Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Nieuwe tv in een winkel kopen: hier moet je op letten

Geschreven door
Geplaatst op7 april 2015, 14:04 CategorieTips en adviezen

In onze home cinema informatiegids vind je al een groot aantal artikelen met tips en adviezen over de aanschaf van een nieuwe tv maar het is inmiddels tijd voor een update. Nog steeds kopen veel consumenten een nieuwe tv in een fysieke winkel en daarom focussen we ons in dit artikel op alles waar je op moet letten wanneer je een tv in de winkel koopt.

Update november 2016: we hebben een nieuwe artikel met alle tips en adviezen voor het kopen van een televisie gepubliceerd. Hierin vind je de nieuwste technieken en meest recente adviezen.

Een nieuwe tv kopen

Een nieuwe tv kopen is geen makkelijke opgave, zeker wanneer je de komende jaren goed wilt zitten, wilt weten wat je koopt en natuurlijk waar voor je geld wilt krijgen. Het aanbod is enorm en het aantal lastige termen van features en functies wordt met de dag groter. Wanneer je naar een fysieke winkel gaat om je tv te kopen en dus de beslissing te maken wordt het er echter niet makkelijker op. Met onderstaande tips proberen we je op weg te helpen.

Inlezen op het gebied van tv’s

Als eerste raden we je sowieso aan om jezelf in te lezen op het gebied van tv’s. Er is enorm veel informatie te vinden over wat tv’s vandaag de dag kunnen, welke features en functies nieuw zijn en welke technieken in opkomst zijn. Wanneer je in een fysieke winkel staat en informatie vraagt aan een verkoper is de kans aanwezig – ook wij hebben het meermaals ervaren – dat je niet alle of niet de juiste informatie te horen krijgt. Ook verkopers weten niet alles van de nieuwste modellen en technieken. Het kan dus nooit kwaad jezelf van te voren in te lezen zodat je in ieder geval de juiste vragen over de features die voor jou belangrijk zijn kunt stellen. Ga niet onvoorbereid op pad want dit kost je uiteindelijk tijd en wellicht ook geld.

Mocht je jezelf willen inlezen over de nieuwste tv’s, technieken en ontwikkelingen dan raden we je aan een kijkje te nemen in ons 2016 home cinema overzicht. Hier vind je alles dat je moet weten over de nieuwste tv’s van de grote fabrikanten. In 2016 (en volgende jaren) vind je het betreffende overzicht in het hoofdmenu bovenin de website. Meer algemene tips en adviezen op het gebied van tv’s vind je in de home cinema informatiegids.

Je budget

Het budget heeft deels te maken met de informatie onder bovenstaand kopje. Wanneer je weet wat er te koop is en welke features voor jou belangrijk zijn kun je beter inschatten wat je ongeveer voor een tv uit moet geven. Wanneer je zonder informatie naar een winkel gaat en dus op de informatie van de prijskaartjes en de verkoper afgaat is de kans groot dat je meer uitgeeft dan eigenlijk de bedoeling was. Hoewel het qua technische specificaties en features relatief eenvoudig is om te kiezen, is het qua beeldkwaliteit een stuk lastiger, zeker in een winkel. Ga daarom voordat je naar een winkel gaat al langs wat reviews. Zoek online naar reviews van modellen die je, na het inlezen, op je verlanglijst geplaatst hebt. Ook bij ons kun je terecht voor reviews van tv’s. Op deze manier weet je ook wat je qua beeldkwaliteit (en audiokwaliteit) van tv’s in een bepaalde prijsklasse kunt verwachten en is het eenvoudiger om je eigen grenzen qua budget vast te stellen. Let wel; een tv met een goede beeldkwaliteit hoeft geen duizenden euro’s te kosten. Wanneer je goed onderzoek doet voordat je koopt zul je zien dat een 50-inch tv met een goede beeldkwaliteit ook voor minder dan 1.000 euro mogelijk is.

Philips-2015-lcd-led-tv

De schermgrootte

De grootte van je nieuwe tv is wellicht het eerste belangrijke aandachtspunt. Het is verstandig om de grootte van je nieuwe tv te bepalen wanneer je thuis bent en niet wanneer je in de winkel staat. Ten eerste omdat je thuis exact kunt zien wat wel en niet past en ten tweede omdat tv’s er in de winkel vaak een stuk kleiner uitzien dan ze daadwerkelijk zijn, met name door de grote oppervlakten van de wanden en de grote tv’s die er omheen staan. Je kunt de grootte van je nieuwe tv bepalen door ons artikel over de ideale grootte van je tv te lezen maar net zo makkelijk is middels een aantal A4’tjes of een stuk karton een aantal grootten (bijvoorbeeld 42-inch en 50-inch) te simuleren en deze op de kast of aan de wand te plaatsen.

