Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Samsung WAM6500 en WAM7500 Wireless Audio 360 speakers

Geschreven door
Geplaatst op10 juli 2015, 13:00 CategorieLuidspreker reviews

In de recensie behandelen we de Samsung Wireless Audio Multiroom-speakerset, de R7 (WAM7500) en de R6 (WAM6500) Portable. Ook kijken we naar de Samsung Hub. Een multiroom-speakerset is een set speakers die in verschillende kamers of zelfs de tuin kunt plaatsen, waar over alle boxen dezelfde of juist weer andere muziek kan worden afgespeeld. Je bedient de speakers met de Samsung Multiroom-app.

Samsung Wireless 360 Audio Multiroom – Wat is het?

Samsung heeft twee speakers binnen de Wireless Audio 360-serie uitgebracht: de WAM7500 (en witte WAM7501) en de WAM6501 (en zwarte WAM6500). Beide speakers bevatten een speakersysteem waarmee muziek en geluid in 360 graden wordt afgespeeld. Dat betekent dus dat wanneer je zo’n luidspreker in het midden van een kamer zou zetten, iedereen een even goed en mooi geluid zou moeten horen. En gelukkig maakt Samsung deze belofte al vanaf het eerste moment waar: waar je ook staat in de kamer, het geluid is kamervullend aanwezig en goed hoorbaar.

samsung-wam-6501-wit

Net zoals andere multiroom-speakers, kun je ook deze 360 Audio-modellen in meerdere kamers van je huis plaatsen of bijvoorbeeld in de tuin. De speakers zijn draadloos en moeten alleen aan het stroom worden gelegd, maar voor de rest heb je alle vrijheid in het plaatsen van de luidsprekers. De Wireless Audio 360-set heeft twee speakers in zijn serie, namelijk de WAM7500 (en witte WAM7501) en de WAM6501 (en zwarte WAM6500). De eerste is een grote speaker met een beter geluid dan de twee, dat meer het compacte, draagbare model is, inclusief een oplaadbare batterij.

De WAM6500 / WAM6501 is dus ook buitenhuis te gebruiken, bijvoorbeeld bij een picknick of een dagje uit. Je speelt dan de muziek af via de Bluetooth-verbinding op je telefoon of tablet, terwijl je thuis gebruik kunt maken van de Samsung Hub, een kastje dat je op je router aansluit waar beide luidsprekers mee kunnen communiceren. Je krijgt ook hier geen afstandbediening meegeleverd en bestuurt de speakers met de Samsung Multiroom-app, die beschikbaar is voor Android en iOS. De applicatie is volledig gratis te downloaden.

Samsung Wireless 360 Audio Multiroom – Design

Het design van de speakers valt direct op, in welke huiskamer dan ook. Ze zien er namelijk uit als grote Fabergé-eieren, maar dan zonder alle kleurtjes en poespas, maar in de traditionele kleuren wit en zwart. De WAM6501 / WAM6500 is nog wat subtieler vormgegeven. Die is lekker klein en compact en past gewoon op je kast, bijvoorbeeld. De WAM7500 / WAM7501 is veel groter en staat zelfs op een standaard – maar we je kunt hem ook aan het plafond hangen met een speciale hanger of een nog grotere standaard kopen, mocht dat beter bij je huiskamer passen.

samsung-wam-7500-knoppen

Wij deden het met de simpele standaard, aangezien die voornamelijk heel functioneel is. Met een breed voetstuk staat de speaker namelijk altijd stevig, waardoor je hem niet zomaar kan omstoten. Deze box heeft vijf knoppen, waarvan twee fysiek. Dat zijn de volumeknoppen. De overige drie zijn een soort aanraakgevoelige plekken die direct op de speaker zitten en daarmee kun je de muziek mee pauzeren en afspelen, de bron van de muziek uitkiezen en natuurlijk de speaker mee aan- en uitzetten. Maar het meeste doe je toch op je smartphone.

De kleinere WAM6501 / WAM6500 heeft dezelfde knoppen, plus nog een extra fysieke variant op de achterkant. Daarmee kun je de box aan- en uitzetten wanneer hij niet op het stroomnetwerk is aangesloten. Waarom deze box twee powerknoppen heeft, is mij een raadsel. Het zorgde er in elk geval voor dat die speaker niet altijd automatisch aanging wanneer ik hem weer aan het stroom hing en mijn muziek wilde beluisteren via de app. De grote variant heeft hier gelukkig geen last van gehad, aangezien die automatisch uitgaat wanneer ik de app afsloot.

Samsung Wireless 360 Audio Multiroom – Hoe werkt het?

Samsung heeft een promotioneel filmpje gemaakt waarmee je een indruk krijgt van hoe de speakers werken.

De speakers installeren werkt heel simpel. Omdat ze draadloos zijn, hoef je niet moeilijk te doen met allerlei kabels en dan nog rekening houden met de stroomkabel. Nee, je kiest een mooie plek uit in de kamer (hopelijk met een stopcontact in de buurt) sluit hem aan en je bent in principe klaar. Vanaf dat moment kun je direct beginnen met streamen vanaf je smartphone of tablet, met welke app dan ook, zoals Xbox Music. Je maakt dan namelijk gebruik van de Bluetooth-verbinding, dus dan zit je niet per se vast aan de Samsung-app.

