Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Nieuwe HDMI 2.0a-standaard biedt HDR-ondersteuning

Geschreven door
Geplaatst op9 april 2015, 12:32 CategorieAccessoires

Met de komst van verschillende nieuwe technieken en standaarden moeten ook de accessoires en connecties up-to-date gehouden worden. De organisatie achter de HDMI-standaard komt met een nieuwe HDMI-versie die ondersteuning voor HDR biedt.

Hoewel het voor de consument wat lastiger wordt nu men toch weer aan de versienummers gaat is het nodig om duidelijkheid te verschaffen over de exacte ondersteuning die aansluitingen bieden. De nieuwste HDMI-versie, HDMI 2.0a, biedt namelijk ondersteuning voor HDR (High Dynamic Range).

HDR zien we sinds begin dit jaar veelvuldig voorbij komen. Diverse topmodellen tv’s van de grotere fabrikanten zijn met ondersteuning voor HDR uitgerust en een klein aantal partijen werkt aan een HDR-standaard. De complete uitleg over deze standaard(en) vind je in ons wat is HDR (High Dynamic Range) artikel maar kort gezegd biedt HDR een hoger contrast met meer kleurtinten, diepere zwartwaarden en intensere wittinten.

De reden dat er voor HDR een nieuwe HDMI-versie nodig is, is dat de huidige standaard de meegestuurde metadata van HDR niet herkent. De tv kan dan niet bepalen wat wel en wat geen HDR-content is. Met HDMI 2.0a wordt dit verholpen. Het goede nieuws is daarbij dat HDMI 2.0a hoogstwaarschijnlijk middels een firmware-update beschikbaar gesteld kan worden op alle 4K Ultra HD tv’s met minimaal HDMI 2.0.

 • Delen:

Reacties

 1. Paul van der Linden
  27 januari, 2016 om 0:22

  Dus als ik het goed begrijp heb ik geen HDMI 2.0a kabel nodig, maar voldoet een HDMI 2.0 kabel ook?

  • Franciscus
   05 februari, 2016 om 9:02

   Dat hangt er maar vanaf hoeveel bandbreedte die kabel kan transporteren. Om 4K op 60Hz met een kleurenbereik van 4:4:4 te transporteren, heb je kans dat de kabel dit niet aankan en zal de TV geen signaal pakken. Ga je in kleurbereik lager of minder Hz. dan heb je kans wel signaal te kunnen locken. M.a.w. het is dus maar de vraag of een HDMI 2.0 kabel voldoet, lengte van de kabel speelt hier ook een grote rol in.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.