Review: Panasonic TX-55CX700E (CX700E-serie) lcd led tv

13 juni 2015 + 10 minuten 0 Reacties
Panasonic-TX-55CX700E-review-beeld-2

In deze review kijken we naar de Panasonic TX-55CX700E (CX700E-serie) lcd led tv met 3D-weergave, een 4K Ultra hd-resolutie en Firefox OS.

Een aantal weken terug keken we naar de Panasonic CS630E-serie, een lcd led tv-serie met full hd-resolutie. In deze review kijken we een stapje hoger in de line-up, naar de CX700E-serie. De modellen in deze serie zijn voorzien van Firefox OS-software en beschikken over de hoge 4K Ultra HD-resolutie.

Panasonic CX700E – specificaties

De Panasonic CX700E-serie is een middenklasse lcd led tv-serie, uitgerust met een aantal interessante features. De modellen in deze serie zijn voorzien van een lcd-paneel met edge lit led-achtergrondverlichting, de hoge 4K Ultra HD-resolutie en ook het nieuwe Firefox OS smart tv-platform van Panasonic. Daarbij komen de tv’s met actieve 3D-weergave (zonder meegeleverde 3D-bril), een Super Bright paneel met local dimming, een quadcore-processor, ingebouwd WiFi en HDMI 2.0-poorten. Ook is HEVC-ondersteuning aanwezig voor het streamen van 4K-content.

De Panasonic CX700E-serie bestaat uit vier modellen; de 40-inch TX-40CX700E met een verkoopprijs van 1.099 euro, de 50-inch TX-50CX700E met een adviesprijs van 1.399 euro, de 55-inch TX-55CX700E met een adviesprijs van 1.699 euro en de 65-inch TX-65CX700E met een adviesprijs van 2.999 euro. In deze review kijken we naar het 55-inch model maar de conclusies gelden ook voor de andere modellen in deze serie. Een overzicht van alle modellen, inclusief specificaties en prijzen, vind je in de Panasonic 2015 lcd led tv line-up.

Review-apparatuur

Voor deze review maken we gebruik van onder meer de Marantz UD7007 Blu-ray speler, de Marantz SR7009 receiver, De B&W CM S2-serie luidsprekers en een PlayStation 3 gameconsole. Ook hebben we Netflix gebruikt voor streaming video.

Panasonic CX700E – design

De Panasonic TX-55CX700E is een tv die net als zijn kleinere broer in de CS630E-serie voorzien is van een strak en minimalistisch uiterlijk. De tv komt met een smalle lijst die een geborstelde zilverkleurige afwerking heeft meegekregen en alleen onderaan het scherm iets dikker is, onder meer voor de status-led’s en de infraroodontvanger. De lijst is zeer simpel maar strak gehouden en wordt vergezeld door een net zo minimalistische voet.

Eigenlijk zijn het twee kleine voetjes die aan weerszijden van de tv gemonteerd worden. De voetjes zijn van metaal gemaakt en hebben een chique zilverkleurig uiterlijk meegekregen. Er is over het uiterlijk weinig spannends te melden; het is gewoon een degelijk, minimalistisch en strak design.

Wat betreft de aansluitingen is de TX-55CX700E aan de zijkant voorzien van twee 2.0-usb-poorten, een usb 3.0-poort en een HDMI (ARC)-poort. Dit zijn de enige aansluitingen die naar de zijkant wijzen. De overige aansluitingen, waaronder de ethernetpoort en twee extra HDMI-poorten, wijzen naar achteren, al is het naar beneden. De SCART- en component-aansluitingen wijzen richting de muur. Daarbij moet gezegd worden dat de stroomkabel die Panasonic meelevert erg kort is. Een verlengkabel of stekkerdoos is dus voor velen geen luxe.

De CX700E-modellen worden geleverd met een standaard afstandsbediening en dus geen speciale TouchPad Remote. De afstandsbediening is in de loop van de tijd nauwelijks veranderd; hij heeft nog steeds het kenmerkende design van Panasonic, met grote knoppen en toegang tot de belangrijkste functies. Nieuw is de Netflix-knop die direct toegang geeft tot de streaming-app. De afstandsbediening is vrij eenvoudig, compleet van plastic gemaakt en ligt goed in de hand. Mocht je liever je smartphone gebruiken kun je aan de slag met de Panasonic Remote-app, waarover je hieronder meer leest.