Heb je echter twee of meerdere Samsung Multiroom-speakers, dan heb je een Samsung Hub nodig. Dat is een extra kastje dat je op je router aansluit met een kabeltje. Met enkele simpele stappen, die worden meegeleverd bij het apparaat, heb je die koppeling tussen de speakers, de Hub en je draadloze netwerk, al snel verricht. Vanaf dat moment dien je de Samsung Multiroom-app te gebruiken voor allebei de speakers en kun je ook het programma voor pc downloaden, waardoor je ook toegang krijgt tot de muziek op je computer.

samsung-wireless-audio-multiroom-speakers-hub

Helaas is het zo dat de Samsung Multiroom-app z’n beperkingen heeft. Je kunt wel al je muziek afspelen (ook vanaf meerdere bronnen, zoals TuneIn of Deezer), maar wanneer je de muziek afspeelt vanaf pc, dan staan de nummers niet in de volgorde zoals op de cd. En persoonlijk kan ik dat niet goed hebben, omdat artiesten vaak de nummers in een specifieke volgorde zetten, om verschillende redenen. Nu staan ze op alfabetische volgorde en dan wordt de luisterervaring gewoonweg een zooitje, zeker wanneer je cd’s van een band als Muse beluistert.

Verder regel je eigenlijk alles verder met de Samsung Multiroom-applicatie. Je verandert de volume, kiest een nummer, artiest of cd uit en kan ook gaan spelen met de equalizer, mocht je dat willen. De app is niet heel uitgebreid en voornamelijk gericht op de functionele kant, maar mist wat mij betreft nog de optie om vanuit de cloud je eigen muziek af te spelen. Ook zou het fijn zijn als we de Samsung-app helemaal niet hoeven te gebruiken, aangezien er veel betere muziekspelers op Android en iOS bestaan – maar dat is wellicht een brug te ver.

Samsung Wireless 360 Audio Multiroom – Geluidskwaliteit

Over de geluidskwaliteit van de WAM7500 / WAM7501 (de grotere R7-variant van de serie) kunnen we heel kort zijn: die is van hoog niveau. Dat is ook helemaal niet gek, aangezien er genoeg ruimte is voor allerlei technieken en componenten die voor een mooi, kristalhelder en vooral kamervullend geluid kunnen zorgen – ondanks dat vreemd ogende, maar stijlvolle en slanke design. De bas is lekker diep, de treble gaat flink omhoog en overal het algemeen kom je geen ruis tegen – zelfs niet op de hogere volumes én met goede metal.

Vooral dat laatste vind ik een behoorlijke prestatie, aangezien de Samsung WAM750, WAM550 en WAM350 multiroom-speakers daar nog wel eens flink last van hadden. Tijdens het schrijven van deze recensie knalt achter mij het nummer Supremacy van Muse uit de speaker – dat nummer zoekt zowel de hoge en de lage tonen goed op en het is echt een genot om naar te luisteren. De kleine R6 Portable (WAM6501 / WAM6500) komt er beduidend minder goed van af, aangezien die speaker gewoonweg veel minder krachtig is.

samsung-wireless-audio-multiroom-speakers-android-app

Mocht je alleen de kleinere variant willen hebben of in huis hebben, dan valt het verschil tussen beide speakers helemaal niet op. Maar we hebben ze naast elkaar dezelfde nummers laten afspelen – tegelijkertijd en los van elkaar – en moeten toch echt concluderen dat de WAM6501 / WAM6500 er enigszins bekaaid van afkomt. Dat is natuurlijk niet vreemd, aangezien die luidspreker veel kleiner is dan zijn grotere broer, maar voor een prijs van 399 euro verwachten we gewoon iets meer dan ‘een redelijk geluid’. Lekker wachten op een mooie aanbieding, dus.

Samsung Wireless 360 Audio Multiroom – Conclusie

Na een aantal weken zowel de WAM6501 / WAM6500 (R6 Portable) en WAM7500 / WAM7501 (R7) te hebben gebruikt, moeten we concluderen dat de R7 de winnaar is van de twee als het om het kraakheldere geluid, de installatie en het gebruik gaat. De R6 Portable is ook buitenhuis te gebruiken door zijn oplaadbare batterij, maar levert wel flink in op de geluidskwaliteit. Daarom vinden we de adviesprijs van 399 euro voor deze compacte speaker het niet waard – wil je hem toch in huis halen, wacht dan tot die veel aantrekkelijker geprijsd is of koop hem tweedehands.

De WAM7500 is dan misschien wel aan de dure kant, met zijn adviesprijs van 499 euro, maar wanneer je geen uitgebreide homecinemaset thuis hebt staan met een serie speakers waar je u tegen zegt of gewoon het gemak van de installatie en het gebruik wilt ervaren, dan is hij de prijs zeker waard. De geluidskwaliteit is van een enorm hoog niveau en dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait bij muziek – dat je er ongestoord, ruisloos en in alle tonen van kunt genieten. Ook kun je deze speakers gebruiken in combinatie met een soundbar van Samsung.