Wanneer je toch in de winkel wilt kiezen of daar twijfelt over de grootte, probeer dan in ieder geval een afstand tot de tv te nemen die gelijk is aan de afstand van je stoel of bank tot de tv in de huiskamer. Houd ook rekening met de kijkhoeken en ga dus iets uit het midden zitten om te bepalen of de beeldkwaliteit dan ook aan je eisen voldoet. Een belangrijk ander aspect is dat de grootte van een tv al snel went. Een 32-inch lijkt lijkt heel wat wanneer je van een beeldbuis komt maar na een aantal weken lijkt ook dit alweer klein. In de meeste gevallen valt een tv die in eerste instantie wat groot lijkt na verloop van tijd niet meer op in je huiskamer. Een maatje groter is dus vaak verstandiger dan een maatje kleiner.

De beeldkwaliteit

Onder het kopje over het budget hebben we het al kort aangestipt; de beeldkwaliteit van een tv is in een winkel zeer moeilijk te bepalen. Een winkel is ten eerste al niet de optimale omgeving om een oordeel te vellen over de kwaliteit van het scherm. Thuis heb je immers geen felle tl-verlichting hangen, toch? Met deze lichtbak vallen tv’s met een wat lagere helderheid al snel negatief op, maar dit hoeft niet te betekenen dat deze modellen bij je thuis ook te weinig helderheid bieden. Wellicht zijn ze juist erg goed in een hoog contrast en in diepe zwartwaarden. Daarbij is het lastig te controleren welke instellingen in de winkel allemaal aangepast zijn om een bepaalde tv uit te lichten of op te laten vallen. En zelfs al is dat niet gedaan; met instellingen wordt altijd gespeeld, ook door mensen die rondlopen in de winkel. Ga dus niet zomaar af op wat je op het scherm ziet wanneer je door de winkel loopt. Het beste kun je jezelf op dit gebied van te voren goed inlezen, voornamelijk aan de hand van reviews en gebruikservaringen waarin ook aangegeven wordt welke instellingen gebruikt zijn en waarin vergelijkingen met andere tv’s aangehaald worden.

Samsung-HU8500-review-beeld-2

Mocht je toch in een fysieke winkel naar de beeldkwaliteit willen kijken, zorg dan dat je even door de instellingen loopt en bijvoorbeeld de ‘dynamische’ modus, welke eigenlijk speciaal voor winkels ontwikkeld is, uitzet. Zet ook beeldverwerkingstechnieken uit die het beeld alleen maar verfraaien maar tegelijkertijd negatief beïnvloeden. Vraag daarom vooral ook om de afstandsbediening zodat je zelf kunt nagaan welke instellingen gebruikt worden en zodat je zelf van bron of kanaal kunt wijzigen. Een demo-kanaal – de kans is groot dat je dit ziet – is vaak uitgerust met content die statisch en oververzadigd is waardoor het er al snel perfect uitziet. Probeer de tv even op een tv-kanaal te zetten zodat je daadwerkelijk een goed beeld krijgt van de kwaliteiten. Als het mogelijk is, vraag dan de verkoper om het licht in de omgeving van de tv wat te dimmen zodat de omgeving beter overeenkomst met de thuissituatie. Meer over de beeldkwaliteit en de belangrijkste instellingen van een tv vind je op onze tv kopen en instellen pagina.

Wat wil je kijken op tv?

Wat voor tv je gaat kopen en welke resolutie (en een aantal andere features) dit model moet hebben is grotendeels afhankelijk van wat je erop kijkt of wat je er in de toekomst op wilt kijken. Kijk je bijvoorbeeld digitale tv en heb je eigenlijk alleen dvd’s thuis liggen dan is een full hd tv met een lcd led-paneel een prima keuze. Kijk je echter veel Blu-ray’s en ben je van plan om 4K Ultra HD-content via bijvoorbeeld Netflix te kijken dan is een 4K Ultra HD tv met een lcd led-paneel een verstandige keuze. Wil je de diepste zwartwaarden en rijkste kleuren omdat je een groot filmfan bent en altijd naar content in de hoogste kwaliteit zoekt? Dan kun je het beste voor een oled tv of een tv die gebruik maakt van bijvoorbeeld quantum dot of HDR kiezen. Kijk je veel naar sport of actiefilms met snelle bewegingen, dan moet de tv juist om kunnen gaan met deze snelle bewegingen. Het aantal Hertz (Hz) zegt hier wat over maar is een gevaarlijke specificatie die tegelijkertijd weer weinig zegt. Je hebt een tv nodig met een paneel dat snel kan verversen maar er is tegenwoordig zoveel software in tv’s te vinden waarmee er extra frames bij verzonnen worden om een snellere refresh rate na te bootsen en dit heeft vaak het negatieve effect dat sport of films een homevideo-look krijgen.

