Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

14 Samsung Curved S-UHD TV’s maken 1 prachtig kunstwerk: Moving Mesdag

Geschreven door
Geplaatst op20 augustus 2015, 13:56 CategorieLcd en led tv's

Natuurlijk lezen jullie hier regelmatig over de nieuwste TV’s met prachtige resolutie en soms zelfs curved schermen. Jullie weten als frequente bezoeker van deze website waarschijnlijk veel meer over de voordelen van dit soort ultramoderne televisies dan ik. Ik schrijf voor de andere websites binnen dit netwerk, maar was gisteren als enige schrijver in de gelegenheid de perspresentatie van Samsungs nieuwste project bij te wonen: Moving Mesdag.

De techniek achter de kunst

Gelukkig is het geen probleem dat ik geen verstand heb van televisies want het resulterende kunstwerk vind ik veel indrukwekkender dan een joekel van een 88 inch 4k televisies ooit kan zijn. Of 14 van die dingen. Samen maken ze een 9 meter grote cirkel (toch opeens handig die buiging in het scherm!) en in combinatie met een 360 graden speaker van Samsung is alle techniek beschikbaar om een super indrukwekkende audiovisuele ervaring te bieden.

Moving-Mesdag-3

Los van het feit dat de TV’s en speakers (ieder van de 14 units maakt ook nog eens gebruik van een mooie soundbar) prachtig mooi zijn, verdient Samsung een enorme pluim voor het mogelijk maken van dit project. Videokunstenaar en documantairemaker Menno Otten en zijn team zijn door Samsung in staat gesteld om een half jaar lang te werken aan dit project.

Panorama Mesdag

Zoals gisteren tijdens de perspresentatie al gezegd werd; we zijn bijna allemaal wel eens met een verplicht schoolreisje naar het Panorama Mesdag geweest. Zelf was ik er recent, uit vrije wil, ook weer een keertje en was het vooral de schaal die zo indrukwekkend is. Het echte panorama is het zonder meer waard om te gaan bekijken en je te verwonderen aan het immense werk dat de drie makers (Mesdag was niet alleen) hebben moeten verzetten om het mogelijk te maken. Naast een prachtig mooi beeld van het Scheveningen van zo’n 100+ jaar geleden is vooral het geslaagde gebruik van perspectief een bijzondere ervaring. Ik denk dat er maar weinig bezoekers de echte dimensies van het werk na bezoek goed kunnen inschatten; het 120 meter lange en 14 meter hoge doek voelt namelijk in zijn panoramavorm bijna als een oneindig groot werk aan.

Moving-Mesdag-1

H.W. Mesdag’s sterfjaar is dit jaar 100 geleden en dit soort jubilea gaan vaak gepaard met wat extra acties en promoties. In samenwerking met het museum, Samsung en Menno is er dus nu een modern panorama, dat net als het origineel weer op reis zal gaan. Nu nog door wat locaties binnen Amsterdam, maar ik kan me niet voorstellen dat het daarbij gaat blijven.

Moving Mesdag

Moving Mesdag is niet zomaar een weergave van ’s werelds oudste panorama op een televisiescherm. Otten en zijn team hebben een geweldige berg werk verzet en de kunstenaar heeft zijn liefde voor het Nederlandse licht weten te verwerken in zijn versie van het panorama. Bij binnenkomst ben je misschien minder onder die indruk van de schaal (al zijn 14 88-inch televisies niet misselijk) en voel je je waarschijnlijk ook niet zo gedesoriënteerd in de ruimte. Maar het ‘missen’ van die bijzondere elementen van het origineel worden extreem snel goedgemaakt door de toevoegingen van het Nederlandse licht aan het werk. Moving Mesdag neemt je mee doen een volledige dag en na de start in het donker zie je de scene dus veranderen in de loop van de tijd.

Moving-Mesdag-2

Naast licht zijn er ook kleine bewegende elementen in het werk te zien, van flikkerende lichtjes in de boten tot een werkende vuurtoren. Ik zal mijn favorieten niet noemen want er moet gewoon prikkel zijn om zelf op zoek te gaan in dit digitale kunstwerk. Ook de combinatie met geluid is erg geslaagd. De verschillende schermen hebben allen hun eigen geluidsdrager maar zijn in combinatie met de 360 graden speaker en de 13 andere schermen allen onderdeel van één geheel. Niet alleen visueel bevind je jezelf dus in een panorama maar ook de audio doet zijn werk. Een constante aanwezigheid van de zee wordt gecombineerd met subtiele en indrukkende kleine andere elementen.

Gratis te bezoeken in Amsterdam

Zoals gezegd is dit, net als het origineel, een reizend panorama. Op dit moment beperkt dat zich nog tot een paar locaties in Amsterdam. Ga dus snel naar de hoofdstad om te kijken. Het lijkt echter onvermijdelijk dat dit prachtige werk ook nog wel een keer in andere grote steden zal worden ‘opgezet’, maar voor nu zijn dit de relevante data:

  • 19 t/m 23 augustus – Sail Amsterdam: NDSM werf
  • 28 t/m 30 augustus – Uitmarkt Amsterdam: Museumplein
  • 31 aug t/m 4 sept – Artzuid Amsterdam: Museumplein

Gaat dat zien.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.