Let er wel op dat je een Samsung Hub nodig hebt wanneer je meerdere speakers binnen de serie wil aanschaffen. Die Hub heeft een adviesprijs van 49 euro en is verplichte kost wanneer je meerdere Samsung Wireless Audio Multiroom-speakers thuis hebt staan. Het onderstaande cijfer is vooral gebaseerd op onze ervaringen met de R7, omdat die ons ontzettend verrast heeft, vooral qua geluidskwaliteit. De R6 Portable zorgt ervoor dat de set geen hoger cijfer krijgt – maar de draagbaarheid van het apparaat zorgt toch voor wat gemak.

 • Samsung Wireless Audio Multiroom

Minpunten

 • Audiokwaliteit R6 is ‘redelijk’, maar prijs niet waard
 • Samsung Multiroom-app niet erg uitgebreid
 • Extra powerknop R6 Portable onnodig verwarrend

Pluspunten

 • Gemakkelijk en snel te installeren
 • Eenvoudig te gebruiken dankzij app
 • Kwaliteit R7 kraakhelder en kamervullend
Homecinema Magazine
Beoordeling
8.510Wesley Akkermanproduct


€ 379,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl
 • Delen:

Reacties

 1. Deckers
  22 juli, 2015 om 19:35

  Kunt u mij vertellen waar ik de tripod (standaard) kan kopen voor de wam 7500

 2. WiMi
  27 augustus, 2016 om 14:49

  Mevrouw/mijnheer,
  Ik heb overal heen gebeld en geïnformeerd naar twee standaards voor mijn twee “Samsung wireless Audio 360 ” met een schroefmaat voor vloerstandaard 1/4-20. De mediamarkt waar ik deze 2, inclusief televisie en geluidsapperatuur heb gekocht heeft er geen vloerstandaards voor.
  De firma’s die ik gebeld heb voor deze standaards hebben deze schroefmaat niet.
  Vraag, wie kan mij aangeven welk merk en type nummeren en welke firma deze kan leveren?

 3. Robert
  16 januari, 2017 om 15:05

  Ik dit artikel en ook in Samsung folders staat dat je de speakers (WAM7500) aan het plafond kunt hangen met een speciale hanger of anders een nog grotere standaard kunt kopen. Niets van dat alles. Ik ben er lang naar op zoek geweest. Niemand had deze speciale hangers. Uiteindelijk vernam ik dat ze wel in brochures stonden maar dat ze nooit op de markt zijn gekomen.

  Ik wilde de, overigens goed werkende, boxen niet op de grond plaatsen en ben toen maar op zoek gegaan naar de standaard om de boxen op te plaatsen. Helaas kreeg ik overal nul op het rekest. In de webshop van Samsung staan ze wel afgebeeld maar daar kun je ze niet kopen! Wanneer en of ze ooit nog te koop zijn weet men niet! De medewerkster van Samsung stelde dat ik maar regelmatig op de website diende te kijken Men verwijst wel naar de winkels. OP de website vanSamsung zou staan in welke winkels ze te verkrijgen zijn. Toen ik met deze winkel contact heb opgenomen bleek dat men nog nooit een vloerstandaard had gezien. Een van de winkels die nog op de website stond verkoopt inmiddels geen Samsung producten meer vanwege de slechte aftersale. Al met al heb ik de vloerstandaarden (nog) nergens kunnen ontdekken! Ik krijg het gevoel door de Samsung folders misleidt te zijn en dat Samsung het daar maar bij laat zitten! Graag zie ik jullie reacties tegemoet.

  • Wilfred Gronert
   16 januari, 2017 om 16:05

   Ook ik heb de speakers (2x) op de grond staan. Ook ik heb via allerlei bedrijven geprobeerd goede speaker-standaards te kopen. Ook ik heb geen enkele reactie gekregen van Samsung.
   Ook ik heb een dossier nummer zonder respons. Ook ik heb het gehad met Samsung.

   Samsung stuurt je naar zijn dealers-netwerk. Te makkelijk vind ik.

 4. Steve
  14 juli, 2018 om 18:31

  Ook kun je deze speakers gebruiken in combinatie met een soundbar van Samsung.

  Bovengenoemde beweren jullie, ik heb een Samsung 60KS7000, soundbar HW-K650 en 2x R7 WAM7500 aangesloten via WiFi. Heb WEL geluid uit mijn soundbar maar helaas niet van de R7`s, alles is via multichannel van de soundbar geïnstalleerd, maar toch geen geluid van achter, wat doe ik fout?

  • Marcel
   21 januari, 2019 om 23:28

   Ik heb ook een samsung soundbar en 2x de R7. Op de multiroom app van samsung ( ik heb geen hub) kan ik als ik de soundbar aan heb de R7 alleen als surround mee laten spelen op bijv de TV maar dat werkt wel.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.