Panasonic CX700E – gebruiksgemak

Allereerst moet gezegd worden dat het smart tv-platform compleet nieuw is want in tegenstelling tot de CS630E-serie die we eerder getest hebben beschikken de CX700E-modellen over Firefox OS. Zonder al in detail te treden over dit platform kan gezegd worden dat Panasonic de smart tv-interface zeer strak, simpel en gebruiksvriendelijk gehouden heeft. Van vertragingen is nauwelijks sprake en ook de opties zitten allemaal op logische plaatsen verwerkt.

De algemene menu’s zij echter nog steeds hetzelfde, hetzelfde als in de lagere series en hetzelfde als vorig jaar. Ook dit jaar krijg je bij het voor het eerst aanzetten van de tv een aantal basisinstellingen voorgeschoteld zodat je direct aan de slag kunt. Zo kun je de zenders installeren en de tv verbinden met je WiFi-netwerk. Het is geen fancy of uitgebreide set-up maar het zorgt er wel voor dat je direct je zenders kunt bekijken en toegang hebt tot apps en diensten. Een suggestie die we ook vorig jaar al gaven is dat het mooi zou zijn als Panasonic wat meer mogelijkheden zou bieden om de audio en het beeld in deze set-up naar eigen wens af te stellen zodat je naderhand niet door de menu’s hoeft te bladeren.De instellingen van de tv zijn eenvoudig te bereiken, goed gestructureerd en overzichtelijk weergegeven. Ook hier geldt weer dat het niet fancy is maar dat komt het gebruiksgemak ten goede.

Zodra je de eerste instellingen doorlopen hebt kom je in het homescreen van het Firefox smart tv-platform terecht. Hier krijg je eerst middels een aantal fraai vormgegeven vensters informatie over het gebruik en de mogelijkheden van het platform. Het is even wennen maar na een paar keer bladeren door de interface zie je waar alles voor dient.

Een onderdeel waar we vaak even bij stilstaan is de snelheid van menu’s en de smart tv-software. De combinatie van Firefox OS en een quadcore-processor lijkt echter voor de CX700E-serie zijn vruchten af te werpen. De tv reageert snel op input via de app en de afstandsbediening, door menu’s kan vlot gescrollt worden en bovendien kun je binnen het Firefox OS-platform snel onderdelen bereiken.

Remote app

Wanneer je de afstandsbediening niks vindt of gewoon vaker je smartphone bij de hand hebt dan kun je de Panasonic TV Remote 2-app gebruiken. Deze applicatie is in de laatste twee jaar nauwelijks veranderd maar op zich is dat gen ramp want we zijn ook al tevreden over de mogelijkheden die deze app biedt. Met de app kun je de CX700E-modellen bedienen, mits beiden vanzelfsprekend verbonden zijn met hetzelfde WiFi-netwerk.

Zo is het mogelijk om ‘paneel bediening’ te kiezen en de tv te bedienen middels een touchpad, zoals we kennen van de Touch Pad afstandsbediening die helaas niet meegeleverd wordt. Deze bediening loopt soms wat stroef en wordt bovendien niet overal binnen de software ondersteund. Daarnaast kun je kiezen voor virtuele knoppen van de normale afstandsbediening knoppen en een toetsenbord. Dit toetsenbord is ideaal voor het invoeren van teksten want met de afstandsbedieningen kom je hier nauwelijks uit. Het enige dat aan dit toetsenbord schort is eigenlijk dat je teksten eerst previewt op je smartphone of tablet en dan naar het betreffende venster op je tv moet sturen.

Verder is de app voorzien van Swipe & Share waarmee je kinderlijk eenvoudig foto’s, video’s of muziek van je smartphone of tablet naar je tv kunt ‘gooien’. Vervolgens worden ze op het grote scherm weergegeven. Je kunt daarnaast de browser in de app openen en zodra je iets gevonden hebt de betreffende pagina ook weer naar de tv gooien. Dit is iets anders dan op tv browsen en bijvoorbeeld het toetsenbord gebruiken. Het is niet alleen anders maar ook een stuk gebruiksvriendelijker.

