Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Ultra HD Blu-ray disc-specificaties en logo zijn vastgesteld

Geschreven door
Geplaatst op13 mei 2015, 10:28 CategorieBlu-ray

De Blu-ray Disc Association (BDA) heeft bekendgemaakt dat het logo en de specificaties voor de Ultra HD Blu-ray-discs zijn vastgesteld. Eerder dit jaar kwamen er al enkele details over het nieuwe formaat naar buiten, maar nu staat alles dus vast.

Ultra HD Blu-ray-discs verschijnen mogelijk eind 2015

De Blu-ray Disc Association (BDA) heeft de technische specificaties voor de Ultra HD Blu-ray-disc vastgesteld. Vanaf juli kunnen consumentenelektronicafabrikanten beginnen met het afnemen van een licentie. Dit nieuws betekent dat we eind 2015 de eerste Ultra HD Blu-ray-discs en -spelers mogen verwachten in de winkels. Dit nieuwe format zal ondersteuning bieden aan de 4K-resolutie (3840 bij 2160 pixels) alsmede high dynamic range (HDR), maar ook Dolby Atmos en DTS:X, voor veel beter beeld en geluid.

ultra-hd-blu-ray-logo

De BDA heeft ook de optionele digital bridge aangekondigd. Dat is een feature die het voor de consument mogelijk maakt content op meerdere apparaten te bekijken. Dat betekent dus, wanneer producenten ermee akkoord gaan, dat je een film of serie op Ultra HD Blu-ray straks ook kunt kijken op je smartphone of tablet, omdat de content digitaal beschikbaar is. Zoiets zie je nu ook al vaker gebeuren: soms krijg je een digitale code voor je fysieke film. De Ultra HD Blu-ray-spelers zullen overigens ook normale Blu-ray-discs kunnen afspelen.

Eerder kwam al naar buiten dat de discs veranderen met de nieuwe standaard, met een 66GB dual-layer variant en een 100GB triple-layer variant. Alle videocontent wordt gecodeerd middels de H.265 (HEVC) codec. Daarbij wordt het kleurbereik vergroot naar 10-bits en is er ondersteuning voor het rec.2020 spectrum. Ook is er een groter kleurenspectrum en een nieuwe codec. Ondersteuning voor 3D in 4K-resolutie ontbreekt in de definitieve standaard. De verwachting is dat we eind 2015 de eerste Ultra HD Blu-ray-discs mogen ontvangen.

Lees meer over Ultra HD Blu-ray spelers en wat 4K Ultra HD precies is.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.