Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Nintendo-directeur Satoru Iwata overleden op 55-jarige leeftijd

Geschreven door
Geplaatst op13 juli 2015, 9:28 CategorieGaming

Nintendo heeft bekendgemaakt dat de directeur van het bedrijf, Satoru Iwata, op zaterdag 11 juli jongstleden op 55-jarige leeftijd overleden is aan galgangkanker. De beste man was verantwoordelijk voor het succes van onder meer de Wii en Nintendo DS.

Satoru Iwata overleden op 55-jarige leeftijd

Nintendo heeft maandagochtend Nederlandse tijd bekendgemaakt dat de directeur en bestuursvoorzitter van het bedrijf, Satoru Iwata, afgelopen zaterdag op 55-jarige leeftijd is overleden aan galgangkanker. Vorig jaar miste Iwata de E3 nog, vanwege gezondheidsproblemen, en liet later dat jaar een tumor verwijderen, zodat de directeur gewoon weer aan het werk zou kunnen.

Iwata stond sinds 2002 aan het roer van Nintendo en was de eerste topman van het bedrijf die niet uit de Yamauchi-familie afkomstig was. Voordat Iwata werkte bij Nintendo, en voor successen zoals de Wii-spelcomputer en de Nintendo DS-handheld zorgde, werkt de man bij HAL, een spelontwikkelaar dat altijd nauw heeft samengewerkt met Nintendo. Daarna maakt Iwata de overstap.

Dit nieuws komt als een doffe klap binnen bij de fans van het bedrijf. Iwata was een zichtbare directeur, eentje die gaming op de eerste plaats zette en zakendoen pas op de derde had staan. Eén van zijn meest bekende quotes is:

On my business card, I am a corporate president. In my mind, I am a game developer. But in my heart, I am a gamer.

Ook was Iwata altijd zichtbaar in vele afleveringen van Nintendo Direct (een online videoshow waarin de directeur zelf de games toont voor de spelcomputers) en een webserie genaamd Iwata Asks, waar de directeur praat met bekende developers, designers en meer, die werken bij, aan of met Nintendo. De bovenstaande foto is een legendarisch moment uit één van de Nintendo Direct’s – Iwata schaamde zich bijna nergens voor en was altijd wel in voor een lolletje. Na dit moment kijkt Iwata recht in de camera, alsof er niets aan de hand is.

Satoru Iwata was ook één van de weinige directeuren van een gamebedrijf die niet bang was het woord ‘fun’ te gebruiken. Nintendo staat dan ook bekend als het gamebedrijf dat games maakt voor heel het gezin, niet alleen voor een afgezet groepje mensen. Het heeft er misschien voor gezorgd dat Nintendo achteraan in allerlei console-races loopt, één ding weet je zeker: Nintendo-spellen zijn altijd leuk.

Nintendo heeft nog niet bekendgemaakt wie de opvolger wordt van Satoru Iwata. Daardoor weten we ook nog niet of het bedrijf een nieuwe koers inslaat. De huidige koers van Nintendo, ingezet door Iwata, heeft het bedrijf geen windeieren gelegd, aangezien de Wii en Nintendo DS het heel goed hebben gedaan en de Nintendo 3DS het nog goed doet. De Wii U heeft het echter nog moeilijk.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.