Via de Remote-applicatie krijg je verder een overzicht van de geïnstalleerde applicaties zodat je deze direct vanaf je mobiele apparaat op kunt starten. Daarnaast is TV Anywhere aanwezig. Hiermee kun je op een usb-schijf opgenomen materiaal of live tv-programma’s (alleen wanneer niet gecodeerd/beveiligd) op afstand, bijvoorbeeld buitenshuis, bekijken. Voor Deze functie is wel een Panasonic Cloud-account vereist, wat overigens gratis is, en de tv moet in de ‘waakstand’ staan. Ook ben je gebonden aan de content die op tv verschijnt want dit model komt maar met één tuner. De interface van TV Anywhere, wat weer niet direct binnen de Remote-app valt, is wat ouderwets, in het engels en niet echt gebruiksvriendelijk maar de functie werkt wel naar behoren. Handig voor wanneer je even niet thuis bent en iets in wilt plannen of een op usb-stick opgenomen programma buiten de deur wilt bekijken. Overigens ondersteunen de CX700E-modellen ook TV Streaming, waarmee de content die op tv verschijnt naar een andere tv in huis (een Panasonic Viera tv) gestreamd kan worden. Helaas zijn de CX700E-modellen alleen ‘clients’ waardoor ze het signaal alleen kunnen ontvangen.

Panasonic CX700E – features

Smart tv-platform (Firefox OS)

Het smart tv-platform op de Panasonic TX-55CX700E is één van de belangrijkste vernieuwingen. Firefox OS kan gevonden worden op bijna alle 2015 smart tv’s van het bedrijf (CR850-, CX800-, CR730-, CX750-, CX700- en CX680-serie). Het platform staat vooral in het teken van gebruiksgemak, snelheid en meer (en betere) apps.

Op de afstandsbediening zit een Home-knop die je direct naar het beginscherm van Firefox OS brengt. Hier zie je drie iconen voor Live TV, Apps en Apparaten. Je kunt je favoriete apps, tv-zenders, inputs en games aan deze drie iconen toevoegen waardoor je een gepersonaliseerd beginscherm krijgt. Het homescreen is simpel en overzichtelijk, iets dat we graag zien op een tv.

Wat de iconen doen spreekt een beetje voor zich; met Live TV kom je bij de live tv-zenders terecht (waarvan je een specifieke zender bijvoorbeeld ook op het homescreen kunt ‘pinnen’), via apps kom je in het overzicht van geïnstalleerde apps en via Apparaten kom je bij de inputs en draadloos gekoppelde apparaten. Opvallend is dat de elektronische tv-gids nog steeds in de ‘oude’ stijl aanwezig is en dus totaal niet binnen Firefox OS past.

Firefox OS ziet er dus strak uit en werkt meer dan prima, maar het aanbod van apps laat nog altijd te wensen over. Panasonic heeft wat dit betreft nog nooit voorop gelopen maar de bedoeling is dat hier met Firefox OS verandering in komt. Gelukkig heb je wel toegang tot de meest populaire apps en diensten, waaronder Netflix, NPO Gemist, YouTube, Pathé Thuis en Deezer. Overigens moet ook gezegd worden dat Firefox OS geen multi-tasking ondersteunt. Een app die je sluit moet dus opnieuw opgestart worden; even snel schakelen zit er niet in.

Firefox web browser

Aangezien Firefox OS op deze tv staat is het niet geheel verrassend dat de Firefox-browser gebruikt wordt. Helaas is dit niet per se positief. De browser is aan de trage kant en de bediening laat te wensen over. De ‘paneel bediening’ via de app stottert teveel en middels de normale afstandsbediening is het te frustrerend om fatsoenlijk te browsen. Gelukkig kun je in de app een site openen en deze richting de tv gooien, mocht je per se iets op het grote scherm willen laten zien.

