Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Miracast op Xbox One: alles dat je moet weten

Geschreven door
Geplaatst op29 april 2015, 16:56 CategorieTips en adviezen

Vanaf de mei-update voor Xbox One is het mogelijk Miracast op Xbox One te gebruiken. In dit artikel leggen we precies uit hoe alles werkt. Je kunt het beeld vanaf een (modern) Windows- of Android-apparaat projecteren met deze simpele stappen.

Elke maand een update

De Xbox One wordt elke maand door Microsoft van een update voorzien. Een vaste prik zijn natuurlijk de bigfixes en prestatieverbeteringen, maar belangrijker zijn de nieuwe functies. In de aankomende mei-update, die we in de tweede week van de nieuwe maand verwachten, wordt Miracast-ondersteuning toegevoegd. Hoewel de populaire spelcomputer altijd al in staat is geweest mediabestanden te ontvangen vanaf een pc, via een stream, is het vanaf mei ook mogelijk foto’s en video’s vanaf je Android- en Windows-smartphone te versturen via Miracast.

Wat is Miracast?

Miracast is een bepaalde techniek dat het mogelijk maakt video of andere mediacontent middels Wi-Fi Direct te streamen van het ene apparaat naar het andere apparaat. Zo kun je het scherm van je smartphone of tablet eenvoudig weergeven op je tv (mirroring) zonder veel vertraging. De twee apparaten hoeven niet perse verbonden te zijn met een Wifi-netwerk. Ze zetten namelijk samen een zogenaamde ad-hoc netwerk op, een netwerkje dat alleen tussen beide apparaten gebruikt wordt. Hierdoor kan een hogere snelheid behaald worden.

Miracast op Xbox One: zo werkt het

Om nu al gebruik te kunnen maken van de Miracast-functie op je Xbox One, die je wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Ten eerste is het belangrijk dat je lid bent van het Preview-programma voor Xbox One (daar later meer over). Ben je al lid? Check dan de Preview Dashboard en zoek de enquête met betrekking tot Miracast. Op het scherm krijg je nu een aantal instructies te zien die je moet volgen, maar die spreken in principe voor zich. Het belangrijkste is dat het apparaat dat uitzendt ook Miracast moet ondersteunen.

IMG_20150429_153439

Mocht je nu een iOS-apparaat hebben, dan hebben we slecht nieuws voor je. Die werkt momenteel (nog) niet. Wel kun je moderne Windows-telefoons, -tablets en -computers gebruiken. Ook moeten in principe alle Android-apparaten werken die tenminste Android 4.2 als OS hebben geïnstalleerd. Wanneer je de Wireless Display-applicatie gedownload hebt voor Xbox One, kun je eigenlijk meteen aan de slag. Op het scherm zie je nu de instructie staat dat je meteen een apparaat kunt koppelen (die zich in hetzelfde netwerk bevindt).

Miracast op Xbox One: zo werkt het – Windows

Mocht je een Windows Phone hebben, zoek dan de applicatie op waarmee je je scherm kunt projecteren. Op een Windows-tablet of -computer werkt het vrijwel hetzelfde, alleen werkt het opzoeken net even anders. Je hebt tenminste Windows 8.1 of hoger nodig. Je opent de charm-balk aan de rechterkant, klikt of tapt op Apparaten, Projecteren en kiest daarna de Xbox One uit in het menu. Mochten de Xbox One of de termen ‘apparaat toevoegen’ hier niet terug te vinden zijn, dan is je pc of tablet helaas niet geschikt voor Miracast.

Miracast op Xbox One: zo werkt het – Android

Wanneer je een Android-apparaat vanaf 4.2 hebt, dan ga je naar Instellingen, Weergave en scroll je vervolgens naar beneden totdat je Scherm cast ziet staan. Tap nu op die drie puntjes rechts bovenin beeld en selecteer daar de optie Draadloze weergave inschakelen. Vervolgens scant je smartphone of tablet naar beschikbare apparaten en zal hij al snel je Xbox One vinden. Heb je Android 5.0 of hoger? Dan moet je ook Draadloze weergave inschakelen instellen. Dat kun je doen door de statusbalk omlaag te trekken en te tappen op Scherm casten.

IMG_20150429_153255

Miracast op Xbox One: dit kun je doen

Heb je in beide gevallen op de Xbox One geklikt of getapt, dan kun je direct beginnen met casten. Je kunt in principe alles dupliceren vanaf het externe scherm, behalve apps als Netflix. Die zijn namelijk beschermd. Wij hebben verschillende apps uitgeprobeerd, muziek beluisterd en foto’s en video’s bekeken en alles werkte prima. Soms kan het zijn dat de verbinding nog wegvalt, maar we gaan ervan uit dat dit kinderziektes zijn die we niet meer tegenkomen in de volledige release, die we over ongeveer drie weken verwachten op Xbox One.

Miracast op Xbox One: vanaf wanneer?

De optie is nu beschikbaar in de Preview-app van Xbox One. Wij zijn lid van dat programma, daarom hebben we nu al reeds toegang tot de nieuwe functie. Iedereen kan zich aanmelden voor het Preview-programma, mits je iemand kent die al lid is. Mocht je echt niet meer kunnen wachten op de nieuwe Xbox One-functies en nu al gebruik willen maken van Miracast op Xbox One? Stuur me dan een tweet op @wesleyb en ik zorg ervoor dat je aangemeld wordt. Anders moet je even wachten totdat Microsoft zelf de functie vrijgeeft via reguliere updates.

Update 05-11-2015: Helaas is het niet meer mogelijk om mensen aan te melden voor het Xbox One Preview Program.

Specifieke wensen

Wil je meer tips en adviezen voor het kopen, instellen en aansluiten van home cinema-apparatuur? Neen dan onze home cinema informatiegids door. Hierin behandelen we onder meer diverse tips en adviezen voor de aankoop en installatie van tv’s. Daarnaast hebben we reeds artikelen geschreven over de beste tv’s voor het spelen van games en de beste tv’s voor ruimten met veel licht.  • Delen:

Reacties

  1. Dietrich
    18 augustus, 2016 om 22:59

    Ik wil graag gebruik maken van miracast maar ik ben geen lid van het programma en inschrijving is niet meer mogelijk.
    Hoe kan ik nog aan deze app komen.
    Mvg Dietrich Houtepen.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.