietComfort 25 is bij uitstek geschikt voor lange en relaxte luistersessies. Ten eerste omdat de oorschelpen heerlijk zitten. Het nieuwe ontwerp van de hoofdtelefoon tilt het draagcomfort naar een hoger level. Na verloop van tijd heb je niet eens meer het idee dat je een hoofdtelefoon draagt. De Bose QuietComfort 25 is vervaardigd van lichte materialen en een zeer fijn aanvoelend suède-achtig materiaal. De hoofdband sluit perfect aan op de contouren van het hoofd en de oorschelpen kunnen nog verder roteren voor een betere pasvorm. Ten tweede het sterke geluidenfilter. Uitgerust met actieve Noise Cancelling (ANC) wordt storend omgevingsgeluid tegengehouden, zodat de luistersessie verder geperfectioneerd wordt. De werking van de ANC is subliem, de QuietComfort 25 laat daadwerkelijk geen flintertje geluid door. Wel moet gezegd worden dat de ANC werkt op AAA-batterijen. Wanneer de batterijen leeg zijn, verandert de hoofdtelefoon van actief naar passief. In de praktijk betekent dat dat de Noise Cancelling-technologie alleen werkt op batterijen. Ten derde de muzikaliteit. Bose heeft met de QuietComfort 25 een muzikale krachtpatser afgeleverd. Dankzij de geavanceerde TriPort-techniek klinkt de muziek waanzinnig realistisch, de gepatenteerde actieve equalizer zorgt ervoor dat het geluidsbeeld optimaal gebalanceerd is.

En verder?

De QuietComfort 25, de opvolger van de al zeer goede QuietComfort 15, is gewoon een luxe hebbeding. De hoofdtelefoon wordt standaard meegeleverd met een fraaie etui. Het design is erg strak, de hoofdtelefoon straalt een uitzonderlijke klasse uit. Daarbij heeft Bose de QuietComfort 25 speciaal ontwikkeld voor Apple- en Android-apparaten. Dat verschil is terug te zien in de 3,5 millimeter kabel, die je in een smartphone, tablet of mediaspeler plugt. Er zijn twee kabels ontwikkeld: een voor een Android-apparaat en een voor een Apple-apparaat. Dit zorgt ervoor dat de remote in het kabeltje optimaal functioneert in combineert met iOS of Android.

3. Bowers & Wilkins P7

In de Hifi-wereld is Bowers & Wilkins een van de meest gerespecteerde audiomerken. Audiofielen lopen weg met Bowers & Wilkins en dat is niet zonder reden. Het Engelse audiomerk combineert superieure geluidskwaliteit met luxe en hoogwaardige materialen. Wat te denken van het door B&W veelgebruikte Kevlar in speakers en echt leer en roestvrij staal in hoofdtelefoons. De P7 is geen uitzondering daarop. Dit kwaliteitsproduct staat garant voor een ongekende muziekervaring en design, aangezien de hoofdtelefoon is vervaardigd van roestvrij staal en echt schaapsleer. What Hi-Fi? beoordeelde deze hoofdtelefoon met vijf sterren.

Bowers & Wilkins P7

Waarom?

Omdat de Bowers & Wilkins P7 een klassehoofdtelefoon is. Waar de Bose QuietComfort 25 garant staat voor een ontspannen luistersessie, daar is de Bowers & Wilkins P7 vooral bedoeld voor een intense muziekervaring. Een ultra-realistische weergave van geluid, dat is waar alles om draait bij de Bowers & Wilkins P7. De 40 millimeter over-ear drivers leveren dezelfde kwaliteit als een Hifi-speaker. De hoogwaardige membraan heeft slechts een taak: het leveren van ongekend strak en helder geluid, waarin de vocalen extra worden uitgelicht. De intense dynamiek laat de luisteraar helemaal opgaan in de muziek; je hoort instrumenten die je nog niet eerder opgevallen waren. Het geluid is warm en diep en is opvallend ruimtelijk over het frequentiebereik van 10 Hz tot 20 kHz. Doordat de oorschelpen je oren volledig omsluiten, wordt het inlevingsgevoel verder verhoogd. De Noise Cancelling-techniek zorgt ervoor dat omgevingsgeluid wordt tegengehouden, niets mag de muziekweergave in de weg staan.

En verder?

De Bowers & Wilkins P7 is de grote broer van de P5, maar is totaal anders dan zijn voorganger. Alleen al de verschijningsvorm is anders, aangezien de P5 een on-ear hoofdtelefoon is en de P7 een over-ear hoofdtelefoon. De hoofdtelefoon is voorzien van oorkussens met een dubbele holte, waardoor ze nog beter aanpassen aan de contouren van je hoofd. De gevoerde hoofdbeugel voelt zeer comfortabel aan. De Bowers & Wilkins P7 is eenvoudig in te klappen en op te bergen in een meegeleverde etui; ideaal voor als je onderweg bent.

 • Delen:

Reacties

 1. Henk Berger
  16 september, 2017 om 11:08

  Hallo, ik las jullie artikel over koptelefoons. Ik ben slechthorend en ben op zoek naar een goede koptelefoon. Echter, ik moet eerst goed uitproberen en testen alvorens ik bestel. Weten jullie een bedrijf of zaak waar je koptelefoons kunt uitproberen? Ik ben al eens bij de mediamarkt geweest, maar het omgevings lawaai is voor mij niet prettig. Graag jullie advies. Ik woon in Genemuiden, een plaatsje in de buurt van ZWolle. Alvast mijn dank voor jullie reactie.

  • Eddy
   16 oktober, 2018 om 18:44

   Ik zou naar Hanze-Hifi gaan, in Zwolle, bij het station. Of anders Eringa-geluid Groningen? Weet niet of die er nog is. Wat in Zwolle is over gegaan in Hanze-Hifi. Goeie kwaliteit, Hifi, en daar kan je ze zelf proberen. Of zoek een Hifi-zaak.
   Eddy

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.