Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Spotify op je PlayStation: zo werkt het

Geschreven door
Geplaatst op1 april 2015, 12:42 CategorieTips en adviezen

In dit artikel leggen we uit hoe Spotify op je PlayStation 4 en PlayStation 3 werkt en wat je precies kunt verwachten van de streamingdienst. Je hebt in elk geval geen abonnement nodig om Spotify op je PlayStation te kunnen gebruiken.

Spotify op je PlayStation

Sony sloot in maart van dit jaar Music Unlimited-dienst. Music Unlimited was de muziekstreamingdienst van Sony, die ook verkrijgbaar is op de PlayStation. Daarvoor in de plaats komt er een nieuwe dienst, namelijk PlayStation Music. Sony bouwt deze dienst niet van de grond af aan op, maar schakelt de hulp in van pionier Spotify. Deze week is de dienst beschikbaar gesteld voor het grootste gedeelte van de 41 landen waarin Music Unlimited beschikbaar is – eerst op PlayStation-spelcomputers en Xperia-smartphones en -tablets.

Hoe werkt Spotify op je PlayStation?

De eerste keer dat je de applicatie opstart op je PlayStation, word je verwelkomd met een traditionele inlogscherm. Je kunt inloggen met je Spotify-gegevens, Facebook-account of via Spotify Connect. De laatste optie is misschien nog wel de meest toffe: mocht je PlayStation en smart devices zich in het zelfde thuisnetwerk bevinden, dan verschijnt de optie direct in beeld en kun je dus Spotify je PlayStation 3 en PlayStation 4 bedienen met je smartphone of tablet. Heb je geen abonnement, dan kun je die direct aanschaffen via PlayStation Network.

spotify-ps4-groot-1

Ben je eenmaal ingelogd, dan kom je in aanraking met een bekend design; of je nou een fervent PlayStation- of Spotify-gebruiker bent. Het design van de app pakt delen van de PlayStation- en Spotify-interface, dus je voelt je niet verdwaald. Je komt direct terecht in de browse-sectie, waar je allerlei playlists zult tegenkomen. Vanaf hier duurt het niet lang voordat je kunt beginnen met het afspelen van muziek – mocht je nou een nummer tegenkomen die je wil toevoegen aan je collectie, dan kan dat zelfs met één druk op de knop.

De nadruk ligt wel heel erg op die playlists en de losse nummers. Dat idee leeft sterk bij ons op de redactie, omdat er geen manier is om een specifiek album te beluisteren of de muziek van één artiest op te zoeken is onder het kopje van jouw muziek. Daarvoor kun je natuurlijk wel je eigen playlist maken met daarin één compleet album of gebruikmaken van de zoekfunctie, maar ideaal is het helaas niet. Daarmee loopt Spotify op PlayStation 3 en PlayStation 4 toch achter op het pc-programma, hoe mooi deze interface ook mag zijn. Het is niet handig.

Spotify Connect is wel handig

Mocht je nu specifieke albums of artiesten in gedachte hebben die je wil horen, gebruik dan Spotify Connect. Aan die interface ben je immers, als fervent Spotify-gebruiker, goed gewend, dus het zou geen obstakel moeten vormen in het gebruik ervan in combinatie met je PlayStation. In de Spotify-app vind je de albums en artiesten waar je naar snakt. Dat gezegd hebbende: de PlayStation-app is niet ingewikkeld of iets dergelijks, maar voor albums en artiesten is het minder fijn om te gebruiken. Wellicht verandert dat nog in de toekomst.

spotify-ps4-groot-2

Eén van de meest fijne features van Spotify op PlayStation, is het feit dat je de app op de achtergrond kunt gebruiken tijdens het spelen van een game. Dat werkt simpel: je start de muziek, gaat terug naar het hoofdmenu van je PS4 en start de game op. Wanneer alles in werking is gezet, hoef je enkel op de PlayStation-knop te drukken om het menu tevoorschijn te toveren, waar je de muziek kunt pauzeren en dergelijke. Helaas is het zo dat je dan wel het geluid van de game in kwestie in zijn eigen menu moet uitzetten, maar het blijft een toffe feature.

Desondanks zou het wel tof zijn wanneer de games kunnen herkennen dat je Spotify op de achtergrond gebruikt, zodat je én je favoriete muziek kunt afspelen én alle geluidseffecten van je game kunt horen. Maar aan de andere kant heb je tegenwoordig veel muziekopties in games en kun je ervoor kiezen de muziek uit te zetten, maar de sound-effects nog wel af te spelen, dus er is een oplossing voor. Helaas vissen PlayStation 3-eigenaars achter het net: die moeten het zonder de functie doen waarmee je de muziek op de achtergrond afspeelt.

Spotify op je PlayStation werkt op zich prima

Over het algemeen kunnen we wel stellen dat Spotify op PlayStation op zich prima werkt. Het heeft wel wat haken en ogen, maar het is in elk geval fijn om te weten dat je direct toegang hebt tot je eigen muziekbibliotheek, waar je al jaren aan hebt gewerkt. Ook is het fijn dat je van de app gebruik kunt maken wanneer je géén account hebt en dat je direct een abonnement kunt kopen via PlayStation Network. Muziek afspelen op de achtergrond is ook prima, maar, net als bij het vinden van albums en artiesten, daar zitten wel wat haken en ogen aan.

Meer informatie

Ben je op zoek naar meer tips en adviezen over Spotify of het streamen van muziek in je home cinema-systeem? Neem dan onze home cinema informatiegids door.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.