Smart functies

Wat betreft de andere smart tv-functies kun je het beeld van een smartphone met Miracast te spiegelen op de tv en kun je natuurlijk content uit het thuisnetwerk streamen middels DLNA. De TX-55CX700E beschikt over een simpele maar gebruiksvriendelijke interface voor het bladeren door externe apparaten, hetzelfde geldt voor de mediaspeler. Deze biedt ondersteuning voor een groot aantal bestandsformaten, waaronder AVCHD, AVI, MKV, WMV, MP4, M4v, VOB, MP3, AAC, WMA Pro, FLAC, Apple Lossless, WAV, JPEG en MPO. Ook is HEVC-ondersteuning voor het afspelen van 4K-content aanwezig. Apart en opvallend is dat er geen ondersteuning voor DTS aanwezig is.

Panasonic CX700E – beeldkwaliteit

De Panasonic TX-55CX700E is niet alleen de eerste tv met Firefox OS die we testen, het is ook de eerste 4K Ultra HD tv van Panasonic die we een aan review onderwerpen. Dit model beschikt dus over een 3.840 bij 2.160 pixels resolutie, wat voor scherpere beelden moet zorgen. Verder is de tv voorzien van een Super Bright Panel, Briliant Contrast, een Studio Master Engine en een 800Hz BMR.

Belangrijkste instellingen

Voordat we met een tv aan de slag gaan kijken we altijd naar de belangrijkste instellingen waarmee je, snel en eenvoudig, een betere beeldkwaliteit kunt verwezenlijken. Panasonic heeft een aantal presets voor je klaarstaan waarmee je de beeldkwaliteit kunt beïnvloeden. Vanuit de doos is True Cinema de beste modus. Hiermee krijg je voor de meeste content de diepste zwartwaarden en de meest natuurlijke kleurweergave. Helaas kan deze modus niet ingeschakeld worden wanneer je apps als Netflix gebruikt. Dan is ‘Normaal’ de beste keuze, met wat aanpassingen. Wanneer True Cinema gekozen is kun je het beste Warm2 voor de kleurweergave kiezen, opties als Levendige Kleuren en Omgevings sensor uitzetten, en de ruisreductie en MPEG-remaster op minimaal zetten. Veel van deze opties introduceren meer negatieve effecten dan dat ze problemen verhelpen of het beeld veel natuurlijker maken, zeker wanneer het bronmateriaal gewoon goed is (digitale tv of Blu-ray). Adaptive Backlight hebben we wel aangezet maar op ‘minimaal’. Dit verbetert de zwartwaarden in donkere omgevingen maar kan ook zo nu en dan een ‘blooming’ effect geven waardoor een kolom van het scherm lichter is dan de rest. Intelligent Frame Creation (IFC) is een optie om beelden vloeiender te laten verlopen. Je kunt deze optie uitzetten bij goede kwaliteit content maar wij geven de voorkeur aan ‘minimaal’. Deze optie laat beelden iets soepeler lopen maar introduceert bij een hogere instelling een homevideo-effect wat de realistische en natuurlijke weergave niet ten goede komt. Diegenen die nog dieper in de instellingen willen duiken kunnen aan de slag met het gamma, de witbalans en het kleurbeheer.

Let wel; Het afstellen of kalibreren van je tv is afhankelijk van je eigen voorkeuren en ook de ruimte waarin de tv staat. Wil je je tv professioneel kalibreren of zelf aan de slag? Neem dan  onze tips artikelen in de home cinema informatiegids door.

Algemeen

Allereerst kijken we altijd naar de algemene kenmerken van het scherm van een tv, waaronder het backlight en de uniformiteit hiervan, de zwartwaarden en mogelijke problemen met onder meer halo-effecten. De Panasonic TX-55CX700E presteert op nagenoeg alle vlakken boven gemiddeld goed. Het paneel is aan de randen net iets donkerder dan in het midden maar dit verschil is zo minimaal dat het niet snel zal opvallen. Van duidelijke backlight-problemen, halo-effecten of banding is geen sprake. De Adaptive Backlight-optie kan iets van banding veroorzaken maar dit is niet consistent. Over het algemeen krijg je dus een uniform plaatje voorgeschoteld, zowel bij een compleet wit als een compleet zwart beeld. Rondom lichte objecten op een donkere achtergrond is geen lichte waas zichtbaar en de zwartwaarden liggen op een indrukwekkend laag niveau. Ondanks dat we met een lcd tv te maken hebben is zwart echt diep zwart en kan bovendien de helderheid verrassend hoog opgeschroefd worden.