Sony-KDL-50W805B-review-totaal

Je ziet het ook hier; er wordt met termen gegooid die je misschien nu weinig zeggen en daarom is het verstandig je zo goed mogelijk in te lezen voordat je een winkel binnenstapt. Daarbij; schroom niet om je eigen content mee te nemen naar de winkel. Als de winkelier iets graag wil verkopen krijg je vast de kans je eigen Blu-ray disc of usb-stick met content te tonen. Als je een gamer bent en dus graag games speelt is het wat lastiger dit in de winkel te testen maar vraag in ieder geval of de tv’s die je interessant vindt over een speciale game-modus beschikken. Hiermee wordt de input-lag verminderd en is de game-ervaring comfortabeler. Lees ook ons artikel over een tv voor games; waar moet je op letten.

Garantie en service

Eén van de redenen dat consumenten nog steeds naar een fysieke winkel gaan voor het kopen van een nieuwe tv is dat deze winkels beter zouden omgaan met garantie en een betere service zouden bieden dan winkels die alleen op het internet te vinden zijn. Uit onze eigen ervaring en ervaringen van consumenten kunnen we echter stellen dat dit tegenwoordig niet meer het geval is. Ook internetwinkels zijn gebonden aan de garanties die fabrikanten bieden en de grotere en betere internetwinkels bieden een prima eigen garantie en ondersteuning. Veel winkels komen de tv ophalen wanneer er iets mis mee is dus dat je nergens heen kunt met je tv is tegenwoordig niet meer van toepassing. Maar, dit artikel gaat over het aanschaffen van de tv in een fysieke winkel en ook hier geldt gewoon dat je aandachtig moet doorlezen wat de voorwaarden voor de garantie zijn. Koop ook niet zomaar extra garantie bij zonder exact te weten wat je over een jaar nog voor je tv terugkrijgt als er wat mis mee is. Ook is het verstandig om jezelf goed in te lezen in de standaard garantie van fabrikanten, die wettelijk verplicht is. Daarin zit vaak al een prima bescherming voor wanneer er iets binnen korte tijd mis is met de tv.

Meer informatie

Met bovenstaande tips en adviezen zou je aardig op weg moeten kunnen om een tv in een fysieke winkel – maar natuurlijk ook gewoon online – te kopen. Het belangrijkste wil ik nog eens benadrukken; lees jezelf in. Het kost wat tijd en moeite maar dit betaalt zich terug wanneer je de daadwerkelijke koopbeslissing maakt. Niet alleen je ogen moeten deze beslissing maken, je verstand en kennis zijn net zo belangrijk.

Meer informatie over het kopen, instellen en aansluiten van je nieuwe tv vind je in onze home cinema informatiegids.

 • Delen:

Reacties

 1. J. van Breda
  07 april, 2015 om 16:57

  deze site brengt me toch weer aan het twijfelen.

  Of een hele vette TV, of een reis boeken bij Arke.

  Moeilijk… Moeilijk….

  🙂

  • Martijn Chel
   07 april, 2015 om 17:01

   Je hebt het maar zwaar he?! 😉
   Tja.. Maar, zonder Arke was dit artikel er niet.. soort van dan he. Het is een vicieuze cirkel waarin we soms wat moeten slikken. 😉

   • J. van Breda
    07 april, 2015 om 17:26

    Haha ;-). Ik snap het best. Maar reclame hoeft niet perse irritant te zijn.

    Ach ja….

   • Martijn Chel
    07 april, 2015 om 17:51

    Klopt, maar dat is vaak grijs gebied. Ze pogen het net niet té irritant te maken en schieten er soms overheen.
    Is het weer op de iPad? Zo’n overlay?

 2. J. van Breda
  08 april, 2015 om 12:42

  Ja, dat klopt Martijn.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.