Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Ex Machina is eerste Blu-ray film met DTS:X soundtrack

Geschreven door
Geplaatst op29 mei 2015, 14:08 CategorieBlu-ray

Eerder dit jaar kondigde DTS een nieuwe audiostandaard voor een nog indrukwekkendere surround-ervaring aan; DTS:X. Het nieuwe formaat moet de concurrentie aangaan met het onlangs gelanceerde Dolby Atmos. De eerste film met een DTS:X-soundtrack is inmiddels aangekondigd; Ex Machina.

DTS:X is, net als Dolby Atmos, een ‘object-based’ audioformaat. Dit houdt in dat we afstappen van de exacte speakerposities en een exact aantal speakers. Audio wordt gezien als een object dat in de ruimte geplaatst worden middels geavanceerde algoritmes, waardoor je een 3D-surround-ervaring krijgt. Audio-objecten komen dus niet meer alleen van voren en van achteren, ze worden door de gehele ruimte geplaatst.

Natuurlijk vereist een nieuw audioformaat ondersteuning van hardware. De meeste Blu-ray spelers kunnen al met Dolby Atmos en DTS:X omgaan maar ook je receiver moet het formaat aankunnen. Deze zorgt namelijk voor de correcte plaatsing van de audio-objecten in de ruimte. Gelukkig hebben meerdere fabrikanten, waaronder Onkyo en Marantz, al receivers met ondersteuning aangekondigd.

Daarnaast heb je ook content nodig om van alle mogelijkheden gebruik te maken. Eerder dit jaar zagen we al diverse Blu-ray films met een Dolby Atmos-soundtrack voorbij komen en inmiddels is ook de eerste film met DTS:X-soundtrack aangekondigd. Het gaat om de film Ex Machina, van filmstudio Lionsgate. De Blu-ray film wordt vanaf 14 juli in de winkels verwacht.

Lees meer over Dolby Atmos en DTS:X.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.