SD-content

SD-content is natuurlijk de kwalitatief minst aantrekkelijke content die je kunt kijken op een Ultra HD tv maar de CX700E-modellen gaan er prima mee om. Met de ruis- en mpeg-opties ingeschakeld komt het beeld redelijk schoon over, alleen de motion handling (omgaan met snelle bewegingen) laat wat te wensen over, zelfs met IFC laag ingeschakeld. Dit kan zorgen voor zichtbare stotteringen in het beeld, bijvoorbeeld bij een snelle camerabeweging. De upscaling-functie doet echter verder prima zijn werk. Er worden geen overduidelijke artefacten geïntroduceerd en kijkend naar het bronmateriaal krijg je een aardig strak plaatje voorgeschoteld.

HD-content

Hoewel we met een 4K Ultra HD tv te maken hebben is de meeste content die je kunt bekijken nog steeds ‘maar’ HD. Gelukkig laat de TX-55CX700E ook hier zijn waarde zien, met boven gemiddeld goede prestaties. Niet alleen is de kleurweergave zeer realistisch en natuurlijk, maar tegelijkertijd ook dynamisch, ook komen details haarscherp en strak over. De tv weet een zeer overtuigend plaatje met voldoende grijsgradaties weer te geven zodat het beeld meer tot leven komt. Snelle bewegingen worden beter opgevangen dan bij de weergave van SD-content maar het ontbreekt iets aan scherpte wanneer bijvoorbeeld de camera een snelle beweging maakt of er een auto snel door het beeld rijdt. Er is totaal geen sprake van ruis of artefacten, waardoor je een schoon, dynamisch en natuurlijk plaatje krijgt. Het contrast ligt een zeer hoog niveau, en gecombineerd met natuurlijke kleuren, diepe zwartwaarden en haarscherpe beelden kunnen we maar één conclusie trekken; Deze modellen weten hoe ze HD-materiaal op een overtuigende en indrukwekkende manier moeten weergeven.

4K-content

Maar, hoe presteert de TX-55CX700E dan met 4K-materiaal, het materiaal dat voor deze hoge resolutie ontwikkeld is? Het aanbod is nog niet groot dus we waren aangewezen op de series en films die Netflix beschikbaar heeft. Hoewel er hier en daar duidelijk sprake is van compressie (en hierdoor artefacten en ruis) moeten we zeggen dat native 4K-materiaal bijzonder indrukwekkend is, met name puur wat betreft de scherpte en het tonen van subtiele details. HD-content ziet er dankzij een prima upscaler al indrukwekkend uit maar extra details kunnen niet aan het bronmateriaal toegevoegd worden dus wonderen hoef je niet te verwachten. Deze details zitten wel in native 4K-content en dat is dan ook het belangrijkste pluspunt. Afhankelijk van de grootte van je tv en de kijkafstand wordt je door de hogere resolutie dieper in een film of serie getrokken en krijg je details te zien die voorheen in de achtergrond verdwenen of simpelweg te klein waren. Wel blijft ook bij 4K-materiaal staan dat snelle bewegingen niet helemaal vlekkeloos opgevangen worden, vooral door het verlies van scherpte. De IFC-optie kan dit verhelpen maar voegt met een instelling hoger dan ‘Laag’ een overduidelijk homevideo-effect toe.

3D-content

Panasonic heeft de CX700E-modellen voorzien van actieve 3D-weergave, de techniek waarvoor de door accu’s of batterijen aangestuurde brillen voor nodig zijn. Helaas worden deze brillen niet meegeleverd, iets dat we bij steeds meer fabrikanten zien. Wil je van 3D-materiaal genieten dan moet je de brillen los, voor een prijs van 40 euro per stuk, aanschaffen.

We hebben van Panasonic wel een brilletje gekregen om de 3D-ervaring te testen en hierover is maar weinig te klagen. De bril zit comfortabel, al kan er wat omgevingslicht vervelend binnenvallen. Het 3D-beeld wordt zonder noemenswaardige crosstalk weergegeven en ook de helderheid wordt op een comfortabel hoog niveau gehouden. Wel kun je, als je hier gevoelig voor bent, flikkerende beelden ervaren, een bekend nadeel van de actieve 3D-techniek. Met name wanneer er licht binnenvalt kan dit effect optreden.

