Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

DTS:X biedt nieuwe surround sound-ervaring zonder extra speakers

Geschreven door
Geplaatst op10 april 2015, 12:05 CategorieSoftware

Het heeft even geduurd maar DTS heeft deze week de nieuwe DTS:X standaard aangekondigd. Het bedrijf gaat hiermee de concurrentie aan met de Dolby Atmos-standaard van Dolby maar belooft meer flexibiliteit doordat er geen extra speakers voor het audioformaat ingezet hoeven te worden.

DTS:X vs Dolby Atmos

DTS:X is net als Dolby Atmos gebaseerd op audio-objecten in een 3D-ruimte maar in tegenstelling tot Dolby Atmos is voor DTS:X geen speciale luidsprekerconfiguratie vereist. Je hebt dus geen extra speakers nodig, bijvoorbeeld boven de luisterpositie. Het audioformaat moet een 3D-audiobeleving bieden waarbij de luisteraar het gevoel krijgt middenin de actie te zitten.

Wat is DTS:X?

Het surroundformaat laat audio-objecten door de 3D-ruimte bewegen door gebruik te maken van het open-source MDA (Multi-Dimensional Audio) platform waarmee filmmakers kunnen controleren hoe sound-objecten zich in de ruimte bewegen. DTS geeft aan reeds met diverse grote filmstudio’s te werken om op termijn DTS:X-content beschikbaar te kunnen stellen.

Voor consumenten is het belangrijk te weten dat de hardware, in de vorm vorm van een receiver of versterker, ondersteuning moet bieden voor DTS:X. Deze decoder is backwards compatibel met het DTS-HD Master Audio formaat. Daarbij kan de decoder bestaande 2-kanaals, 5.1-kanaals of 7.1-kanaals content softwarematig omzetten naar DTS:X om zo een ruimtelijkere weergave te creëren.  Een extra mogelijkheid die av-receivers met DTS:X-ondersteuning gaan bieden is het zelf aanpassen van audio-elementen. Zo kun je bijvoorbeeld de dialoog meer nadruk laten geven wanneer de filmmaker deze feature aan de mix heeft toegevoegd.

Receivers

DTS:X moet dit jaar nog via een firmware-update beschikbaar gesteld worden op diverse receivers en ook worden nieuwe modellen van onder meer Pioneer en Yamaha standaard met het surroundformaat uitgerust. Marantz en Denon hebben reeds bekendgemaakt later dit jaar DTS:X aan de topmodellen av-receivers toe te voegen middels een firmware-update.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.