Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

De favoriete Yamaha RX-V79-serie van Hificorner.nl

Geschreven door
Geplaatst op22 juni 2015, 11:18 CategorieGesponsord

Elke twee weken schijnen de collega’s van Hificorner.nl hun licht op de beste, meest interessante of nieuwste hifi-producten. Deze week kijken we naar de nieuwe serie av-receivers van Yamaha.

De gloednieuwe lijn surround receivers van Yamaha ziet er veelbelovend uit. Met de vijfkoppige RX-V79-serie moet het Japanse concern de komende jaren de strijd aangaan. De nieuwe serie bestaat uit de RX-V379, RX-V479, RX-V579, RX-V679 en RX-V779. Draadloze mogelijkheden staan voorop bij deze nieuwe receiverlijn; zelfs het instapmodel RX-V379 is uitgerust met Bluetooth. Wat verder opvalt, is het ontbreken van decoders die overweg kunnen met de nieuwe audioformaten Dolby Atmos en DTS:X. Uiteraard heeft Yamaha de AV-receivers voorzien van technieken die een prachtige home cinema-ervaring mogelijk maken, maar toch.

Instapmodel ook Bluetooth

Het is voor het eerst dat Yamaha alle surround receivers voorziet van draadloze mogelijkheden. Alle modellen beschikken over Wifi, behalve de RX-V379. Dat gemis maakt Yamaha goed door de RX-V379 wel te voorzien van Bluetooth, zodat het alsnog mogelijk is om muziek van onder andere Spotify en andere muziekdiensten te streamen vanaf een tablet, smartphone of laptop. Voor mensen met een klein budget is de complete RX-V379 absoluut een aanrader, aangezien het best bijzonder is dat een instapmodel AV-receiver is uitgerust met Bluetooth.

Wat draadloze functies betreft, is het feit dat de RX-V579, RX-V679 en RX-V779 beschikken over Wifi Direct wel het vermelden waard. Dankzij Wifi Direct is het mogelijk om muziek rechtstreeks te streamen vanaf een smartphone of tablet, zonder dat er een router in de buurt is.

Content van hoge kwaliteit

Yamaha heeft de surround receivers voorzien van componenten die de kwaliteit van geluid en beeld verbeteren. De weergave van lage resolutie audiobestanden, die kwaliteit hebben ingeleverd tijdens het comprimeren, wordt door de aanwezig van krachtige Digital Audio Converters (DAC) omhoog gestuwd. Streaming in hoge kwaliteit is verder mogelijk met AirPlay, Spotify Connect en DLNA tot 192 kHz/24-bit; alleen de zeer betaalbare RX-V379 is niet voorzien van deze streamingfuncties. De meest veeleisende audiobestanden, zoals WAV, FLAV, AIFF, ALAC en DSD-bestanden, worden ondersteund. Het moge duidelijk zijn: Yamaha zet hoog in op hoogwaardige draadloze prestaties.

Yamaha RX-V379

De beeldprestaties zijn zoals verwacht mag worden in 2015. Alle modellen beschikken over HDMI 2.0-poorten met HDCP 2.2-ondersteuning voor het ondersteunen van 4K. 4K is vier keer Full HD, de hoogste denkbare beeldkwaliteit op dit moment.

Akoestiek van concertzalen

Ondanks alle draadloze mogelijkheden verliest Yamaha de geluidskwaliteit niet uit het oog. Sterker: wat geluidsweergave betreft heeft Yamaha zo’n schat aan kennis in huis dat het bijna niet fout kan gaan. Zo hebben geluidstechnici van het Japanse concern de akoestiek van verschillende concertzalen opgenomen en deze opnames verwerkt in alle RX-V79-modellen. Deze techniek draagt de naam Yamaha DSP en staat, afhankelijk van de achterliggende speakers, garant voor een ruimtelijk en helder geluid.

Altijd surround, ook met twee speakers

De RX-V379 en de RX-V479 zijn 5.1-receivers, wat betekent dat ze vijf speakers en één subwoofer aan kunnen sturen. De andere drie modellen kunnen maximaal zeven speakers en één subwoofer bedienen. De RX-V579 beschikt over Virtual Surround Back, een techniek die zorgt voor een 7.1-geluidseffect met een 5.1-speakeropstelling. Dit effect zorgt ervoor dat er luidsprekers te horen die er niet zijn. Daarmee onderstreept de RX-V579 zijn grootste kwaliteit; deze relatief goed betaalbare surround receiver heeft alles in huis; draadloze functionaliteiten, geluidskwaliteit en uitstekende home cinema-prestaties.

Yamaha RX-V779-1

De RX-V679 en RX-V779 zijn naast Virtual Surround Back ook uitgerust met Virtual Presence, waarmee een surroundeffect wordt gecreëerd met maar twee speakers. Deze techniek werkt op basis van weerkaatsing voor extra ruimtelijk geluid. De speciale Yamaha-techniek YPAO, die in alle modellen is verwerkt, zorgt ervoor dat de speakers perfect zijn afgesteld in de ruimte waarin ze zich bevinden. De RX-V779 verricht naast de ‘gewone’ YPAO-meting ook een multipoint meting, die ook de weerkaatsingen via de muur meet, zodat de speakers nog nauwkeuriger afgesteld kunnen worden.

Verder zijn de receivers te bedienen met de speciale Yamaha-app, die zowel te downloaden is uit de iOS- en Android-store.

Resumerend

Het is onmogelijk om de beste surround receiver aan te wijzen. Ja, wat specificaties betreft is de Yamaha RX-V779 de grootste jongen. Maar de kleinste telg, de Yamaha RX-V379, is een prima instapmodel dat beschikt over Bluetooth. Vrij uniek is dat het mogelijk is om met een instapper gebruik te maken van de mogelijkheden tot streaming. Toch is de Hificorner.nl favoriet de Yamaha RX-V579. Deze AV-receiver is zeer compleet (lees: 7.1, Virtual Surround Back, streamingmogelijkheden en voldoende kracht) en tegelijkertijd nog steeds goed betaalbaar.  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.