Gaming

De TX-55CX700E beschikt over een speciale game-modus waarmee diverse beeldverwerkingstechnieken uitgeschakeld worden om je een snelle reactietijd te geven. Op dit punt presteert de tv een stuk beter dan de goedkopere CS630E serie want een input lag, de vertraging tussen een actie op je controller en de actie op het scherm, van 36ms is zeker niet verkeerd te noemen. Voor de echt fanatieke gamers die reactietijd belangrijk vinden is het geen topper maar de gemiddelde gebruiker zal er geen noemenswaardig nadeel van onder vinden.

Reflecties en kijkhoeken

Op het gebied van helderheid hebben we maar weinig te klagen bij de Panasonic CX700E-modellen. De tv biedt voldoende helderheid om tegen gemiddeld binnenvallend licht op te boksen en dus kun je ook overdag prima naar dit scherm staren. De kijkhoeken zijn iets minder; als je zo’n 40 graden of verder uit het midden gaat zitten dan valt er een waas over het scherm, verdwijnen de intense kleuren en gaat de helderheid achteruit. De ideale tv voor een grote familie waarbij iedereen zich om het scherm positioneert is het niet maar voor de gemiddelde huiskamer kunnen we hier geen groot probleem van maken.

Panasonic CX700E – audiokwaliteit

De Panasonic TX-55CX700E beschikt over twee breedbandluidsprekers die onderin de behuizing verwerkt zitten en het geluid naar beneden sturen. Dit gegeven op zich belooft al niet veel goeds en helaas is het qua praktijkervaring niet anders. De speakers kunnen qua volume redelijk ver opengedraaid worden maar te snel treed er vervorming op en krijgt het geluid een schelle weergave. Ook klinkt het geluid wat blikkerig en komen dialogen dof over doordat de audio niet rechtstreeks richting de gebruiker gaat. Zelfs met wat optimalisaties in de instellingen blijft het een tegenvaller, zeker bij het kijken van een film of luisteren naar muziek. Van een stereobeeld is nauwelijks sprake en alleen voor ‘simpele’ tv-programma’s biedt de tv voldoende kwaliteit om alles goed te kunnen volgen. We raden echter, zoals vaker, aan om een extern audiosysteem bij dit model te gebruiken.

Panasonic CX700E – conclusie

Met een winkelprijs van zo’n 1.700 euro is de Panasonic TX-55CX700E niet goedkoop maar als we puur kijken naar de beeldkwaliteit heb je wel te maken met een topmodel. Deze tv voorziet je in een zeer gedetailleerd plaatje met natuurlijke kleuren, haarscherpe details, diepe zwartwaarden en vooral ook een uniform scherm. Met name HD-content en 4K-content wordt indrukwekkend goed weergegeven. Firefox OS is een flinke verbetering ten opzichte van het oude Viera smart tv-platform, vooral qua gebruiksgemak, maar het ontbreekt nog aan een groot aanbod van interessante apps. 3D-weergave is aanwezig maar het is jammer dat je hiervoor de brilletjes nog moet aanschaffen. De audiokwaliteit is niet om over naar huis te schrijven dus mocht je dit model aanschaffen en veel films willen kijken dan is een extern audiosysteem aan te raden. Qua design houdt Panasonic het simpel en strak, het gebruiksgemak is meer dan voldoende en de Panasonic Remote-app is nog altijd een voorbeeld voor veel andere fabrikanten. Kortom, de Panasonic CX700E-modellen zijn wat ons betreft zeker aan te raden wanneer je op zoek bent naar een buitengewoon goede Ultra HD tv zonder veel toeters en bellen, met de focus op een mooi plaatje.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Firefox OS is een grote verbetering
  • Zeer goede beeldkwaliteit
  • Gebruiksvriendelijke Remote-app

Minpunten
  • Aanbod van apps is niet groot

  • Audiokwaliteit valt tegen
  • Motion handling kan beter

Reacties (0)